Φουκουσίμα: Πώς είναι 5 χρόνια μετά το πυρηνικό δυστύχημα
Πόλη φάντασμα θυμίζει η Φουκουσίμα 5 χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα, που ξερίζωσε από τα σπίτια τους 250. 000 ανθρώπους (Pics)
- 08 Μαρτίου 2016 08:34
Ήταν 11 Μαρτίου του 2011, όταν ο σεισμός των 9 Ρίχτερ, που ταρακούνησε ολόκληρη την Ιαπωνία και προκάλεσε τσουνάμι, αποτέλεσε την αιτία για τη διαρροή από τους αντιδραστήρες της Φουκουσίμα.
Το κόστος της καταστροφής τεράστιο, με τον υπόλοιπο κόσμο να παρακολουθεί μουδιασμένος το νέο πυρηνικό ατύχημα, που απειλούσε όλα τα πλάτη της Γης και να θυμάται τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας.
Έχουν περάσει 5 χρόνια από την καταστροφή της Φουκουσίμα, οι συνέπειες ωστόσο παραμένουν και θα παραμείνουν για δεκαετίες.
Η περιοχή κρίθηκε ακατάλληλη, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 250.000 άνθρωποι να παραμένουν μέχρι και σήμερα μακριά από τα σπίτια τους, ενώ εκτεταμένες αγροτικές περιοχές παραμένουν ακόμα αποκλεισμένες. Αυτό γιατί οι επιστήμονες που μελέτησαν την καταστροφή έφτασαν στο συμπέρασμα πως ελευθερώθηκε στην ατμόσφαιρα, στο έδαφος και στη θάλασσα διπλάσια ραδιενέργεια σε σχέση με αυτή από το Τσερνόμπιλ.
Παράλληλα, επισημαίνεται πως το 22% της ραδιενέργειας απορροφήθηκε από το έδαφος και ακόμα και σε απόσταση 45 χιλιομέτρων από το συγκρότημα πυρηνικών αντιδραστήρων το έδαφος είναι τοξικό.
Η πόλη μοιάζει με φάντασμα και δεν θυμίζει σε τίποτα την ακμάζουσα πόλη του παρελθόντος. Παρόλα αυτά αποτελεί πόλο έλξης για μια εναλλακτική μορφή τουρισμού, για εκείνους τους τουρίστες που αψηφούν τον κίνδυνο.
Τα ρολόγια στις τάξεις των σχολείων έχουν σταματήσει στις 3:38, ακριβώς τη στιγμή που το ραδιενεργό κύμα διαπέρασε την ατμόσφαιρά και σκέπασε την πόλη. Τα σουπερμάρκετ διαθέτουν ακόμη τρόφιμα, και τα σπίτια έπιπλα, καθώς όσοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους πήραν μόνο τα απαραίτητα.
Τα 48 πυρηνικά εργοστάσια της Ιαπωνίας παραμένουν κλειστά, αν και γίνονται προσπάθειες από την κυβέρνηση να ανοίξουν κάποια. Μόλις όμως το 1/3 περνάει τα τεστ ασφαλείας.
(Πηγή: Metro)