Kerakoll: Πρωτοπορεί στην πράσινη δόμηση, στην βιωσιμότητα και στο ευ ζην

Διαβάζεται σε 5'
Kerakoll: Πρωτοπορεί στην πράσινη δόμηση, στην βιωσιμότητα και στο ευ ζην

Ένας παγκόσμιος ηγέτης στον κατασκευαστικό κλάδο, η Kerakoll-η πρώτη εταιρία στον κόσμο που προσφέρει συνολική λύση σε υλικά και υπηρεσίες για το GreenBuilding- έρχεται να πρωτοπορήσει εκ νέου με ένα ακόμη διεθνές επίτευγμα: πιστοποιείται ως B Corp δείχνοντας έμπρακτα το σεβασμό της προς το περιβάλλον, αλλά και την κοινωνική της ευθύνη.

Από την ίδρυση της το 1968, η Kerakoll πραγματοποιεί μία πορεία ανάπτυξης στην εθνική και διεθνή αγορά των δομικών υλικών που την έχει καταστήσει ηγέτη στο GreenBuilding.

Αυτή, ακριβώς, η πορεία, που ξεκίνησε πριν 55 χρόνια από την επιχειρηματική πρωτοβουλία του Romano Sghedoni ,συνεχίζεται χωρίς εκπτώσεις και ημίμετρα αλλά με καίριες πρωτοβουλίες που επιφέρουν διεθνή αναγνώριση. Και όλα αυτά σε έναν όμιλο εύρωστο και υγιή, του οποίου ο κύκλος εργασιών του αυξήθηκε από περίπου 11 εκατομμύρια ευρώ το 1990 σε 500 εκατομμύρια το 2020, έχοντας πάνω από 2000 εργαζομένους.

Η απόκτηση της πιστοποίησης B Corp αποτελεί σταθμό στη διαδρομή της Kerakoll, στα πλαίσια των κριτηρίων ESG (Περιβάλλοντος, Κοινωνικής Ευθύνης και Εταιρικής Διακυβέρνησης).Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Την εξέλιξη από μια παράδοση που βασίζεται στην πράσινη δόμηση σε ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο στο οποίο το επιχειρείν αποτελεί θετική ώση για τη δημιουργία οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής αξίας σε συνδυασμό με το ευ ζην.

Η συγκεκριμένη πιστοποίηση B Corp – που εκδίδεται από τον διεθνή οργανισμό B Lab – αποτελεί την αναγνώριση στις εταιρίες που δεσμεύονται για την τήρηση υψηλών προτύπων κοινωνικής και περιβαλλοντικής επίδοσης, διαφάνειας και υπευθυνότητας.

Αυτό το εξελικτικό ταξίδι της Kerakoll, το οποίο επιτεύχθηκε με την υποστήριξη της NATIVA, οδήγησε στη μετατροπή της τον Σεπτέμβριο του 2021 σε Benefit Corporation, μέσω της ενσωμάτωσης στον εταιρικό της σκοπό συγκεκριμένων στόχων κοινής ωφελείας για την κοινωνία και το περιβάλλον παράλληλα με τους οικονομικούς στόχους.

Κατά τη διαδικασία πιστοποίησης, λήφθηκε υπόψιν ο αντίκτυπος που δημιουργείται από τον Όμιλο στο σύνολό του, με την ενεργό συμμετοχή των 11 χωρών στις οποίες δραστηριοποιείται η Kerakoll και με βάση τους πέντε τομείς – αντικείμενα της αξιολόγησης: 1.άνθρωποι, 2.διακυβέρνηση, 3.κοινότητα, 4. περιβάλλον, 5. πελάτες

Κάτω από αυτό πλάσιο η αξιολόγηση B Corp της Kerakoll ανέδειξε τα εξής:

  • Τα συστήματα διακυβέρνησης βασίζονται στις αρχές της δεοντολογίας και της διαφάνειας.
  • Προέχει η ευημερία των ανθρώπων (συνθήκες εργασίας, υγεία και ασφάλεια, απασχόληση και ικανοποίηση).
  • Δίνονται ευκαιρίες ανάπτυξης (κουλτούρα βασισμένη στην αξιοκρατία και τις ίσες ευκαιρίες).
  • Στηρίζονται οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί στις κοινότητες όπου δραστηριοποιείται η Kerakoll.
  • Ελέγχονται και αξιολογούνται οι προμηθευτές και οι συνεργάτες, όσον αφορά τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές τους πρακτικές.
  • Μπαίνει ως προτεραιότητα ο σεβασμός των φυσικών πόρων σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, όπως η χρήση ανακυκλωμένων υλικών, η αποκατάσταση του τοπίου και χρήση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
  • Μειώνεται η χρήση χημικών ουσιών.
  • Καθιερώθηκε ο οικολογικός σχεδιασμός των προϊόντων.
  • Γίνεται χρήση συστημάτων συνδυασμένων μεταφορών.

Μέχρι σήμερα 150.000 εταιρείες σε όλο τον κόσμο έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία αξιολόγησης, αλλά μόνο 7.000 έχουν πιστοποιηθεί παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων και η Kerakoll.

“Είμαστε υπερήφανοι που βρισκόμαστε μεταξύ των μεγαλύτερων εταιρειών Β Corp. και μεταξύ των πρώτων εταιρειών στον κατασκευαστικό κλάδο που εντάσσονται σε ένα παγκόσμιο κίνημα ηγετών που κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση” δήλωσε ο Fabio Sghedoni, αντιπρόεδρος της Kerakoll. Και συπλήρωσε “Θέλουμε να αποδείξουμε ότι είναι δυνατόν να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον, στο οποίο η υλοποίηση των έργων εταιρικής ανάπτυξης θα βρίσκεται σε αρμονία με το περιβάλλον γύρω μας, αλλά και την ευημερία των ανθρώπων μας και των κοινοτήτων στις οποίες δραστηριοποιούμαστε”.

Ο Eric Ezechieli, συνιδρυτής της NATIVA, Εταιρείας Αναγεννητικού Σχεδιασμού που υποστηρίζει εταιρείες με ριζοσπαστική στροφή προς αναγεννητικά οικονομικά μοντέλα και ο οποίος πλαισίωσε την Kerakoll σε αυτή τη διαδρομή για βιωσιμότητα, σημείωσε ότι “η τοποθέτηση της βιωσιμότητας στην καρδιά της στρατηγικής μας αποτελεί επιτακτική ανάγκη και θετική πρόκληση για όλες τις εταιρείες. Η πρόκληση καθίσταται ακόμα μεγαλύτερη στους περίπλοκους τομείς της παραγωγής, όπως είναι ο κατασκευαστικός κλάδος. Συγχαίρουμε την Kerakoll για την πολύ μεγάλη δέσμευση που οι μέτοχοι, η διοίκηση και ολόκληρη η ομάδα της σε όλο τον κόσμο επιδαψίλευσαν όλα αυτά τα χρόνια, ώστε να καινοτομούν στρατηγικά προς την κατεύθυνση της βιωσιμότητας, επιτυγχάνοντας αποτελέσματα συγκεκριμένα. Είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η πορεία θα συνεχιστεί και τα επόμενα έτη και ότι πολλές άλλες εταιρείες θα εμπνευστούν για να κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση’’.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα