Οι 10+1 ατάκες του Πάπα Φραγκίσκου που πρέπει να θυμάσαι
"Πολλοί έχουν ξεχάσει ότι ο Ιησούς Χριστός έπλενε λεπρούς και συνέτρωγε με πόρνες", είχε πει σε ομιλία του ο Πάπας των Φτωχών. Το NEWS 247, θυμάται τις πιο σημαντικές φράσεις του Ποντίφικα (Pics)
- 16 Απριλίου 2016 06:53
Ο Πάπας Φραγκίσκος, κατά κόσμον Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, εξελέγη στις 13 Μαρτίου του 2013, κατά τη δεύτερη μέρα του κονκλαβίου ως ο 266ος Πάπας της Καθολικής Εκκλησίας, μετά την παραίτηση του Βενεδίκτου ΙΣΤ΄. Είναι ο πρώτος Πάπας από την Λατινική Αμερική, αλλά και από την Αμερική, γενικότερα.
Μεγάλωσε στην Αργεντινή σε μια απλή οικογένεια και λιτή ζωή του, και η ταπεινοφροσύνη του, συνδέεται, κατά πολλούς, με την συμπόνοια προς τον λαό της Αργεντινής ο οποίος υπέφερε πολλά δεινά μετά από την χρεοκοπία του 2001. Γι’ αυτό και διδάσκει την συμπόνοια προς τους φτωχούς, την κοινωνική δικαιοσύνη, και έχει εκφράσει αμφιβολίες για την πολιτική της ελεύθερης αγοράς.
Ο πάπας των φτωχών
Ο Μπεργκόλιο επέλεξε το όνομα του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, του του “Αγίου των Φτωχών”. Η επιλογή του συγκεκριμένου ονόματος δεν ήταν καθόλου τυχαία, μιας και το τάγμα που εκπροσωπούσε ο Άγιος βρίσκεται σε σύγκρουση με αυτό των Ισουητών, από όπου προέρχεται ο προκαθήμενος της καθολικής εκκλησίας. Ήδη, λοιπόν, με την επιλογή του ονόματος εμφανές ότι ο νέος Πάπας Φραγκίσκος σηματοδοτούσε μια τομή στο πλαίσιο της Καθολικής Εκκλησίας.
Ο Πάπας Φραγκίσκος Α’ έχει καταφέρει να καταρρίψει μια σειρά από στεγανά και κατεστημένα του Βατικανού, ξεκινώντας από τη μεταφορά του σε μια πιο λιτή κατοικία κοντά στον Άγιο Πέτρο. Μάλιστα, σε ομιλίες του είχε δηλώσει πως “Ο Άγιος Πέτρος δεν είχε λογαριασμό σε μια τράπεζα” , αφήνοντας αιχμές για τους προγενέστερους του. Ενώ, έχει διακριθεί για την κοινωνική προσφορά του προς τους φτωχούς
Ο Φραγκίσκος Α’ εξέπληξε, επίσης, την ιταλική κοινή γνώμη, κι όχι μόνο, όταν τον Ιούνιο του 2013 πήρε την πρωτοβουλία της εξυγίανσης του IOR, της “Τράπεζας του Θεού”, δηλαδή της τράπεζας του Βατικανού, που είχε αναμειχθεί επί δεκαετίες σε μια σειρά οικονομικο-πολιτικών σκανδάλων, κερδίζοντας μάλιστα και το εξώφυλλο του Fortune. Στοχεύοντας στη διαφάνεια των οικονομικών του Βατικανού προχώρησε στον διορισμό μιας νέας διοίκησης και στην απόσπαση του ιδρύματος της διαχείρισης της εκκλησιαστικής περιουσίας από το IOR.