Ήξερες ότι ο Τέσλα ήταν ο πραγματικός πατέρας του ραδιοφώνου;

Ήξερες ότι ο Τέσλα ήταν ο πραγματικός πατέρας του ραδιοφώνου;

Ο Ιταλός Guglielmo Marconi έδωσε στον κόσμο το ραδιόφωνο. Ή τουλάχιστον έτσι πίστευε ο κόσμος έως το 1943, οπότε αποκαταστάθηκε μια ιστορική αδικία. Αφού πούμε "χρόνια πολλά" στο μέσο, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου, ας περάσουμε στο παρασύνθημα

Η 13η του Φλεβάρη έχει καθιερωθεί από την UNESCO ως “Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου”. Επελέγη διότι εκείνη την ημέρα, το 1946 λειτούργησε για πρώτη φορά το ραδιόφωνο του ΟΗΕ. Όπως πιθανόν να αντιλαμβάνεστε, σκοπός της ημέρας είναι να τονιστεί στο κοινό η σπουδαιότητα του συγκεκριμένου Μέσου μαζικής επικοινωνίας. Σκοπός του News 24/7 είναι να διευκρινίσει κάποια πράγματα που αφορούν το πώς δημιουργήθηκε το ραδιόφωνο και να αποκαταστήσουμε μια αδικία που κράτησε από το 1895 έως το 1943. Ελάτε μαζί μας.

Για αρχή, να μεταφέρουμε τη γενική παραδοχή -στο χώρο των επιστημών-, βάσει της οποίας το ραδιόφωνο δεν θα είχε εφευρεθεί χωρίς τα όσα έδωσαν στον πλανήτη ο James Clerk Maxwell και ο Heinrich Hertz. Δεν θα είχε εφευρεθεί και χωρίς τις πατέντες του Nikola Tesla, τις οποίες χρησιμοποίησε ο Ιταλός Guglielmo Marconi για να κάνει δουλειά. Αυτός προσδιοριζόταν ως “ο πατέρας του ραδιοφώνου” από το 1895 έως το 1943, όταν δικαιώθηκε αυτός που έδωσε στον κόσμο το Μέσο. Ποιος; Διαβάστε.

 

James Clerk Maxwell

Ο James Clerk Maxwell ήταν θεωρητικός φυσικός, εκ Σκωτίας. Η πιο σημαντική του επιτυχία ήταν η διατύπωση της κλασικής θεωρίας της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (1862). Η θεωρία του κλασικού ηλεκτρομαγνητισμού καταδεικνύει ότι ο ηλεκτρισμός, ο μαγνητισμός και το φως είναι όλα εκδηλώσεις του ίδιου φαινομένου, που λέγεται ηλεκτρομαγνητικό πεδίο. Αυτή ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη ενοποίηση στη φυσική -κατά του  Albert Einstein το ρηθέν-, μετά την πρώτη του Isaac Newton. Η ενοποίηση φαινομένων φωτός και ηλεκτρισμού οδήγησε στην πρόβλεψη της ύπαρξης ραδιοκυμάτων.

Η συνεισφορά του Maxwell επεκτάθηκε πέραν της ηλεκτρομαγνητικής θεωρίας. Ήταν σημαντική σε όλα σχεδόν τα πεδία της Φυσικής, στην οπτική, στη θεωρία της ελαστικότητας, στη θερμοδυναμική, στην κινητική θεωρία των αερίων και στην αστρονομία. Του χρωστάμε τη σύλληψη της πρώτης έγχρωμης φωτογραφίας -στην οποία κατέληξε από λάθος. Το IQ του υπολογίστηκε μεταξύ 190 και 205. Πέθανε σε ηλικία 48 χρόνων.

 

Ο… κατά λάθος εφευρέτης

Toν Οκτώβριο 1866 o Μahlon Loomis, Αμερικανός οδοντίατρος και εφευρέτης, πέτυχε την πρώτη απόπειρα “ασύρματης τηλεγραφίας”. Μεταβίβασε σήματα μεταξύ δυο βουνών -στη Virginia- που τα χώριζαν 29 χιλιόμνετρα, χρησιμοποιώντας χαρταετούς ως κεραίες. Δεν είχε μάρτυρες και δεν κέρδισε κανέναν η λογική πως κάποιο στρώμα του ουρανού συμπληρώνει ένα κύκλωμα συνεχψούς ρεύματος, χρησιμοποιώντας την ατμόσφαιρα ως αγωγό. Μεταγενέστεροι αναλυτές εξήγησαν πως οι δυο κεραίες ήταν συντονισμένες στην ίδια συχνότητα ραδιοκυμάτων, κάτι που ο Loomis δεν γνώριζε -η ανακάλυψη του ήταν τυχαία. Τέσσερα χρόνια αργότερα, μετέφερε επιτυχώς τηλεγραφικά σήματα μεταξύ δυο πλοίων, που ήταν 2 μίλια μακριά -με χορηγό το αμερικανικό ναυτικό. Τον Γενάρη του 1873 μέλος του Κογκρέσου είπε πως “πιστεύει σε ένα όνειρο, ένα τρελό όνειρο σύμφωνα με το οποίο οι προτάσεις του θα παρέχουν φως και ζέστη στα σπίτια μας, μια μέρα”.Πέθανε το 1886, το που άρχισε τα πειράματα ο Heinrich Rudolf Hertz. 

 

Heinrich Rudolf Hertz

Το 1886 ο Γερμανός φυσικός Heinrich Rudolf Hertz ενημέρωσε πως οι γρήγορες μεταβολές του ηλεκτρικού ρεύματος θα μπορούσαν να προβάλλονται στο διάστημα, με τη μορφή ραδιοσυχνοτήτων, παρόμοιων με εκείνων του φωτός και της θερμότητας. Ήταν αυτός που επιβεβαίωσε (μέσω πειραμάτων που έκανε την Καρλσρούη) την ηλεκτρομαγνητική θεωρία του Maxwell και ο πρώτος που πέτυχε την εκπομπή, τη μετάδοση και τη λήψη ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων -γνωστά πια ως ερτζιανά κύματα ή ραδιοκύματα. Κατέδειξε ότι αυτά είναι μακρά, εγκάρσια κύματα που ταξιδεύουν με την ταχύτητα του φωτός και μπορούν να απεικονιστούν, να διαθλαστούν, και να πολωθούν όπως το φως. Πέθανε στη Βόννη, σε ηλικία 37 χρόνων.

Και ενώ έχουν συμβεί όλα αυτά, το 1895 εμφανίστηκε ο 21χρονος Guglielmo Marconi, Ιταλός εφευρέτης, ο οποίος επιβεβαίωσε πως οι θεωρίες του Maxwell είχαν πρακτική ισχύ. Δεν ανακάλυψε κάτι, επί της ασύρματης τηλεγραφίας. Αυτό που έκανε ήταν να αποδείξει την εφαρμοσιμότητα της ραδιοφωνικής επικοινωνίας, συναρμολογώντας και βελτιώνοντας σειρά από παράγοντες, τις οποίες ενοποίησε και προσάρμοσε σε δικό του σύστημα.

Η πρώτη συσκευή του αφορούσε ένα σύρμα επαγωγής και ένα κλειδί του Morse (μέθοδος για μετάδοση πληροφορίας με παλμούς μικρής και μεγάλης διάρκειας ή σημάδια, όπως τελείες και παύλες, που στηρίζεται στα ηλεκτρομαγνητικά κύματα. Επινοήθηκε για τη μετάδοση μηνυμάτων μέσω τηλεγράφου στα μέσα του 1830 από τον Samuel Morse, Αμερικανό ζωγράφο και φυσικό). Έστειλε αλλά και έλαβε το πρώτο ηλεκτρομαγνητικό κύμα, με τη μόνη καινοτομία να είναι η σύνδεση της μιας άκρης του διακοπτόμενου κυκλώματος σε κεραία και της άλλης στη γη.

Ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός στον κόσμο

Έφτιαξε έτσι, ένα πρακτικό σύστημα ασύρματου σηματοδότη, με το οποίο κατάφερε να μεταδώσει μηνύματα σε απόσταση μεγαλύτερων των 1.500 μέτρων αρχικά. Ένα χρόνο μετά, όταν έφτασε στα 2.4 χιλιόμετρα, η Ιταλία του αρνήθηκε το αίτημα παρουσίασης της εφεύρεσης. Πήγε στη Μεγάλη Βρετανία και υπέβαλε αίτηση χορήγησης διπλώματος ευρεσιτεχνίας. Μετά, έφτιαξε τη δική του εταιρία και έβγαλε το προϊόν στην αγορά, ενώ μεγάλωσε την απόσταση δημιουργώντας σταθμό στη La Speccia που στις 27/3 του 1899 εξέπεμψε για πρώτη φορά σήματα πάνω από τη Μάγχη έως έναν φάρο στην Αγγλία.

Το ίδιο καλοκαίρι το ταξίδι κάλυψε απόσταση μεγαλύτερη των 100 χιλιομέτρων και τα μηνύματα στέλνονταν, πια σε πολεμικά πλοία που έκαναν ασκήσεις και το 1901 έλαβε το πρώτο “S” από την Αγγλία στο Newfoundland -το μεγαλύτερο νησί του Καναδά. Ήταν η πρώτη επιτυχημένη υπερατλαντική αποστολή ηλεκτρομαγνητικού μηνύματος.

Το 1902 βοήθησε στη διάσωση επιζώντων του Τιτανικού (οι χειριστές ασυρμάτου ήταν υπάλληλοι της εταιρίας του και μέχρι τέλους, έστελναν μηνύματα σε άλλα πλοία, ζητώντας τη συνδρομή τους), το 1919 ο σταθμός του στο Κλίφντεν έλαβε μήνυμα από το Μπουένος Άιρες (απόσταση μεγαλύτερη από 9000 χιλιόμετρα) και την ίδια χρονιά ίδρυσε τον πρώτο ραδιοφωνικό σταθμό στον κόσμο. Το 1931 έκανε την εισαγωγή στην πρώτη ραδιοφωνική εκπομπή του Πάπα (Πίος ΙΑ) και ένα χρόνο αργότερα, εγκατέστησε ένα πρόδρομο του κινητού τηλεφώνου, ανάμεσα στο Βατικανό (όπου υπάρχει δρόμος με το όνομα του, τιμή που δεν έχει άλλος, ο οποίος δεν συνδέεται με την εκκλησία) και το ανάκτορο Καστέλ Γκαντόλφο, ώστε να μπορούν οι καρδινάλιοι να έρχονται σε άμεση επικοινωνία με τον Πάπα, στη θερινή του κατοικία -στις όχθες της λίμνης Αλμπάνο, στα προάστια της Ρώμης.

 

Η επανάσταση του Nikola Tesla

Μολονότι ο Marconi (ενεργό μέλος του Ιταλικού Φασιστικού Κόμματος και απολογητής της ιδεολογίας των φασιστών και των ενεργειών τους, κουμπάρος του Benito Mussolini, δυο φορές παντρεμένος, μπερμπάντης και εκ των ιδρυτικών στελεχών του NBC και του BBC) θεωρήθηκε ο εφευρέτης του ραδιοφώνου, το γεγονός ότι στήριξε την πατέντα του σε πολλές από αυτές του Nikola Tesla, είχε ως συνέπεια την αντίδραση της επιστημονικής κοινότητας ως προς την πρωτιά του.

Τον επίλογο έγραψε το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών, το 1943, δικαιώνοντας τον Tesla, ως εφευρέτη της ασύρματης επικοινωνίας. Ο Σερβοαμερικανός εφευρέτης, φυσικός, ηλεκτρολόγος μηχανικός, μηχανολόγος και με λίγα λόγια, εκ των σημαντικότερων φυσικών στην ιστορία της επιστήμης, ο οποίος μιλούσε οκτώ γλώσσες, έφτιαξε το πρώτο κινητήρα που έτρεξε σε ρεύμα AC, έκανε ό,τι αφορούσε τα ηλεκτρομαγνητικά μηνύματα, έγινε κάτοχος 300 patents και ήταν άρρωστος από 30 “από τα πειράματα μου”, όπως είχε πει. Η θεωρητική του εργασία ήταν η βάση για την εφαρμογή του σημερινού συστήματος εναλλασσόμενου ρεύματος.

Ο άνθρωπος που εφηύρε τον 20ο αιώνα

Εκτός από τη δουλειά του στον ηλεκτρομαγνητισμό και τα συστήματα ισχύος, ο Τέσλα λέγεται ότι έχει συνεισφορές και στη θεμελίωση της ρομποτικής, του τηλεχειρισμού, στην ανάπτυξη του ραντάρ και της επιστήμης υπολογιστών, όπως και στην επέκταση της βαλλιστικής, της πυρηνικής και θεωρητικής φυσικής. Σύγχρονοι μελετητές του έργου του τον έχουν αποκαλέσει «τον άνθρωπο που εφηύρε τον Εικοστό Αιώνα» και «προστάτη άγιο του σύγχρονου ηλεκτρισμού».

Το 1941 είχε δηλώσει αποφασισμένος να δημιουργήσει υπερόπλο, για να σώσει την πατρίδα του από το ναζισμό. Πέθανε δυο χρόνια μετά. Τον βρήκαν έπειτα από δυο ημέρες, διότι είχε κρεμάσει -όπως πάντα- στην πόρτα του ταμπέλα με το “μην ενοχλείτε. Εργάζομαι”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα