Μαθήματα ιστορίας: Η μέρα που τελείωσε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος
Σαν σήμερα οι Γερμανοί στρατηγοί υπέγραψαν συνθηκολόγηση άνευ όρων στην πόλη Ρεμς της Γαλλίας, με το γεγονός να σημαίνει το τέλος του φρικιαστικότερου πολέμου του 20ου αιώνα
- 08 Μαΐου 2017 14:22
Τι έγινε και πότε: Οι πολίτες της Ευρώπης και της Αμερικής βγαίνουν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν το επίσημο τέλος του β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το ημερολόγιο γράφει, 8 Μαΐου 1945 και στη Ρεμς της Γαλλίας, υπογράφεται η συνθηκολόγηση της ναζιστικής Γερμανίας που θα σημάνει και το τέλος του εφιάλτη. Πολιτικοί ηγέτες, αλλά και πλήθος κόσμου βγαίνει στους δρόμους σε Γαλλία, Αγγλία και αλλού προκειμένου να πανηγυρίσει το τέλος ενός από τους πιο βάρβαρους πολέμους του κόσμου.
Οι πρωταγωνιστές: Ο θάνατος του Αδόλφου Χίτλερ έχει επιβεβαιωθεί από την 1η Μαΐου του ίδιου χρόνου, με τον ναύαρχο Ντάινιτς που τον αντικαθιστούσε στην Καγκελαρία να εξαναγκάζεται σε συνθηκολόγηση. Μετά από έντονο παρασκήνιο, τις πρώτες πρωινές ώρες της 7ης Μαΐου μια γερμανική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον στρατηγό Άλφρεντ Γιόντλ υπέγραψε στη Ρέμς την πρώτη πρώτη πράξη συνθηκολόγησης της Γερμανίας με τους Δυτικούς Συμμάχους.
Ο γερμανικός λαός επαφίεται στη γενναιοψυχία των νικητών
Αμέσως μετά την υπογραφή ο στρατηγός Γιόντλ απευθύνθηκε προς τη συμμαχική αντιπροσωπεία με τα εξής λόγια: «Ο γερμανικός λαός επαφίεται στη γενναιοψυχία των νικητών». Η συμφωνία ετέθη σε εφαρμογή στις 8 Μαΐου.
Παριζιάνοι ξεχύθηκαν στο Παρίσι σε μια παρέλαση μέσα από την Αψίδα του Θριάμβου, κρατώντας σημαίες των χωρών που συμμετείχαν στο πλευρό των συμμάχων.
Το ιστορικό κτίριο του δημαρχείου του Λονδίνου φωταγωγείται προκειμένου να αναδείξει την σημασία της ημέρας που ο ναζισμός ηττήθηκε και ξεκίνησε να αποκαθίσταται η ειρήνη στην Ευρώπη.
Ακόμη και στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, μέλη των Ρεπουμπλικανών ακούν με προσοχή την ομιλία του προέδρου Τρούμαν, ο οποίος απευθυνόμενος στον αμερικανικό λαό από ραδιοφώνου, ανήγγειλε την ολοκληρωτική νίκη των Συμμάχων.
Γιατί αξίζει να το θυμόμαστε: Η σημασία της ημέρας αυτής είναι προφανής. Ο Β’ ΠΠ άφηνε πίσω του εκατομμύρια νεκρούς και μετά από σειρά ετών έφτανε επιτέλους στο τέλος του, με τη νίκη των Συμμάχων επί των δυνάμεων της Γερμανίας. Η μέρα αυτή αποτέλεσε αφετηρία για την επιστροφή στην κανονικότητα, στην ευημερία και την ευρύτερη συνεργασία των εθνών προκειμένου να αποφευχθεί κάτι παρόμοιο στο μέλλον.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ AP