Οι 10 ισχυρότερες γυναίκες στον κόσμο των επιχειρήσεων για το 2016
Στη λίστα συγκαταλέγονται αστέρες του επιχειρηματικού κόσμου όπως η Μέρι Μπάρα της GM, η Ρουθ Πόρατ της Alphabet, και η Μπεθ Κόμστοκ (Pics)
- 11 Σεπτεμβρίου 2016 13:50
Το 2016 είναι μια χρονιά γεμάτη αναταράξεις, αλλά και πολλές δυνατότητες για τις γυναίκες. Καταρχήν, καθώς παρουσιάζουμε τη λίστα του Fortuneμε τις Ισχυρότερες Γυναίκες στον Κόσμο των Επιχειρήσεων, αξίζει να αναφέρουμε εκείνη τη γυναίκα που ταιριάζει με το προφίλ των υπολοίπων αλλά δεν βρίσκεται στη λίστα: τη Χίλαρι Κλίντον. Ανεξάρτητα απ’ το αν εκλεγεί ή όχι, η υποψηφιότητά της έχει ήδη περισσότερο αντίκτυπο στις ΗΠΑ από εκείνον οποιασδήποτε άλλης γυναίκας στη νεότερη ιστορία της χώρας.
Η λίστα με τις Ισχυρότερες Γυναίκες στον Κόσμο των Επιχειρήσεων συντάχθηκε από τους συντάκτες του Fortune βάσει τεσσάρων κριτηρίων: το μέγεθος και η σημασία της εταιρείας κάθε στελέχους στην παγκόσμια οικονομία, η υγεία και η κατεύθυνση της εταιρείας, το σημείο στο οποίο βρίσκεται η καριέρα κάθε ατόμου, και η ευρύτερη κοινωνική και πολιτιστική του επίδραση.
Ιδού, λοιπόν, το προφίλ των δέκα πρώτων παρουσιών στη λίστα του Fortune με τις Ισχυρότερες Γυναίκες στον Κόσμο των Επιχειρήσεων για φέτος:
1. ΜΕΡΙ ΜΠΑΡΑ CEO & ΠΡΟΕΔΡΟΣ, GM, 54 ΕΤΩΝ
Η Μέρι Μπάρα επανέρχεται ως η Ισχυρότερη Γυναίκα σύμφωνα με το Fortune ύστερα από μια χρονιά ραγδαίας βελτίωσης της κατάστασης του γίγαντα της αυτοκινητοβιομηχανίας, ο οποίος κατέγραψε έσοδα 152,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Επιδέξια, ηγήθηκε της GM εν μέσω της κρίσης με τις προβληματικές μίζες που χτύπησε την εταιρεία το 2014, έλαβε τη δύσκολη απόφαση να λήξει τις λειτουργίες της εταιρείας στη Ρωσία και επένδυσε στην εταιρεία διαμοιρασμού διαδρομών Lyft. Τα κέρδη της εταιρείας για το 2015 έφτασαν στο ύψος-ρεκόρ των 9,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.’
2. ΙΝΤΡΑ ΝΟΥΙ CEO & ΠΡΟΕΔΡΟΣ, PEPSICO, 60 ΕΤΩΝ
Παρότι διανύει το 10ο έτος της στο τιμόνι της εταιρείας, η Νούι δεν δείχνει σημάδια κόπωσης ή επιβράδυνσης. Τους τελευταίους 12 μήνες, η αξία κεφαλαιοποίησης της εταιρείας έχει αυξηθεί κατά 18%, στα 155 δισεκατομμύρια δολάρια, παρόλο που η διεθνής αστάθεια έπληξε τις πωλήσεις και τα κέρδη. Το 2015, τα δύο αυτά μεγέθη μειώθηκαν κατά 5% και 13% αντίστοιχα. Οι επενδυτές φαίνεται ότι πιστεύουν πως η έμφαση της Νούι στην προσφορά πιο υγιεινών προϊόντων θα αποδώσει, ενώ λατρεύουν και τις περικοπές κόστους ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα τελευταία τρία χρόνια.
3. ΜΕΡΙΛΙΝ ΧΙΟΥΣΟΝ CEO & ΠΡΟΕΔΡΟΣ, LOCKHEED MARTIN, 62 ΕΤΩΝ
Σε μια εποχή ανάδυσης νέων εχθρών, η Χιούσον σταθεροποιεί την πρωτοκαθεδρία της Lockheed Martin στη στρατιωτική τεχνολογία. Η ύψους 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων εξαγορά της Sikorsky Aircraft τον Νοέμβριο του 2015 – η μεγαλύτερη εξαγορά για τη Lockheed εδώ και πάνω από μια δεκαετία – έκανε την εταιρεία τον κορυφαίο κατασκευαστή στρατιωτικών ελικοπτέρων και αναβάθμισε την εμπλοκή της εταιρείας με τον χώρο των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων.