#GENERATIONRESTORATION: Ένα ηχηρό κάλεσμα για δράση

Διαβάζεται σε 4'
#GENERATIONRESTORATION: Ένα ηχηρό κάλεσμα για δράση
UNSPLASH

Το 1972, όταν ο ΟΗΕ καθιέρωσε την 5η Ιουνίου ως την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, βασικός στόχος ήταν η αφύπνιση του παγκόσμιου κοινού για την προστασία και την σωτηρία του πλανήτη. Σήμερα, 42 χρόνια αργότερα, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Πλέον η κλιματική κρίση αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τον πλανήτη και οι ανυπολόγιστες περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές ζημίες που μπορεί να προκαλέσει, καθιστούν επιτακτική την πολύπλευρη και πολυεπίπεδη αντιμετώπιση της. 

Τα τελευταία χρόνια, διεθνείς φορείς, περιβαλλοντικές και οικολογικές οργανώσεις και κυβερνήσεις προσπαθούν να αναχαιτίσουν τις ακραίες επιπτώσεις της. Και ενώ οι αποφάσεις και οι στρατηγικές υλοποίησης των δράσεων για το κλίμα προχωρούν με αργούς ρυθμούς, μια νέα γενιά ανθρώπων είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση με το μεγαλύτερο όπλο που έχει μέχρι στιγμής στα χέρια της: Τη φωνή της.

Η γενιά της αποκατάστασης

UNSPLASH

«Αγαπητή ανθρωπότητα, εγώ, η Γη, σε γνωρίζω εδώ και εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Έχω δει τα επιτεύγματά σου, την εφευρετικότητά σου, τον πόνο σου. Είσαι η πρώτη γενιά που κατανοεί πλήρως τον πόνο μου. Και ενδέχεται να είσαι η τελευταία που μπορεί να αναγεννήσει τα εδάφη μου». Το παραπάνω απόσπασμα από το βίντεο που δημοσίευσε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος συνοψίζει με τον καλύτερο τρόπο την τωρινή πραγματικότητα. Το μήνυμα είναι σαφές: πρέπει να αποκαταστήσουμε τα οικοσυστήματα για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση, να σώσουμε τα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση και να εξασφαλίσουμε το μέλλον του ίδιου του πλανήτη.

Είναι γεγονός ότι η αποκατάσταση της Γης είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους μετριασμού των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και αποτελεί το κλειδί για την ευημερία των ανθρώπων. Τα ζωντανά οικοσυστήματα παρέχουν σημαντικά οφέλη: από την τροφή και το νερό μέχρι την υγεία και την ασφάλεια που χρειάζεται η ανθρωπότητα σήμερα και θα εξακολουθήσει να χρειάζεται στο μέλλον. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών «Becoming #GenerationRestoration: Ecosystem Restoration for People, Nature and Climate», τα οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη που μπορεί να επιφέρει η αποκατάσταση της Γης είναι τεράστια. Η αποκατάσταση των δασών μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στον περιορισμό της παγκόσμιας υπερθέρμανσης και να προσφέρει τροφή σε πάνω από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους. Παράλληλα, υπολογίζεται ότι η αποκατάσταση της γης και ο εξορθολογισμός των πρακτικών καλλιέργειας μπορεί να εξασφαλίσει καταφύγιο για δεκάδες είδη υπό εξαφάνιση και παράλληλα να βελτιώσει ραγδαία την ποιότητα του πόσιμου νερού. Όσον αφορά στο αστικό περιβάλλον, στόχος είναι η δημιουργία χώρων πράσινου που θα περιορίσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση, ενώ παράλληλα θα συμβάλλουν και στη μείωση της θερμοκρασίας εντός του αστικού ιστού. Τέλος, εκτιμάται ότι η αναχαίτηση των καταστροφικών συνεπειών στο περιβάλλον μπορεί να αποτρέψει απώλειες ύψους 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ώρα για δράση

UNSPLASH

Σήμερα, η ανάγκη αποκατάστασης των κατεστραμμένων οικοσυστημάτων είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Η υποβάθμιση της Γης πλέον απειλεί άμεσα την ευημερία της ανθρωπότητας, την ίδια στιγμή που οι κρατικές δεσμεύσεις για το κλίμα γίνεται όλο και πιο δύσκολο -και πιο δαπανηρό- να επιτευχθούν. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, μέχρι στιγμής, δεν έχει επιτευχθεί πλήρως κανένας από τους παγκόσμιους στόχους για την προστασία της ζωής στη Γη και για τον περιορισμό της υποβάθμισης του πλανήτη. Οι ειδικοί τονίζουν ότι πέρα από την προστασία των οικοσυστημάτων που εξακολουθούν να είναι υγιή, ο μόνος τρόπος ώστε η ανθρωπότητα να δημιουργήσει ξανά μια ισορροπημένη σχέση με τη φύση είναι η λήψη μέτρων για την αναστροφή της υποβάθμισης του πλανήτη.

Η δεκαετία των Ηνωμένων Εθνών για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων είναι η ευκαιρία μας να δώσουμε ξανά ζωή στη φύση. Μέσα από τη δημιουργία ενός παγκοσμίου κινήματος, μπορούμε να αναδημιουργήσουμε μια ισορροπημένη σχέση μεταξύ της ανθρωπότητας και των οικοσυστημάτων που εξαρτώνται από αυτή. 

Περισσότερες πληροφορίες για το κίνημα #generationrestoration μπορείτε να βρείτε εδώ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα