Οι 20 εικόνες που “σημάδεψαν” το -ιστορικό- 2020

Οι 20 εικόνες που “σημάδεψαν” το -ιστορικό- 2020

Ο απολογισμός του έτους που παρέρχεται μέσα από είκοσι καρέ από το Associated Press. Ένα φωτογραφικό ταξίδι στο 2020, μία χρονιά που άλλαξε τον κόσμο.

Το έτος 2020 βαίνει προς τη λήξη του. Μία χρονιά αν μη τι άλλο ιστορική που σίγουρα θα μείνει αξέχαστη σε όλους μας. Μουδιασμένοι, έχοντας βιώσει πολύ πόνο, θλίψη, έχοντας έρθει αντιμέτωποι με τον θάνατο, τη μοναξιά, αποχαιρετούμε ένα έτος που ήταν εκεί για να μας υπενθυμίσει πως τίποτα δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένο. Ένα έτος που άλλαξε τα σχέδια όλων, παρέλυσε τις οικονομίες, έκλεισε τους ανθρώπους μέσα στα σπίτια τους, μας έμαθε να δουλεύουμε από απόσταση, μας ανάγκασε να περιορίοσουμε στο ελάχιστο τις ανθρώπινες επαφές.

Ένα έτος σημαδεμένο από μία πανδημία.

Από τις εικόνες του πρώτου Lockdown στην Αθήνα ταξιδεύουμε στην εξεγερμένη Μινεσότα των ΗΠΑ λίγες μέρες μετά τη δολοφονία του Φλόιντ, μεταφερόμαστε στη Μάγδα Φύσσα όταν έμαθε πως καταδικάστηκε η Χρυσή Αυγή και καταλήγουμε σε έναν δρόμο της Αθήνας, όπου ένας άστεγος κοιμάται την περίοδο των Χριστουγέννων.

26 Ιανουαρίου, Καλιφόρνια – Ο Κόμπι δεν είναι πια εδώ

Ρούχα με το όνομα του Κόμπι Μπράιαντ AP

Ήταν 26 Ιανουαρίου όταν μία είδηση σόκαρε τον κόσμο του αθλητισμού και του θεάματος. Ο θρυλικός μπασκετμπολίστας του NBA, Κόμπι Μπράιαντ, σκοτώθηκε.

Ο Μπράιαντ έχασε τη ζωή του στα 41 του χρόνια, μαζί με τη 13χρονη κόρη του Τζιάνα Μαρία Μπράιαντ και άλλους επτά ανθρώπους, όταν από άγνωστη αιτία και ενώ επικρατούσε πυκνή ομίχλη συνετρίβη το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν.

23 Μαρτίου, Αθήνα – Η Αθήνα, μία πόλη φάντασμα

Στιγμιότυπο από το πρώτο λοκντάουν στην Αθήνα AP

Ήταν 23 Μαρτίου όταν ολόκληρη η Ελλάδα μπήκε σε lockdown. Πρωτόγνωρες εικόνες κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο με την Αθήνα να μοιάζει με πόλη-φάντασμα.

28 Μαΐου, Μινεσότα των ΗΠΑ – 8′ 46”

Διαδηλωτής στη Μινεσότα για τη δολοφονια του Τζορτζ Φλόιντ AP

Οκτώ λεπτά και 46 δευτερόλεπτα. Τόσος χρόνος χρειάστηκε για να εκπνεύσει ο αφροαμερικανός Τζορτζ Φλόιντ στις 25 Μαΐου έχοντας στο λαιμό του το γόνατο του αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν. Ο λόγος; Το χαρτονόμισμα το οποίο είχε μόλις χρησιμοποιήσει για να αγοράσει τσιγάρα, χαρτονόμισμα που πωλητής έκρινε πλαστό και κάλεσε την αστυνομία. Ο απάνθρωπος θάνατος και το βίντεο που κυκλοφόρησε από τις τελευταίες στιγμές του Φλόιντ προκάλεσαν ένα τεράστιο κύμα οργής με κεντρικό μότο “Black Lives Matter” και “I Can’t Breathe” (οι τελευταίες λέξεις του Τζορτζ Φλόιντ και πολλών ακόμη θυμάτων της αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ) και εξαπλώθηκε γρήγορα σε ολόκληρο τον πλανήτη.

19 Ιουνίου, Φαβέλες – Μία DIY συναυλία

Συναυλία σε φαβέλα AP

Τα μέλη της βραζιλιάνικης μπάντας “Tempero de Criola” προσέφεραν μία μίνι συναυλία στους κατοίκους της φαβέλας Turano Βραζιλίας, οι περισσότεροι από τους οποίους παρέμεναν σε καραντίνα λόγω του κορονοϊού.⁣

21 Ιουνίου, ΗΠΑ – Όταν “έκλαψε” ο Τραμπ

Όταν "έκλαψε" ο Τραμπ, 21 Ιουνίου AP

Με την πανδημία του κορονοϊού να τον κρατάει μακριά για μήνες από τις ομιλίες στους υποστηρικτές του, οι σύμβουλοι του Ντόναλντ Τραμπ ήταν βέβαιοι ότι η πρώτη του προεκλογική συγκέντρωση εδώ και τρεις μήνες που είχε προγραμματιστεί στην Τάλσα, της Οκλαχόμας θα του έδινε ξανά μία δυναμική ώθηση.

Εξάλλου, μία εβδομάδα νωρίτερα, ο Τραμπ είχε διαβεβαιώσει ότι “σχεδόν ένα εκατομμύριο” άνθρωποι είχαν ζητήσει εισιτήριο για την εν λόγω συγκέντρωση στην Οκλαχόμα, μια συντηρητική πολιτεία στην οποία είχε κερδίσει με διαφορά το 2016.

Τελικά όμως τα πράγματα ήρθαν αλλιώς. Βίντεο που κυκλοφόρησαν από τη συγκέντρωση έδειχναν αρκετές θέσεις κενές και ελάχιστο κόσμο να παρευρέθηκε τελικά. Ακόμη και τα συντηρητικά μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ αναφέρθηκαν στην αποτυχία της συγκέντρωσης. Η φωτογραφία του Προέδρου των ΗΠΑ μετά την προεκλογική του συγκέντρωση με αποτυπωμένο τον θυμό, την κούραση και την απογοήτευση στο πρόσωπό του έκανε τον γύρο του κόσμου.

21 Ιουνίου, Βαρκελώνη – Φιλί στην εποχή του κορονοϊού

Ηλικιωμένοι ανταλλάζουν φιλί σε γηροκομείο της Ισπανίας AP


Στιγμιότυπο από γηροκομείο της Βαρκελώνης. Ερωτευμένο ζευγάρι ηλικιωμένων ανταλλάζει φιλί έχοντας ανάμεσά τους μία πλαστική μεμβράνη για να μην έρθουν σε επαφή λόγω του κορονοϊού.

22 Ιουνίου, Βαρκελώνη – Μια αλλιώτικη συναυλία

Συναυλία με "θεατές" 2.292 φυτά στη Βαρκελώνη AP

Μία συναυλία διαφορετική από τις άλλες έγινε στη Βαρκελώνη, εν μέσω Lockdown, αφού το “κοινό” που παρακολουθούσε δεν είχε ούτε μάσκες, ούτε γάντια, ούτε και χρειάστηκε να κρατήσει αποστάσεις αφού δεν ήταν άνθρωποι αλλά φυτά.

Συγκεκριμένα, το “Κονσέρτο για το Βιοκένιο” έγινε με 2.292 φυτά, τα οποία συμβόλιζαν την απουσία του κόσμου από τους δημόσιους χώρους και είχαν ως σκοπό να προβληματίσουν για την κατάσταση της ανθρωπότητας η οποία, στην περίοδο της καραντίνας αναγκάστηκε να γίνει ένα κοινό “στερημένο από τη δυνατότητα να είναι κοινό”. Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων και ο Eugenio Ampudia, ο καλλιτέχνης πίσω από την ιδέα της συναυλίας.

29 Ιουνίου, Βολιβία – Σεξ εργάτριες σε εποχή πανδημίας

Σεξ εργάτριες στη Βολιβία AP

Οι εργαζόμενοι του σεξ όλου του πλανήτη πλήγησαν ιδιαίτερα από την πανδημία. Όπως είναι λογικό, η επαναλειτουργία των χώρων του συγκεκριμένου τομέα, απαιτούσε έκτακτους κανόνες και ρυθμίσεις, ώστε οι εργαζόμενοι να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο που διατρέχουν να μολυνθούν από τον κορονοϊό.⁣

Ιούλιος, Παλαιστίνη – Το τελευταίο αντίο

@mhdksafa

Η ιστορία ενός 30χρονου άνδρα ονόματι Τζιχάντ από την Παλαιστίνη έκανε τον γύρο του κόσμου τον Ιούλιο του 2020. Η μητέρα του Τζιχάντ Αλ Σουαΐτι, Ρασμί Σουαΐτι, νοσηλευόταν στην εντατική του νοσοκομείο της Χεβρώνας σε άσχημη κατάσταση. Ο νεαρός άνδρας προσπάθησε να μπει στο δωμάτιό της όταν έμαθε ότι η κατάστασή της χειροτέρευε, αλλά δεν του επιτράπηκε η είσοδος. “Έκατσα αβοήθητος έξω από το παράθυρο της ΜΕΘ, παρακολουθώντας τις τελευταίες της στιγμές”, είχε πει.

Η φωτογραφία που δημοσίευσε στο Twitter ο ακτιβιστής, Μοχάμεντ Σάφα, εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, του άντρα να αποχαιρετά τη μητέρα του σκαρφαλωμένος στο περβάζι έξω από το παράθυρο της εντατικής έκανε τον γύρο του κόσμου και συγκίνισε άπαντες.

4 Αυγούστου, Βηρυτός – Μία έκρηξη που θύμισε πόλεμο

Τραυματίες μετά την ισχυρή έκρηξη στη Βηρυτό AP

Μια τεράστια έκρηξη που σημειώθηκε στο λιμάνι της πρωτεύουσας του Λιβάνου, συγκλόνισε όλη τη χώρα. Προήλθε από 2.750 τόνους αποθηκευμένου νιτρικού αμμωνίου και προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 154 ανθρώπων και τον τραυματισμό χιλιάδων. Μάρτυρες δήλωσαν ότι κατεγράφησαν ζημιές ακόμη και σε σπίτια 10 χιλιόμετρα μακριά από το τόπο της έκρηξης

Η έκρηξη, που σε αρκετούς έφερε μνήμες πολέμου, όπως κατέθεσαν στις συγκλονιστικές τους μαρτυρίες, άφησε άστεγους 300.000 ανθρώπους.

“Ο δικός μας Θάνος”, ένα ντοκιμαντέρ του NEWS247 για τον σπουδαίο Θάνο Μικρούτσικο, μέσα από τα μάτια και την ψυχή 20 δικών του ανθρώπων. Τραγουδοποιοί, σκηνοθέτες, συγγραφείς, πολιτικοί, μουσικοί, περιγράφουν, θυμούνται, ζωγραφίζουν με λόγια και ψυχή, το πορτραίτο του Θάνου. Έρχεται την Δευτέρα 28/12 στο NEWS 24/7″.

8 Σεπτεμβρίου, Λέσβος – Παιδιά ενός κατώτερου θεού

Πρόσφυγες φεύγουν από το ΚΥΤ της Μόριας που έχει πιάσει φωτιά στις 8 Σεπτεμβρίου 2020 AP

Μία μεγάλη φωτιά ξέσπασε τη νύχτα της Τρίτης 8 Σεπτεμβρίου στο μεγαλύτερο καταυλισμό της Ευρώπης, η οποία διήρκησε ουσιαστικά τρεις ημέρες. Όλο το ΚΥΤ μετατράπηκε σε αποκαΐδια. Χιλιάδες άνθρωποι κατέληξαν να κοιμούνται στους δρόμους και όλα αυτά εν μέσω πανδημίας.

9 Σεπτεμβρίου, Καλιφόρνια – Απόκοσμα πλάνα

Απόκοσμα πλάνα, βγαλμένα από το Blade Runner, από τις φωτιές στην Καλιφόρνια AP

Απόκοσμα πλάνα, σαν να είναι βγαλμένα από το Blade Runner, κοσμούν τον ουρανό της Καλιφόρνιας από τις, δίχως προηγούμενο, φωτιές που έπληξαν την πολιτεία στις αρχές του Σεπτεμβρίου.

26 Σεπτεμβρίου, Αθήνα – “Γιατί κλείσατε;”

Μήνυμα "Γιατί κλείσατε" σε κλειστό περίπτερο Eurokinissi

Τα νέα μέτρα που εφαρμόστηκαν σε όλη την Ελλάδα από τις 26 Σεπτεμβρίου ήθελαν τα περίπερα, τις κάβες, τα καταστήματα λιανικής πώλησης και τα ψιλικά να παραμένουν κλειστά από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί.

“Γιατί κλείσατε;”, γράφει κάποιος απηυδισμένος με την κατάσταση σε κατεβασμένα ρολά περιπτέρου που βρίσκεται σε πλατεία στο Παγκράτι.

7 Οκτωβρίου, Αθήνα – Μεγάλη νίκη κατά του φασισμού

Η Μάγδα Φύσσα στο άκουσμα της είδησης ότι η Χρυσή Αυγή κρίθηκε "εγκληματική οργάνωση" AP

“Την προσοχή σας παρακαλώ. Ανακοίνωση του Τριμελούς Εφετείου. Η Χρυσή Αυγή αποτελεί εγκληματική οργάνωση”. Η είδηση μεταδόθηκε ακαριαία στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, όπου δεκάδες πολίτες είχαν πλημμυρίσει το δρόμο αναμένοντας την ανακοίνωση.

Μία μεγάλη νίκη κατά του φασισμού. Μία ιστορική ημέρα. Στο καρέ η μητέρα του Παύλου Φύσσα στο άκουσμα της είδησης πως η νεοναζιστική οργάνωση που σχετίζεται με τη δολοφονία του γιου της, κρίθηκε εγκληματική.

26 Οκτωβρίου, Πολωνία – Ο λαός νίκησε

Χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση έκλεισαν δρόμους σε πόλεις της Πολωνίας AP

Ένα τεράστιο κύμα διαμαρτυριών και μία θύελλα αντιδράσεων από τους πολίτες που κατέβαιναν στους δρόμους για αρκετές μέρες στα τέλη του Οκτωβρίου, πυροδότησε η απόφαση της κυβέρνησης της Πολωνίας να κάνει πιο αυστηρή τη νομοθεσία περί των εκτρώσεων, που ήδη πρόκειται για μία από τις πιο συντηρητικές στην Ευρώπη.

Η αλλαγή στη νομοθεσία ουσιαστικά προέβλεπε την ποινικοποίηση των εκτρώσεων αφήνοντας το ελεύθερο πλέον στις γυναίκες να προχωρούν στην εν λόγω διαδικασία μόνο στην περίπτωση που κινδυνεύει η υγεία ή η ζωή τους ή εάν η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού.

Τελικά ο κόσμος νίκησε. Αποτέλεσμα των μεγάλων κινητοποιήσεων ήταν η κυβέρνηση να “παγώσει” το νομοσχέδιο.

3 Νοεμβρίου, Τουρκία – Φέτος ζήσαμε ένα θαύμα

Τετράχρονο κοριτσάκι ανασύρθηκε ζωντανό στα συντρίμμια 4 ημέρες μετά από το μεγάλο σεισμό στην Τουρκία AP

Ίσως η πο συγκινητική φωτογραφία της χρονιάς. Ένα κοριτσάκι ηλικίας τεσσάρων ετών, που είχε θαφτεί ζωντανό κάτω από τα συντρίμμια κτιρίου όταν έπληξε τη δυτική Τουρκία ισχυρός σεισμός της τάξεως των 6,7 Ρίχτερ, σώθηκε τέσσερις ημέρες αργότερα.

25 Νοεμβρίου, Νάπολη – Ο θεός πήρε πίσω το χέρι του..

Οπαδοί της Νάπολι για τον Ντιέγκο Μαραντόνα AP

Σοκ στους λάτρεις του ποδοσφαίρου-και όχι μόνο- προκάλεσε ο είδηση του θανάτου του Ντιέγκο Μαραντόνα σε ηλικία μόλις 60 ετών, από ανακοπή καρδιάς.

Η Νάπολη πενθεί, έχασε έναν δικό της άνθρωπο.

28 Νοεμβρίου, Γαλλία – Τέλος η ελευθερία του Τύπου

Διαδηλωτής με πλακάτ που γράφει "Δεν θα σταματήσω ποτέ να βιντεοσκοπώ" σε συγκέντρωση στη Γαλλία κατά του νέου νόμου σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύεται να βιντεοσκοπεί οποισδήποτε πολίτης αστυνομικό σε ώρα καθήκοντος AP

Το πιο αμφιλεγόμενο άρθρο του νομοσχεδίου για τη “καθολική ασφάλεια” υπερψήφισε η γαλλική Εθνοσυνέλευση εν μέσω πανδημίας. Ο νέος νόμος, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, επί της ουσίας περιορίζει την καταγραφή αστυνομικών εν ώρα υπηρεσίας.

Στο καρέ φαίνεται διαδηλώτρια με πλακάτ που γράφει: “Δεν θα σταματήσω ποτέ να καταγράφω με την κάμερα”.

9 Δεκεμβρίου, Αλβανία – Οργή για τη δολοφονία 25χρονου από αστυνομικό

Αλβανία, 9 Δεκεμβρίου, Διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για το θάνατο ενός πολίτη από σφαίρα αστυνομικού καίνε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο AP

Η είδηση της δολοφονίας ενός 25χρονου από σφαίρα αστυνομικού στις 9/12 κατά τις ώρες απαγόρευσης της κυκλοφορίας, προκάλεσε ένα τεράστιο κύμα οργής στην Αλβανία. Αψηφώντας τα μέτρα κατά του κορονοϊού και το lockdown, εκατοντάδες πολίτες ξεχύθηκαν στους δρόμους για να ζητήσουν δικαιοσύνη, φωνάζοντας συνθήματα και πετώντας πέτρες κατά της αστυνομίας. Μάλιστα έβαλαν φωτιά και στο χριστουγεννιάτικο δέντρο που είχε στηθεί στην πρωτεύουσα, μία εικόνα που φέρνει στις μνήμες μας στιγμιότυπα από την Αθήνα του 2008.

20 Δεκεμβρίου, Αθήνα – Ένας κόσμος “όνειρο”

Ένας κόσμος όνειρο, στην κυριολεξία. AP

Ένας κόσμος όνειρο, στην κυριολεξία.

Άστεγος κοιμάται μπροστά από βιτρίνα παιδικών παιχνιδιών εν μέσω lockdown και ενώ πλησιάζουν τα Χριστούγεννα. Ο άνθρωπος αυτός κατέχει μια θέση στις 20 πιο ξεχωριστές φωτογραφίες του έτους γιατί κανείς δεν είναι, ούτε πρέπει να αντιμετωπίζεται, ως αόρατος.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα