Παύλος Φύσσας: Η αντιφασιστική κληρονομιά του Killah P στη μουσική

Παύλος Φύσσας: Η αντιφασιστική κληρονομιά του Killah P στη μουσική

Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα και ο αντιφασιστικός αγώνας, ενέπνευσαν καλλιτέχνες, φίλους του και μη, να γράψουν τραγούδια στη μνήμη του. Στη μνήμη του, που δεν θα σβήσει ποτέ (Vids)

Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον χρυσαυγίτη Γ. Ρουπακιά και εκείνους που τον καθοδήγησαν, έδωσε αφορμή για να ξεσηκωθεί ένας αναγκαίος αντιφασιστικός αγώνας κόντρα στην άνοδο της Χ.Α., του εθνικισμού και της μισαλλοδοξίας. Ένας αγώνας που είχε καθυστερήσει παραδειγματικά, ως προς τη μαζική του έκφραση.

Η φύση του Killah P, η μουσική του ροπή και το έργο του που άφησε παρακαταθήκη για όλους μας, ήταν λογικό να πλαισιωθούν από τραγούδια φίλων του, μουσικών και καλλιτεχνών του τόπου που ένωσαν τις φωνές τους κάτω από ένα κοινό μήνυμα. “Σιγά μην κλάψω”, που τραγουδούσε και εκείνος, αποτίοντας τον δικό του φόρο τιμής στον Γιάννη Αγγελάκα και στους στίχους του.

Στις 10 Γενάρη της περασμένης χρονιάς, η συλλογικότητα εργαζόμενων-καλλιτεχνών “Τέχνη Εν Κινήσει” κυκλοφόρησε μια συλλογή από αντιφασιστικά έργα μελών της, την οποία βάφτισε με το στίχο του Φώντα Λάδη “δεν θα πεθάνει μόνος τσάκισε τον”.

12 τραγούδια από τους Υπεραστικούς, Δημήτρη Καρούσο, Tzouran Tzouran, Doughy Mug, Mc Yinca, Παυλέα (JazzMatazz), Common I, Lady N, Horse Attic, Roadkill, Revolted Masses, Lady Vanishes και db Project, αλλά και εικαστικά έργα των Μάκη Ζέρβα, Δανάης Μπάτση, Ορέστη Ρούτσου, Μαρίας Στασινού, Χρυσάνθης Μούρτη, Χρήστου Σταυρακάκη και Βασίλη Τσατσάνη, και άλλες παρεμβάσεις.

Η συλλογή διατίθεται ελεύθερα από το blog της ΤΕΚ και διατίθεται σε μορφή cd-rom από τις εκδόσεις των συναδέλφων έναντι οικειοθελούς ποσού ενίσχυσης.

“Πηγή έμπνευσης υπήρξε για όλους εμάς, το εφιαλτικό σκηνικό που ζούμε τα τελευταία χρόνια: Η ανεργία, η φτώχεια, η ισοπέδωση του όποιου κοινωνικού κράτους, η ανασφάλεια, η άγρια επίθεση στα δικαιώματα λαού και νεολαίας -αποτελέσματα της καπιταλιστικής κρίσης, αλλά και της αποθράσυνσης της ελληνικής άρχουσας τάξης-  χτυπάνε κόκκινο…   Οι δολοφονικές επιθέσεις των φασιστών και οι δολοφονίες των Shehzad Luqman (μετανάστη εργάτη στα Πετράλωνα) και του αντιφασίστα εργάτη και συναδέλφου μας καλλιτέχνη Killah-P (Παύλου Φύσσα), δείχνουν τον αληθινό στόχο του φασισμού: τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία. Το αστικό κράτος δεν θέλει να αντιμετωπίσει ουσιαστικά το φασισμό, επειδή αυτός είναι γέννημα-θρέμμα του καπιταλισμού.

Είναι, για να θυμηθούμε τα λόγια του Μπρεχτ, “…ο πιο καταπιεστικός, ο πιο θρασύς, ο πιο δόλιος καπιταλισμός και μόνο ως τέτοιος μπορεί να καταπολεμηθεί”, σημείωναν οι συντελεστές.

Κατεβάστε ολόκληρη τη συλλογή:  link

Μια ακόμα αντιφασιστική, συλλογική δράση, ήταν εκείνη της “Ελληνοφρένειας” και της μπάντας “KollektivA”

Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν: Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης και ο Γιώργος Αετόπουλος με το τραγούδι “Μετανάστης”. Οι Βόμβοι με το τραγούδι “Εργατικό (Αttaque)”.

Ο Chrisakos με το τραγούδι “ο πατέρας του Μπουκόφσκι κάνει φάρσα Σταδίου και Σανταρόζα το 2012”. Ο Σπύρος Γραμμένος σε συνεργασία με το Χρήστο Θηβαίο με το τραγούδι “Στη χώρα των Λωτοφάγων (Παππούς)”. Τα Γυμνά Καλώδια με το τραγούδι “Άγιες Μέρες”. Η Σοφία Καμαγιάννη με το τραγούδι “Σκιτσάρω αγκυλωτό σταυρό την ώρα μου σκοτώνω”. Οι KollektivA μαζί με το Φίλιππο Πλιάτσικα με το τραγούδι “Ο δρόμος που τραβάω”. Ο Κόμης Χ με τον Πάνο Γουργιώτη με το τραγούδι “Εγώ τι φταίω”.

Ο Luther Blissett με το τραγούδι “Ακόμα Εδώ”. Οι Magic de Spell με “Το καθεστώς των αριθμών(δε μπορούν)”. Οι Marvel Zeroes με το “Human….Right?”. Το συγκρότημα Μαύρη Μαγιονέζα με το κομμάτι “(Δεν είναι) η χώρα του φασίστα”. Οι Motivo 4 με τον X-Ray με “Το ψυγείο”. Ο Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης (Ελληνοφρένεια) με το τραγούδι “Όταν οι τράπεζες θα καίγονται”.

Ο Αλέξανδρος Μπελλές με την “Καταχνιά”. Ο Γιάννης Νικολάου και ο Σπύρος Πετρουλάκης με το τραγούδι “Ο βασιλιάς των καναπέδων”. Ο Νίκος Ξύδης με το “Καλωσήρθατε στο τσίρκο μας”. Οι Παράνοια με το “Αν θέλεις άκου με”. Ο Μίλτος Πασχαλίδης παρέα με τους KollektivA με το “Αγύριστο κεφάλι”. Οι Radio Sol με το τραγούδι “Κατασκευή ενοχών”. Οι Rebellion Connection μαζί με τον Μέγα με το κομμάτι “Meaculpa”.

Οι Red Bird sky από το Λονδίνο,με το “No more chances left”. Οι SkaNon Tropo με το τραγούδι “Βαλκάνια”. Η Stacy με τη Μάρθα Φριντζήλα με το “Το νανούρισμα της U”. Το συγκρότημα Φράξια με το “Κάτι φταίει (μικρό μου πιόνι)”. Οι Χίλια χρόνια με το “Ενός λεπτού κραυγή”. Η Xenia Tunes με το “Όνειρα με τόκους”. Οι Χρονίρ με το κομμάτι “Φασισμός”. Η Υacine & the Oriental Groove από τη Βαρκελώνη με το τραγούδι “L’Estima Venç la Salvatgia”. Τέλος, οι 9mm με το τραγούδι “30 χρόνια μετά”.

Reggae Community Of Greece Sings About Peace: In Beloved Memory Of Killah P

Επτά περίπου μήνες μετά  την δολοφονία του Killah P, η Ελληνική Reggae Κοινότητα ετοίμασε μια συλλογή κομματιών, σύμβολο της ενότητας, προς τιμήν του αδικοχαμένου ράπερ.

Ένα πρωτοσέλιδο που θα θυμόμαστε για πάντα:

Το hip hop μιλάει για τον Παύλο

Στις 24 Σεπτεμβρίου 2013, λίγες ημέρες μετά τον θάνατο του Π. Φύσσα, καλλιτέχνες από τη hip hop σκηνή και το Low Bap έδωσαν συνέντευξη τύπου στην ΕΣΗΕΑ σε κλίμα ενότητας. Ήταν μια συνάντηση ιστορική, ενωτική και αφιερωμένη στο μέλλον.

Φίλοι και γνωστοί του αδικοχαμένου 34χρονου αποφάσισαν να μιλήσουν μαζί, δίνοντας για πρώτη φορά κοινή συνέντευξη τύπου, κάνοντας πραγματικότητα το όνειρο του Killah P.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ HIP HOP ΣΤΗΝ Ε.Σ.Η.Ε.Α ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΦΥΣΣΑ (ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ/EUROKINISSI) G4PHOTOS

 

Όλοι τους, με δακρυσμένα μάτια, εξέπεμψαν μήνυμα κατά του φασισμού, του ναζισμού και των διακρίσεων. Ο B.D. Foxmoor δίπλα – δίπλα με τον Νικήτα Κλιντ σε μια “ιστορική συνύπαρξη”, αλλά και ο Ευθύμης των TXC και το Θηρίο, όλοι στο ίδιο τραπέζι για τον Παύλο.

Το μήνυμα ήταν ένα:

“Παύλο,τα κατάφερες, παλιόφιλε, όσοι διάλεξες βρίσκονται εδώ, σε τιμούν και σε ευχαριστούν…”.

Killah P – Είσαι εδώ

Killah P, Στάμος, 69, Versa. Ο Παύλος Φύσσας συμμετέχει και αναφέρεται στον θάνατο ενός φίλου του. Οι δικοί του φίλοι μετά τη δολοφονία του, αφιέρωσαν το τραγούδι στη μνήμη του.

Η μουσική είναι του Killah P, όπως και οι στίχοι

Ημισκούμπρια, Tiny Jackal – Κρίση

Ο Παύλος Φύσσας είχε τραγουδήσει το κομμάτι “Κρίση” μαζί με τον Δημήτρη Μεντζέλο από τα Ημισκούμπρια και με τον φίλο του, Tiny Jackal. Το παραπάνω βίντεο είναι από συναυλία που έγινε για εκείνον στο Fuzz Club.

Είναι η πρώτη εμφάνιση του Tiny Jackal μετά τη δολοφονία του Killah P. με ειδική αφιέρωση και ένα εξαιρετικό μήνυμα στο τέλος.  “No diversity between people. No discrimination”.

Tiny Jackal – Xειμώνες

Στίχοι: Tiny Jackal

Μουσική: Βαγγέλης “Dj Rico” Σερίφης

Η πιο συγκινητική στιγμή, στο 3:37 του βίντεο.

Active Member – Σκυλογιοί

Παραγωγή,στίχοι, παρουσίαση και ηχοληψία: B.D.Foxmoor

Αρσενάλι (από τα bonus tracks στο ξύλινο σεντούκι)

Το κομμάτι των Active Member δεν γράφτηκε για τον Killah P αλλά συνδέθηκε άμεσα μαζί του λόγω των στίχων του.

Απόσπασμα από τους στίχους:

“Η αλληλεγγύη έπιασε γκόμενο το φόβος τους είδες

Μοιράζουν τις πατάτες μαζί με τις πατρίδες

κι εσύ απελπισμένε μασάς στο ύστερο του τρόμου

τους χαρίζεις το βασίλειο του δρόμου

Λαός λερός και στα βάσανα ακόμα πιο λερός

Πόσο θα `θελα να μην ήσουν μίζερος

να προτιμάς καρφωμένο πισώπλατα μαχαίρι

παρά ένα πιάτο φαγητό από ενός φασίστα το χέρι”

Διπλό Χτύπημα – Έλα απόψε αδερφέ μου

Από τη συλλογή: Worldwide Airlines Mixtape Vol.1

Το βίντεο είναι στη μνήμη των:

LITERAL X – 30/01/13

KILLAH P – 17/09/13

Οι στίχοι του “σιγά μην κλάψω” του Παύλου Φύσσα:

“Έγινε ο κόσμος μια μεγάλη φυλακή

κι εγώ ψάχνω έναν τρόπο τα δεσμά να σπάσω.

Έχω ένα μέρος που με περιμένει εκεί,

σε μια πολύ ψηλή κορφή πρέπει να φτάσω.

Γι’ αυτό απλώνω ξανά πολύ ψηλά τα δυο μου χέρια,

για να κλέψω λίγο φως από τα λαμπερά αστέρια.

Δεν αντέχω εδώ κάτω και κοντεύει να με πνίξει

των ανθρώπων η μιζέρια τόσο, όσο κι η θλίψη.

Δεν αντέχω άλλο κι όλοι αυτοί δε μου ταιριάξαν,

πήρα τ’άλλο μονοπάτι κι όχι αυτό που μου χαράξαν.

Ήταν δύσβατο, σκληρό και με παγίδες πολλές,

αγάπες σκάρτες και φίλοι φαρμακερές οχιές.

Είχε τέρατα με παράξενες στολές

που παραμονεύαν πάντοτε κρυφά μεσ’ στις σκιές,

Μην κοντοσταθείς αν πρόκειται ακολουθήσεις,

τα δόντια σφίξε γερά και μη δακρύσεις.

Εγώ το πήγα και το έφτασα στο τέρμα

κι όπως γράφουν στα βιβλία οι παλιοί σοφοί,

όταν θα φτάσει ο ήλιος στο τελευταίο γέρμα,

θα βάλουνε φωτιά από ψηλά οι αετοί.

Για όσους με πρόδωσαν με πίσω μαχαιριές θέλω να ξέρουν ότι

σιγά μην κλάψω.

Και για αυτές τις αγάπες τις παλιές θέλω να ξέρουν ότι

σιγά μην κλάψω.

Κι όσοι μ’ απείλησαν με πύρινα δεσμά θέλω να ξέρουν ότι

σιγά μη φοβηθώ.

Να’ρθούνε να με βρουν στην κορυφή ψηλά, τους περιμένω και

σιγά μη φοβηθώ.

Μου είπαν να μην κάνω όνειρα τρελά,

να μην τολμήσω να κοιτάξω τα αστέρια,

μα εγώ ποτέ μου δεν τους πήρα σοβαρά,

πήρα τον κόσμο ολόκληρο στα δυο μου χέρια.

Θέλουνε τώρα να μου φτιάξουν μια φωλιά,

που εκεί πάνω της το φόβο, την ασχήμια

κι ένα κλάμα γοερό και μια αλυσίδα βαριά,

κουβαλάει την κατάρα των θεών και τη βλασφήμια.

Δε θα δακρύσω μια και δε θα φοβηθώ.

Δε θα αφήσω να μου κλέψουν τα όνειρα μου,

ελεύθερα, ψηλά, πολύ ψηλά πετώ

κι όλοι ζηλεύουν τα περήφανα και αδέσμευτα φτερά μου.

Και περιμένω κι άλλα αδέρφια για να ‘ρθουν

σ’ αυτήν την κορυφή που όλους περιμένει,

αρκεί να μη δακρύσουν και να μη φοβηθούν

σ’ αυτήν την έξυπνη απάτη, την καλοστημένη.

Για όσους με πρόδωσαν με πίσω μαχαιριές θέλω να ξέρουν ότι

σιγά μην κλάψω.

Και για αυτές τις αγάπες τις παλιές θέλω να ξέρουν ότι

σιγά μην κλάψω.

Κι όσοι μ’ απείλησαν με πύρινα δεσμά θέλω να ξέρουν ότι

σιγά μη φοβηθώ.

Να’ρθούνε να με βρουν στην κορυφή ψηλά, τους περιμένω και

σιγά μη φοβηθώ”.

H φωτογραφία είναι από γκραφίτι στην Μπολόνια για τον Παύλο Φύσσα. Πηγή: dirtyharrry

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα