Μπαράζ εξαγορών στην εγχώρια βιομηχανία τροφίμων
Διαβάζεται σε 5'
Τι σηματοδοτούν οι εξαγορές της τελευταίας περιόδου. Οι τάσεις συγκέντρωσης και η αύξηση μεγέθους και ανταγωνιστικότητας. Ψηλά στη μεταποιητική δυναμική της χώρας ο κλάδος των τροφίμων.
- 28 Μαρτίου 2025 07:05
Πρωταγωνιστικό ρόλο στην εγχώρια επιχειρηματικότητα διαδραματίζει για μία ακόμη χρονιά η ελληνική βιομηχανία τροφίμων και ποτών, ολοκληρώνοντας σημαντικές συμφωνίες τους πρώτους μήνες του έτους.
Σύμφωνα με όλες τις μελέτες συμβούλων αλλά και παραγόντων της ελληνικής αγοράς τροφίμων η ένταξη ελληνικών δυναμικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με εξωστρεφή προσανατολισμό και αναγνωρισιμότητα, σε μεγαλύτερους ελληνικούς ομίλους συμβάλλει στη μεγέθυνση των επιχειρήσεων και στην ισχυροποίηση της ανταγωνιστικότητάς τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, η ελληνική βιομηχανία τροφίμων και ποτών αναδεικνύεται ως βασικός κλάδος για την ελληνική μεταποίηση και την ευρύτερη οικονομία, καθώς κατέχει την πρώτη θέση σε αξία παραγωγής στη Μεταποιητική Βιομηχανία της χώρας, με ποσοστό 24,4% επί του συνόλου. Ταυτόχρονα, αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη στον τομέα της εγχώριας μεταποίησης, απασχολώντας το 40% των εργαζομένων σε αυτόν τον κλάδο, εκ των οποίων σχεδόν 4 στους 10 είναι απόφοιτοι Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, αποδεικνύοντας την ικανότητα της βιομηχανίας να δημιουργεί ποιοτικές θέσεις εργασίας.
Παράλληλα, η ελληνική βιομηχανία τροφίμων και ποτών είναι από τους μεγαλύτερους επενδυτές σε έρευνα και ανάπτυξη (R&D), με την ετήσια επένδυση του κλάδου να αντιπροσωπεύει το 10,9% της συνολικής δαπάνης της εγχώριας μεταποίησης για R&D, καταγράφοντας μία από τις κορυφαίες επιδόσεις στην Ευρώπη. Επιπλέον, η ελληνική μεταποίηση τροφίμων και ποτών βρίσκεται στην 4η θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο στον τομέα της καινοτομίας, μαζί με χώρες όπως η Δανία, η Εσθονία και η Φινλανδία.
Τα νέα deals του κλάδου τροφίμων και ποτών
Σε επένδυση-σταθμό στον κλάδο των τροφίμων προχώρησε πρόσφατα η IDEAL Holdings, εξαγοράζοντας, έναντι 130 εκατ. ευρώ, το 100% της εταιρείας Μπάρμπα Στάθης και το 90% της Χαλβατζής Μακεδονική, θυγατρικής της Μπάρμπα Στάθης. Η Μπάρμπα Στάθης, που ιδρύθηκε το 1969, διατηρεί ηγετική θέση στον κλάδο των καταψυγμένων τροφίμων, καθώς και στην επεξεργασία και συσκευασία φρέσκων σαλατών. Η εταιρεία επενδύει συστηματικά στον πρωτογενή τομέα και τη βιώσιμη γεωργία, ενώ προσφέρει ποιοτικά προϊόντα, βασισμένα στην ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή. Διαθέτει τρεις ιδιόκτητες μονάδες παραγωγής και πρόσβαση σε 11.000 σημεία πώλησης, ενώ διατηρεί εξαγωγική παρουσία σε πέντε ηπείρους και 22 χώρες. Η Χαλβατζής Μακεδονική, που ιδρύθηκε το 1972, διαθέτει σύγχρονες παραγωγικές εγκαταστάσεις στη Μακεδονία (Σκύδρα) και έχει μακρά και επιτυχημένη παρουσία στον κλάδο της αγροδιατροφής, παράγοντας καινοτόμα επεξεργασμένα προϊόντα λαχανικών και φρούτων.
Είχε προηγηθεί η συμφωνία μεταξύ της Premia Properties και της Lyktos Holding, συμφερόντων του Μιχάλη Σάλλα, για την απόκτηση του Κτήματος Σεμέλη. Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Premia θα αποκτήσει κτίρια συνολικής επιφάνειας 6.850 τ.μ., εκ των οποίων οινοποιείο στη Νεμέα Κορινθίας 5.512 τ.μ., που περιλαμβάνει αποθηκευτικούς χώρους και 10 σουίτες με χώρο πολλαπλών εκδηλώσεων 1.338 τ.μ.. Παράλληλα, μεταβιβάζονται αγροτεμάχια έκτασης 278 στρεμμάτων, εκ των οποίων 232 στρέμματα αμπελώνων στη Νεμέα και στην Αρκαδία.Οι μετοχές της Σεμέλη ΑΕ θα μεταβιβαστούν στην Ελληνικά Οινοποιεία ΑΕ, μητρική των εταιρειών Μπουτάρη Οινοποιεία και ΙΟΛΗ ΠΗΓΗ, μαζί με την οινοποιητική και εμπορική δραστηριότητα, που περιλαμβάνει τα σήματα, τα παραγωγικά μηχανήματα, τα αποθέματα, καθώς και τις απαιτήσεις και υποχρεώσεις.
Μία ακόμη σημαντική συμφωνία αφορούσε την εξαγορά της εταιρείας Κάμπος Χίου Βιομηχανία Χυμών και Αναψυκτικών ΑΕ από την Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ, των αδερφών Σαράντη, γνωστή κυρίως με το εμπορικό σήμα «ΟΛΥΜΠΟΣ». Επιπλέον ο όμιλος βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την απόκτηση της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη
Eπίσης η Mινέρβα Ελαιουργική επέκτεινε τη θέση της στον τομέα των τροφίμων με μία σημαντική εξαγορά αυτή της απόκτησης τεσσάρων γνωστών brands από τη Flora Food Greece, πρώην Upfield.
Πρόκειται για τα brands Άλτις, Ελάνθη, Φλώρα και Sol, τα οποία περνούν στην ιδιοκτησία της Mινέρβα. Για τη Mινέρβα, η προσθήκη αυτών των brands ενισχύει την παρουσία της στα ράφια των σούπερ μάρκετ και καθιστά το χαρτοφυλάκιό της πιο ελκυστικό για τους δυνητικούς επενδυτές. Εκτός του ελαιολάδου, η εταιρεία μέσω δύο εξαγορών συνολικού τιμήματος 25 εκατ. ευρώ απέκτησε από τη Unilever τη ULBCS Ανώνυμη Εταιρεία Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Εφοδιαστικής Αλυσίδας με το εργοστάσιο στη Γαστούνη, τα brands Pummaro και Pelargos, ενώ εξαγόρασε από τη Mediterranean Foods τα brands Brava και Delicia. Η Mινέρβα προχώρησε πέρυσι το καλοκαίρι στην πώληση της μονάδας παραγωγής φέτας στην Αυστριακή Desserta Hellas.