Οι άνδρες Ιρανοί φόρεσαν τη μαντίλα και στάθηκαν πλάι στις γυναίκες τους

Οι άνδρες Ιρανοί φόρεσαν τη μαντίλα και στάθηκαν πλάι στις γυναίκες τους

Άνδρες στο Ιράν φορούν τη μαντίλα και φωτογραφίζονται για να στηρίξουν τα δικαιώματα των γυναικών στην ελεύθερη επιλογή των ρούχων που θα φορούν. Μια κίνηση που καλεί το θεοκρατικό καθεστώς να αναθεωρήσει τις αναχρονιστικές του μεθόδους

Μια Ιρανή δημοσιογράφος συνέλαβε τον πιο αποτελεσματικό τρόπο να τραβήξει την προσοχή των αρχών, αλλά και της κοινής γνώμης στο Ιράν και αλλού, αναφορικά με την καταπίεση που δέχονται οι γυναίκες στη χώρα. Η Masih Alinejad δημιούργησε ένα hashtag, το #MenInHijab και έπεισε δεκάδες άνδρες να φωτογραφηθούν φορώντας τη μαντίλα.

Το #MenInJihab στηλιτεύει την αυστηρή νομοθεσία της Τεχεράνης, η οποία και επεβλήθη μετά την ιρανική επανάσταση το 1979 και σύμφωνα με την οποία οι γυναίκες θα πρέπει να κυκλοφορούν σε δημόσιους χώρους φορώντας υποχρεωτικά μαντήλα, διαφορετικά μπορούν να λάβουν πρόστιμο ή ακόμη και ποινή φυλάκισης. Και τι ποιο αποτελεσματικό σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία και εξουσία, από το να υψώνουν το ανάστημά τους, για χάρη των γυναικών, οι ίδιοι οι άνδρες.

 

“Η καμπάνια My Stealthy Freadom ξεκίνησε για να πούμε ΟΧΙ στην επιβολή της μαντήλας. Σήμερα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως οι πολιτικοί και όλες οι γυναίκες τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα υποχρεώνονται να φορούν μαντήλα” σημειώνει στη σελίδα της κίνησης στο facebook η Alinejad που υποστηρίζει πως το θέμα γίνεται με αυτό τον τρόπο παγκόσμιο.

 

“Οι περισσότεροι από τους άνδρες που συμμετέχουν στην καμπάνια, ζουν στο Ιράν και έχουν δει με τα ίδια τους τα μάτια πως οι γυναίκες στην οικογένειά τους υποφέρουν στα χέρια της αστυνομία ‘ηθικής’ και τον εξευτελισμό της υποχρεωτικής μαντήλας” αναφέρει η ίδια σε δήλωσή της στον Independent. Το καθεστώς στην Τεχεράνη, διαθέτει τη λεγόμενη αστυνομία ‘ηθικής’, η οποία και έχει την αρμοδιότητα να εποπτεύει δημόσιους χώρους και να συλλαμβάνει γυναίκες που δεν είναι κατάλληλα ενδεδυμένες. 

 

Η Alinejad εξηγεί πως το #MenInHijab προέκυψε καθώς με αυτό τον τρόπο προκαλούσε τις πατριαρχικές δομές της ιρανικής κοινωνίας, με τη βοήθεια των ανδρών. “Στην κοινωνία μας οι ύπαρξη της γυναίκας και η ταυτότητά της δικαιολογείται από την ακεραιότητα του άνδρα και σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και οι διδαχές των ιερέων ή των κυβερνητικών επηρεάζουν του άνδρες που αισθάνονται πως οι γυναίκες τους ανήκουν” αναφέρει η δημοσιογράφος: “Έτσι σκέφτηκα πως θα ήταν φανταστικό να καλέσω άνδρες, να υποστηρίξουν τα δικαιώματα των γυναικών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα