Batman Day 2019: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τη σκοτεινή πλευρά του Ιππότη των κόμικ
Φέτος συμπληρώνονται ογδόντα χρόνια από την εισαγωγή του στην ποπ κουλτούρα, και ο Σκοτεινός Ιππότης εξακολουθεί να έχει το πιο επιτυχημένο franchise ήρωα κόμικ - Πώς θα εορταστεί η Batman Day σε Ελλάδα και εξωτερικό.
- 21 Σεπτεμβρίου 2019 08:12
Σε όλες τις σχετικές ψηφοφορίες – με κορυφαία αυτή του Ranker, έχει αναδειχθεί με διαφορά ως ο καλύτερος υπερήρωας όλων των εποχών, αφήνοντας πίσω χαρακτήρες όπως ο Σούπερμαν, ο Σπάιντερμαν και ο Γούλβεριν. Ο Μπάτμαν, γνωστός κατά κόσμον ως Μπρους Γουέιν κατάφερε να συνεπάρει το κοινό των κόμικ από την πρώτη του κιόλας εμφάνιση στο τεύχος #27 των Detective Comics που κυκλοφόρησε το 1939 (στο ελληνικό κοινό πρωτοσυστήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’60 ως ο Άνθρωπος Νυχτερίδα στο τεύχος Υπεράνρθωπα #19 και αργότερα μετονομάστηκε σε Νυχτερίδας).
Δημιούργημα των Μπομπ Κέιν και Μπιλ Φίνγκερ (σ.σ.: μόνο ο Κέιν αναγνωρίζεται επισήμως ως δημιουργός του), ο Μπάτμαν ξεχώρισε όχι λόγω των υπερδυνάμεών του -δεν έχει άλλωστε καμία εκτός αν συμπεριλάβουμε την υψηλή ευφυΐα και αξιοζήλευτη φυσική κατάσταση- αλλά λόγω του χαρακτήρα, της τραγικής ιστορίας και της σκοτεινής εμφάνισής του: Γόνος εκατομμυριούχων, έγινε αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας των γονιών του. Έκτοτε αγκάλιασε το “σκοτάδι” και αφιέρωσε τη ζωή του στο να πατάξει την ανομία και να “καθαρίσει” τη Γκόθαμ από όλους τους “πολύχρωμους” εγκληματίες που την απειλούν.
Φέτος συμπληρώνονται ογδόντα χρόνια από την εισαγωγή του στην ποπ κουλτούρα, και ο Σκοτεινός Ιππότης εξακολουθεί να έχει το πιο επιτυχημένο franchise ήρωα κόμικ, το οποίο καταμετρά έσοδα ύψους περίπου 25 δισ. δολαρίων: Έχει εμφανιστεί έως τώρα σε αμέτρητες περιπέτειες τυπωμένες σε χαρτί, 11 ταινίες (οκτώ εκ των οποίων είναι δικές του), 14 τηλεοπτικές σειρές, περισσότερες από 50 σειρές κινουμένων σχεδίων και πάνω από 40 τίτλους video games. Το 2021 θα κυκλοφορήσει και νέα ταινία “The Batman” με πρωταγωνιστή τον Ρόμπερτ Πάτινσον.
Δείτε στο βίντεο μερικούς από τους πιο σημαντικούς σταθμούς στην ιστορία του Μπάτμαν:
Για τον εορτασμό των 80ών γενεθλίων του, Warner Bros και DC ανακοίνωσαν ότι σήμερα, ανήμερα της καθιερωμένης Batman Day 2019- ο ουρανός θα φωτιστεί με το σήμα του Σκοτεινού Ιππότη: Το θρυλικό bat-signal θα ανάψει κατά το ηλιοβασίλεμα σε 12 πόλεις του πλανήτη (Νέα Υόρκη, Λος Άντζελες, Μόντρεαλ, Μεξικό, Σάο Πάολο, Λονδίνο, Παρίσι, Βερολίνο, Ρώμη, Βαρκελώνη, Τόκιο και Μελβούρνη) – περισσότερες πληροφορίες στο Batman80.com).
Και η Ελλάδα θα γιορτάσει την Batman Day: Το εμπορικό κέντρο River Wesr διοργανώνει σήμερα από τις 12 το μεσημέρι διάφορες διαδραστικές ενέργειες για μικρούς και μεγάλους νυχτεριδόφιλους ενώ τα περισσότερα κομιξάδικα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (efantasy και Cosmicrealms) έχουν ήδη προαναγγείλει προσφορές για συλλεκτικά κόμικ και αντικείμενα.
Το News 24/7 με αφορμή τη σημερινή Batman Day παρουσιάζει πέντε αλήθειες για τον Σκοτεινό Ιππότη που ίσως δεν είναι τόσο γνωστές:
1. Το όνομα του Μπάτμαν βασίζεται σε ιστορικές προσωπικότητες
Ο ανεπίσημος συν-δημιουργός του ήρωα Μπιλ Φίνγκερ δήλωσε ότι βασίστηκε σε δύο ιστορικές προσωπικότητες για να “βαφτίσει” τον ήρωα: Η πρώτη είναι ο βασιλιάς Ροβέρτος Α’ της Σκωτίας ή Ροβέρτος Μπρους, ένας από τους θρυλικότερους οπλαρχηγούς του Μεσαίωνα και διακρίθηκε στους πολέμους της Σκωτσέζικης Ανεξαρτησίας που διαδέχτηκε τον Γουίλιαμ Γουάλας (θυμηθείτε το Braveheart). Η δεύτερη ήταν ο αμερικανός αξιωματικός του στρατού στην Αμερικανική Επανάσταση και μετέπειτα πολιτικός, Άντονι Γουέιν. Του είχε δοθεί το παρατσούκλι «Τρελο-Άντονι Γουέιν», λόγω του ευέξαπτου χαρακτήρα του…
2. Ο Μπομπ Κέιν πήρε έμπνευση από τα σκίτσα του Λεονάρντο ντα Βίντσι
Κέιν και Φίνγκερ είχαν πολλές επιρροές για την τελική εικόνα του υπερήρωα. Ανάμεσα σε αυτές ήταν:
- Η “Σκιά” (The Shadow) ένας ήρωας που πρωταγωνιστούσε σε μια ραδιοφωνική εκπομπή, ο οποίος έδωσε στους δύο δημιουργούς την ιδέα της διπλής ταυτότητας.
- Ο Ζορό όπως τον ερμήνευσε το 1920 ο Ντάγκλας Φέρμπανκς. Η μάσκα ντόμινο που φορούσε ο μασκοφόρος Ζορό ήταν μια λύση για να διατηρήσει ο Μπάτμαν κρυφή την ταυτότητά του και προσέδιδε έναν αέρα μυστηρίου.
- Η ταινία “Τhe Bat Whispers” (1930) που έδωσε την ιδέα για το κοστούμι και την περσόνα της νυχτερίδας
- Τα σκίτσα του Ντα Βίντσι για το “ορνιθόπτερο” έδωσαν την ιδέα για την μπέρτα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα πρώτα σκίτσα, ο Μπάτμαν είχε πολλές ομοιότητες με τον Σούπερμαν: Φορούσε κόκκινο κοστούμι, μαύρες μπότες και μπέρτα και ήταν ξανθός!
3. Η όχι και τόσο κρυφή του ταυτότητα
Τουλάχιστον 12 χαρακτήρες γνωρίζουν ότι πίσω από τη μάσκα του Μπάτμαν είναι ο Μπρους Γουέιν. Αυτοί είναι:
– Οι τρεις Ρόμπιν (Ντικ Γκρέισον, Τζέισον Τοντ και Τιμ Ντρέικ)
– Ο μπάτλερ του, Άλφρεντ
– Ένα τσιράκι του Πιγκουίνου εν ονόματι Χάρολντ
– Ο Σούπερμαν
– Η Κάτγουμαν
– Ο Άζραελ
– Η Μπάτγκερλ / Μπάρμπαρα Γκόρντον
– Οι κακοί Μπέιν, Ρας Αλ Γκουλ και Χιούγκο Στρέιντζ έμαθαν την κρυφή του ταυτότητα κατά το θρυλικό storyline “Crisis on Infinite Earth” αλλά μετά το… ξέχασαν.
4. Η πρώτη εμφάνιση του Μπάτμαν στην οθόνη
Η πρώτη εμφάνιση του Μπάτμαν στην οθόνη ήταν το 1943, σε μία “ταινία” (ή καλύτερα σίριαλ 15 κεφαλαίων) που έκανε πρεμιέρα στους κινηματογράφους στις 16 Ιουλίου 1943. Πρόκειται για μαραθώνιες προβολές που επαναλήφθηκαν το 1965. Πιστός στο πνεύμα της εποχής, ο Μπάτμαν πολεμούσε εναντίον… των Ιαπώνων, στον απόηχο της επίθεσης στο Περλ Χάρμπορ. Τον Μπάτμαν υποδύθηκε ο Λούις Γουίλσον και τον Ρόμπιν ο Ντάγκλας Κροφτ.
Η έναρξη της ταινίας του 1943:
5. Η Γκόθαμ του τηλεφωνικού καταλόγου
Μπορεί το ονοματεπώνυμο του Μπρους Γουέιν να κρύβει μια πλούσια ιστορία, η ονομασία ωστόσο της πόλης που τόσο αγαπά ήταν πολύ πιο εύκολη υπόθεση… Ο Φίνγκερ σε μια από τις συνεντεύξεις του είχε εξηγήσει πώς βρήκε το “τοπωνύμιο” καθώς και γιατί επέλεξε να είναι μια φανταστική πόλη και όχι λ.χ. η Νέα Υόρκη: «Αρχικά είχα αποφασίσει να ονομάσω την πόλη “Civic”. Δοκίμασα και το “Capital City” και μετά το “Coast City”. Αργότερα καθώς ξεφύλλιζα έναν τηλεφωνικό κατάλογο της Νέας Υόρκης , είδα μια καταχώρηση που έλεγε “Gotham Jewelers” (Κοσμηματοπωλεία Γκόθαμ) και σκέφτηκα “αυτό είναι!”. Δεν επέλεξα τη Νέα Υόρκη γιατί θέλαμε όλοι σε κάθε πόλη να μπορούν να ταυτιστούν.»