Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ: Εκτελεστής ή εξιλαστήριο θύμα της δολοφονίας Τζον Κένεντι;
Η δολοφονία του Τζον Φ. Κένεντι στις 22 Νοεμβρίου εγείρει ερωτήματα μέχρι και σήμερα. Ποιος ήταν ο Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ που συνελήφθη για τη δολοφονία, κατηγορήθηκε και δολοφονήθηκε δυο μέρες μετά τον θάνατο του προέδρου των ΗΠΑ.
- 23 Νοεμβρίου 2019 08:38
Η δολοφονία Κένεντι υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα του 20ου αιώνα και, παρόλο που ο ένοχος βρέθηκε, ο φόνος του 35ου προέδρου των ΗΠΑ καλύπτεται από μυστήριο μέχρι και σήμερα. Άλλωστε, η δολοφονία του ίδιου του κατηγορουμένου, του Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ, δύο μόλις μέρες μετά τον θάνατο του Τζον Φ. Κένεντι, “γέννησε” ακόμη περισσότερα ερωτήματα και περιέπλεξε τα πράγματα, ενώ δεν άφησε περιθώρια για ενδελεχή έρευνα και ασφαλή πορίσματα.
Στις 22 Νοεμβρίου ο Κένεντι δολοφονήθηκε, στις 23 πραγματοποιήθηκε η ανάκριση του Όσβαλντ, στις 24 ο τελευταίος πυροβολήθηκε θανάσιμα.
Η δολοφονία του Κένεντι
Στις 22 Νοεμβρίου του 1963 ο πρόεδρος Κένεντι και η σύζυγός του, Τζάκι, έφτασαν στο Ντάλας στις 11:30 το πρωί, στο πλαίσιο περιοδείας στο Τέξας. Στις 11.50 ξεκίνησε από το αεροδρόμιο η αυτοκινητοπομπή, καθώς οι υψηλοί καλεσμένοι θα διέρχονταν μέσα από την πόλη με κατεύθυνση το Εμπορικό Κέντρο “Τρέιντ Μαρτ”, όπου θα ακολουθούσε προεδρικός λόγος και γεύμα.
Το προεδρικό αυτοκίνητο κινείτο αργά, ώσπου στις 12:30, ο Κένεντι, ο οποίος χαιρετούσε τον κόσμο, έφερε ξαφνικά τα χέρια του στο λαιμό του και άρχισε να σκύβει προς την πλευρά της γυναίκας του, η οποία τον κοίταζε έντρομη. Ένας παριστάμενος έστριψε απότομα το κεφάλι του προς την πλατεία Ντίλι, μακριά από το Αποθετήριο. Ένας πυροβολισμός είχε ακουστεί αλλά ελάχιστοι τον είχαν αντιληφθεί.
Ένα δευτερόλεπτο αργότερα, ο Κόναλι, ο οποίος καθόταν ακριβώς μπροστά από τον Κέννεντυ έπεσε απότομα μπροστά, χτυπημένος από τη δεύτερη σφαίρα. Τέσσερα δευτερόλεπτα, μία τρίτη σφαίρα χτύπησε τον πρόεδρο στο κεφάλι, το οποίο κυριολεκτικά συντρίφθηκε. Το σώμα του Κέννεντυ τινάχθηκε προς τα πίσω και έπεσε απότομα στην αγκαλιά της Τζάκι, από το στόμα της οποίας ξέφυγε μόνο ένα “Ω, όχι”.
Η σύλληψη του Όσβαλντ
Λίγο μετά τη δολοφονία, η αστυνομία του Ντάλας περικύκλωσε το κτίριο του Αποθετηρίου και άρχισε να το ερευνά, μη δίνοντας προς στιγμήν σημασία σε έναν νεαρό μαυροντυμένο υπάλληλο που βρισκόταν στο ισόγειο του κτιρίου. Στον 6ο όροφο, οι αστυνομικοί ανακάλυψαν μία απαρχαιωμένη ιταλική καραμπίνα Μάνλιχερ-Καρκάνο με ιαπωνική σκοπευτική διόπτρα. Στην άλλη άκρη του ορόφου, δίπλα σε ένα ανοικτό παράθυρο με θέα στην οδό Ελμ, ανακάλυψαν τρεις κάλυκες.
Λίγα λεπτά αργότερα, άρχισε το ανθρωποκυνηγητό για τον Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ, τον νεαρό που λίγο νωρίτερα ήταν στο ισόγειο, ο οποίος συνελήφθη ύστερα από περιπετειώδη καταδίωξη μέσα στην αίθουσα ενός κινηματογράφου. “Αυτό ήταν” ήταν τα λόγια του μόλις συνελήφθη, αλλά αμέσως έθεσε και ένα ερώτημα: “Γιατί μου περνάτε χειροπέδες; Το μόνο που έκανα είναι να φέρω ένα πιστόλι στον κινηματογράφο”. Για την αστυνομία ωστόσο, η οποία τον κατηγόρησε και για τον φόνο ενός από τους άνδρες της λίγα λεπτά πριν από τη σύλληψη, ο Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ ήταν ο “ύποπτος υπ’ αρ. 1”.
Ποιος ήταν ο κατηγορούμενος
Ο Λη Όσβαλντ σε ηλικία 20 ετών, το 1959 είχε μεταβεί στην ΕΣΣΔ, μετά το πέρας της θητείας του στον Αμερικανικό στρατό, στο Σώμα των πεζοναυτών. Στη Σοβιετική Ένωση, όπου αρχικά βρέθηκε ως τουρίστας και εν-συνεχεία, καθώς είχε απασχοληθεί ως εργάτης σε εργοστάσιο του Μινσκ, προσπάθησε να αποκτήσει τη Σοβιετική υπηκοότητα, παρέμεινε μέχρι το 1962 όταν και επέστρεψε στις ΗΠΑ, μαζί με τη Ρωσίδα σύζυγό του και το μικρό τους παιδί. Μετά την επάνοδό του στις Ηνωμένες Πολιτείες ασχολήθηκε με την πολιτική και ήταν ο πρόεδρος μίας επιτροπής με την ονομασία “Δικαιοσύνη για την Κούβα”.
Ο ένας και μοναδικός δολοφόνος
Η δολοφονία καταγράφηκε μεν, όχι όμως και ο δολοφόνος, που σύμφωνα με το τελικό πόρισμα της κυβέρνησης ήταν ένας και μόνο ένας: Ο Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ. Σύμφωνα με τέσσερις έρευνες που διεξήγαγε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, υπεύθυνος για τη δολοφονία του Αμερικανού προέδρου ήταν μόνο εκείνος.
Η κοινή γνώμη εξακολουθεί να είναι διχασμένη σχετικά με την ευθύνη του Όσβαλντ, με 7 στους 10 Αμερικανούς να δηλώνουν, το 2003 σε δημοσκόπηση του ABC News, ότι πιστεύουν πως η δολοφονία ήταν αποτέλεσμα συνωμοσίας και όχι η πράξη ενός ανθρώπου. Μερικοί πιστεύουν ότι η ενέργεια του Όσβαλντ αποτελούσε μέρος μεγαλύτερης συνωμοσίας, την οποία συγκάλυψαν κρατικοί φορείς.
Το τέλος του Όσβαλντ
Ύστερα από δύο ημέρες εξουθενωτικών ανακρίσεων, το αποτέλεσμα των οποίων δεν αποκαλύφθηκε ποτέ, αποφασίστηκε ο Όσβαλντ, πρόεδρος μίας επιτροπής υποστήριξης της Κούβας, ο οποίος είχε μεταναστεύσει στην ΕΣΣΔ το 1959 αλλά επέστρεψε στις ΗΠΑ το 1962 και γενικά θεωρήθηκε μαρξιστής αλλά φήμες τον έφεραν ως φανατικό ακροδεξιό, πρώην πεζοναύτη, να οδηγηθεί από τα κρατητήρια του αρχηγείου αστυνομίας του Ντάλας στις φυλακές.
Στο υπόγειο του κτιρίου, μέσα σε συνωστισμός αστυνομικών, δημοσιογράφων, φωτογράφων αλλά και τηλεοπτικών συνεργείων που μετέδιδαν ζωντανά τη μεταφορά του Όσβαλντ, δύο αστυνομικοί με πολιτικά συνόδευαν τον Όσβαλντ, όταν ξαφνικά, ένας βραχύσωμος άνδρας διαπέρασε τον κλοιό και μπροστά σε εκατομμύρια τηλεθεατές πυροβόλησε εξ επαφής τον Όσβαλντ στο στομάχι.
Ο Όσβαλντ οδηγήθηκε στο νοσοκομείο Πάρκλαντ όπου πέθανε, λίγα βήματα από τον θάλαμο στον οποίο κηρύχθηκε κλινικά νεκρός ο Κέννεντυ. Μέσα στο κτίριο είχε ήδη συλληφθεί ο δολοφόνος που ονομαζόταν Τζακ Ρούμπι, ακροδεξιός, ιδιοκτήτης κακόφημου νυκτερινού κέντρου και πασίγνωστος συνεργάτης και πληροφοριοδότης της αστυνομίας, τόσο που του επιτρεπόταν η ελεύθερη κίνηση ανά πάσα στιγμή σε οποιοδήποτε χώρο των κτιρίων της αστυνομίας.