Φιντέλ Κάστρο: Πέντε πράγματα που δεν ήξερες για τη ζωή του

Φιντέλ Κάστρο: Πέντε πράγματα που δεν ήξερες για τη ζωή του

Ο πολυτάραχος, περιπετειώδης βίος του Φιντέλ Κάστρο. Πέντε πράγματα που, μάλλον, δεν ήξερες για τη ζωή του (Pics + Vid)

Ο ηγέτης της Κούβας και σύμβολο επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο, πέθανε το βράδυ της Παρασκευής 25 Νοεμβρίου σε ηλικία 90 ετών.

Το άκουσμα της είδησης του θανάτου του, που ανακοινώθηκε από τον αδελφό του Ραούλ Κάστρο τον νυν ηγέτη της Κούβας, βύθισε την χώρα σε πένθος και προκάλεσε συγκίνηση σ’ όλο τον κόσμο. Διαφορετική, ωστόσο, ήταν η εικόνα στη Φλόριντα, όπου οι εξόριστοι Κουβανοί βγήκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν τον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο.

Ο πατέρας της επανάστασης είχε έναν πολυτάραχο και περιπετειώδη βίο, με αγώνες, πλούτη, εκατοντάδες απόπειρες δολοφονίας και άγνωστες πτυχές της ζωής του και τα μυστικά του καταφύγια.

1. Η “αριστοκρατική” του καταγωγή

Ο Φιντέλ Κάστρο δεν ήταν “ταπεινής” καταγωγής, καθώς ήταν γιος του Άνχελ Κάστρο, ιδιοκτήτη 25.000 στρεμμάτων φυτειών ζάχαρης, όπου απασχολούνταν τουλάχιστον 400 εργάτες. Το κτήμα τους ονομαζόταν “Las Manacas” και σήμερα έχει μετατραπεί σε μουσείο της ζωής του εμβληματικού ηγέτη.

In this photo released by Brazil's Presidency, Brazil's President Luiz Inacio Lula Da Silva, center, talks with former Cuban leader Fidel Castro, left, and Cuba's President Raul Castro in Havana, Wednesday, Feb. 24, 2010. (AP Photo/Ricardo Stuckert,Brazil's Presidency) AP

 

2. Το σπίτι της οικογένειας κάηκε ολοσχερώς

Το πολυτελές σπίτι, που είχε χτίσει ο πατέρας του, καταστράφηκε ολοσχερώς το 1954, ωστόσο χρόνια αργότερα, το 1974, τα αγόρια της οικογένειας, Φιντέλ και Ραούλ, αποφάσισαν να χτίσουν ένα ολόιδιο στην ίδια τοποθεσία.

3. Σπούδασε στο εξωτερικό

Ο Φιντέλ Κάστρο, όπως και άλλοι γόνοι πλούσιων οικογενειών εκείνη την εποχή, σπούδασε εκτός από το πανεπιστήμιο της Αβάνας και στις ΗΠΑ, προσπάθησε να μυήσει στην επανάσταση τους εξόριστους Κουβανούς. Παρά τους μέτριους βαθμούς του, κατάφερε να αποκτήσει μια σημαντική εκπαίδευση. Το μπέιζμπολ και η πολιτική΄αποτελούσαν τα κυρίαρχα ενδιαφέροντά του. Μάλιστα, σε ηλικία 12 ετών έστειλε γράμμα στον πρόεδρο Ρούσβελτ, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την θητεία του και ζητώντας του να του στείλει ένα χαρτονόμισμα των 10 δολαρίων, για να το προσθέσει στην συλλογή του.

 

4. Το κτήμα του πατέρα έγινε πολυτελές θέρετρο αναψυχής

Το “Birán” όπως ονομαζόταν η περιοχή όπου εκτεινόνταν η φάρμα του πατέρα του μετατράπηκε σε μικρό χρονικό διάστημα σε πολυτελές τουριστικό θέρετρο, με ξενοδοχείο, δημοτικό σχολείο, παμπ, ταχυδρομείο και αγορά.

5. Το Punto Cero, η κατοικία του ήταν πριν την επανάσταση λέσχη για γκολφ

Μια από τις κατοικίες του κουβανού ηγέτη, το Punto Cero, ήταν πριν από την επανάσταση λέσχη για γκολφ. Ωστόσο, το 1970 αναδιαμορφώθηκε και στη θέση του δημιουργήθηκε μια πολυτελής – αυτόνομη κατοικία, καθώς στις εκτάσεις της υπήρχαν πολλά δέντρα, αγελάδες και θερμοκήπια με λαχανικά.

Η ιστορική κατοικία του Κάστρο βρισκόταν 15 χιλιόμετρα μακριά από την Αβάνα και αποτελούσε τον αγαπημένο του προορισμό.

ΠΗΓΗ: FORBES

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα