Οι Ρώσοι ‘είναι φίλοι μας’. Οι Έλληνες πρωθυπουργοί που πήγαν στη Ρωσία από το 1979 ως σήμερα

Οι Ρώσοι ‘είναι φίλοι μας’. Οι Έλληνες πρωθυπουργοί που πήγαν στη Ρωσία από το 1979 ως σήμερα

Από την επίσκεψη του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην ΕΣΣΔ το 1979, μέχρι τη συνάντηση Τσίπρα - Πούτιν, το 2015. Το πολιτικό υπόβαθρο των συναντήσεων Ελλήνων πρωθυπουργών με τους Ρώσους ομολόγους τους. Τι δώσαμε, τι πήραμε. Πόσοι έσφιξαν το χέρι του Πούτιν (Pics)

Από την πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση μέχρι την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, το NEWS 247 ρίχνει “φως” στις επισκέψεις των Ελλήνων πρωθυπουργών, που πήγαν στη Ρωσία από το 1979 έως σήμερα.

Από την ανακίνηση των ελληνο-σοβιετικών σχέσεων επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή μέχρι την ενδεχόμενη εναλλακτική λύση για την κυβέρνηση Τσίπρα, σε περίπτωση ρήξης με τους Ευρωπαίους εταίρους, ενδιαφέρον παρουσιάζει το πολιτικό, οικονομικό και διπλωματικό καθεστώς, κάτω από το οποίο γίνονται κάθε φορά οι συναντήσεις “κορυφής”.

Οι περίοδοι ύφεσης των ελληνορωσικών σχέσεων, η αναθέρμανση και η συνέπεια με την “υπερδύναμη” Ρωσία, το μέγεθος της οποίας σε όλους τους τομείς, από μόνο του προϋποθέτει σημαντικές προοπτικές συνεργασίας.

Οι 6+1 Έλληνες πρωθυπουργοί που πήγαν στη Μόσχα:

Οκτώβριος 1979: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στην πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού, μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση

Την 1η Οκτωβρίου του 1979, για πρώτη φορά από την Οκτωβριανή Επανάσταση, Έλληνας πρωθυπουργός επισκέπτεται επίσημα τη Σοβιετική Ένωση. Συνοδευόμενος από τον τότε ΥπΕξ Γ. Ράλλη, φτάνει στη Μόσχα, όπου τον υποδέχεται ο Σοβιετικός πρωθυπουργός Αλεξέι Κοσίγκιν. Η επίσκεψη Καραμανλή και η θερμή υποδοχή του αποτελούν ένα κορυφαίο βήμα στη διαδικασία προσέγγισης της Ελλάδας με την ΕΣΣΔ, οι σχέσεις των οποίων χωρίς να διακοπούν, είχαν διαταραχθεί σοβαρά κατά τη διάρκεια του εμφυλίου στην Ελλάδα.

Στην πρώτη επίσημη συνομιλία του με τον Σοβιετικό ομόλογό του, την ίδια ημέρα, το παρελθόν θίγεται με τον ακόλουθο χαρακτηριστικό διάλογο, όπως περιγράφεται στο αρχείο Καραμανλή:

Καραμανλής : Στο παρελθόν υπήρξαν ορισμένα γεγονότα, τα οποία κράτησαν σε κατάσταση ψυχρότητας τις σχέσεις των δύο χωρών μας, όχι όμως και των λαών μας, των οποίων τα αισθήματα ήταν πάντα φιλικά.

Κοσίγκιν: Μήπως ευθυνόμαστε εμείς;

Καραμανλής: Αυτά ανήκουν στο παρελθόν.

Ακολουθεί σκληρή διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο ανδρών, κατά την οποία η Ελλάδα ζητά να αγοράσει περισσότερο πετρέλαιο από τους Σοβιετικούς, να προμηθεύεται φυσικό αέριο και να συμπεριληφθεί στο κύκλωμα αλληλοπαροχής ηλεκτρικού ρεύματος της ΕΣΣΔ και των άλλων ανατολικών χωρών. Ο Καραμανλής κατορθώνει να αποσπάσει την έγκριση του Κοσίγκιν, για πώληση στην Ελλάδα δύο εκατομμυρίων τόνων πετρελαίου ετησίως για τρία χρόνια. Οι συζητήσεις περνούν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό. Η θέση του Κοσίγκιν είναι ο Καραμανλής να συζητήσει απευθείας με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ετσεβίτ.

Στις 2 Οκτωβρίου, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής συναντάται με τον Πρόεδρο της ΕΣΣΔ, Λεονίντ Μπρέζνιεφ. Η συνάντηση είναι τυπική και λήγει με τις απαραίτητες ευχές.

Στις 3 Οκτωβρίου, συναντάται ξανά με τον Κοσίγκιν, στην ελληνική πρεσβεία της Μόσχας. Η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από την προσπάθεια της Κίνας να δημιουργήσει κοινό μέτωπο με τις ΗΠΑ κατά της ΕΣΣΔ και τα Βαλκάνια. Η επίσκεψη κλείνει με την κοινή πολιτική δήλωση 12 σημείων, για τη συνεργασία των δύο χωρών, για τη ναυτιλία, το εμπόριο, την επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία, καθώς και μία προξενική σύμβαση. Υπογράφονται ακόμη, ένα κείμενο για την περαιτέρω ανάπτυξη φιλικών σχέσεων και καλής γειτονίας και συνεργασίας στον πολιτικό, οικονομικό και μορφωτικό τομέα. Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, “η Ελλάς και η ΕΣΣΔ υπογράμμισαν την ανάγκη ταχείας επίλυσης του κυπριακού (…)”. Για τα ζητήματα της θάλασσας, οι δύο πλευρές συμφωνούν, πως τα θέματα πρέπει να λύνονται ειρηνικά και με βάση τις γενικώς αποδεκτές αρχές του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Πρακτικής.

Φεβρουάριος 1985: Ο Ανδρέας Παπανδρέου και η παρεξήγηση με τον Μαρούδα

Στις 11 Φεβρουαρίου του 1985, ο Ανδρέας Παπανδρέου, μεταβαίνει στη Μόσχα για τετραήμερη επίσημη επίσκεψη, συνοδευόμενος από επτά υπουργούς και υφυπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης. Η επίσημη συνάντηση της ελληνικής αντιπροσωπείας με τη σοβιετική στη Μόσχα, πραγματοποιείται με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου και τον ομόλογό του Νικολάι Τιχόνοφ.

Δύο χρόνια πριν περίπου, ο Νικολάι Τιχόνοφ είχε επισκεφτεί την Αθήνα. Οι σχέσεις των δύο χωρών, κατά την περίοδο 1981 – 1989 διακρίνονται από αμοιβαία ανοίγματα.

Σημειώνεται ότι, κατά την επίσκεψη του Ανδρέα Παπανδρέου στη Μόσχα, το πλέον πολυτελές αυτοκίνητο μετακινήσεων είχε παραχωρηθεί στον υφυπουργό Τύπου, Αντώνη Μαρούδα. Ο λόγος ήταν μία παρεξήγηση… Οι Σοβιετικοί είχαν παρερμηνεύσει τον τίτλο του ως του αντίστοιχου διοικητή των Μυστικών Υπηρεσιών της ΕΣΣΔ, κάτι που όμως έγινε αργότερα ξεκάθαρο.

Ιούλιος 1991: Η επίσκεψη Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και το “φάγωμα” ενός υπουργού εκτός συνόρων

Τον Ιούλιο του 1991, υπό το πρίσμα της διάσπασης της Γιουγκοσλαβίας, ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης συναντά τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ στη Μόσχα, λίγο πριν την κατάρρευση της ΕΣΣΔ.

Η ελληνική επιτροπή γυρίζει από τη Μόσχα με έναν υπουργό λιγότερο, αφού καταφέρνουν να “φαγωθούν” εκτός ελληνικού εδάφους. Πρόκειται για τον υπουργό Σταύρο Δήμα, τον αρχιτέκτονα της υπόθεσης “προώθηση των ελληνοσοβιετικών σχέσεων”, που παραιτείται για λόγους ευθιξίας, όταν επιχειρήθηκε να του αποδοθούν ευθύνες από τη σύζυγο του πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, για ορισμένα “παρατράγουδα” κατά την οργάνωση των επαφών των Ελλήνων επιχειρηματιών στην πρωτεύουσα.

Η πρώτη κόντρα ξεκινά ήδη από το αεροπλάνο προς τη σοβιετική πρωτεύουσα, όπου ορισμένοι επιχειρηματίες εκφράζουν παράπονα για την προχειρότητα της διοργάνωσης, σε ό,τι αφορά την ομάδα των επιχειρηματιών. Πολλοί δεν ειδοποιήθηκαν ποτέ, ενώ η τελική λίστα καταρτίστηκε μόλις δύο 24ωρα πριν την αναχώρηση.

Η δεύτερη αψιμαχία λαμβάνει χώρα σε μία από τις αίθουσες της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα, όπου επαναλαμβάνονται τα παράπονα, με τους επιχειρηματίες να λένε, ότι δεν προσκλήθηκαν ούτε στη δεξίωση, παρά μόνο την τελευταία στιγμή. Αποκορύφωμα, το γεύμα που θα έδινε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σε εξοχικό παραδοσιακό κέντρο και είχε προβλεφθεί να παραστούν 50 άτομα, κάτι που κανείς δεν γνώριζε επίσης, μέχρι την τελευταία στιγμή.

Παρόλο που το ταξίδι θεωρείται σε γενικές γραμμές επιτυχημένο, κυρίως για το πολιτικό σκέλος των συζητήσεων, δεν λείπουν τα “αγκάθια” και η γκρίνια στον επιχειρηματικό κόσμο της αποστολής. Σε επίπεδο διακρατικών συζητήσεων, υπάρχουν καλά αποτελέσματα, παρά το γεγονός ότι δεν καθίσταται δυνατή η υπογραφή δύο βασικών συμφωνιών, που έχουν από καιρό ετοιμαστεί σχετικά με την διεύρυνση της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας – ΕΣΣΔ και τη χορήγηση της πίστωσης 100 εκατ. δολαρίων από τη χώρα μας στην ΕΣΣΔ, για την αποπληρωμή των σοβιετικών οφειλών σε Έλληνες εξαγωγείς.

Η πιο θετική εξέλιξη είναι η αποδοχή των Σοβιετικών να συμμετάσχουν στην επένδυση της αλουμίνας, με την καταβολή που αντιστοιχεί σε 25 περίπου δισ. δραχμές. Η ελληνική πλευρά αναλαμβάνει να καλύψει τις υπόλοιπες ανάγκες του έργου, ενώ θα αναζητήσει και Έλληνα ιδιώτη, ώστε να λάβει και αυτός μέρος στο μετοχικό κεφάλαιο της επένδυσης.

Οκτώβριος 1996: Ο Κώστας Σημίτης και η “επίσημη πρώτη” του Πούτιν με τους Έλληνες πρωθυπουργούς

Την πρώτη του επίσκεψη στη Μόσχα, ως πρωθυπουργός, ο Κώστας Σημίτης την πραγματοποιεί τον Οκτώβριο του 1996, στο πλαίσιο Διεθνούς Διάσκεψης. Τον Ιούλιο του 2001 όμως, πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψή του (15-17 Ιουλίου), στη Σύνοδο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Τότε, συναντάται και με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεσμεύεται, ότι η Ελλάδα θα επιχειρήσει να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο για τη βελτίωση των σχέσεων της Ρωσίας με την ΕΕ.

Στο τραπέζι της συζήτησης των δύο ανδρών πέφτουν και οι εξελίξεις στα Βαλκάνια. “Και οι δύο χώρες θεωρούν, ότι το σημερινό status quo στα Βαλκάνια πρέπει να διατηρηθεί και ως εκ τούτου, συμφωνήσαμε με τον κ. Πούτιν ότι είμαστε κατά της όποιας αλλαγής των συνόρων και εκείνων που την προωθούν διά της βίας”, δηλώνει ο Κώστας Σημίτης. “Η Ελλάδα θεωρεί, ότι η Ρωσία σε συνεργασία με την ΕΕ, πρέπει να συμβάλει σε όλα τα θέματα που αφορούν την Ευρώπη και ότι η παρουσία της ειδικότερα στα Βαλκάνια είναι απαραίτητη”, προσθέτει, προαναγγέλλοντας μεγαλύτερη συμμετοχή της Ρωσίας στο “βαλκανικό”.

Όσον αφορά στην ελληνορωσική συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην κατασκευή των νέων πετρελαιαγωγών, προκύπτουν όμως και συζητήσεις σχετικά με επενδυτικά προγράμματα για την κατασκευή συμπληρωματικών δικτύων διανομής αερίου, υπόγειων δεξαμενών φυσικού αερίου, την επέκταση των δικτύων στην Aλβανία καθώς και σε άλλες χώρες, και τέλος τη συμμετοχή ρωσικών εταιρειών σε επενδύσεις παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο Ρώσος Πρόεδρος δηλώνει, ότι “εάν τα εν λόγω προγράμματα αναπτυχθούν σημαντικά, τότε η συνεργασία μας με την Ελλάα θα αναβαθμισθεί ποιοτικά” και προσθέτει, ότι “η Eλλάδα,  με την ανάπτυξη των ενεργειακών δυνατοτήτων της και την συνεργασία της με τη Pωσία, δεν θα έχει μόνο αυτάρκεια και σταθερότητα στον τομέα της οικονομίας αλλά θα μπορέσει να καταστεί και ένας ελκυστικός εταίρος για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Δεκέμβριος 2004: Η αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων επί Κώστα Καραμανλή

Δεκέμβριος 2004. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Καραμανλή από την εκλογή του τον Μάρτιο του 2004.

Στη διάρκεια της επίσκεψης υπογράφονται η “Κοινή Δήλωση για την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων φιλίας και πολυμερούς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών”, το “Κοινό Πρόγραμμα Δράσης Ελλάδας – Ρωσίας για τα έτη 2005-2006” και η “Κοινή Δήλωση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας”. Η υπογραφή των συμφωνιών και ιδιαίτερα του Κοινού Προγράμματος Δράσης επιχειρεί, να θέσει σε νέα τροχιά την ήδη καλή σχέση των δύο χωρών, βελτιώνοντας το πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας.

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ. ΣΤΗ ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΑΡΙΣΤΕΡΑ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΚΑΙ Ο ΡΩΣΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΟ ΚΡΕΜΛΙΝΟ. Russian President Vladimir Putin, right, listens to Greek Prime Minister Costas Caramanlis during their meeting in Moscow's Kremlin, Thursday, Dec. 9, 2004. (AP Photo/ Mikhail Metzel) AP

O Βλαντιμίρ Πούτιν, συνδέοντας μάλιστα την εκλογή του κ. Kαραμανλή ως πρωθυπουργού, με τη βελτίωση των ελληνορωσικών σχέσεων δηλώνει χαρακτηριστικά: “Oι σχέσεις των χωρών μας ήταν πάντα καλές, αλλά από τότε που εκλεγήκατε πρωθυπουργός και η N.Δ., κερδίζοντας τις εκλογές έγινε κυβέρνηση, οι σχέσεις μας καλυτερεύουν. Μερικά θέματα που δεν μπορούσαμε να προωθήσουμε τα τελευταία χρόνια, τώρα παρουσιάζουν κινητικότητα”, ενώ χαρακτηρίζει την Eλλάδα “τον πιο στενό συνεργάτη και συνεταίρο της Pωσίας στην Eυρώπη”. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός με τη σειρά του σημειώνει “Έχετε χαρακτηρίσει τη χώρα μου στρατηγικό εταίρο της Pωσίας, αυτό ανταποκρίνεται στο επίπεδο των σχέσεών μας και θεωρώ ότι αποτελεί σταθερή παράμετρο της εξωτερικής μας πολιτικής”.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται η προώθηση της κατασκευής του αγωγού Burgas-Αλεξανδρούπολη, με τον Κώστα Καραμανλή να δηλώνει ότι πρέπει να υπογραφεί το συντομότερο δυνατό το σχετικό διακυβερνητικό μνημόνιο μεταξύ των τριών κυβερνήσεων Ελλάδας – Ρωσίας – Βουλγαρίας, για να προχωρήσει το σχέδιο.

Περαιτέρω και ο αμυντικός τομέας και συγκεκριμένα οι προμήθειες οπλικών συστημάτων είναι στο προσκήνιο, ενώ συζητείται και το θέμα των αντισταθμιστικών ωφελημάτων (A. Ω.) των ρωσικών συστημάτων TOR. Η ρωσική πλευρά παραμένει σταθερή στη θέση της για παροχή “πολιτικής εγγύησης”, υποστηρίζοντας ότι ανάλογα είχε πράξει και σε άλλες περιπτώσεις συνεργασιών της για πώληση οπλικών συστημάτων, επιλογή που δεν ήταν ικανοποιητική για την ελληνική πλευρά, κυρίως λόγω της ελληνικής νομοθεσίας.

Όσον αφορά στα θέματα της διεθνούς σκηνής οι δυο πλευρές αναφέρονται στις σχέσεις Pωσίας – E.E. και NATO, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο Kυπριακό, στα Bαλκάνια, στο Iράκ και στην αντιμετώπιση του φαινομένου της τρομοκρατίας και επαναλαμβάνουν την ανάγκη για αυστηρή τήρηση των διεθνών δεσμεύσεων και των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Aσφαλείας του OHE.

ΡΩΣΙΑ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ. ΣΤΗ ΦΩΤΟ ΜΕ ΤΟΝ ΡΩΣΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ (Δ) EUROKINISSI

Τον Δεκέμβριο του 2007 και μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν (που επισκέφτηκε την Ελλάδα), ο Κώστας Καραμανλής μεταβαίνει εκ νέου στη Μόσχα. Πρόκειται για την 5η συνάντηση του κ. Καραμανλή με τον Ρώσο πρόεδρο, μέσα σε διάστημα 4 περίπου ετών, μια συνάντηση που επιβεβαίωσε αφενός το άριστο κλίμα και αφετέρου τις δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας. Στην πραγματικότητα η εν λόγω συνάντηση αποτελεί το επιστέγασμα των προηγούμενων συναντήσεων, καθώς κατά την διάρκειά της υπογράφεται μεταξύ Ελλάδας, Ρωσίας και Βουλγαρίας το πρωτόκολλο για τη σύσταση της εταιρείας κατασκευής και λειτουργίας του αγωγού πετρελαίου από το Burgas στην Αλεξανδρούπολη. Παράλληλα, επιβεβαιώνεται η πρόθεση των δυο χωρών για την προώθηση του ενεργειακού αγωγού φυσικού αερίου South Stream.

Στα διεθνή θέματα, οι δυο ηγέτες δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους, ιδιαίτερα για το θέμα του Κοσσόβου, με τον Ρώσο πρόεδρο, πάντως, να κάνει λόγο για “συμφωνία προσεγγίσεων”.

Τον Απρίλιο του 2008, στη διάρκεια της σύντομης επίσκεψης στη Μόσχα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει τόσο με τον απερχόμενο Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν, όσο και με τον διάδοχό του Μεντβέντεφ. Στην επίσκεψη αυτή υπογράφεται η Συμφωνία συμμετοχής της Αθήνας στον υπό κατασκευή αγωγό φυσικού αερίου South Stream, που θα τροφοδοτεί με ρωσικό φυσικό αέριο την ελληνική και την ευρωπαϊκή αγορά.

Φεβρουάριος 2010: Ο Γιώργος Παπανδρέου και ο… πρωθυπουργός Πούτιν

Τον Φεβρουάριο του 2010, ο τότε πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, επισκέπτεται τη Μόσχα. Η επίσκεψη αυτή “κλείνει” και επίσημα το θέμα που έχει ανοίξει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, σχετικά με τον Burgas-Αλεξανδρούπολη, με τον ίδιο τον Έλληνα πρωθυπουργό να υπόσχεται ότι στο εξής η στάση της χώρας μας απέναντι στη Ρωσία θα αποκτήσει συνέπεια.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης εργασίας ο κ. Παπανδρέου έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό πια της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Στη συνάντηση, διάρκειας 3 ωρών, οι δύο πρωθυπουργοί εξετάζουν όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων, θέτοντας ταυτόχρονα κοινούς στόχους. Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται ο αγωγός Burgas-Αλεξανδρούπολη.

Στιγμιότυπο από την κοινή συνέντευξη τύπου του Ρώσου Πρωθυπουργού, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον Πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, μετά την συνάντησή τους στην Μόσχα, Ρωσία, Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010. (EUROKINISSI // Β. ΦΙΛΗΣ) Eurokinissi

Στο ενεργειακό κεφάλαιο, εξετάζεται και η συνεργασία στην ηλεκτρική ενέργεια καθώς και η επέκταση της συμφωνίας για την προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία, η οποία εκπνέει το 2016.

Στον εμπορικό τομέα οι δυο ηγέτες συμφωνούν στην ενίσχυση των εξαγωγών ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία, οι οποίες είχαν σημειώσει πτώση κατά 40% το 2009. Μάλιστα, συστύνεται κοινή διυπουργική Επιτροπή για την περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων. Ακόμα, ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο θέμα της κατάργησης της θεώρησης εισόδου, με σκοπό την ελεύθερη μετακίνηση Ρώσων πολιτών στην επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στον εξοπλιστικό τομέα, συζητείται η συμφωνία για την παραλαβή και την συμπαραγωγή ΤΟΜΠ, με μόνο μερικές λεπτομέρειες να απομένουν για την υπογραφή της, σε αντίθεση με την συμφωνία για την προμήθεια των ρωσικών πυροσβεστικών Beriev καθώς ο μεγάλος όγκος τους δεν ενδεικνυόταν για τη μορφολογία του ελληνικού εδάφους.

Παράλληλα, στη διάρκεια της επίσκεψης υπογράφεται ένα πρόγραμμα πολιτιστικής και επιστημονικής συνεργασίας ανάμεσα στις δυο χώρες για τα έτη 2010-1210.

Ιανουάριος 2012: Ο Αντώνης Σαμαράς στη Μόσχα, ως αρχηγός της ΝΔ

Ο κ. Αντ. Σαμαράς μεταβαίνει στη Μόσχα τον Ιανουάριο του 2012 ως αρχηγός της Ν.Δ., αλλά παρά τις προσπάθειες που έγιναν σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο, δεν κατέστη δυνατή η επίσκεψή του ως πρωθυπουργού.

Ο τότε πρόεδρος της ΝΔ θα τύχει θερμής υποδοχή στο Κρεμλίνο, όπου θα προτάξει την ανάγκη “ανάταξης” των ελληνορωσικών σχέσεων. Στη συνάντησή του με τον επικεφαλής της Προεδρικής Διοίκησης και στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν, λαμβάνει τα εύσημα για την πρωτοβουλία.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σεργκέι Ιβάνοφ, παρέχει στήριξη στον Αντώνη Σαμαρά, χαρακτηρίζοντας τη ΝΔ ως την “κορυφαία πολιτική δύναμη της Ελλάδας”, ενώ κάνει λόγο για στενές σχέσεις μεταξύ της ΝΔ και της “Ενιαίας Ρωσίας”, του κόμματος του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το παρών στην επίσκεψη Σαμαρά δίνει, μεταξύ άλλων, ο τότε υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας.

Απρίλιος 2015: Ο Αλέξης Τσίπρας και η εναλλακτική σε περίπτωση ρήξης με τους εταίρους

Η διήμερη επίσκεψη στην Μόσχα στις 8-9 Απριλίου έρχεται σύμφωνα με την Ελληνική πλευρά να επανεκκινήσει τις Ελληνορωσικές σχέσεις, την ώρα μάλιστα που το Euroworking Group θα λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις για τη χρηματοδότηση της χώρας. Τις συναντήσεις με τον Ρώσο πρόεδρο, αλλά και τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ θα απασχολήσουν ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που επιχειρεί να προχωρήσει η κυβέρνηση, σε θέματα, όπως η εμπορική και οικονομική συνεργασία των δυο πλευρών στον τομέα του τουρισμού, αλλά και στην ενέργεια.

Το Κρεμλίνο έχει ήδη ανακοινώσει πως μετά το τέλος της συνάντησης κορυφής Πούτιν – Τσίπρα έχει προγραμματιστεί η υπογραφή σειράς διμερών συμφωνιών, ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ του NEWS 247, η ρωσική πλευρά ως “δείγμα καλής θέλησης” προς την ελληνική κυβέρνηση, ετοιμάζει την άρση του εμπάργκο για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα.

Στο τραπέζι αναμένεται να τεθεί και το Ουκρανικό ζήτημα με την Ελληνική πλευρά να προτάσσει την σταθερότητα στην περιοχή.

Πολύς λόγος έχει γίνει, πάντως για το αν το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα αποτελεί ουσιαστικά μια εναλλακτική λύση, που ψάχνει η κυβέρνηση σε περίπτωση ρήξης με τους δανειστές. Και όλα αυτά την ώρα που οι θεσμοί θα συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες προκειμένου να δώσουν ένα πρώτο πράσινο φως στις μεταρρυθμίσεις της νέας λίστας Βαρουφάκη.

* Πηγές: Το Ιστορικό Αρχείο της Καθημερινής, Έθνος – Φύλλο 28/7/1991, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας Jean Monnet “Διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας, από την δεκαετία του ’90 έως σήμερα”

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα