Οι δέκα πιο φονικοί στρατοί για το 2015

Οι δέκα πιο φονικοί στρατοί για το 2015

Το Global Firepower συγκέντρωσε όλα τα απαραίτητα στοιχεία και υπολόγισε την στρατιωτική ισχύ κάθε χώρας (Pics)

Ποια χώρα έχει σήμερα τον ισχυρότερο στρατό; Και πώς επηρεάζει η εξάρτηση από το πετρέλαιο ή οι περιορισμοί από το Σύνταγμα την ισχύ των στρατιωτικών δυνάμεων;

Το  Global Firepower, βασιζόμενο στα δημόσια στοιχεία,  κατέταξε τις χώρες με βάση την στρατιωτική τους ισχύ. Στα αποτελέσματά του συμπεριέλαβε εκτός από το μέγεθος των δυνάμεων, στοιχεία όπως η επιρροή που ασκεί η εξάρτηση από το πετρέλαιο σε αυτές, η γεωγραφική τους θέση ή οι τεχνικές δυνατότητες του στρατού τους. Αντίθετα, δεν συμπεριέλαβε τα πυρηνικά όπλα μελετώντας μόνο τις περιπτώσεις πιθανών συμβατικών συγκρούσεων.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η  Ελλάδα δεν βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα. Για την ακρίβεια, η χώρα μας βρίσκεται στην 65η θέση, παρά την 15η θέση σε αριθμό αρμάτων μάχης στον κόσμο, το 17ο σε ισχύ ναυτικό και την 17η ισχυρότερη αεροπορία. Το μεγάλο της πρόβλημα είναι η εξάρτησή της από άλλες χώρες για τα καύσιμα της, σε συνδυασμό με τα οικονομικά της προβλήματα.

Πάμε όμως να δούμε τους πρώτους δέκα της λίστας.

1. ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ

Προσωπικό: 1.400.000

Προϋπολογισμός: 577 δισ. δολ.

 

Οι ΗΠΑ ξοδεύουν 577 δισεκατομμύρια τον χρόνο για θέματα που έχουν σχέση με την άμυνα. Το ποσό είναι τόσο μεγάλο που θα παρέμενε στην πρώτη θέση ακόμα και αν συνδυάζαμε τους προϋπολογισμούς των υπόλοιπων χωρών της πρώτης δεκάδας μαζί. Από άποψη προσωπικού υπολείπεται τόσο της Κίνας όσο και της Ινδίας. Ωστόσο, η ανωτερότητά της στην αεροπορική ισχύ και στις μεταγωγικές ικανότητες του στόλου της αρκούν για να επανορθώσουν.  

2. ΡΩΣΙΑ

Προσωπικό: 766.000

Προϋπολογισμός: 60 δισ. δολ.

 

Ο διάδοχος της Σοβιετικής Ένωσης παραμένει ένας από τους ισχυρότερους στρατούς του κόσμου. Ο αριθμός των αρμάτων μάχης της Ρωσίας (15.398) υπερέχει κάθε άλλης χώρας του κόσμου ενώ διαθέτει πολύ ισχυρή αεροπορία και ναυτικό. Αν και τέταρτη σε στρατιωτικό προσωπικό, η χώρα λαμβάνει επιπλέον πόντους καθώς ελέγχει τα πετρελαϊκά αποθέματα κάθε χώρας που αποτελεί άμεση απειλή για αυτή.  

3. ΚΙΝΑ

Προσωπικό: 2.333.000

Προϋπολογισμός: 145 δισ. δολ.

 

Ο γίγαντας της Ασίας έχει το δεύτερο υψηλότερο προϋπολογισμό, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το στρατιωτικό της προσωπικό είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο, ενώ θεωρητικά θα μπορούσε να επεκταθεί ακόμα θέτοντας σε πλήρη ισχύ την υποχρεωτική θητεία. Η Κίνα έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό αρμάτων μάχης, τον τρίτο μεγαλύτερο στόλο αεροσκαφών και μια άκρως αποτελεσματική ομάδα ειδικών αποστολών.

Δείτε τους υπόλοιπους στρατούς στο Fortune Greece

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα