Οι Έλληνες που σημάδεψαν το 2021
Διαβάζεται σε 13'Από την κορυφή του NBA, στις παγκόσμιες ιατρικές κατακτήσεις και τις αποκαλύψεις για τις κακοποιητικές συμπεριφορές. Οι Έλληνες που άφησαν το δικό τους στίγμα στη χρονιά που κλείνει.
- 22 Δεκεμβρίου 2021 06:25
Το 2021 ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά. Ήταν η χρονιά της “κανονικοποίησης” των έκτακτων καταστάσεων που μας έφερε το 2020 με τη πανδημία, αλλά ήταν και η χρονιά που άναψε το πρώτο φως ελπίδας για το τι μέλλει γενέσθαι. Μέσα στην όλη γενικευμένη ανασφάλεια, υπήρξαν κάποιες στιγμές που μας έκαναν να έρθουμε πιο κοντά, να βρεθούμε σε πραγματικούς και ψηφιακούς χώρους, να συντονιστούμε γύρω από ένα κοινό σκοπό ή μια κοινή χαρά, να αισθανθούμε πάλι το συλλογικό μας γίγνεσθαι να τονώνεται.
Σε αυτό, μεγάλο ρόλο έπαιξαν οι συμπατριώτες μας εκείνοι που μας έκαναν να αισθανθούμε υπερήφανοι για αυτό που θα θέλαμε να πρεσβεύουμε ως έθνος. Υπερήφανοι δηλαδή όχι για την εθνική μας “ανωτερότητα”, αλλά για τη συμβολή μας στο κοινό καλό, ως Έλληνες. Η μεγαλειώδης ταπεινότητα του Γιάννη Αντετοκούνμπο και των Ελλήνων Ολυμπιονικών μας, η ανιδιοτελής μάχη των υγειονομικών της πρώτης γραμμής, οι επιστημονικές ανακαλύψεις, η δύναμη ψυχής όσων έφτιαξαν ένα ασφαλές έδαφος για να τοποθετηθούν εκείνοι που δεν έχουν φωνή, οι εκπρόσωποι της νέας ελληνικής πολιτιστικής παραγωγής, μας έκαναν να αισιοδοξούμε πως ίσως, μπορούμε να βρούμε κάτι καλύτερο μπροστά μας τα επόμενα χρόνια. Παρακάτω, το NEWS 24/7 στέκεται σε στιγμές και πρόσωπα, φωτίζει πτυχές που αξίζει να θυμόμαστε και σταχυολογεί ατάκες, που απευθύνθηκαν με τον πιο εύστοχο τρόπο στη συλλογική μας συνείδηση.
Γιάννης Αντετοκούνμπο
Ήταν τέλη του Ιουλίου, όταν το “παιδί από τα Σεπόλια” πατούσε σε μια από τις υψηλότερες κορυφές του πλανήτη, και σίγουρα στην υψηλότερη κορυφή του παγκοσμίου μπάσκετ. Ο διαστημικός Γιάννης, ο δικός μας σούπερ σταρ, πέρασε στο δάχτυλό του το δαχτυλίδι του πρωταθλητή στο NBA, στη σημαντικότερη στιγμή της μέχρι τώρα καριέρας του. Μέχρι την επόμενη.
Οι Μπακς του Γιάννη κατέκτησαν το πρωτάθλημα έπειτα από μία συγκλονιστική σειρά που κρίθηκε στα έξι ματς απέναντι στους Σανς στους NBA Finals. Με 50 πόντους στο Game 6 ο Γιάννης έκανε τα πάντα για τους Μπακς και κατέκτησε δίκαια τον τίτλο του MVP των τελικών. Το ξέσπασμά του μετά το τέλος του έκτου αγώνα, ήταν η στιγμή που συμπύκνωσε μια ολόκληρη ζωή.
Με δικά του λόγια: “Ξεκίνησα να παίζω μπάσκετ για να βοηθήσω την οικογένειά μου. Δυσκολευόμασταν, περάσαμε δύσκολες καταστάσεις ως παιδιά. Δεν πίστευα ποτέ πως θα είμαι 26 ετών και απλά θα παίζω στους τελικούς. Μόνο που είμαι στους τελικούς ήμουν χαρούμενος. Δεν περίμενα ποτέ πως στα 26 μου θα έχω αυτά τα τρόπαια. Βαδίσαμε έναν μακρύ δρόμο. Ελπίζω πως δίνω στα παιδιά ελπίδα ότι μπορούν να τα καταφέρουν. Πριν από 8,5 χρόνια δεν ήξερα την επόμενη κίνησή μου. Η μαμά μου πουλούσε πράγματα στους δρόμους. Τώρα είμαι στην κορυφή, είμαι ευλογημένος. Ακόμα κι αν δεν καταφέρω να φτάσω ποτέ ξανά εδώ, είμαι καλά. Είμαι καλά με όσα έχω πετύχει. Ελπίζω αυτό να δώσει ελπίδα σε όλους, να τους επιτρέψει να πιστέψουν στα όνειρά τους”.
Έλληνες Ολυμπιονίκες
Μίλτος Τεντόγλου, Εθνική Ομάδα Πόλο Ανδρών, Στέφανος Ντούσκος, Λευτέρης Πετρούνιας. Το 2021 φιλοξένησε “άθελά” του τη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση του πλανήτη στο Τόκιο, μιας και είχε αναβληθεί ένα χρόνο πριν, λόγω της πανδημίας. Ο ιπτάμενος Μίλτος, ο “απροσδόκητος” Ντούσκος, η δικαίωση της Εθνικής Πόλο που για χρόνια έφτανε στη πηγή χωρίς να πίνει νερό, ο Πετρούνιας των χιλίων προβλημάτων, κατάφεραν να μας δώσουν τη μέγιστη χαρά εν μέσω μιας ακόμη παράξενης θερινής σεζόν.
Συνολικά η Ελλάδα κατέκτησε το 2021 τέσσερα Ολυμπιακά μετάλλια (δύο χρυσά, ένα ασημένιο και ένα χάλκινο). Στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου ανέβηκαν οι Μίλτος Τεντόγλου και Στέφανος Ντούσκος – στο μήκος και το μονό σκιφ ανδρών αντίστοιχα – το μοναδικό ασημένιο πανηγύρισε η Εθνική ομάδα στο πόλο ανδρών, και ο Λευτέρης Πετρούνιας κέρδισε το χάλκινο στους κρίκους.
Στις μνήμες μας θα μείνουν φυσικά οι δηλώσεις των νικητών μας που αναδεικνύουν αφενός το ήθος τους, αφετέρου χτυπάνε με τον πιο εύστοχο και συμβολικό τρόπο στην καρδιά των διαχρονικών προβλημάτων του ελληνικού αθλητισμού. Το μήνυμα του Λευτέρη Πετρούνια που εκπροσώπησε τους νικητές προς τη Βουλή, κατά τη βράβευση των διακριθέντων, ήταν ενδεικτικό:
“Κάνω έκκληση σε όλους! Στηρίξτε τον αθλητισμό! Κόβουμε τα χέρια μας, σπάμε τα πόδια μας και ξεπερνάμε τον εαυτό μας καθημερινά. Ο κ. Αυγενάκης έκανε την αρχή με αλλαγές στον αθλητικό νόμο αλλά χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερη στήριξη όχι μόνο όταν πλησιάζουμε στους Ολυμπιακούς”.
“Χρειαζόμαστε τη στήριξη σας. Είναι στενάχωρο να μη μας στηρίζει η Πολιτεία. Υπάρχουν αθλητές που σταμάτησαν το όνειρο τους για βιοποριστικούς λόγους. Αν και είμαι δυνατή για να συνεχίσω και στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι σκέψεις για το αβέβαιο μέλλον μου με απομακρύνουν από τον στόχο μου”, είπε η η Ελισάβετ Τελτσίδου.
Δε θα ξεχάσουμε φυσικά το συγκινητικό μήνυμα του Θοδωρή Ιακωβίδη, ο οποίος μπροστά στις κάμερες ανακοίνωσε πως πρέπει να σταματήσει προκειμένου να καλύψει τα έξοδά του, γνωρίζοντας εν συνεχεία τη δύναμη της συλλογικής αλληλεγγύης.
Εντατικολόγος Σωτηρία, Βαγγέλης Κανιάρης
Η συγκλονιστική δήλωση του εντατικολόγου του νοσοκομείου “Σωτηρία”, Βαγγέλη Κανιάρη, στην κάμερα του NEWS 24/7, είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές για τη χρονιά που έκλεισε. Απαντώντας για τις ΜΕΘ και τις διασωληνώσεις εκτός αυτών, μας έλεγε ο ίδιος:
“Κάθε μέρα που ένας ασθενής μένει εκτός μονάδας αυξάνεται το ποσοστό της θνητότητάς του. Δηλαδή και μία μέρα να μείνει, δεν πρέπει να μείνει”.
Στο πρόσωπο του Β. Κανιάρη, αντικατοπτρίζονται οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι υγειονομικοί της πρώτης γραμμής, που από τα πρώτα χειροκροτήματα έμειναν στις υποσχέσεις για περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ. Και θα δίνουν τις μάχες τους μέχρι τη τελευταία στιγμή για λογαριασμό όλων μας.
Σοφία Μπεκατώρου
Η Σοφία Μπεκατώρου είναι η γυναίκα που βρήκε τη δύναμη και το θάρρος να μιλήσει ανοιχτά για ένα ζήτημα που αποτελούσε “ταμπού”, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου για το εγχώριο Me Too.
Η “χρυσή” Ελληνίδα Ολυμπιονίκης στην ιστιοπλοΐα, μιλώντας σε διαδικτυακή ημερίδα στα τέλη της περασμένης χρονιάς, αποκάλυψε ότι είχε πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης πριν από χρόνια από παράγοντα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας. Έπειτα από τις αποκαλύψεις της κ. Μπεκατώρου η προϊσταμένη της εισαγγελίας πρωτοδικών της Αθήνας, προχώρησε σε αυτεπάγγελτη προκαταρκτική έρευνα.
Η συνέχεια είναι γνωστή.
Μετά τη Μπεκατώρου, κι άλλες γυναίκες βρήκαν τη δύναμη να μιλήσουν ανοιχτά για όσα έχουν περάσει, με τη Ζέτα Δούκα να παίρνει τη σκυτάλη. Ως νήμα που ξεδιπλώθηκε μέσα στους επόμενους μήνες, φτάσαμε στις διώξεις εναντίον του Δημήτρη Λιγνάδη και του Πέτρου Φιλιππίδη, και φυσικά, έπεται συνέχεια.
Σπύρος Μπιμπίλας
Ο Πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρος Μπιμπίλας, είναι ο άνθρωπος που εν πολλοίς “πήρε πάνω” του το Me Too στον καλλιτεχνικό κόσμο. Ξέρει ότι έχει γίνει “σημαία”, σύμβολο στήριξης, και πέραν από τις καταγγελίες για κακοποιητικές συμπεριφορές, προσπαθεί να μιλήσει και για τα εργασιακά δικαιώματα που καταπατώνται με κάθε τρόπο, συνδέοντας τις δύο καταστάσεις ως όμοιες πτυχές μιας εξουσιαστικής τοξικότητας.
“Κάθε μέρα δεχόμαστε καταγγελίες”, δήλωνε στις αρχές του Φεβρουαρίου ο ηθοποιός, τονίζοντας πως οι καταγγελίες δεν αφορούν απαραίτητα βιασμούς και σεξουαλικές παρενοχλήσεις, αλλά εν γένει κακοποιητικές συμπεριφορές στο πλαίσιο του εργασιακού βίου στο θέατρο.
Ο ίδιος όχι μόνο έστειλε υποθέσεις στη Δικαιοσύνη, αλλά ενθάρρυνε και ενθαρρύνει με κάθε τρόπο τα θύματα, ώστε να βγουν μπροστά και να μιλήσουν για όσα έχουν περάσει. Έτσι ώστε να σπάσει μια για πάντα ο φόβος της σιωπής, που ως σήμερα συνοδευόταν με την απόρριψη για όποιον τολμούσε να μιλήσει.
Κωνσταντίνος Τσακαλίδης
Το 2021 σημαδεύτηκε από φυσικές καταστροφές που καταγράφηκαν από τους φακούς των Ελλήνων φωτορεπόρτερ. Οι στιγμές ήταν παραπάνω από δραματικές και έκαναν τον γύρο των διεθνών ΜΜΕ, ειδικά με τον κόσμο που προσπαθούσε να σωθεί από θαλάσσης στην Εύβοια.
Η φωτογραφία του Κωνσταντίνου Τσακαλίδη με την ηλικιωμένη γυναίκα έξω από το σπίτι της, στις Γούβες Εύβοιας, την ώρα που πλησιάζουν οι φλόγες κατά την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου, φιγουράρησε στο εξώφυλλο του Time, ως μίας από τις κορυφαίες του 2021.
Το καρέ “αποτυπώθηκε” στις 8 Αυγούστου του 2021.
Τον περασμένο Αύγουστο ο Κωνσταντίνος Τσακαλίδης μαζί με τους συναδέλφους του Τατιάνα Μπόλαρη, Νίκο Παλαιολόγο και Ορέστη Σεφέρογλου μίλησαν ΝEWS 24/7 για τις εικόνες που απαθανάτισαν κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών.
Μπορείτε να δείτε τις 100 φωτογραφίες που ξεχώρισε το περιοδικό TIME για το 2021 εδώ.
Πελαγία – Ειρήνη Γκούμα, η δημιουργός του τεστ αναπνοής για τον κόβιντ
H καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών, Διευθύντρια στο Κέντρο Νανοϋλικών και Ανάπτυξης Αισθητήρων στο Ohio State University, Πελαγία Ειρήνη Γκούμα, είναι η γυναίκα που δημιούργησε φορητή συσκευή ανίχνευσης covid-19 με την αναπνοή. Η έρευνα της επικεντρώνεται σε επιλεκτικούς χημικούς ανιχνευτές, βιοαισθητήρες και υβριδικούς νανοανιχνευτές για τα ηλεκτρονικά συστήματα της όσφρησης και των εφαρμογών της νανοϊατρικής.
Η συσκευή της, μπορεί να χρησιμοποιηθεί 300 φορές, από διαφορετικά άτομα, δίνει αποτελέσματα με ακρίβεια στο 80% και όπως ήταν λογικό, έκανε ως είδηση τον γύρο του πλανήτη. Η χρήση της τεχνολογίας που ανέπτυξε η κ. Γκούμα έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει την ταχύτητα ανίχνευσης της νόσου και σε ασυμπτωματικούς ασθενείς. Μελλοντικές μελέτες θα εξετάσουν τη χρήση αυτής της τεχνολογίας σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα της COVID-19 και θα διερευνήσουν εάν και άλλες ασθένειες θα μπορούσαν να επωφεληθούν από αυτήν.
“Αυτή είναι η δουλειά του ακαδημαϊκού. Όταν κάνεις κάτι που σε ενδιαφέρει, μπορείς να το υπηρετείς για πάντα και να το εξελίσσεις”, δήλωνε η ίδια στο NEWS 24/7.
Η ερευνητική ομάδα της μάλιστα, έχει υποβάλει αίτηση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης.
“Κατά τη διάρκεια της καριέρας μου, έχω επικεντρωθεί στις προσπάθειές μου να φέρω γυναίκες και υποεκπροσωπούμενες μειονότητες στην ερευνητική ομάδα μου και να ενθαρρύνω τα μέλη της να επιμείνουν στις σπουδές τους και να ενισχύσουν το προφίλ τους”, γράφει η ίδια στη σελίδα της στο πανεπιστήμιο του Ohio.
Τζώρτζης Γρηγοράκης
Η ελληνική κινηματογραφική ταινία Digger (διαβάστε εδώ την κριτική της) του σκηνοθέτη Τζώρτζη Γρηγοράκη, επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 94η διοργάνωση των βραβείων Όσκαρ της Ακαδημίας Κινηματογράφου των Η.Π.Α. στην κατηγορία Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους (πρώην βραβείο Ξενόγλωσσης Ταινίας).
Το Digger είναι το ντεμπούτο του Τζ. Γρηγοράκη, βραβεύτηκε στο Βερολίνο, κέρδισε 10 βραβεία από τις συνολικά 14 υποψηφιότητες στα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, και έστρεψε τα διεθνή φεστιβάλ και πάλι, στον ελληνικό κινηματογράφο.
Χρήστος Χωμενίδης
Ο Χρήστος Χωμενίδης τιμήθηκε με το Βραβείο Ευρωπαϊκού Μυθιστορήματος για το βιβλίο του “Νίκη”, ένα βιβλίο για τη μητέρα του και την Ελλάδα του 20ού αιώνα. Στις 8 Δεκεμβρίου, παρέλαβε το βραβείο σε ειδική εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο.
Στην ομιλία του στην Ευρωβουλή, είπε μεταξύ άλλων:
“Στη «Νίκη», ο 21ος αιώνας κοιτάει, επανεξετάζει τον 20ο. Το τώρα στρέφεται στο τότε για να αντλήσει πολύτιμα συμπεράσματα. Το ξέρουμε δα ότι το μέλλον μαγειρεύεται στον φούρνο του παρόντος με τα υλικά του παρελθόντος.
Μόλις πληροφορήθηκα την καταπληκτική τιμή που μού επιφυλάξατε, είπα το εξής: «Μέσω της τέχνης, η Ελλάδα μπορεί να ξανασυστηθεί στον κόσμο»
Την ένδοξη μας αρχαιότητα, τους τραγικούς ποιητές, τους κλασσικούς φιλόσοφους, τον Σολωμό και τον Καβάφη, τον Γιαννούλη Χαλεπά και τον ζωγράφο Θεόφιλο, τον Σεφέρη και τον Ελύτη, ό,τι γοήτευσε τον Βύρωνα και τον Ουγκώ, τους αδελφούς Ντάρελ και τον Χένρυ Μίλερ, τον Ζυλ Ντασέν και τον Λέοναρντ Κοέν, δεν τα αποκηρύσσουμε. Τα περιέχουμε.
Μπορούμε ωστόσο, εμείς, οι Έλληνες του 21ου αιώνα, να τα υπερβούμε. Να σπάσουμε τα στερεότυπα. Να πλάσουμε δικούς μας, καινούργιους μύθους. Το φως είναι εκεί. Η γλώσσα είναι εκεί.
Μακάρι η βράβευση της «Νίκης» να αποτελέσει αφορμή για να στρέψει η Ευρώπη το βλέμμα προς τη σημερινή Ελλάδα. Να αναζητήσει τους ποιητές, τους συγγραφείς, τους παραστατικούς καλλιτέχνες, τους εικαστικούς της. Είναι πολλοί και πολύ ταλαντούχοι. Σας το εγγυώμαι”.
Στέφανος Τσιτσιπάς
Το 2021 είναι η καλύτερη χρονιά στη καριέρα του Στέφανου, μιας και έχει βρεθεί στο νούμερο 4 της παγκόσμιας κατάταξης. Το καλοκαίρι, έκανε όλη την Ελλάδα να βλέπει τένις και τα μικρά παιδιά να μαθαίνουν ένα “νέο” άθλημα, κάτι στο οποίο βοήθησαν φυσικά και οι εμφανίσεις της Μαρίας Σάκκαρη.
Στις 18 Απριλίου του 2021 ο Στέφανος Τσιτσιπάς κέρδισε με 2-0 σετ (6-3, 6-3) τον Ρώσο Αντρέι Ρούμπλεφ στον τελικό του Μόντε Κάρλο Masters κι έγινε ο πρώτος Έλληνας αντισφαιριστής που κατακτά τίτλο Masters.
Στις 11 Ιουνίου του 2021 νίκησε στον πρώτο χρονικά ημιτελικό του Ρολάν Γκαρός τον Αλεξάντερ Ζβέρεφ και έγινε ο πρώτος Έλληνας που φτάνει σε τελικό Γκραν Σλαμ όπου και έπεσε μαχόμενος χάνοντας από τον Νόβακ Τζόκοβιτς. Ο Στέφανος συμμετείχε και στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 2020 στο Τόκιο, στο μονό ανδρών, όπου αποκλείστηκε στον 3ο γύρο, και στο μικτό διπλό μαζί με την Μαρία Σάκκαρη, όπου αποκλείστηκαν στα προημιτελικά.
Πάρε μέρος στην έρευνα αναγνωστών του NEWS 24/7. Αφιέρωσε 3 λεπτά για να απαντήσεις γρήγορα και ανώνυμα! Ξεκίνα εδώ: Έρευνα News 24/7
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις