Γιατί ο κόσμος χρειάζεται όσο ποτέ τους Monty Python

Γιατί ο κόσμος χρειάζεται όσο ποτέ τους Monty Python

Οι Monty Python είναι ιδέα. Είναι η αποθέωση του κινηματογραφικού σουρεαλισμού. Και το "Αδελφάτο των Ιπποτών της Ελεεινής Τραπέζης" είναι μια απίστευτα επίκαιρη ταινία, παρότι έγινε 40 χρονών. Ένα αφιέρωμα για τους ανατρεπτικούς κωμικούς που αγαπήσαμε (Vids)

1969-1983. 15 χρόνια ψυχεδελικού χιούμορ, ένα ιπτάμενο τσίρκο που οδεύει προς την αιωνιότητα και χτίζει γέφυρες με το άγνωστο μέλλον. Μια παρέα, μια ομάδα, μια Σχολή. Με “Σ” κεφαλαίο.

“Σύντροφε ιππότη πάμε να βρούμε το Άγιο Δισκοπότηρο”. “Εντάξει σύντροφε Ιππότη, περίμενε να μαζέψουμε όλο το Αδελφάτο και ξεκινάμε”. “Και γιατί σύντροφε Ιππότη βαράς καρύδες όσο ταξιδεύουμε;”. “Μα σύντροφε Ιππότη δεν έχουμε άλογα, οι εχθροί πρέπει να νομίζουν πως ερχόμαστε έφιπποι και έτοιμοι για μάχη”. “Μα να κάνουμε ησυχία είπαμε γιατί παραμονεύει το κουνέλι-δολοφόνος και οι Ιππότες που λένε “Νι”.

Η νόρμα ισοπεδώνεται, το ομαλό σενάριο είναι μια ουτοπία, το χιούμορ είναι βρετανικό και όσο πρέπει καυστικό, η ανατροπή γίνεται σχολή, οι αδερφοί Μαρξ χαμογελάνε ικανοποιημένοι από τον ουρανό ψηλά, και ο κόσμος μοιάζει πιο όμορφος, πιο σουρεαλιστικός, πιο εξωγήινος μέσα από το μοναδικό χιούμορ των stop making sense κωμικών, Monty Python.

Το “Το Αδελφάτο των Ιπποτών της Ελεεινής Τραπέζης” ή αλλιώς “Monty Python and the Holy Grail” συμπληρώνει φέτος 40 χρόνια από την πρεμιέρα του. Και όμως ναι, πέρασαν 40 χρόνια από την κυκλοφορία αυτής της απίστευτης παρωδίας της ιστορίας του Βασιλιά Αρθούρου και του Κάμελοτ.

Για την επέτειο της ταινίας άλλωστε διοργανώθηκε και ειδική προβολή στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Tribeca που γίνεται στη Νέα Υόρκη, όπου και βρέθηκαν οι δημιουργοί της.

Όταν ο Πέιλιν ερωτήθηκε πώς κατάφερε αυτή η ταινία να παραμείνει δημοφιλής τόσα χρόνια απάντησε το εξής: “Because it’ s just fucking great!”.

Όλοι οι άντρες πρέπει να πεθάνουν, 40 χρόνια πριν το Game of Thrones:

Όσον αφορά τα γυρίσματα της ταινίας, αυτά έγιναν κυρίως στη Σκωτία και τα κάστρα που εμφανίζονται στην ταινία είναι το Doune Castle (στη Σκωτία), το ιδιόκτητο Castle Stalker (επίσης στη Σκωτία), το Kidwelly Castle (στη νότια Ουαλία) και το Bodiam Castle (στο ανατολικό Sussex, στην Αγγλία). Το budget της ταινίας ήταν περίπου 230.000 λίρες και προήλθε από τη χρηματοδότηση rock συγκροτημάτων, όπως οι Pink Floyd, οι Led Zeppelin και οι Jethro Tull.

Ωστόσο, με καθολική αποδοχή από κριτικούς και κοινό, η ταινία απέφερε κέρδη της τάξης των 80,5 εκατομμυρίων λιρών παγκοσμίως. Tο 2004, σε μια έρευνα που διεξήγαγε το Amazon UK και το site IMDb, η ταινία ψηφίστηκε ως η καλύτερη βρετανική ταινία όλων των εποχών, πέραν όλων των άλλων υψηλών θέσεων που κατέχει σε διάφορες λίστες κωμωδιών από διάσημα περιοδικά, εφημερίδες και sites.

Για πολλούς η ταινία είναι το σπουδαιότερο έργο των αιρετικών Monty Python. Για άλλους, είναι μια κλάση κατώτερο από το “Monty Python’s Life of Brian” του 1979, που στα ελληνικά αποδόθηκε ως “Ένας Προφήτης… Μα τι Προφήτης!”.

Η ζωή του Μπράιαν λοιπόν. Ποπ κορν και ελληνικοί υπότιτλοι παρακάτω:

Ναι, γιατί οι Pythons σατίριζαν τις θρησκείες και τις ιδεοληψίες γύρω από αυτές, πολύ πριν το Charlie Hebdo.

Πριν το “Monty Python and the Holy Grail” είχε προηγηθεί το “Το Ιπτάμενο Τσίρκο των Μόντυ Πάιθον”, η πρώτη τους τηλεοπτική σειρά που παρουσιάστηκε από το BBC σε 45 επεισόδια, από το 1969 μέχρι το 1974.

Ακολούθησε το “And Now for Something Completely Different” (1971), που δεν είχε τίποτα το διαφορετικό όπως ισχυρίζεται ο τίτλος. Η τέχνη του αυτοσαρκασμού. Η ταινία περιείχε σκετσάκια από τη σειρά του BBC.

Το 1975 φτάσαμε στο ιστορικό “Monty Python and the Holy Grail” για να ακολουθήσει όπως είπαμε το αριστούργημα “Monty Python’s Life of Brian”.

Το 1982 οι Pythons κυκλοφόρησαν το “Monty Python Live at the Hollywood Bowl”, μια κωμική ταινία από τη ζωντανή τους εμφάνιση, ενώ το 1983 έδωσαν στη δημοσιότητα το “Monty Python’s The Meaning of Life”, μια κινηματογραφική συλλογή από σκετς τους για το νόημα της ζωής, με μπόλικες δόσεις μαύρου χιούμορ, όπως πάντα.

Το “κομμουνιστικό κουίζ” τους από το Hollywood Bowl. Πολιτικός ορθολογισμός είπες; Τι είναι αυτό;

Αν δεν το ήξερες. Η προέλευση του όρου “spam” για τα άχρηστα μηνύματα προέρχεται από τη βρετανική σειρά “Το Ιπτάμενο Τσίρκο των Μόντι Πάιθον”:

Για την ιστορία, οι θρυλικοί Monty Python έδωσαν και πέρυσι παραστάσεις στην Ο2 Arena του Λονδίνου πραγματοποιώντας μία ακόμη επανένωση τους. Άλλωστε, τα μέλη τους έχουν ακολουθήσει σόλο πορείες τα τελευταία χρόνια.

Οι 70ρηδες Τζον Κλιζ, Τέρι Γκίλιαμ, Έρικ Άιντλ , Τέρι Τζόουνς και Μάικλ Πέιλιν, είχαν προγραμματίσει μόλις μία εμφάνιση αλλά τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν σε… 43,5 δευτερόλεπτα. Έτσι, έδωσαν ακόμα τέσσερις παραστάσεις κάνοντας ρεκόρ εισιτηρίων και δείχνοντας πως το χιούμορ τους ήταν μπροστά από την εποχή τους.

Από την επανένωση έλειπε βέβαια ο Γκράχαμ Τσάπμαν ο οποίος πέθανε το 1989 σε ηλικία 48 ετών. Σε αυτόν αφιερώθηκαν και αυτές οι εμφανίσεις.

Οι “Pythons” απέκτησαν εκατομμύρια φανατικούς οπαδούς για πολλούς λόγους. Στάθηκαν απέναντι στο κατεστημένο διακωμωδώντας το όσο ελάχιστοι στο παρελθόν, έσπασαν στερεότυπα στην έννοια της διασκέδασης και του γέλιου και το κυριότερο, δεν έγιναν ποτέ “ντίβες”, την ώρα που θα μπορούσαν να είχαν γίνει “ροκ σταρ” της εποχής τους.

Δεκαετίες μετά το ντεμπούτο τους, οι Pythons μας κάνουν να σκεφτούμε πως ο κόσμος τους χρειάζεται όσο ποτέ.

Γιατί πισωγυρίζουμε, γιατί γινόμαστε πιο δογματικοί εντός και εκτός Ε.Ε., γιατί η έμπνευση πάει περίπατο και η επανάληψη δεν είναι μητέρα κάθε μαθήσεως, αλλά μήτρα πολλαπλών παθήσεων κοινοτοπίας πια. Γιατί κυνηγάμε τις ρηξικέλευθες και καυστικές ιδέες με το δίκαννο, ή γιατί απλά, μας λείπει το παρεάκι του Τέρι Γκίλιαμ και ο επίγονος του, Ρόουαν Άτκινσον.

Και επεκτείνοντας αυτό που έλεγε ένας φίλος, ότι ο κόσμος χωρίζεται σε εκείνους που εκτιμούν το χιούμορ που αναδύουν “Τα Φιλαράκια” και σε εκείνους που δεν γελάνε με αυτό, προσωπικά συμπληρώνω:

Ο κόσμος χωρίζεται σε εκείνους που γελάνε με τους Pythons και σε αυτούς που μένουν αδιάφοροι μπροστά στα σκετσάκια τους. Η κοινωνία προχωράει από ανθρώπους της πρώτης κατηγορίας. Και ας είναι μια απόλυτη θέση αυτή.

Αντί επιλόγου.

Το δόγμα, η μόνη αλήθεια της ζωής και των Pythons, όταν όλα δείχνουν να έχουν καταστραφεί. Αλλά δεν έχουν. Ή έχουν. Δεν έχει καμία σημασία άλλωστε.

Cheer up, Brian.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα