Οι νεκροί της Ελλάδας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Οι νεκροί της Ελλάδας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
To μουσείο των Καλαβρύτων AP

Η 28η Οκτωβρίου είναι τυπικά η ημερομηνία εισόδου της Ελλάδας στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Έναν πόλεμο από τον οποίο, για το μέγεθος της, η Ελλάδα εξήλθε με βαρύτατες απώλειες.

Βαρύς ήταν ο φόρος του αίματος για την Ελλάδα από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς η χώρα μας συμπεριλαμβάνεται στην πρώτη δεκάδα σε απόλυτα νούμερα και στην πρώτη πεντάδα, παγκοσμίως, σε ότι αφορά τους νεκρούς ως ποσοστό του συνολικού πληθυσμού της χώρας.

Σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπως η Σοβιετική Ένωση και Γερμανία που ο μεγαλύτερος αριθμός των νεκρών τους ήταν στα πεδία των μαχών, η Ελλάδα είχε από τις υψηλότερες απώλειες σε άμαχο πληθυσμό λόγω της τριπλής (ιταλικής, γερμανικής και βουλγαρικής) κατοχής. Όπως φαίνεται και από το παρακάτω video του youtube το οποίο δημιουργήθηκε φέτος, η Ελλάδα είχε μεγαλύτερες απώλειες από ότι χώρες που πρωταγωνίστησαν στον πόλεμο, όπως η Ιταλία, Βρετανία και οι ΗΠΑ αλλά και χώρες με πολλαπλάσιο πληθυσμό που αντιστάθηκαν στον Άξονα, όπως η Γαλλία.

Συγκεκριμένα η Ελλάδα με πληθυσμό 7,22 εκατ. πριν μπει στον πόλεμο είχε απώλειες 35.100 ζωών στα πεδία των μαχών, 171,800 από άμαχους που σχετίζονται με πολεμικές δράσεις (π.χ. εκκαθαρίσεις πληθυσμών) ενώ οι απώλειες από τις συνθήκες ασιτίας και κακουχίας εκτιμώνται μεταξύ 300.000 και 600.000.


Γερμανοί στην Αθήνα το 1941 ASSOCIATED PRESS

Από το άθροισμα των παραπάνω καταλήγουμε σε ένα σύνολο που κινείται μεταξύ μισού εκατομμυρίου και 800 χιλ. ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους κατά την διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτό μεταφράζεται στο 7- 11,17% του συνολικού πληθυσμού της χώρας πριν εισέλθει στον πόλεμο.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα