Λίμνη Βουλιαγμένης: Το κρυμμένο μυστικό, οι μύθοι του σπηλαίου και ο Χατζηδάκις
Στην καρδιά της Αθηναϊκής Ριβιέρας αποτελεί τον κρυμμένο θησαυρό της Αττικής φύσης. Ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο παγκόσμιας εμβέλειας σας προσκαλεί να το γνωρίσετε. Η γενική διευθύντρια της Λίμνης Βουλιαγμένης, κα Μαριάνθη Βαβουλάκη μιλάει στο News 24/7.
- 07 Ιουνίου 2020 07:42
Μπορεί το φετινό καλοκαίρι να είναι διαφορετικό από τα υπόλοιπα, λόγω κορονοϊού, μπορεί το σκηνικό του καιρού να αλλάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι οι καλοκαιρινές εξορμήσεις μπορεί να περιμένουν.
Και τι καλύτερο, ειδικά όταν βρίσκεσαι στην Αθήνα, από το να επισκεφτείς ένα από τα πιο όμορφα μέρη της. Αυτό στη Λίμνη Βουλιαγμένης, ένα ιδιαίτερο μέρος με μεγάλη ιστορία, καθώς το έχουν επισκεφτεί πολλοί από την εγχώρια και ξένη ”ελίτ”.
Η σημερινή μορφή της Λίμνης διαμορφώθηκε μετά από πτώση της οροφής του σπηλαίου, η οποία διαβρώθηκε από την υψηλή θερμοκρασία του νερού που έτρεχε στο εσωτερικό του.
Η Λίμνη είναι ενταγμένη στον Εθνικό κατάλογο NATURA 2000 αλλά και ως Τόπος Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλους από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Για όλα τα παραπάνω, αλλά και την ιστορία της λίμνης, τις ιαματικές της ιδιότητες, τους μύθους που έχουν αναπτυχθεί γύρω από το σπήλαιο, μίλησε στο News247, η γενική διευθύντρια της Λίμνης Βουλιαγμένης, κα Μαριάνθη Βαβουλάκη.
Η κα Βαβουλάκη, αναφέρθηκε επίσης στην κρίση του κορονοϊού και στα μέτρα που έχουν ληφθεί για την τήρηση των κανόνων υγιεινής, αλλά και σε διάσημες προσωπικότητες που έχουν επισκεφτεί το μέρος της λίμνης.
Τέλος, μας έδωσε τουλάχιστον 3 λογους για να επισκεφτεί κάποιος ένα από τα ομορφότερα σημεία της Αττικής.
Αναλυτικά η συνέντευξη της κ. Βαβουλάκη στο News247:
Βρισκόμαστε στη Λίμνη Βουλιαγμένης, 21 χλμ περίπου έξω από την Αθήνα. Μπορείτε να μας πείτε δύο λόγια για την ιστορία της λίμνης; Πότε ξεκίνησε να λειτουργεί;
Η Λίμνη Βουλιαγμένης έχει χαρακτηριστεί από την κοινή γνώμη ως ο κρυμμένος θησαυρός της Αττικής φύσης. Εγώ θεωρώ ότι είναι ένας κρυμμένος θησαυρός της Ελληνικής φύσης. Είναι ένας μοναδικός προορισμός παγκοσμίως, τον οποίο έχουν εκτιμήσει πολλοί επισκέπτες από το εξωτερικό, αλλά και την Ελλάδα. Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία για τη λειτουργία της. Από τα πολύ παλιά χρόνια, ήταν γνωστή για τις ιαματικές της ιδιότητες. Τα τελευταία χρόνια, διοικείται από μια εταιρεία που πιστεύω πραγματικά ότι εκτιμά αυτό τον θησαυρό της φύσης, τον οποίο αξιοποιεί. Υπάρχουν μαρτυρίες και φωτογραφίες από τις αρχές του 1900 που δείχνουν ότι η λίμνη λειτουργούσε και πρόσφερε τις ιαματικές της ιδιότητες σε πολλούς επισκέπτες.
Είναι αλήθεια ότι αποτελεί τη μοναδική ιαματική λίμνη στην Αττική; Πού οφείλεται η ιαματική δράση των νερών της;
Καταρχάς ισχύει ότι είναι η μοναδική ιαματική λίμνη στην Αττική. Η σύνθεσή της είναι μοναδική παγκοσμίως. Πρόκειται για μία υφάλμυρη λίμνη με φυσική σύνθεση. Είναι ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο. Και αυτό γιατί έχει νερό από τη θάλασσα, που έρχεται από τα πετρώματα και νερό από την υπόγεια πηγή, που βρίσκεται στο άδυτο σπήλαιο της λίμνης και όλο αυτό ενώνεται σχηματίζοντας τη Λίμνη Βουλιαγμένης. Η έκτασή της είναι ιδανική, για κάποιον που θέλει να τη χρησιμοποιήσει για φυσική άσκηση, το νερό είναι σε μια πολύ καλή θερμοκρασία (σχεδόν σταθερή) καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου, από 21 βαθμούς τον χειμώνα έως και 29 βαθμούς το καλοκαίρι. Αυτό οφείλεται στα θερμά νερά που έρχονται στη λίμνη και η διακύμανση οφείλεται στην πρόσμιξη που υπάρχει με τη θάλασσα. Τώρα, η ιαματική δράση των νερών της, σχετίζεται με το γεγονός, ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του νερού πηγάζει από την ιαματική πηγή, που βρίσκεται υποβρύχια.
Εκεί όπου λίμνη τελειώνει ξεκινά ένα υποβρύχιο σπήλαιο, γύρω από το οποίο έχουν αναπτυχθεί διάφοροι μύθοι-ιστορίες, για διάφορες δύτες που έχουν χαθεί στην προσπάθεια εξερεύνησής του. Κατά πόσο είναι αληθείς όλες αυτές οι ιστορίες;
Ότι έχει να κάνει με νεράϊδες και ρουφήχτρες που μας βγάζουν στο Σούνιο, δεν έχει καμία απολύτως βάση. Δεν υπάρχει κάποια επιστημονική τεκμηρίωση. Όντως είναι ένα σπουδαίο υποβρύχιο σπήλαιο, που επίσης προκαλεί το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας, όπως εξειδικευμένων δυτών, που μπορεί να κάνουν την cover κατάδυση. Μόνο τέτοιοι έχουν το δικαίωμα πλέον να μπαίνουν στο σπήλαιο για καταδύσεις. Μπαίνοντας μέσα σε αυτό, υπάρχει μία τεράστια αίθουσα, που ίσως είναι η μεγαλύτερη υποβρύχια αίθουσα στην Ευρώπη και ένας σταλακτίτης, που δημιουργεί μια πρώτη εικόνα για τον σχηματισμό της Μεσογείου.
Από εκεί και πέρα, ξεκινάνε οι λαβύρινθοι, οι διακλαδώσεις, οι οποίες δεν έχουν ανακαλυφθεί όλες. Κάποιες σήραγγες, οι πιο μικρές, έχουν βρεθεί που καταλήγουν. Οι μεγαλύτερες πάλι, δεν έχει ανακαλυφθεί. Αυτό είναι και το κύριο στοιχείο που δημιουργεί και τον μύθο γύρω από το σπήλαιο. Όντως, έχουν χαθεί ανθρώπινες ζωές, τα πολύ παλαιότερα χρόνια, καθώς τα μέτρα ασφαλείας δεν είχαν ληφθεί σοβαρά υπόψη. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, σε μια αποστολή, κάποιοι δύτες που δεν είχαν τον μύτο, να χάσουν τον δρόμο της επιστροφής, να τελειώσει το οξυγόνο τους και δυστυχώς να βρουν έναν φρικτό θάνατο. Όλα αυτά βέβαια, αποτελούν παρελθόν για τη λίμνη, καθώς όποιος κάνει καταδύσεις, πρέπει να έχει και τις ανάλογες πιστοποιήσεις. Επίσης, να γνωρίζετε ότι από εμας τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας και αυτό το κομμάτι του μύθου έχει κλείσει.
Πάμε και στο σήμερα. Από τις 15/5 η λίμνη έχει ξανανοίξει για το κοινό, μετά την καραντίνα. Ο κόσμος έρχεται ή υπάρχει διστακτικότητα; Πώς είναι τα πράγματα σε σχέση με πέρυσι;
Είναι λίγο περίεργα τα πράγματα. Ενώ ξεκινήσαμε με πολύ θετικά μηνύματα, δυστυχώς μετά ο καιρός δεν βοήθησε. Συγχρόνως, να πούμε ότι ο κόσμος είναι λίγο ανήσυχος. Ο κορονοϊός έχει αλλάξει τη σκέψη όλων μας και μας έχει κάνει να νιώθουμε μικρότερη ασφάλεια. Για αυτόν τον λόγο, πριν ξεκινήσουμε, είχαμε φτιάξει το σχέδιο δράσης μας, έτσι ώστε η λίμνη να είναι ένας 100% ασφαλής προορισμός.
Τι μέτρα προστασίας έχετε πάρει για την ατομική υγιεινή των επισκεπτών;
Γενικά, έχουμε πάρει πολύ περισσότερα μέτρα, από αυτά που ορίζει ο νόμος. Ακριβώς γιατί θεωρούμε ότι ένας χώρος φιλοξενίας, πρέπει να κάνει το κάτι παραπάνω προκείμενου, όσοι έρχονται σε αυτόν να νιώθουν άνεση και ασφάλεια. Για εμάς έχει τεράστια σημασία, αυτός που έρχεται και απολαμβάνει τις παροχές της λίμνης να μην ζει με τον φόβο του Covid. Καταρχάς λειτουργούμε στο 35% της δυναμικότητάς μας. Οι αποστάσεις είναι πολύ μεγάλες, μεγαλύτερες και από αυτές που ορίζουν οι διατάξεις των δημοσίων αρχών. Με το που έρθει ο επισκέπτης στη λίμνη θα υπάρχει ένας άνθρωπος στο πάρκινγκ για να τον ρωτήσει αν μπορεί να τον βοηθήσει ή όχι στο παρκάρισμα τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας. Στη συνέχεια, θα φτάσει στο ταμείο, που θα πρέπει να υπογράψει ένα δελτίο εισόδου, που είναι απαραίτητο για πιθανή ιχνηλάτηση, με τη σύμφωνη γνώμη πάντα του επισκέπτη.
Θα γίνει θερμομέτρηση από το ιατρικό προσωπικό και θα μπει σε ένα χώρο που θα έχει τη δική του καρέκλα ή ξαπλώστα η οποία θα έχει απολυμανθεί. Κάθε αλλαγή επίπλωσης προϋποθέτει από εμάς την απολύμανσή του, με ειδικά καθαριστικά. Έχουμε προχωρήσει σε προ-κρατήσεις και σε λίγο καιρό θα είναι on-line το σύστημα pre-booking, για να ξέρει κάποιος αν υπάρχουν διαθέσιμες ξαπλώστες πριν έρθει εδώ. Σε όλη τη λίμνη υπάρχουν απολυμαντικοί σταθμοί, πάνω από 18. Στους χώρους υγιεινής γίνεται απολύμανση, πριν έρθει καινούριος πελάτης, ενώ τα showers λειτουργούν πλέον ως ατομικές μονάδες. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι είμαστε η πρώτη εταιρεία ημερήσιας φιλοξενίας που επιτυγχάνει την πιστοποίηση COVID Shield και στις 5 πρώτες εταιρείες πανελλαδικά που πιστοποιήθηκαν.
Στη λίμνη τα προηγούμενα χρόνια έχουν φιλοξενηθεί διάφορες εκδηλώσεις, μουσικές βραδιές, θεατρικά έργα κλπ. Φέτος και λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με τον κορονοϊό σκοπεύετε να κάνετε αντίστοιχες εκδηλώσεις;
Φέτος έχουμε αποφασίσει να μην φιλοξένησουμε κάποια εκδήλωση. Ακριβώς, λόγω των συνθηκών και θέτοντας ως προτεραιότητα αυτή τη χρονιά να λειτουργήσει η λίμνη με τις καλύτερες συνθήκες για τους επισκέπτες που θέλουν να απολαύσουν το τοπίο της και τον ιαματικό της χαρακτήρα. Ελπίζουμε να ετοιμάσουμε κάτι για την επόμενη χρόνια.
Η λίμνη Βουλιαγμένης έχει αποτελέσει κατά καιρούς κοσμικό θέρετρο πολιτικών και διασημοτήτων από τις αρχές του περασμένου αιώνα. Υπάρχει κάποια ”ρετρό” ιστορία από τα παλαιότερα χρόνια που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας;
Όταν έρχεται κάποιος από το εγχώριο ή το διεθνές jet set φροντίζουμε να έχει την ιδιωτικότητά του. Προσπαθούμε να μην δημοσιοποιούμε αυτές τις στιγμές. Όμως, έχουν φιλοξενηθεί εδώ πολύ όμορφες και ιστορικές εκδηλώσεις, όπως ήταν η πρώτη παρουσίαση του J’ adore, στις αρχές της δεκαετίας του 1990 σε μια φαντασμαγορική εκδήλωση. Άλλη μια βραδιά, που εμένα τουλάχιστον με έχει αγγίξει πολύ, ήταν η συναυλία του Μάνου Χατζηδάκι. Επίσης, είχε γίνει ένα παγκόσμιο αθλητικό event, όπου ακόμα και τώρα τα views του, στο Youtube είναι εντυπωσιακά και αφορούσε αγώνα καταδύσεων της Red Bull το 2011. Πραγματικά ήταν κάτι το εντυπωσιακό.
Κλείνοντας, θα ήθελα να μας δώσετε 3 λόγους για να επισκεφθεί κάποιος τη λίμνη Βουλιαγμένης. Εκτός από το μπάνιο, τι άλλο μπορεί να κάνει ένας επισκέπτης;
Καταρχάς θεωρώ ότι πρέπει ένας άνθρωπος, όχι μόνο οι Έλληνες, να μπορεί να βλέπει τέτοια μοναδικά μνημεία της φύσης. Δεν είναι τυχαίο ότι η λίμνη ανήκει στον κατάλογο της Unesco και ότι το υπουργείο Πολιτισμού την έχει χαρακτηρίσει ως τόπο μοναδικού φυσικού κάλλους. Άρα θεωρώ ότι περνώντας από τη Γη έχουμε την υποχρέωση να θαυμάσουμε το μεγαλείο της. Η λίμνη ανήκει σε ένα από τα μεγαλεία της φύσης.
Δεύτερον, έχει μία μαγική αίσθηση το βράδυ. Μπορεί να σε ταξιδέψει, να σε γαληνέψει, να σε χαλαρώσει.
Τρίτον, νομίζω ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να συνδυάσουμε τη ζωή μας με την ευεξία. Η λίμνη σου προσφέρει αυτή την ευκαιρία. Γιατί μπορείς να συνδυάσεις τη φυσική άσκηση και να χαλαρώσεις σε ένα περιβάλλον που είναι τελείως φυσικό. Οι δικές μας παρεμβάσεις τείνουν προς τα εκεί. Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μία πολύ σημαντική επένδυση, η οποία θα συνεχιστεί, προσπαθώντας να αγγίξουμε αυτό που έχει δημιουργήσει η φύση. Σου προσφέρει μία ολιστική εμπειρία. Αυτή την ολιστική εμπειρία ευεξίας θεωρώ ότι πρέπει να τη ζήσουμε όλοι τουλάχιστον μία φορά. Αν και είμαι σίγουρη ότι αν κάποιος τη ζήσει μία φορά, θα θέλει να τη ζήσει πολλές.