Έξι χρόνια και τρία μνημόνια μετά το Καστελόριζο

Έξι χρόνια και τρία μνημόνια μετά το Καστελόριζο

Πέρασαν έξι χρόνια από την ανακοίνωση του Γιώργου Παπανδρέου από το Καστελόριζο. Όταν η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ζητούσε την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Vid)

Καστελόριζο, έξι χρόνια πριν. Το ακριτικό νησί έμελλε να συνδεθεί χωρίς να φταίνε οι κάτοικοι του (και οι κάτοικοι της επικράτειας όλης) με την έναρξη της μνημονιακής εποχής για τη χώρα μας.

Την Παρασκευή 23 Απριλίου 2010, ο τότε πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ανακοίνωνε την προσφυγή της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Από τις 22 Απριλίου, μετά την τότε ανακοίνωση της Eurostat, το έλλειμα του 2009 είχε αναθεωρηθεί από το 12,7% του ΑΕΠ στο 13,6%, και “κλείδωσε” τελικά στο 15,6%. Παρά το γεγονός ότι προεκλογικά ο Γ. Παπανδρέου έλεγε πως “λεφτά υπάρχουν”, μετέβη στο νησί των Δωδεκανήσων για να παραδεχθεί πως το “ταμείο είναι μείον”. Η λιτότητα ήταν γεγονός και παραμένει μέχρι σήμερα, ενώ την έχουν επιστεγάσει ακόμη δύο μνημόνια.

Παρακάτω θα δείτε πως ΤΑ ΝΕΑ έκαναν λόγο για “τρόικα”, μιλώντας όμως για τρία χρόνια σκληρής λιτότητας. Τα τρία χρόνια έχουν γίνει έξι και έχουμε κι άλλα μπροστά μας. Από το 2010 μέχρι σήμερα, πέρασαν από την Ελλάδα πολλοί πρωθυπουργοί. Παπανδρέου, Παπαδήμος, Πικραμμένος, Σαμαράς, Τσίπρας. Ο παρονομαστής όμως είναι στο φόντο κοινός, ονομάζεται δημοσιονομική προσαρμογή και η πραγματικότητα είναι μία:

Ανεργία, “λουκέτα” επιχειρήσεων, περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, φόροι, έξτρα φόροι, μειώσεις απολαβών. Δυστυχώς, η τελευταία εξαετία επιβεβαιώνει τον στιχουργό. “Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν”. Επισήμως, περιμένουμε να ολοκληρωθούν (αν ποτέ ολοκληρωθούν) οι μεταρρυθμίσεις και να φτάσουμε τελικά στην περιβόητη αναδιάρθρωση χρέους. Πρακτικά, ο κόσμος ζητά ανάσες πραγματικής ελπίδας και κανονικού οξυγόνου. Ζητά σοβαρούς πολιτικούς που θα εφαρμόσουν κοινωνική πολιτική και δεν θα τον “ταΐσουν” με ακόμη περισσότερες εξαγγελίες και υποσχέσεις. Ζητά τερματισμό της διαφθοράς και της διαπλοκής, με αποδείξεις. Το τι μέλλει γενέσθαι βέβαια, εκ των νεώτερων διαπραγματεύσεων, θα το μάθουμε και θα το μεταφράσουμε μέσα στις επόμενες μέρες.

Οι τίτλοι των πρωτοσέλιδων της επόμενης ημέρας μετά την εξαγγελία Παπανδρέου από το Καστελόριζο:

-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Προσφυγή άνευ όρων. Πάμε στον μηχανισμό ΕΕ-ΔΝΤ κι όποιος αντέξει

-ΤΑ ΝΕΑ: Ελλήνων Οδύσσεια. Ο κύβος ερρίφθη – πάμε “τρόικα”. Τρία (τουλάχιστον) χρόνια σκληρής λιτότητας

-ΤΟ ΒΗΜΑ: Θρίλερ διαρκείας! Αβεβαιότητα παρά την προσφυγή. Κερδοσκόποι και Μέρκελ μας έστειλαν στο ΔΝΤ

-Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αναγκαστική προσγείωση στη σκληρή πραγματικότητα. Η Ελλάδα προσέφυγε στον μηχανισμό στήριξης – Υπό την κηδεμονία του ΔΝΤ για 5 έτη – Στρος – Καν: Είμαστε έτοιμοι

-ΕΘΝΟΣ: Καταφύγιο στον μηχανισμό ΕΕ – ΔΝΤ. Αιφνιδιασμός Γιώργου από το Καστελόριζο

-Η ΑΥΓΗ: Να μιλήσει ο λαός. Τον εκρηκτικό μηχανισμό ΔΝΤ-ΕΕ πυροδότησε από το Καστελλόριζο ο Γ. Παπανδρέου

-ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Οδηγούν το λαό σε όλεθρο και θυσίες χωρίς τέλος. Η κυβέρνηση προσέφυγε στο μηχανισμό δανειοδότησης ΕΕ-ΔΝΤ

-ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Παράδοση άνευ όρων Γιώργου στο ΔΝΤ. Ανακοίνωσε την ενεργοποίηση του μηχανισμού πριν διαπραγματευθεί τους όρους

-ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Παραδιδόμαστε και επίσημα στον μηχανισμό στήριξης της ΕΕ. Εξέπεμψε SOS από το Καστελλόριζο ο Γ. Παπανδρέου

-ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Πάτησε τη σκανδάλη. Πήγε στο… Καστελλόριζο ο πρωθυπουργός για να ανακοινώσει την προσφυγή στο “σχέδιο στήριξης”

-ΑΥΡΙΑΝΗ: Παράδοση άνευ όρων στο ΔΝΤ και στο βάθος χρεωκοπία. Έρχεται πακέτο σκληρών αντιλαϊκών μέτρων μαζί με την λεηλασία της δημόσιας περιουσίας

-Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ο μεγάλος φόβος. Τρομοκρατημένοι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι μετά την προσφυγή σε ΔΝΤ-ΕΕ

Τα πλάνα του Debtocracy “μιλάνε” για την κρίση με τον καλύτερο τρόπο:

Η απάντηση Παπανδρέου

Για την περίοδο της πρωθυπουργίας του, την ένταξη της χώρας στο μνημόνιο, αλλά και το σήμερα, μίλησε ο Γιώργος Παπανδρέου στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, λίγες ημέρες πριν την επέτειο των έξι χρόνων από το Καστελόριζο.

Ο πρώην πρωθυπουργός περιέγραψε ως μονόδρομο και “αναγκαστική απόφαση για να μην πάμε στον γκρεμό” την απόφαση για είσοδο της χώρας στο πρώτο μνημόνιο, λέγοντας ότι ο προκάτοχός του στην πρωθυπουργία, Κώστας Καραμανλής, “ήξερε πολλά πράγματα, τα οποία δεν μας έλεγε”.

Επανέλαβε ότι πριν από τις εκλογές του 2009, δεν γνώριζε το μέγεθος του προβλήματος. Έστρεψε τα “βέλη” στον Κώστα Καραμανλή, κατηγορώντας τον για “στατιστική απάτη”, ενώ αναφέρθηκε και στον τότε διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Προβόπουλο, καταλογίζοντάς του ότι δεν αποκάλυψε το 2008 ότι υπήρχε έκθεση του ΔΝΤ, βάσει της οποίας το χρέος πιθανώς θα έφτανε μέχρι και 800%. “Δεν το γνώριζα. Ουδείς γνώριζε αυτή την κατάσταση, όπως τουλάχιστον διαμορφώθηκε. Ξέραμε ότι υπήρχαν προβλήματα, αλλά όλος αυτός ο μύθος ότι εμείς γνωρίζαμε κ.λπ. είναι απλώς ένας μύθος”, είπε. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση αντέδρασε γρήγορα, καταθέτοντας άμεσα προϋπολογισμό που είχε μέτρα 4% μείωσης του ελλείμματος. “Δεν έχει ξανακάνει καμία κυβέρνηση τέτοια μείωση τόσο γρήγορα”, πρόσθεσε.

Για το ενδεχόμενο Grexit o πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ επέρριψε ευθύνες στην Ευρωζώνη και κυρίως στη Γερμανία και τον Σόιμπλε, για τη συντήρηση μίας συζήτησης περί του θέματος, τονίζοντας ότι το δημοψήφισμα θα ήταν η απάντηση. Σημείωσε ότι αν είχε διεξαχθεί, θα έληγε η συζήτηση και θα προχωρούσαν οι επενδύσεις. “Η κ. Μέρκελ με στήριξε για το δημοψήφισμα – το είχαμε συζητήσει. Ο κ. Σαρκοζί ήταν έξαλλος, του χαλάσαμε τη “γιορτή” με τους G20″, υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου μιλώντας για τις Κάννες. Παραδέχθηκε επίσης ότι “στην επιστροφή από τις Κάννες, στο αεροπλάνο, υπήρξε μία ρωγμή που συνεχίστηκε μέχρι σήμερα και μαστίζει τον χώρο μας”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα