Φρανκ Σινάτρα: Ο άνθρωπος που αγάπησε η Μαφία
Η έκθεση του FBI ανέφερε πως ο Σινάτρα βρισκόταν σε επαφή με τουλάχιστον δέκα από τους γνωστότερους αρχηγούς της Μαφίας κατά τα έτη 1958-1964. Ωστόσο, ποτέ δε βρέθηκε κάτι ενοχοποιητικό εναντίον του.
- 14 Μαΐου 2021 06:51
Xαρακτηρίζεται -και όχι άδικα- ως ο σπουδαιότερος Αμερικανός τραγουδιστής του 20ού αιώνα, αλλά και συμβολική μορφή της αμερικανικής κουλτούρας. Ο Φρανκ Σινάτρα έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, το 1998, ενώ άφησε πίσω του μια πλούσια κληρονομιά, στην οποία περιλαμβάνονται 1.300 τραγούδια αλλά και συμμετοχές σε περισσότερες από 50 ταινίες.
Τιμήθηκε με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας από τον Ρόναλντ Ρίγκαν το 1985 και με το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου το 1997, ενώ του απονεμήθηκαν συνολικά έντεκα βραβεία Γκράμι, μεταξύ αυτών και το βραβείο για τη συνολική προσφορά του.
Ως ηθοποιός απέσπασε το βραβείο Όσκαρ δεύτερου ανδρικού ρόλου για την ταινία “Όσο υπάρχουν άνθρωποι” (1953), ενώ ήταν υποψήφιος για το βραβείο καλύτερου πρώτου ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στο “Ο άνθρωπος με το χρυσό χέρι” (1955).
Στο απόγειο της καριέρας του επικρατούσε η φήμη ότι “κάθε γυναίκα θέλει να τον έχει, κάθε άνδρας θέλει να γίνει αυτός”. Και όταν μιλούσαν για γυναίκες, εννοούσαν ακόμη και εκείνες της Μαφίας.
Σε όλη τη ζωή του, αποτέλεσε και στόχο του FBI. Αμέσως μετά τον Πόλεμο, το FBI ενδιαφέρθηκε για τις σχέσεις του τραγουδιστή με τη Μαφία, ενώ οι “σκοτεινές” σχέσεις, καταγράφονται και στο βιβλίο της κόρης του, Τίνα, που κυκλοφόρησε το 2000.
Σύμφωνα με το history.com, η υπηρεσία τον παρακολουθούσε για περίπου 40 χρόνια ενώ ο φάκελός του μετρά χιλιάδες σελίδες σχετικά με τις κινήσεις του, τις δηλώσεις και τις επαφές του.
Τα αρχεία που δημοσιοποιήθηκαν μετά τον θάνατό του, το 1998, κατέγραφαν στοιχεία από την πολύχρονη καριέρα του που καταμαρτυρούν ότι έζησε μία ζωή με τον δικό του “τρόπο”.
Ο Σινάτρα προσέλκυσε την προσοχή του FBI έπειτα από καταγγελία ότι πλήρωσε γιατρό 40.000 δολάρια για να τον κηρύξει ιατρικά ακατάλληλο για να υπηρετήσει στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
To FBI έκρινε νόμιμη την εξαίρεσή του για λόγους υγείας, ωστόσο οι φήμες έπληξαν την καριέρα του στο τέλος του ’40.
Ο Σινάτρα ήταν διάσημος και για την ταραχώδη προσωπική του ζωή ενώ σκιές έριχναν στην καριέρα του οι φήμες για διασυνδέσεις με προσωπικότητες της μαφίας και του οργανωμένου εγκλήματος, όπως ο Αλ Καπόνε. Εκτιμάται μάλιστα να είναι ο άνθρωπος που σύστησε τον αρχηγό της Μαφίας του Σικάγο, Sam Giancana, στον John F. Kennedy, για να στηρίξει την καμπάνια του το 1960. Για να “βγάλει” τη χάρη στον Κένετι, έπαιξε στο κλαμπ του Giancana, σύμφωνα με μαρτυρία της κόρης του, Τίνα.
Ο Σινάτρα σύστησε στον Κένεντι και την Judith Campbell Exner, τη σύντροφο του Giancana, η οποία λειτούργησε σαν άτυπος σύνδεσμος ανάμεσα στις δύο μεριές.
Για τις διασυνδέσεις του με τη Μαφία κλήθηκε να καταθέσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις 18 Ιουλίου 1972 αλλά ποτέ δεν έγινε δυνατό να συνδεθεί με κάποιο γεγονός. Λόγω ιταλικής καταγωγής φέρεται να διατηρούσε μια ιδιαιτέρως στενή σχέση με την Κόζα Νόστρα, ενώ ένας θείος του ήταν μέλος της συμμορίας.
Γνωστές ήταν οι διασυνδέσεις του με τους Λάκι Λουτσιάνο, Μπάγκσι Σίγκελ, Γουίλι Μορέτι και τα ξαδέρφια του Αλ Καπόνε, τα αδέρφια Φισκέτι, όπως καταγράφονται στα αποχαρακτηρισμένα αρχεία του FBI. Τα δώρα που είχε λάβει από τα αδέρφια Φισκέτι, ήταν αμέτρητα.
Ο ταλαντούχος κωμικός Τζέρι Λιούις που ανήκε στον κύκλο του Σινάτρα είχε πει ότι ο Σινάτρα μετέφερε μαύρο χρήμα για χάρη της Μαφίας. Ο Σινάτρα αρνήθηκε τις φήμες απαντώντας ότι μετέφερε καλλιτεχνικό εξοπλισμό και πως ήταν αδύνατο να μεταφέρει 2 εκατ. δολάρια έξω από τις ΗΠΑ, αν και ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Νόρμαν Μέιλερ γρήγορα κατέρριψε το επιχείρημά του λέγοντας ότι στη θήκη που κουβαλούσε ο Σινάτρα, χωρούσαν περισσότερα από 2 εκατομμύρια.
Ο Σινάτρα ήταν κολλητός με τον Τζο Φισκέτι που έλεγχε όλα τα κλαμπ στις ΗΠΑ. Μαζί του πήγε και στην Αβάνα με τις φήμες για όργια με call girls να μένουν στην ιστορία.
Ol’ blue eyes is back
Οι γνωριμίες της Κούβας τον συνόδευσαν και στη διάρκεια των χρόνων του στο Λας Βέγκας, γιατί πάντα είχε τον τρόπο να επανακάμπτει. Η πρώτη “πτώση” είχε έρθει γύρω στα 30 του χρόνια, όταν η λάμψη του ξεθώριασε περιστασιακά, καθώς στο προσκήνιο εμφανίζονταν νεότεροι και πολύ ταλαντούχοι καλλιτέχνες. Είχε αποτύχει να έχει την τηλεοπτική καριέρα που επιθυμούσε και λέγεται ότι αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει το 1951. Ήταν όμως το 1953 που έκλεισε τον ρόλο της ζωής του στο “Όσο υπάρχουν άνθρωποι” που του χάρισε και το Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου και έτσι κατάφερε να επανακάμψει.
“Μια καλή λύση για όλους μας”
Οι φήμες θέλουν μάλιστα το αφεντικό της Columbia Studios να μην θέλει τον Σινάτρα, αλλά να υποχώρησε έπειτα από ένα τηλεφώνημα από τον διαβόητο γκάνγκστερ Τζόνι Ροσέλι, που τον “έπεισε” ότι ο Σινάτρα ήταν μία καλή λύση για όλους τους.
Ο διευθυντής του FBI Τζέι Έντγκαρ Χούβερ είχε πει για τον Σινάτρα ότι έχει το “σύμπλεγμα της κουκούλας” και ήταν φανερό ότι απολάμβανε τη σκοτεινή αίγλη της συνεργασίας με γκάνγκστερ και εγκληματίες για να μένει στο προσκήνιο, με τη πάντα γοητευτική φωνή του. Είχε καταθέσει ακόμη πως ο Σινάτρα είχε προσφερθεί να λειτουργήσει σαν “μυστικός πληροφοριοδότης” για την υπηρεσία, κάτι που το FBI αρνήθηκε, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του Χούβερ. Στόχος του ήταν να “καθαρίσει” το όνομά του.
Μέσα στις δεκαετίες, φαίνεται πως όταν οι άνθρωποι της Μαφίας του ζητούσαν στήριξη με οποιονδήποτε τρόπο, ο Σινάτρα προσφερόταν, ενώ η Μαφία στηρίχτηκε εν πολλοίς στη λάμψη του για να καθιερώσει το Λας Βέγκας ως πρωτεύουσα του τζόγου και του θεάματος. Ο Σινάτρα άλλωστε εμφανιζόταν σε δύο ξενοδοχεία της Μαφίας, λαμβάνοντας το 2% των συνολικών κερδών.
Στα αρχεία του FBI καταγράφεται και η απαγωγή του γιου του, Frank Sinatra, Jr, το 1963. Ο τραγουδιστής συνεργάστηκε με την υπηρεσία, πλήρωσε το ποσό που του ζητήθηκε από τους δράστες, και τελικά συνελήφθησαν. Ακόμη, ο ίδιος γνώριζε πως το FBI τον παρακολουθούσε διαρκώς, με αποτέλεσμα να ζητήσει τα αρχεία που καταγράφονταν για τη δράση του, το 1979 και το 1980. Τα έγγραφα του είχαν παραδοθεί, χωρίς να φέρουν κάτι ενοχοποιητικό εναντίον του. Ο φάκελός του έφτανε τις 2.403 σελίδες.
Όταν ο Ρόμπερτ Κένεντι, ως υπουργός Δικαιοσύνης, εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό εναντίον τους, οι Μαφιόζοι απείλησαν τον Σινάτρα, ενώ σύμφωνα με όσα γράφει η κόρη του, ο ίδιος ο Giancana αρνήθηκε την εκτέλεσή του.
Στη δημόσια παρουσία του άλλωστε, φρόντιζε να κάνει αντιρατσιστικές δηλώσεις και να στηρίζει ένθερμα τους “θεσμούς της Δημοκρατίας”.
Στη ζωή του παντρεύτηκε τέσσερις φορές. Το 1939 τη Νάνσι Μπαρμπάτο (ήταν ξαδέρφη ενός απ’ τα υψηλά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης Μορέτι), το 1951 τη θρυλική Άβα Γκάρντνερ, το 1966 τη Μία Φάροου και το 1976 την Μπάρμπαρα Μαρξ. Απέκτησε τρία παιδιά, τη Νάνσι, τον Φράνκι Τζούνιορ και την Τίνα Σινάτρα.
Πέθανε στις 14 Μαΐου του 1998, αφού υπέστη οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου. Ετάφη στο Ντέζερτ Μεμόριαλ Παρκ στην Καλιφόρνια.
Στο φέρετρό του τοποθετήθηκαν ένα πακέτο τσιγάρα, ένας αναπτήρας, ένα μπουκάλι Τζακ Ντάνιελς και δέκα κέρματα των 10 σεντ.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις