Πώς οι δικαστικές Αρχές ένωσαν πρόσωπα και στοιχεία στο “παζλ” της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής
Από τη σύλληψη του Γιώργου Ρουπακιά μέχρι τις συλλήψεις στελεχών και τις προφυλακίσεις βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Εν αναμονή του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών για την παραπομπή ή μη των δεκάδων κατηγορουμένων σε δίκη (Pics+Vids)
- 18 Σεπτεμβρίου 2014 08:48
18 Σεπτεμβρίου 2013… Η Ελλάδα “ξυπνάει” παγωμένη, από την είδηση της εν ψυχρώ δολοφονίας ενός 34χρονου, μετά από συμπλοκή σε καφετέρια, στο Κερατσίνι, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 17ης Σεπτεμβρίου. Το θύμα, ο Παύλος Φύσσας, αφήνει την τελευταία του πνοή λίγες ώρες αργότερα, στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, υποκύπτοντας στο τραύμα που του κατάφερε ο δράστης με μαχαίρι στο στήθος. Πριν ξεψυχήσει, τον έχει κατονομάσει. Η δολοφονία αποκτά άμεσα πολιτικό υπόβαθρο, καθώς γίνεται γνωστό ότι το θύμα ήταν ράπερ με αντιφασιστική δράση, ενώ ο 45χρονος θύτης, Γιώργος Ρουπακιάς, αποδεικνύεται ότι είναι εν ενεργεία μέλος της Χρυσής Αυγής.
Από τη δολοφονία στη δίκη… Ένας χρόνος μετά
Στις 17 Σεπτεμβρίου του 2013, ο Παύλος Φύσσας, συνοδευόμενος από τη σύντροφό του και με παρέα 8-10 ατόμων πηγαίνουν σε καφετέρια στην Αμφιάλη, για να παρακολουθήσουν αγώνα ποδοσφαίρου. Στην ίδια καφετέρια βρίσκεται ακόμη μια παρέα ακόμα δυο-τριών άτομων, με την οποία σύμφωνα με την προανάκριση, σημειώνεται κάποια ένταση, με αποτέλεσμα η δεύτερη παρέα να καλέσει τηλεφωνικά σε “ενισχύσεις”. Μετά από κλήση που δέχεται η ΕΛΑΣ, ομάδα αστυνομικών ΔΙΑΣ μεταβαίνει στο Κερατσίνι, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένα δεκάδες άτομα. Εκεί, οι αστυνομικοί βλέπουν το θύμα της επίθεσης αιμόρφυρτο, με τραύματα από μαχαίρι στο στήθος. Το μαχαίρι ο δράστης, που αρχικά δεν ήταν στην καφετέρια, αλλά πήγε στο σημείο μετά το τηλεφώνημα, το είχε πετάξει κοντά στο αυτοκίνητό του.
Από την άρση των τηλεφωνικών επικοινωνιών προκύπτει, ότι ο Ρουπακιάς μετά την δολοφονία του Φύσσα επικοινώνησε με τον Γιώργο Πατέλλη, αρχηγό της Τ.Ο Νικαίας. Εκείνος επικοινώνησε με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Γιάννη Λαγό. Ο δεύτερος τη τάξη στη Χρυσή Αυγή, βουλευτής Χρήστος Παππάς, φέρεται ως εκείνος που έδωσε την εντολή να κινητοποιηθούν τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής στην περιοχή. Ακόμη, από τα αρχεία των συνδιαλέξεων προκύπτει συχνή τηλεφωνική επικοινωνία και με τον αρχηγό του κόμματος Νίκο Μιχαλολιάκο, μετά τη δολοφονία.
Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κοτζαμάνη δίνει εντολή διενέργειας κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο η δράση των μελών της Χρυσής Αυγής συνιστά εγκληματική οργάνωση. Στις 28 Σεπτεμβρίου του 2013, στελέχη της Χρυσής Αυγής περνούν το κατώφλι της ΓΑΔΑ με χειροπέδες. Η είδηση της σύλληψης του αρχηγού του κόμματος και οι εικόνες από την προσαγωγή του κάνουν τον γύρο του κόσμου.
Έκτοτε και μέχρι σήμερα, οι δικαστικές αρχές με επαναλαμβανόμενες απολογίες κατηγορουμένων προσπαθούν να ενώσουν τα “κομμάτια του παζλ”, με τις τελευταίες προφυλακίσεις να πραγματοποιούνται μέσα στο καλοκαίρι.
Έναν χρόνο μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, αναμένεται η έκδοση του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών, για την παραπομπή ή μη των συνολικά 78 κατηγορουμένων στο ακροατήριο και τον ορισμό της ημερομηνίας της δίκης. Η δίκη αναμένεται να ξεκινήσει λίγο μετά ή πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Το χρονικό της έρευνας της Ελληνικής Δικαιοσύνης
Ο 45χρονος δράστης και πατέρας δύο παιδιών, Γιώργος Ρουπακιάς, συλλαμβάνεται άμεσα, ομολογεί την πράξη του. Αποδίδει τα όσα συνέβησαν σε τραγική συγκυρία, με τον ίδιο τυχαία να βρίσκεται στο σημείο, υποστηρίζοντας πως “στην προσπάθειά του να αμυνθεί- θεώρησε ότι κινδύνευε η ζωή του- έβγαλε το μαχαίρι που είχε πάνω του, χωρίς να έχει πρόθεση να σκοτώσει τον 34χρονο”.
Επιχείρηση της αστυνομίας πραγματοποιείται στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Μεσογείων, αλλά και στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Δεληγιάννη. Την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ καταδικάζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης.
Με τη φράση “Ομολόγησε; Δεν το έχω ακούσει αυτό. Ο κάθε ημιπαράφρων μπορεί να λέει ότι είναι Χρυσή Αυγή και ‘γω είμαι Αρειανός τι σημαίνει αυτό”, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς, επιχειρεί να αποσυνδέσει το κόμμα από τον δράστη της δολοφονίας, την οποία και καταδικάζει.
19 Σεπτεμβρίου 2013… Ο φάκελος με τα 32 εγκλήματα της Χρυσής Αυγής
Ο τότε υπουργός Δημοσίας Τάξης, Νίκος Δένδιας, σε επιστολή του προς την εισαγγελέα του ΑΠ, Ευτέρπη Κοτζαμάνη, αναφέρει πως “η δραστηριότητα της Χρυσής Αυγής υπονομεύει την αυθεντία του κράτους δικαίου και θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη και την εσωτερική ασφάλεια της χώρας”. Τα συνολικά 32 περιστατικά (13 στην Αττική και 19 στην υπόλοιπη Ελλάδα) συνιστούν διαρκή δράση εγκληματικής οργάνωσης και όχι μεμονωμένες περιπτώσεις, γι αυτό και ζητάει να υπαχθούν στο άρθρο 187 του ποινικού κώδικα περί σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, ώστε να αντιμετωπιστούν απο τις Αρχές ως κακουργήματα και να γίνουν συλλήψεις ηθικών και φυσικών αυτουργών.
* Δείτε ολόκληρο τον φάκελο με τα περιστατικά, που εμπλέκεται η Χρυσή Αυγή.
Ο κ. Δένδιας, στην προς την κ. Κουτζαμάνη, αναφέρει:
“Κυρία Εισαγγελεύ,
Επιτρέψατε μου να σας κοινοποιήσω α) το υπ’ αρ. πρωτ. 4003/173/-315661/19.09.2013 έγγραφο του ρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας / Δ/νσεως Κρατικής Ασφάλειας σχετικά με αξιόποινες πράξεις μελών – υποστηρικτών του κόμματος «Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή», οι οποίες φαίνεται να προσιδιάζουν σε σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και άσκηση οργανωμένης εγκληματικής δραστηριότητας και β) μακρά σειρά δημοσιευμάτων των εφημερίδων «Αυγή, «Βραδυνή», «Δημοκρατία», «Έθνος», «Ελεύθερος Τύπος», «Ελευθεροτυπία», «Εφημερίδα των Συντακτών», «Ημερησία», «Καθημερινή», «Παραπολιτικά», «Τα Νέα» και «Το Βήμα» αναφορικά με το ίδιο θέμα.
Η δραστηριότητα αυτή εκτρέπεται των ορίων μεμονωμένων περιστατικών, προκαλεί το δημόσιο αίσθημα, υπονομεύει την αυθεντία του κράτους δικαίου, προσβάλλει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη και την εσωτερική ασφάλεια της χώρας. Η δραστηριότητα αυτή εκθέτει όχι μόνον τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς, αλλά και την ίδια τη χώρα, τη δημοκρατική της παράδοση, το νομικό της πολιτισμό, τις δεσμεύσεις της υπό το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η αντιμετώπισή της, κατά συνέπεια, επιβάλλει την εγρήγορση της Πολιτείας και την ενεργοποίηση όλων των αναγκαίων μέσων που προβλέπει το Σύνταγμα, ο Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας. Το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία είναι στη διάθεση των εισαγγελικών αρχών για κάθε αναγκαία προς το έργο τους συνδρομή, στο πλαίσιο των κατά το Σύνταγμα και το Νόμο αρμοδιοτήτων τους”.
21 Σεπτεμβρίου 2013… Η προφυλάκιση Ρουπακιά και η σύνδεση με τη Χρυσή Αυγή
Ο Γιώργος Ρουπακιάς κρίνεται προφυλακιστέος, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα. Ο ίδιος δηλώνει μετανιωμένος: “Έκλεισα δύο σπίτια. Το δικό μου και του άτυχου παιδιού”. Ο εισαγγελέας ασκεί δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, παράνομη οπλοφορία, οπλοχρησία και οπλοκατοχή. Τη μοναδική του σχέση με την οργάνωση, ο ίδιος τη συνδέει μόνο μια διανομή τροφίμων στην οποία, όπως υποστηρίζει είχε πάρει μέρος.
Οι ισχυρισμοί του δράστη διαψεύδονται από φωτογραφικό υλικό, που τον παρουσιάζει να έχει πλούσια δράση με την οργάνωση. Ακόμη, τα όσα υποστηρίζει για τη συμμετοχή του στη δολοφονία και το πώς βρέθηκε στο σημείο της συμπλοκής, επίσης διαψεύδονται από αυτόπτες μάρτυρες του εγκλήματος.
27 Σεπτεμβρίου 2013… Κόλαφος το εισαγγελικό πόρισμα για τη Χρυσή Αυγή
Αποκαλυπτικό είναι το πόρισμα του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χ. Βουρλιώτη για τη δράση της Χρυσής Αυγής, η οποία εμπλέκεται σε τουλάχιστον 10 κακουργηματικές πράξεις, ανθρωποκτονίες και απόπειρες ανθρωποκτονιών, ανάμεσα στις οποίες και η εν ψυχρώ δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
Στις 9 σελίδες του πορίσματος τεκμηριώνεται με στοιχεία ότι η Χρυσή Αυγή συνιστά ενεργή εγκληματική οργάνωση που δρα από το 1987 μέχρι σήμερα με στρατιωτική δομή, ιεραρχία και διακλαδώσεις σε όλη τη χώρα, με τον Νίκο Μιχαλολιάκο αρχηγό στα πρότυπα του “Führerprinzip” και υπαρχηγό τον Χρήστο Παππά.
Αναφέρεται, επίσης, ότι υπάρχουν ενδείξεις για ξέπλυμα “μαύρου χρήματος” και εκβιασμούς από μέλη της οργάνωσης, με τα στοιχεία να δείχνουν ενεργή εμπλοκή και διασύνδεση της Χρυσής Αυγής με το οργανωμένο ποινικό έγκλημα. Πιο συγκεκριμένα διαπιστώθηκε διασύνδεση της Χρυσής Αυγής με κυκλώματα προστασίας της νύχτας.
Στο πόρισμα τονίζεται επίσης ότι κατά τη φιλοσοφία της Χρυσής Αυγής “όσοι δεν ανήκουν στη λαϊκή κοινότητα της φυλής είναι υπάνθρωποι. Στη κατηγορία αυτή ανήκουν ξένοι μετανάστες, ρομά, όσοι διαφωνούν με τις ιδέες τους, ακόμη και άτομα με νοητικά προβλήματα. Η βία για τη Χρυσή Αυγή είναι το μήνυμα και όχι το μέσον επίτευξης των επιδιώξεών τους”.
Ο “απόλυτος αρχηγός” Ν. Μιχαλολιάκος
“Γνώριζε, οργάνωνε και συντόνιζε” τα πάντα ο Νίκος Μιχαλολιάκος, σύμφωνα με το πόρισμα. Κάτω από αυτόν, υπάρχει εκτεταμένη αυστηρή ιεραρχία, με υπαρχηγό τον καταζητούμενο, μέχρι στιγμής, Νίκο Παππά ενώ στον σκληρό πυρήνα της οργάνωσης βρίσκονται οι βουλευτές που έχουν συλληφθεί.
Χαμηλότερα στην ιεραρχία βρίσκονται μεσαία στελέχη του κόμματος, οι χαρακτηριζόμενοι ως “πυρηνάρχες”, οι οποίοι είναι κατά τόπο υπεύθυνοι σε όλη τη χώρα.
Το “διευθυντήριο”, όπως λένε οι αρχές, αποφάσιζε, ο σκληρός πυρήνας μετέφερε τις εντολές στους λεγόμενους “πυρηνάρχες” και εκείνοι οργάνωναν τις δράσεις. Η οργάνωση της Χρυσής Αυγής, σύμφωνα με πληροφορίες, χαρακτηρίζεται ως ναζιστικού τύπου με δομή, ιεραρχία, εντολές, σκληρή πειθαρχία και απαρέγκλιτη τήρηση των εντολών.
Στρατολογούσαν και ανήλικους
Αίσθηση έχει προκαλέσει και το γεγονός ότι στρατολογούνταν ακόμα και ανήλικα παιδιά στην οργάνωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία, υπήρξε εκτεταμένη στρατολόγηση ανήλικων στο λεκανοπέδιο της Αττικής, όπου είχε συγκροτηθεί ομάδα νεαρών με την ονομασία “Κένταυρος”.
Τα παιδιά εκπαιδεύονταν και υπόκεινταν σε σκληρή ναζιστική προπαγάνδα, προκειμένου να ετοιμαστούν για να στελεχώσουν στη συνέχεια τα τάγματα εφόδου.
Τα τάγματα Εφόδου
Η στελέχωση των αποκαλούμενων “Ταγμάτων Εφόδου” γίνεται από άτομα που έχουν ιδιαίτερα σωματικά προσόντα, τα οποία έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα και υπό ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες, που προσιδιάζουν την εκπαίδευση των ανδρών που υπηρετούν στις επίλεκτες μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Σημειωτέον ότι στις περισσότερες τις περί ης ο λόγος οργάνωσης είναι η επιλογή ατόμων με γνώσεις πολεμικών τεχνών.
Η στρατιωτικού τύπου εκπαίδευση λαμβάνει χώρα σε διάφορες περιοχές της Αττικής, όπως στη Μαλακάσα, τη Μάνδρα και τη Σαλαμίνα, κατά τη διάρκεια της οποίας χρησιμοποιούνται και διάφορα όπλα τα οποία πιθανότατα φυλάσσονται σε αποθηκευτικούς χώρους σε άγνωστη τοποθεσία. Κάθε τοπική οργάνωση διοικείται από «κλειστό» πενταμελές όργανο με επικεφαλής τον πυρηνάρχης και λαμβάνονται οι αποφάσεις που αφορούν την τοπική οργάνωση, ενώ παράλληλα λειτουργία και «ανοιχτό» πενταμελές όργανο στο οποίο ως προστάδιο ανάληψης διοικητικών καθηκόντων, τοποθετούνται στα δόκιμα και υποψήφια για ην ένταξη τους μέλη εφόσον βέβαια αποδείξουν τις ικανότητές τους, που π ρέπει να είναι υψηλών απαιτήσεων.
28 Σεπτεμβρίου 2013… Οι συλλήψεις που κάνουν τον γύρο του κόσμου
Κανένας δικηγόρος του Δικηγορικού Συλλόγου του Πειραιά δεν αναλαμβάνει τον Ρουπακιά, ενώ με αφορμή την δολοφονία του Φύσσα γίνεται εισαγγελική έρευνα και στοιχειοθετείται η κατηγορία σύστασης εγκληματικής οργάνωσης από την Χρυσή Αυγή.
Το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013 ξεκινούν από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία συλλήψεις της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, του προέδρου του κόμματος Ν. Μιχαλολιάκου, των βουλευτών Η. Κασιδιάρη, Γ. Λαγού και άλλοι στελεχών του κόμματος, οι οποίοι κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.
Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος και Νίκος Μίχος αφήνονται ομόφωνα ελεύθεροι μετά από μέρες.
29 Σεπτεμβρίου 2013… Διάλογοι που “καίνε”
Στο ανακριτή αρμόδιο για υποθέσεις διαφθοράς οδηγούνται οι συλληφθέντες βουλευτές και στελέχη της Χρυσής Αυγής, που κατηγορούνται για εγκληματική οργάνωση. Ο εισαγγελέας ασκεί ποινική δίωξη για ένταξη και διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση και ανά περίπτωση για παράνομη οπλοκατοχή. Έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων παραμένουν φίλοι και οπαδοί της Χρυσής Αυγής οι οποίοι φωνάζουν συνθήματα.
Την ίδια ημέρα, νέα στοιχεία έρχονται στην επιφάνεια από τους διαλόγους που έχει καταγράψει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και οι οποίοι προέρχονται από αναλύσεις κλήσεων μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στην Αμφιάλη.
Στελέχη της Χρυσής Αυγής ακούγονται να εκφράζουν την ανακούφιση τους για την απολογία του Γιώργου Ρουπακιά και για το γεγονός ότι δεν ενέπλεξε οποιονδήποτε άλλο στην εγκληματική επίθεση ενώ σε άλλη κλήση μεταξύ κορυφαίων στελεχών, καταγράφεται συνεννόηση να απαλλαγούν από τα όπλα ή άλλα ενοχοποιητικά στοιχεία. “Μπράβο στον Ρουπακιά, μας έσωσε…!” και “Πρέπει να πετάξουμε γρήγορα τα πράγματα από τα σπίτια” ακούγονται χαρακτηριστικά τους απομαγνητοφωνημένους διαλόγους.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στο αυτοκίνητο του Ρουπακιά το μοιραίο βράδυ δεν ήταν ένα ακόμα άτομο αλλά τουλάχιστον δύο, τα οποία είναι ανάμεσα στους συλληφθέντες. Με βάση το κατηγορητήριο, για την επίθεση είχε ενημερωθεί ο βουλευτής του κόμματος Γιάννης Λαγός ενώ σημαντικό ρόλο στις συνεννοήσεις φέρεται να είχε ασφαλιστικός σύμβουλος από το Μοσχάτο, ο οποίος επικοινωνούσε με τον “πυρηνάρχη” της Νίκαιας, Γιώργο Πατέλη την ώρα της δολοφονίας του 34χρονου. Και αυτός έχει συλληφθεί.
Τόσο οι συνεπιβάτες του Ρουπακιά όσο και εκείνοι που τον κάλεσαν από την καφετέρια της Νίκαιας στην πρώτη φάση του περιστατικού, ήταν διακεκριμένα μέλη της Χρυσής Αυγής. Από την ανάλυση προέκυψε ότι περίπου μισή ώρα μετά τη δολοφονία, φέρεται να υπήρξαν τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Γενικό Γραμματέα του κόμματος, Νίκο Μιχαλολιάκο προς ενημέρωση του τελευταίου.
Παραδίδεται ο Παππάς: “Ζήτω η Χρυσή Αυγή. Ζήτω”
“Ζήτω η Χρυσή Αυγή. Ζήτω!”, φωνάζει στα τηλεοπτικά συνεργεία, τη στιγμή που εισέρχεται στο κτίριο της ΓΑΔΑ, ο βουλευτής Επικρατείας της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς, ο οποίος αναζητούνταν από την αστυνομία για 24 περίπου ώρες πριν προσέλθει αυτοβούλως και με ταξί.
“Έρχομαι αυτοβούλως δεν έχω τίποτα να κρύψω, η αλήθεια θα λάμψει, ο εθνικισμός θα κερδίσει. Είμαι απόλυτα ελεύθερος”, λέει.
30 Σεπτεμβρίου 2013… Στο “φως” φωτογραφίες και τηλεφωνικές συνδιαλέξεις
Στην δημοσιότητα δίνονται τα τηλεφωνήματα Ρουπακιά Λαγού Πατέλη και Μιχαλολιάκου πριν και μετά τη δολοφονία Παύλου Φύσσα. Από τις περίπου εννέα το βράδυ, την Τρίτη που δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας, μέχρι και τις οκτώ το απόγευμα της επόμενης ημέρας γίνονται εκατοντάδες τηλεφωνικές κλήσεις ανάμεσα σε στελέχη της Χρυσής Αυγής και βουλευτές.
Από τα σχεδιαγράμματα που έρχονται στη δημοσιότητα από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης φαίνεται πως ένας από τους συλληφθέντες εμφανίζεται να έχει επικοινωνήσει 14 φορές με έναν από τους έξι βουλευτές οι οποίοι έχουν συλληφθεί και ισάριθμες φορές με τα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής. Μάλιστα εμφανίζεται ο σταθερός αυτός αριθμός να ανήκει στον Νίκο Μιχαλολιάκο.
Πιο αναλυτικά:
Σύμφωνα με τα όσα έχει φέρει στη δημοσιότητα ο κοριός της ΕΛΑΣ, στις 23:31 της 17ης Σεπτεμβρίου, λίγα λεπτά πριν τη δολοφονία του Π. Φύσσα, υπάρχει απόστρατος ο οποίος τηλεφωνεί στον Ρουπακιά. Τρία λεπτά μετά του τηλεφωνεί πίσω ο Ρουπακιάς.
Επιπλέον, τη βραδιά της δολοφονίας ο Γιάννης Λαγός από τις 21:20 τηλεφωνεί μέχρι και τις 02:40 στον Πατέλη 20 φορές και 14 φορές ο Πατέλης στον Λαγό. Την ίδια νύχτα ο Λαγός τηλεφωνεί δύο φορές στα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης.
Την επομένη της δολοφονίας ο Πατέλης που είναι ο επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στην Νίκαια τηλεφωνεί σε σταθερό στο οποίο φέρεται ως συνδρομητής ο Ν. Μιχαλολιάκος, ενώ από το ίδιο υλικό προκύπτει συνομιλία του βουλευτή Γ. Λαγού με το συνάδελφό του Ηλία Παναγιώταρο.
Ο Γ. Λαγός εμφανίζεται να έχει ξεχωριστό ρόλο καθώς διατάσσει επί της ουσίας μέλη του κόμματος, πιθανότατα των “ταγμάτων εφόδου”, να εξαφανιστούν άμεσα ώστε να μην λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη, μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Επίσης, έχουν γίνει δεκάδες κλήσεις με οκτώ ιδιώτες, ανάμεσα στους οποίους είναι ένας συλληφθέντας και ένας καταζητούμενος.
1η Οκτωβρίου 2013… Η απόρρητη έκθεση της ΕΥΠ για τον “Βίο και την Πολιτεία” του Γιάννη Λαγού
Εκβιασμούς, προστασία σε μαγαζιά της νύχτας, διακίνηση γυναικών με σκοπό την πορνεία, “σπάσιμο” επιταγών και παράνομη οπλοφορία περιλαμβάνει η απόρρητη έκθεση της ΕΥΠ για τον κρατούμενο βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γιάννη Λαγό. Η ΕΥΠ είχε κάνει αναφορές για να προειδοποιήσει για το βίο και την πολιτεία του χρυσαυγίτη βουλευτή από τις αρχές του 2012, ωστόσο αυτές είχαν μπει στο συρτάρι.
Σύμφωνα με την απόρρητη έκθεση της ΕΥΠ που δημοσιεύει η εφημερίδα Τα Νέα, στον φάκελο αναφέρονται αναρίθμητες προσαγωγές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για συμμετοχή σε επεισόδια με πρωταγωνιστές μέλη της Χρυσής Αυγής. Το γεγονός ότι τα πρωτοπαλίκαρα της Χρυσής Αυγής βρίσκονταν στο μικροσκόπιο της ΕΥΠ και των υπηρεσιών κρατικής ασφάλειας καθ’ όλο το διάστημα της δράσης τους από δρύσεως της Χρυσής Αυγής έως την είσοδό τους στη Βουλή ήταν κοινό μυστικό, καθώς θεωρούνταν επιβεβλημένες για λόγους ασφαλείας.
Από το απόρρητο σημείωμα, με ημερομηνία Φεβρουάριος του 2012, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης είχε διαμορφώσει εικόνα για τη δράση και το δίκτυο της Χρυσής Αυγής, ωστόσο οι αναφορές μπήκαν στο συρτάρι μετά την είσοδο του κόμματος στη Βουλή. Αιτία, ο προβληματισμός αν μπορεί να χρησιμοποιείται ο μηχανισμός αυτός για την παρακολούθηση ενός κόμματος που μπήκε στη Βουλή.
Ο 41χρονος Γιάννης Λαγός, που δηλώνει ελεύθερος επαγγελματίας, είχε γίνει ευρύτερα γνωστός προ των εκλογών, ως ένας από τους φουσκωτούς συνοδούς του Μιχαλολιάκου.
Αυτόν τον ρόλο άλλωστε κράτησε έως και το βράδυ των εκλογών του Μαΐου πέρυσι, όταν είχε σταθεί στο πλευρό του αρχηγού και εκείνος δήλωνε: “Ήρθε η ώρα να φοβηθούν! Ερχόμαστε”.
Νωρίτερα, φέρεται να είχε μπαρκάρει σε τάνκερ συγκεκριμένης εταιρείας (τον Δεκέμβριο του 2011) ως ένοπλος φρουρός, αφού το πλοίο έκανε δρομολόγια στην επικίνδυνη -για την εκδήλωση πειρατικών επιθέσεων- ζώνη της Σομαλίας.
Ειδική αναφορά στις εκθέσεις της ΕΥΠ για τον Γιάννη Λαγό γίνεται στην 25χρονη σύντροφό του, Νικόλ Μπενέκη, η οποία έχει αναπτύξει ιδιαίτερα έντονη δραστηριότητα στις οργανώσεις του Πειραιά και περισσότερο στην οργάνωση της Νίκαιας, έχοντας μάλιστα ρόλο “ιδεολογικής καθοδηγήτριας”.
Η Νικόλ Μπενέκη συνελήφθη το περασμένο Σάββατο, ενώ στις συνομιλίες που έχει καταγράψει ο κοριός της Αντιτρομοκρατικής περιλαμβάνεται σειρά τηλεφωνημάτων που έγιναν από τον Λαγό αλλά και άλλους κατηγορούμενους προς αυτή. Μάλιστα, στη Μπενέκη αποδίδεται και ρόλος κυνηγού πληροφοριών για τις κινήσεις της Αστυνομίας.
Ο σύνδεσμος – πληροφοριοδότης
Πρόσωπο-κλειδί για την ενημέρωση του Γιάννη Λαγού ως προς τις κινήσεις της Αστυνομίας χαρακτηρίζεται, σε έκθεση της ΕΥΠ που αφορά τον συλληφθέντα χρυσαυγίτη βουλευτή ο Σωτήρης Δεβελέκος. Πρόκειται για τον πρώην οδηγό και φρουρό του Νίκου Μιχαλολιάκου, ο οποίος συλλαμβάνεται εκείνες τις ημέρες, επειδή σε έρευνες στο σπίτι και το αυτοκίνητό του βρέθηκαν ένα αεροβόλο όπλο, δύο μεγάλες κροτίδες (γουρούνες) και ένα στιλέτο τύπου πεταλούδα.
Ο 26χρονος Σωτήρης Δεβελέκος είχε υποβάλει αίτημα για να πάρει άδεια οπλοφορίας ως οδηγός-συνοδός του Μιχαλολιάκου, η οποία όμως απορρίφθηκε από την Αστυνομία με το αιτιολογικό ότι “δεν πληρούσε τους όρους”. Στην ίδια έκθεση της ΕΥΠ για τον Λαγό επισημαίνεται ότι στις 26 Ιουλίου του 2011 ο νυν χρυσαυγίτης βουλευτής είχε συλληφθεί από το Τμήμα Ασφάλειας Πειραιά “καθώς σε γενόμενο έλεγχο βρέθηκε στην κατοχή του το υπ’ αριθμ. HRW776 πιστόλι, μάρκας Glock, με γεμιστήρα 12 φυσιγγίων των 9mm χωρίς να διαθέτει άδεια οπλοφορίας και οπλοκατοχής. Το συγκεκριμένο όπλο, το οποίο και κατασχέθηκε, απασχολούσε ως απολεσθέν από την 1/5/2005, από συμβάν στην πρώην Γιουγκοσλαβία”.
3 Οκτωβρίου 2013… Προφυλακίζονται Μιχαλολιάκος και Πατέλης
Προφυλακιστέος με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτών και εισαγγελέων κρίνεται ο Γενικός Γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος κατηγορούμενος για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Οι ανακριτές της υπόθεσης με τη σύμφωνη γνώμη και των δυο εισαγγελέων επιφυλάσσουν την ίδια ποινική μεταχείριση και στον πυρηνάρχη της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, Γιώργο Πατέλη ο οποίος εμπλέκεται στην υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι.
Κατά την έξοδο του Ν. Μιχαλολιάκου από την Ευελπίδων, τον περιμένουν η γυναίκα του Ελένη Ζαρούλια, η κόρη του Ουρανία, συγγενείς του αλλά και οπαδοί της Χρυσής Αυγής.
Η κ. Ζαρούλια, φανερά εκνευρισμένη με την απόφαση της προφυλάκισης του Ν. Μιχαλολιάκου, φωνάζει “αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή”, “είσαι διαμάντι, θα τους νικήσουμε” ενώ ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Μιχάλης Αρβανίτης, λέει ότι “γελοία και επίορκα ανθρωπάκια αποφάσισαν την προφυλάκιση του αρχηγού”.
Στον Κορυδαλλό μεταφέρεται και ο υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς.
* Διαβάστε ολόκληρη την απολογία του Νίκου Μιχαλολιάκου στο NEWS 247: “Έμαθα για τον φόνο του Φύσσα την επόμενη μέρα”
Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, μετά την απολογία του στους ανακριτές της υπόθεσης αφήνεται ελεύθερος. Καταγγέλλει την “ξεκάθαρα πολιτική σε βάρος του δίωξη”, αρνούμενος κάθε σχέση του με το κατηγορητήριο.
* Διαβάστε ολόκληρη την απολογία του Ηλία Κασιδιάρη στο NEWS 247: “Τον Ρουπακιά τον είδα πρώτη φορά στην τηλεόραση”
Πώς οδηγήθηκαν οι εισαγγελείς στην προφυλάκιση των 5 της Χρυσής Αυγής
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ποινική αξιολόγηση των κατηγορουμένων, παρουσιάζει το σκεπτικό του Εισαγγελέα που εισηγήθηκε τις προφυλακίσεις του Γενικού Γραμματέα της Χρυσής Αυγής, των δύο βουλευτών του κόμματος, καθώς και των δύο συγκατηγορουμένων τους – μελών του κόμματος, στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης.
Για τον Νίκο Μιχαλολιάκο, ο εισαγγελικός λειτουργός εισηγήθηκε και έγινε δεκτό από τους ανακριτές της υπόθεσης , να κρατηθεί προσωρινά ο αρχηγός του κόμματος καθώς «υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής και από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξεως, συνεχής και αδιάλειπτος έλεγχος της οργάνωσης και δυνατότητα κατεύθυνσης των εναπομεινάντων μη εισέτι εντοπισθέντων μελών αυτής, κρίνεται πιθανό, αν αφεθεί ελεύθερος, να τελέσει νέα εγκλήματα».
Η εισήγηση του Εισαγγελέα για την προφυλάκιση του βουλευτή Γιάννη Λαγού αναφέρει αντίστοιχα ότι «υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής και από τα χαρακτηριστικά της πράξης, διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης με δυνατότητα συνέχισης με την διοχέτευση εντολών και διαταγών προς τέλεση πράξεων βίας -τουλάχιστον σκοπούμενης βαριάς σωματικής βλάβης – στα μέλη της οργάνωσης που ακόμη παραμένουν σε ετοιμότητα δράσης και υπακοής τις εντολές του, κρίνεται πιθανό εάν αφεθεί ελεύθερος να τελέσει νέα ομοειδή εγκλήματα».
Ο βουλευτής Επικρατείας του κόμματος Χρήστος Παππάς, κατά την εισαγγελική κρίση, πρέπει να οδηγηθεί στις φυλακές, καθώς «από τα στοιχεία της δικογραφίας , τα κατασχεθέντα στην οικία του έγγραφα, τη συμπεριφορά του κατηγορουμένου και ειδικότερα την εμφάνιση αυτού στις αστυνομικές αρχές μετά την παρέλευση ικανού χρόνου από την σύλληψη των λοιπών κατηγορουμένων, το μεσημέρι της επόμενης ημέρας, προκύπτει η εξακολουθητική, συστηματική και συντονισμένη δράση του, με την θέση του ηγετικού στελέχους στην οργάνωση και η δυνατότητα καθοδήγησης και κρίνεται με βάση τα ανωτέρω χαρακτηριστικά ότι αν αφεθεί ελεύθερος είναι πολύ πιθανό να διαπράξει νέα εγκλήματα».
Ως «σημαντικό μέλος» της εγκληματικής οργάνωσης κρίνεται από τον Εισαγγελέα ο αποκαλούμενος και Πυρηνάρχης της Τ.Ο Νίκαιας της Χρυσής Αυγής, Γιώργος Πατέλης, σε βάρος του οποίου προκύπτει σημαντική εμπλοκή, με αλλεπάλληλες τηλεφωνικές κλήσεις πριν και μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Κατά την εισήγηση για προσωρινή κράτηση του κατηγορουμένου, ο Εισαγγελέας αναφέρει ότι ο κατηγορούμενος είναι πιθανό να διαπράξει «και άλλα εγκλήματα» καθώς εμφανίζει «διαρκή και αδιάλειπτη ενεργοποίηση του στον πυρήνα της εγκληματικής οργάνωσης, της οποίας τυγχάνει σημαντικό μέλος με ευρείες αρμοδιότητες αναφορικώς με τις δομές και καθοδήγηση του τοπικού παραρτήματος Νίκαιας.
Τέλος για την αστυνομικό Βενετία Πόπωρη, που επίσης προφυλακίζεται, ο εισαγγελικός λειτουργός εισηγήθηκε προφυλάκιση, θεωρώντας ότι είναι ύποπτη διάπραξης νέων αδικημάτων, «όπως προκύπτει από τα συγκεκριμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης, προσπάθεια απόκρυψης από την υπηρεσία της, της ιδιότητας μέλους της οργάνωσης, κατοχή μεγάλου αριθμών όπλων και πυρομαχικών, που εξυπηρετούν τους εγκληματικούς σκοπούς της οργάνωσης που στρέφεται σε βάρος πολλών παθόντων».
Στις 5 Οκτωβρίου, προφυλακίζεται και ο 37χρονος Γιάννης Άγγος, που ειδοποίησε Πατέλη και τάγμα εφόδου το βράδυ της δολοφονίας του Π. Φύσσα. Από τα στοιχεία της δικογραφίας προκύπτει ότι ο ‘Αγγος ήταν στην ίδια καφετέρια με τον Παύλο Φύσσα, το βράδυ της δολοφονίας και ήταν ο ίδιος που τηλεφώνησε στον Γ. Πατέλη, τον πυρηνάρχη Νίκαιας, προκειμένου να τον ειδοποιήσει για την συμπλοκή, η οποία και ακολούθησε. Σύμφωνα με τις καταγεγραμμένες κλήσεις – που έκανε με το τηλέφωνο της συζύγου του – ήταν αυτός που ειδοποίησε εμπλεκομένους στην υπόθεση, τις επίμαχες ώρες.
* Διαβάστε ολόκληρη την απολογία του φερόμενου ως πυρηνάρχη της ΤΟ της Νίκαιας, Γιώργου Πατέλη.
Στις 6 Οκτωβρίου, πραγματοποιείται έφοδος της Αντιτρομοκρατικής σε δύο σπίτια στους Αμπελόκηπους και στο Βύρωνα, στα πλαίσια των ερευνών για τη Χρυσή Αυγή. Το σπίτι στους Αμπελόκηπους το έχει νοικιάσει η κόρη του γγ της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, Ουρανία.
Την ώρα της εφόδου, στο σπίτι βρίσκονται η ίδια και τρία ακόμα μέλη της Χρυσής Αυγής. Πρασάγονται και οι τρεις και ο ένας συλλαμβάνεται για κατοχή μαχαιριού. Η Ουρανία Μιχαλολιάκου δεν προσάγεται, δίνει όμως κατάθεση. Μεταξύ άλλων στους Αμπελόκηπους βρίσκονται και κατάσχονται ένα πτυσσόμενο μεταλλικό μαχαίρι, ζευγάρι χειροπέδων, φορητοί υπολογιστές, φωτογραφικές μηχανές και μια βιντεοκάμερα. Στον Βύρωνα βρίσκεται μια μη λειτουργική καραμπίνα χωρίς άδεια, 6 καραμπίνες με άδεια, 5 αεροβόλα, ένα μη λειτουργικό περίστροφο, δυο πιστόλια αερίου, 15 μαχαίρια και ένα Laptop.
Στις 8 Οκτωβρίου, συλλαμβάνεται και ο 32χρονος συνοδηγός του Γιώργου Ρουπακιά, ο οποίος κατηγορείται για άμεση συνέργεια στο φόνο. Η παρουσία του στο αυτοκίνητο διαπιστώθηκε, γιατί φεύγοντας εγκατέλειψε στο όχημα την αστυνομική ταυτότητα και το κινητό τηλέφωνό του. Σημειώνεται ότι ο 32χρονος είχε συλληφθεί και με βάση την παραγγελία του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τα 32 άτομα σχετικά με τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης από τη Χρυσή Αυγή, αλλά αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, επειδή η συγκεκριμένη σύλληψη δεν αφορούσε την υπόθεση στο Κερατσίνι.
Στις 15 Οκτωβρίου, ο δράστης της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα δίνει συμπληρωματική απολογία, στον οποία αρνείται τις αποδιδόμενες σε αυτόν κατηγορίες, περιγράφοντας τη σχέση του με τη Χρυσή Αυγή και την πολιτική τακτική που ακολουθούν τα μέλη της.
* Διαβάστε ολόκληρη την απολογία Ρουπακιά στο NEWS 247: Οι αντιμνημονιακές μου θέσεις με οδήγησαν στη Χ.Α. Δεν γνωρίζω τον Λαγό. Δεν άκουσα τίποτα για ναζισμό. Για να αμυνθώ μαχαίρωσα τον Φύσσα
Στις 16 Οκτωβρίου, η Ολομέλεια της Βουλής αποφασίζει την άρση της ασυλίας των έξι βουλευτών της Χρυσής Αυγής αποφάσισε η Βουλή μετά από ονομαστική ψηφοφορία. Ο λόγος για τους Ηλία Παναγιώταρο, Ηλία Κασιδιάρη, Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Ευστάθιο Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, και Γιώργο Γερμενή.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί η Χρυσή Αυγή, καταγγέλλει το “σαθρό κατηγορητήριο” και τη “συνωμοσία σιωπής”, καταδικάζοντας “οποιαδήποτε μορφή βίας”.
25 Νοεμβρίου 2013… Γερμενής, Μπούκουρας, Ηλιόπουλος “Επιθεωρητές και εκπαιδευτές των ταγμάτων εφόδου”
Οι Στάθης Μπούκουρας, Παναγιώτης Ηλιόπουλος και Γιώργος Γερμενής, που κατηγορούνται για διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, λαμβάνουν αντίγραφα της δικογραφίας και ζητούν προθεσμία, προκειμένου να προετοιμαστούν να αντικρούσουν το κατηγορητήριο που έχει σχηματιστεί σε βάρος τους.
Αναλυτικά το κατηγορητήριο του Παναγιώτη Ηλιόπουλου αναφέρει:
”Από το 1987 και εφ’ εξής συγκρότησαν και εντάχθηκαν στην παραπάνω οργάνωση( Λαϊκός Σύνδεσμος Χρυσής Αυγής), η οποία αρχικά είχε τη μορφή κλειστής ολιγάριθμης ομάδας ιδεολογικής επιμορφώσεως εθνικοσοσιαλιστών ( ναζιστών), με αρχηγό και επικεφαλής τον εκ των συγκατηγορουμένων σου Νικόλαο Μιχαλολιάκο, μετεξελίχθηκε δε σε πολιτικό σχηματισμό υπό αυτήν την επωνυμία ”ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ”, με την ίδια ως άνω ιδεολογική κατεύθυνση, κατά τα πρότυπα του γερμανικού εθνικού σοσιαλιστικού κόμματος του Adolf Hitler, με κυρίαρχο πάντα τον ” Αρχηγό” (μονοπρόσωπο όργανο), η εξουσία του οποίου είναι απόλυτη, απεριόριστη και αδιαμφισβήτητη και διαχωρίστηκε στο ” πολιτικό” τμήμα της οργανώσεως ( με την επωνυμία ”ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ”) και το ” επιχειρησιακό” τμήμα αυτής, το οποίο, υπό την ίδια ως άνω ηγεσία και την, υπό αυτήν, κατα τόπους διοίκηση ( βουλευτές, περιφερειάρχες , πυρηνάρχες) λειτουργούσε με στρατιωτική δομή, απόλυτη πειθαρχία στις εντολές των ιεραρχικά ανώτερων, με βάση καλά εκπονημένο σχέδιο και προκαθορισμένους κανόνες δράσης. Ότι η δράση αυτή, η οποία υλοποιείται, εκτός των γραφείων της ως άνω οργανώσεως, πάντα, υπό την καθοδήγηση ανώτερου στελέχους, από επίλεκτες ομάδες μελών της οργάνωσης (”τάγματα εφόδου” με ιδιαίτερα σωματικά προσόντα, ειδικά εκπαιδευμένων υπό ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες, που προσιδιάζουν στην εκπαίδευση υπηρετούντων στις επίλεκτες μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της Χώρας ενεργούντων συντεταγμένα ως παραστρατιωτικές ομάδες, με ομοιόμορφη ενδυμασία και χρήση όπλων, συνίσταται στη δια βίας επιβολή των αρχών της οργάνωσης, ήτοι σε βίαιες επιθέσεις εναντίον ημεδαπών , που στοχοποιούνται ως άτομα διαφορετικών πολιτικών , ιδεολογικών κλπ αντιλήψεων, ξένων μεταναστών, ρομά και γενικά όσων δεν ανήκουν σε ” λαϊκή ενότητα της φυλής” στα πλαίσια δε της δράσης αυτής διαπράχθηκαν ενδεικτικά ανθρωποκτονίες, απόπειρες ανθρωποκτονιών, βαριές σκοπούμενες σωματικές βλάβες, εκρήξεις, ληστείες ,εκβιάσεις κλπ.
Εσύ δε, αφ΄ότου εντάχθηκες στην παραπάνω οργάνωση, ανελισσόμενος σου ανατέθηκε ο σημαίνων ρόλος της ιδεολογικής εκπαίδευσης και κατήχησης νέων μελών της οργάνωσης καθώς και των ”νεοσύλλεκτων” μελών των ” Ταγμάτων Εφόδου”, ενώ παράλληλα είχες και ευθύνη των κινητοποιήσεων αυτών ( με αποστολή ηλεκτονικών μηνυμάτων κλπ), προκειμένου αυτά να παρέμβουν στις προαποφασισμένες δράσεις – επιθέσεις της οργάνωσης, ενώ εξάλλου συμμετείχες ως επικεφαλής με ρόλο επιθεωρητή και σε ”ομάδες ελέγχου”, επιφορτισμένες (κατά σχεδιασμό της οργάνωσης) σε έλγχο0 νομιμότητας σε διάφορα επίπεδα κοινωνικής ζωής (νομιμότητα αδειών μικροπωλητών στη Ραφήνα, συμμετοχή αλλοδαπών παιδιών σε νηπιαγωγεία κλπ).
Παράλληλα ήσουν επικεφαλής των ”πυρήνων” της οργάνωσης στο νομό Μαγνησίας αλλά και της ευρύτερης περιοχής στον οποίο αναφερόταν οι ”πυρηνάρχες” και εκτελούσαν απαρέγκλιτα τις εντολές σου με καθετοποιημένη διαδικασία εντολών, εποπτείας, λογοδοσίας.
Λόγω δε των ας άνω θέσεων σου, στην οργάνωση αλλά και ως Βουλευτής επικεφαλής, από κοινού με άλλους σκληρού επιχειρησιακού πυρήνα της οργάνωσης, αναφερόμενος απευθείας στον αρχηγό Νικόλαο Μιχαλολιάκο, διευθύνεις την οργάνωση, μετέχοντας και δίνοντας εντολές ή εγκρίνοντας σχετικές δράσεις -επιθέσεις με τις οποίες η εγκληματική οργάνωση ” Χρυσή Αυγή”, εμφανίζεται διαπράττοντας τα προαναφερόμενα εγκλήματα αλλά και άλλα, ότι δήθεν εκφυλίζει τους θεσμούς της Χώρας και ”υποκαθιστά” τις νόμιμες αρχές τους Κράτους και της Αυτοδιοίκησης (αρμόδιες για την τήρηση της τάξεως της ασφάλειας , τον έλεγχο της νομιμότητας, την άσκηση εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας, τη θεσμική διενέργεια εκδηλώσεων σε ιστορικές επετείους και εορτές κλπ) προβαίνοντας, μεταξύ άλλων σε επιθέσεις σε βάρος ημεδαπών στοχοποιημένων ως ατόμων διαφορετικών πολιτικών ιδεολογικών κλπ αντιλήψεων, ξένων μεταναστών, ρομά και γενικά όσων δεν ανήκουν στη ” λαϊκή ενότητα της φυλής”, σε ολόκληρη την Ελλάδα.”
Παρόμοιο είναι και το κατηγορητήριο των άλλων δύο βουλευτών Γιώργου Γερμενή και Στάθη Μπούκουρα.
Στις 13 Ιανουαρίου του 2014, οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Ηλιόπουλος και Γερμενής οδηγούνται στις φυλακές Κορυδαλλού, ενώ ο Στάθης Μπούκουρας οδηγείται στις φυλακές Ναυπλίου. Λίγο αργότερα, ο Στάθης Μπούκουρας διαγράφεται από τη Χρυσή Αυγή, ενώ ο βουλευτής Λάρισας της Χρυσής Αυγής, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, ανακοινώνει την ανεξαρτητοποίησή του από το κόμμα, σημειώνονται πως “Μετά τα όσα στοιχεία αποκαλύφθηκαν για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής που εγώ δεν γνώριζα, δεν μπορώ να ανήκω σ΄αυτό το κόμμα”.
Το σκεπτικό της απόφασης για το αίτημα άρσης ασυλίας των υπόλοιπων βουλευτών
Σε ενέργειες που «στοχεύουν στη διά της βίας επικράτηση των αρχών και θέσεων της οργάνωσης» αναφέρονται, σύμφωνα με πληροφορίες, στα έγγραφα που απέστειλαν στη Βουλή για την άρση ασυλίας εννέα μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής, οι ανακρίτριες που χειρίζονται την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης.
Το αίτημα των εφετών ανακριτριών της υπόθεσης Ι. Κλάπα και Μ. Δημητροπούλου, αφορά τους μη κατηγορούμενους βουλευτές: Ελένη Ζαρούλια, Νίκο Κουζηλό, Μιχάλη Αρβανίτη-Αβράμη, Αντώνη Γρέγο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αρτέμη Ματθαιόπουλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Δημήτρη Κουκούτση και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο.
Οι ανακρίτριες ζητούν την έγκριση του Κοινοβουλίου προκειμένου οι εν λόγω εκπρόσωποι του κόμματος να διωχθούν ποινικά και να λογοδοτήσουν για το αδίκημα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, επικαλούμενες στοιχεία που έχουν συμπεριληφθεί στη δικογραφία.
Επιπλέον οι ανακρίτριες ζητούν την άρση ασυλίας προκειμένου να ασκηθούν συμπληρωματικές διώξεις για κατοχή πυροβόλων όπλων και εκρηκτικών με σκοπό την προμήθεια της εγκληματικής οργάνωσης, στους ήδη κατηγορούμενους Ν. Μιχαλολιάκο, Γ. Γερμενή, Στ. Μπούκουρα, Ι. Λαγό, Ν. Μίχο και Η. Κασιδιάρη (οι δύο τελευταίοι μετά τις απολογίες τους για την εγκληματική οργάνωση αφέθηκαν ελεύθεροι με όρους).
Ζητείται επίσης άρση ασυλίας για την απαγγελία συμπληρωματικής κατηγορίας: για το πλημμέλημα της κατοχής όπλου κατά του Νίκου Μιχαλολιάκου, για το επίσης πλημμέλημα της σύστασης παράνομου αρχείου κατά του Χρ. Παπά που αφορά δυο εκκλησιαστικά βιβλία βυζαντινών αρχαιοτήτων που χρονολογούνται από το 1830 και εμπίπτουν στον νόμο περί προστασίας αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς και, τέλος, για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών σε βαθμό πλημμελήματος κατά του Νίκου Μίχου για ποσότητα 2,4 γραμμαρίων ινδικής κάνναβης.
Οι μαρτυρικές καταθέσεις και τα πειστήρια
Στο αίτημα των δύο δικαστικών λειτουργών γίνεται επίκληση συνολικά σε 115 καταθέσεις μαρτύρων, στο υλικό που κατασχέθηκε από τα σπίτια των ήδη κατηγορουμένων βουλευτών, αλλά και στις απολογίες που έχουν δώσει οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο έγγραφό τους προς τη Βουλή οι ανακρίτριες αναφέρονται στα βίντεο, τα ηλεκτρονικά πειστήρια και τις φωτογραφίες που κατασχέθηκαν και στα οποία τόσο ο αρχηγός της οργάνωσης όσο και βουλευτές χαιρετούν ναζιστικά.
Μάλιστα οι δύο ανακρίτριες φαίνεται να παραθέτουν προς τους βουλευτές που θα κρίνουν το αίτημά τους, τις καταθέσεις μαρτύρων που κατά την εκτίμησή τους απεικονίζουν συγκεκριμένο τρόπο δράσης της οργάνωσης, ενώ κάνουν ειδική μνεία σε ενέργειες μελών της οργάνωσης, όπως την πρόσφατη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, αλλά και στις εξής υποθέσεις: Τη δολοφονία του Πακιστανού εργάτη Σαχτζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα, την επίθεση με απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος μελών του ΚΚΕ στο Πέραμα, την επίθεση σε βάρος Αιγυπτίων ψαράδων στην ιχθυόσκαλα Περάματος, την επίθεση στον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη, την επίθεση στο στέκι «Αντίπνοια» στα Πετράλωνα, την επίθεση κατά τη διάρκεια συναυλίας ΑΝΤΙΦΑ στην Καλλιθέα, και τέλος τις επιθέσεις σε βάρος αλλοδαπών τόσο στην Ιεράπετρα όσο και σε άλλες περιοχές.
Στο έγγραφο των ανακριτριών επίσης γίνεται πλήρης καταγραφή των όπλων που κατασχέθηκαν σε σπίτια βουλευτών της οργάνωσης, παρατίθενται ομιλίες βουλευτών με περιεχόμενο που φέρεται ότι μπορεί να αξιοποιηθεί ποινικά, ενώ επισημαίνεται ότι η οργάνωση αυτή από την ίδρυσή της το 1980 είχε χαρακτήρα ιδεολογικής καθοδήγησης προς τον εθνικοσοσιαλισμό με σαφείς αναφορές στο Γ΄Ράιχ, τον Χίτλερ και τα SS.
Οι 190 σελίδες του παραπεμπτικού πορίσματος
Στις 21 Φεβρουαρίου του 2014, διαβιβάζεται στη Βουλή από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, το αίτημα άρσης της ασυλίας 16 βουλευτών της Χρυσής Αυγής, με τις κατηγορίες της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.
Οι ανακρίτριες Ι. Κλάππα-Χριστοδουλέα και Μ. Δημητροπούλου-Ανδρεάδου ουσιαστικά θέτουν θέμα νομιμότητας για τη λειτουργία του κόμματος, κάτι που κάνει ορατό πλέον το ενδεχόμενο να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή.
Στις 190 σελίδες του παραπεμπτικού πορίσματος, με βάση την εξέταση εγγράφων, βίντεο και μηνυμάτων σε κινητά τηλέφωνα, οι βουλευτές περιγράφονται ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης με ιεραρχία και προσδιορισμένους ρόλους, που έδιναν εντολές για εγκληματικές ενέργειες.
“Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής φέρονται όχι μόνον ως επίσημοι εκφραστές των αρχών της Οργάνωσης αυτής, αλλά και υποστηρικτές των θέσεων των δράσεων των μελών της, που διοργανώνονται τόσον στην εκλογική τους περιφέρεια όσον και σε όλη την ελληνική επικράτεια. Φέρονται δηλαδή ως ενταγμένοι και διευθύνοντες την οργάνωση αυτή δίνοντας εντολές, ασκώντας έλεγχο και εποπτεία, με καθετοποιημένη διαδικασία κατευθύνοντας και καθοδηγώντας και εγκρίνοντας εκ των υστέρων βίαιες και εγκληματικές ενέργειες των μελών και στελεχών της σε τοπικό επίπεδο και ανά την Επικράτεια, οι οποίες εγκληματικές ενέργειες σκοπούν στην δια της βίας επικράτηση των αρχών και θέσεων της, όπως αυτές που περιγράφονται”, αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Οι βουλευτές που κατηγορούνται είναι οι παρακάτω:
Ελένη Ζαρούλια, Νίκος Κούζηλος, Μιχάλης Αρβανίτης- Αβράμης, Αντώνης Γρέγος, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Δημήτρης Κουκούτσης και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος) και της κατοχής πυροβόλων όπλων και πυρομαχικών με σκοπό τον παράνομο εφοδιασμό εγκληματικής οργάνωσης (Ν. Μιχαλολιάκος, Η. Κασιδιάρης, Ν. Μίχος, Ιω. Λαγός, Γ. Γερμενής, Στ. Μπούκουρας.
Επίσης ο Χρήστος Παππάς κατηγορείται για παραβιάσεις των νόμων 495, 2168, 3944 που αφορούν την απλή οπλοκατοχή (μαζί με τους Ν. Μιχαλολιάκο, Ν. Μίχο και Ιω. Λαγό), αλλά και για παράβαση του νόμου περί προστασίας της πολιτιστικής και αρχαιολογικής κληρονομιάς (ν.3028/2003). Επίσης ο Ν. Μίχος κατηγορείται και για παράβαση διάταξης περί διάθεσης και διακίνησης ναρκωτικών (άρθρο 21 παρ. 1 του ν.4139/2013).
Υπενθυμίζεται πως και για τους άλλους δύο από τους συνολικά 18 βουλευτές της Χρυσής Αυγής (Ηλ. Παναγιώταρο και Παν. Ηλιόπουλο) έχει γίνει ήδη άρση της ασυλίας.
Στις 28 Φεβρουαρίου, ο ήδη προσωρινά κρατούμενος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, Γιώργος Πατέλης, φερόεμενος ως πυρηνάρχης της οργάνωσης στη Νίκαια, Γιώργος Πατέλης, απολογείται σε ανακριτή και εισαγγελέα και κρίνεται προφυλακιστέος.
Υπενθυμίζεται, ότι αρχείο με φωτογραφίες του Γιώργου Πατέλη, εντοπίστηκε από τους ελέγχους της Αντιτρομοκρατικής στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του αρχηγού της οργάνωσης Νίκου Μιχαλολιάκου. Το αρχείο είχαν στα χέρια τους οι ανακρίτριες της υπόθεσης, καθώς ο Πατέλης θεωρείτο κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση της δολοφονίας του 34ρονου Παύλου Φύσσα από τον Γιώργο Ρουπακιά.
Οι επίμαχες φωτογραφίες φαίνεται πως αποδεικνύουν τη σχέση του Μιχαλολιάκου με το στέλεχος της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια που φέρεται να κινητοποίησε τα τάγματα εφόδου το μοιραίο βράδυ λίγο πριν πέσει νεκρός ο μουσικός. Υπενθυμίζεται δε, πως τη σχέση αυτή, ο αρχηγός του κόμματος την είχε αρνηθεί όταν απολογήθηκε παρόλο που υπήρχαν καταγεγραμμένες δεκάδες κλήσεις από τηλέφωνα που ανήκουν στον κ. Μιχαλολιάκο προς το σπίτι του Πατέλη.
* Διαβάστε στο NEWS 247 ολόκληρη την απολογία Πατέλη
2 Απριλίου 2014… Οι διάλογοι “φωτιά” Μπαλτάκου – Κασιδιάρη
Τον ισχυρισμό ότι έχει στην κατοχή του ηχογραφημένο οπτικοακουστικό υλικό με συνομιλία που είχε με τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης, Παναγιώτη Μπαλτάκο, διατυπώνει ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την άρση ασυλίας πέντε βουλευτών του κόμματος του.
Ο κ. Κασιδιάρης διαβάζει απομαγνητοφωνημένο το κείμενο στο οποίο ο κ. Μπαλτάκος φέρεται να λέει στον ίδιο ότι ο πρωθυπουργός αντέδρασε έντονα και καταφέρθηκε κατά των υπουργών Δένδια και Αθανασίου, όταν ο ανακριτής πήρε απόφαση να μην προφυλακιστούν εκτός από τον ίδιο και οι συνάδελφοί του Μίχος και Παναγιώταρος.
Το βίντεο μάλιστα κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο. Διαβάστε αναλυτικά τους διαλόγους και δείτε το βίντεο.
Την ίδια ημέρα, ο Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης, Παναγιώτης Μπαλτάκος, υποχρεούται να δηλώσει την παραίτησή του, με τον πρωθυπουργό να δηλώνει πως δεν έχει γνώση του θέματος, αλλά αν είναι έτσι, δεν έχει θέση στην κυβέρνηση.
Σε βάρος του Ηλία Κασιδιάρη ασκείται ποινική δίωξη, για υποκλοπή και χρήση υποκλαπέντος υλικού με βάση το αρ. 370 Α’ του Ποινικού Κώδικα.
Άρειος Πάγος για Χ.Α.: Ενεργήσαμε βάσει των στοιχείων και το νόμο
Με αφορμή το βίντεο με τις συνομιλίες του Παναγιώτη Μπαλτάκου και του Ηλία Κασιδιάρη, που είδε το φως της δημοσιότητας, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προβαίνει σε ανακοίνωση. Αναφέρει, ότι για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής ενήργησε σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν και τον νόμο.
Ειδικότερα, η ανακοίνωση αναφέρει:
“Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατά το χειρισμό της υποθέσεως της Χρυσής Αυγής ενήργησε με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν και το νόμο, οποιαδήποτε δε άλλα διαλαμβάνονται στις δημοσιευθείσες στιχομυθίες είναι ανυπόστατα και δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια”.
2 Απριλίου 2014… Αίρεται η ασυλία 5 βουλευτών της Χρυσής Αυγής
Την άρση ασυλίας πέντε βουλευτών της Χρυσής Αυγής που ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη, αποφασίζει η Ολομέλεια της Βουλής. Ειδικότερα, ήρθη η ασυλία των βουλευτών Ελένης Ζαρούλια, Μιχάλη Αρβανίτη, Νίκου Κούζηλου και Δημήτρη Κουκούτση για το αδίκημα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και του Ηλία Κασιδιάρη που ελέγχεται για το αδίκημα της κατοχής όπλων και πυρομαχικών με σκοπό τον εφοδιασμό εγκληματικής οργάνωσης.
Νωρίτερα, την άρση ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση, Πολύβιου Ζησιμόπουλου και του Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου που ανεξαρτητοποιήθηκε, οι οποίοι ελέγχονται από τη δικαιοσύνη για τα αδικήματα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, αποφάσισε η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής.
Οι κύριοι Μπαρμπαρούσης και Αλεξόπουλος επέλεξαν να καταθέσουν γραπτό υπόμνημα, αντίθετα από τον κ. Ζησιμόπουλο, ο οποίος παρουσιάστηκε ενώπιον των μελών της Επιτροπής για να απαντήσει στις ερωτήσεις τους. Και οι τρεις βουλευτές, σύμφωνα με πληροφορίες, απορρίπτουν τις κατηγορίες που τους καταλογίζονται και δηλώνουν ότι τα κίνητρά τους για την ένταξή τους στη Χρυσή Αυγή ήταν καθαρά πατριωτικά.
Νέες συλλήψεις μελών της Χρυσής Αυγής
Μία ακόμη προφυλάκιση για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής αποφασίζουν οι ανακρίτριες της υπόθεσης και ο αρμόδιος εισαγγελέας. Αυτή τη φορά η αναφορά γίνεται για το γραμματέα της τοπικής οργάνωσης του κόμματος στον Πειραιά, ο οποίος απολογήθηκε στις εφέτες Ι. Κλάπα και Μ. Δημητροπούλου για την κατηγορία της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση.
Ο κατηγορούμενος, σύμφωνα με τα στοιχεία, φέρεται να εμπλέκεται σε επιθέσεις σε βάρος αλλοδαπών, ενέργειες στις οποίος ο ίδιος αρνήθηκε κάθε συμμετοχή, κατά τη διάρκεια της απολογίας του ενώπιον των ανακριτριών. Στη δικογραφία τού αποδίδεται συμμετοχή στην επίθεση μελών της Χρυσής Αυγής στο κοινωνικό στέκι “Συνεργείο” στην Ηλιούπολη τον Ιούλιο του 2013 που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών ατόμων μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά. Κατηγορείται επίσης για εμπλοκή του σε επίθεση σε βάρος δικηγόρου και δημοτικού συμβούλου στις εκλογές του Ιουνίου του 2012.
Ένα ακόμα μέλος της Χρυσής Αυγής, που κατηγορείται για συμμετοχή στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, στις 18-9-2013 στο Κερατσίνι, συλαμβάνεται το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης στον Πειραιά, από αστυνομικούς του Τμήματος Αναζητήσεων της Ασφάλειας Αττικής. Πρόκειται για έναν 48χρονο, υψηλόβαθμο στέλεχος της τοπικής οργάνωσης Νίκαιας της Χρυσής Αυγής, το όνομα του οποίου είχε εμπλακεί από την αρχή στην υπόθεση, αλλά εκδόθηκε τώρα ένταλμα σύλληψης από τον ειδικό εφέτη ανακριτή, που χειρίζεται την υπόθεση, με την κατηγορία της απλής συνέργειας από κοινού σε ανθρωποκτονία με πρόθεση. Ο 48χρος είχε συλληφθεί πάλι, 10 μέρες μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, μαζί με άλλα 20 άτομα, με την κατηγορία της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, αλλά αφέθηκε ελεύθερος.
6 Μαΐου: Κατηγορητήριο “φωτιά”: Εγκληματική οργάνωση με πολιτικό και επιχειρησιακό σκέλος η Χρυσή Αυγή
“Ξεκίνησε ως κλειστή ομάδα επιμόρφωσης των εθνικοσοσιαλιστών. Κατόρθωσε όμως να μετεξελιχθεί σε πολιτικό σχηματισμό με ναζιστική ιδεολογική κατεύθυνση, στα πρότυπα του κόμματος του Αδόλφου Χίτλερ”. Έτσι περιγράφει τη Χρυσή Αυγή το κατηγορητήριο των ανακριτριών που χειρίζονται την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.
Αναφέρεται πιο συγκεκριμένα:
“Αρχικά είχε τη μορφή κλειστής ολιγάριθμης ομάδας ιδεολογικής επιμορφώσεως εθνικοσοσιαλιστών (ναζιστών), με αρχηγό και επικεφαλής τον εκ των συγκατηγορουμένων σου Νικόλαο Μιχαλολιάκο του Γεωργίου και της Ουρανίας, μετεξελίχθηκε δε σε πολιτικό σχηματισμό υπό την επωνυμία «ΛΑΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ», με την ίδια ως άνω ιδεολογική κατεύθυνση , κατά τα πρότυπα του γερμανικού εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος του Adolf Hitler, με κυρίαρχο, πάντοτε, τον “Αρχηγό”, που διαχωρίζεται
α) στο “πολιτικό” τμήμα της οργανώσεως, στις διακηρυσσόμενες αρχές της οποίας περιλαμβάνεται η εξόντωση των “εχθρών του Έθνους”, ήτοι των ατόμων με διαφορετικές από τις υπ’ αυτής υποστηριζόμενες πολιτικές, ιδεολογικές κλπ θέσεις, αντιλήψεις και επιλογές, ως και των ξένων μεταναστών, ρομά και γενικά όσων δεν ανήκουν στη (Αρία) Λευκή Φυλή, που, κατ’ αυτήν (οργάνωση), αποτελεί το “φυλετικό υπόβαθρο του Ελληνικού Έθνους”, κατά παράβαση των αρχών του Ελληνικού Συντάγματος αλλά και των Διεθνών Συνθηκών περί απόλυτης προστασίας όσων διαβιούν στην Ελληνική Επικράτεια, χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας, θρησκευτικών ή πολιτικών αντιλήψεων καιβ) το “επιχειρησιακό” τμήμα αυτής, το οποίο, υπό την ίδια ως άνω ηγεσία και την, υπό την αυτήν, κατά τόπους διοίκηση (βουλευτές, περιφερειάρχες, πυρηνάρχες), λειτουργούσε με στρατιωτική δομή, απόλυτη πειθαρχία στις εντολές των ιεραρχικά ανώτερων, με βάση καλά εκπονημένο σχέδιο και προκαθορισμένους κανόνες δράσης, δρούσε, εκτός των γραφείων της ως άνω οργανώσεως, πάντα, υπό την καθοδήγηση ανωτέρου στελέχους, από επίλεκτες ομάδες μελών της (“τάγματα εφόδου”), με ιδιαίτερα σωματικά προσόντα, ειδικά εκπαιδευμένων υπό ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες, που προσιδιάζουν στην εκπαίδευση των υπηρετούντων στις επίλεκτες μονάδες των ενόπλων Δυνάμεων της Χώρας, ενεργούντων συντεταγμένα ως παραστρατιωτικές ομάδες, με ομοιόμορφη ενδυμασία και χρήση όπλων, με σκοπό τη δια της βίας επιβολή των παραπάνω αρχών της οργάνωσης, με προπηλακισμούς και βίαιες επιθέσεις εναντίον των ως άνω στοχοποιημένων ημεδαπών και αλλοδαπών, στα πλαίσια δε της εγκληματικής αυτής δράσης, διαπράχθηκαν, ενδεικτικά, ανθρωποκτονίες, απόπειρες ανθρωποκτονιών, βαριές σκοπούμενες σωματικές βλάβες, εκρήξεις, ληστείες, εκβιάσεις κλπ.”
Αυτά αναφέρει το κατηγορητήριο των ανακριτών και ακολουθεί το έτερο για τη σύζυγο του προφυλακισμένου αρχηγού της οργάνωσης, Νίκου Μιχαλολιάκου, Ελένη Ζαρούλια, την οποία και περιγράφει ως μέλος του ηγετικού πυρήνα της οργάνωσης, “μετέχοντας και δίνοντας εντολές ή εγκρίνοντας σχετικές εγκληματικές δράσεις – επιθέσεις”.
Αναλυτικά το κατηγορητήριο κατά της Ελένης Ζαρούλια:
“Εσύ δε, αφότου εντάχθηκες στην παραπάνω οργάνωση, γνωρίζοντας και υποστηρίζοντας τις ως άνω αρχές της, ανελίχθηκες στην ιεραρχία αυτής και αναδείχθηκες ως εκ των επίσημων εκφραστών των θέσεων και παράνομων δράσεών της, διευθύνοντάς την από κοινού με άλλους, αναφερόμενη απευθείας στον αρχηγό, συγκατηγορούμενό σου, Νικόλαο Μιχαλολιάκο, διακηρύσσοντας τις παραπάνω αρχές της οργάνωσης, με δημόσια ρητορική μίσους εναντίον του δημοκρατικού πολιτεύματος της χώρας και των θεσμών, αλλά και εναντίον ομάδων ή ατόμων, που στοχοποιούνται από τη “Χρυσή Αυγή” ως πολιτικοί ή φυλετικοί εχθροί της, σε ομιλίες σου σε διάφορες εκδηλώσεις της οργάνωσης, ακόμη δε κι από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων, ως βουλευτής της Β’ Περιφέρειας Αθηνών, μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2012 – στις οποίες η εν λόγω οργάνωση μετέσχε ως πολιτικό κόμμα με την επωνυμία “Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή” – μετέχοντας και δίνοντας εντολές ή εγκρίνοντας σχετικές εγκληματικές δράσεις – επιθέσεις, με τις οποίες η εγκληματική οργάνωση “Χρυσή Αυγή” εμφανιζόταν, διαπράττοντας τα προαναφερόμενα εγκλήματα αλλά και πολλά άλλα, ότι δήθεν εκφυλίζει τους θεσμούς της Χώρας και υποκαθιστά τις νόμιμες Αρχές του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης (αρμόδιες για την τήρηση της τάξεως και της ασφάλειας, τον έλεγχο της νομιμότητας, την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας, τη θεσμική διενέργεια εκδηλώσεων σε ιστορικές επετείους και εορτές, κλπ), προβαίνοντας, μεταξύ άλλων, σε βίαιες και ρατσιστικού περιεχομένου επιθέσεις σε βάρος των ως άνω στοχοποιημένων ατόμων, ημεδαπών και αλλοδαπών σε ολόκληρη την Ελλάδα”.
Οι εφέτες ανακρίτριες καταλογίζουν στους βουλευτές ένταξη και διεύθυνση στην εν λόγω εγκληματική οργάνωση της οποίας τις παράνομες ενέργειες -όπως ανθρωποκτονίες , απόπειρες ανθρωποκτονιών, στοχοποιημένες επιθέσεις εμπρησμούς κ.λπ.- γνώριζαν και επικροτούσαν καθώς επρόκειτο για δραστηριότητα “κατ’ εφαρμογή των “καταστατικών αρχών” και επιδιώξεων της οργάνωσης”.
Περιλαμβάνουν στα κατηγορητήρια μεταξύ άλλων τη δολοφονία του Π. Φύσσα, τη δολοφονία του Σ. Λουκμάν, τις απόπειρες ανθρωποκτονιών σε βάρος μελών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, τις επιθέσεις στους κοινωνικούς χώρους “Αντίπνοια” στα Πετράλωνα και “Συνεργείο” στην Ηλιούπολη και άλλα.
Τον επόμενο μήνα, οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Γιώργος Γερμενής, Αντώνης Γρέγος, Κώστας Μπαρμπαρούσης, Αρτέμης Ματθαιόπουλος και Π. Ζησιμόπουλος οδηγούνται ενώπιον των ανακριτριών, ενώ το “βαθύ λαρύγγι” της Χρυσής Αυγής αποκαλύπτει πως “ο Μιχαλολιάκος γνωρίζει για τη δράση κάθε μέλους”. Ο Ηλίας Σταύρου, πρώην υποψήφιος βουλευτής και ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης, στην κατάθεσή του καταγγέλλει εγκληματικές επιθέσεις χρυσαυγιτών τις οποίες έζησε από κοντά, διαχώρισε ωστόσο την θέση του από αυτή του ακροδεξιού μορφώματος.
Ο πρώην υποψήφιος βουλευτής της Χρυσής Αυγής στον νομό Ημαθίας, προσέρχεται αυτοβούλως και αιφνιδίως στις ανακτρίτριες Κλάπα-Δημητροπούλου και καταθέτει όλα όσα γνωρίζει για τη δράση της Χρυσής Αυγής, αλλά και στοιχεία, έγγραφα, φωτογραφίες και βίντεο. Επίσης παραδίδει, το κινητό του τηλέφωνο για να γίνει άρση απορρήτου και να ελεγχθούν τα μηνύματα που είχε λάβει από τους βουλευτές και τα στελέχη της Χρυσής Αυγής.
10 Ιουλίου 2014… Προφυλακιστέος ο Ηλίας Κασιδιάρης
Προφυλακιστέος με ομόφωνη απόφαση ανακριτριών και εισαγγελέα κρίθηκε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης για το αδίκημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής με σκοπό τον εφοδιασμό εγκληματικής οργάνωσης. Ο κ. Κασιδιάρης οδηγείται στην ειδικά διαμορφωμένη πτέρυγα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, όπου κρατούνται και οι συνάδελφοί του. Είναι ο 9ος βουλευτής του κόμματος, που κρίθηκε προφυλακιστέος για την υπόθεση.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, προσερχόμενος το πρωί στο εφετείο, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θα προβεί σε δήλωση “τώρα γιατί δεν ξέρω αν θα μπορώ μετά”, προσθέτοντας πως η συμπληρωματική δίωξη που του ασκήθηκε αφορά δύο καραμπίνες, τις οποίες κατείχε νόμιμα
Μία ημέρα νωρίτερα, ελεύθερος, με κατ’ οίκον περιορισμό, αφέθηκε μετά την απολογία του στις ανακρίτριες, ο βουλευτής Νίκος Μίχος, έπειτα από διαφωνία που προέκυψε για το ζήτημα της προσωρινής κράτησής του. Ο βουλευτής απολογήθηκε για τη συμπληρωματική κατηγορία της διακεκριμένης οπλοκατοχής με σκοπό τον εφοδιασμό εγκληματικής οργάνωσης.
Σε κατ’οίκον περιορισμό και η Ελένη Ζαρούλια, που επικαλέστηκε στις 25 Ιουνίου το δικαίωμα της σιωπής και επιφυλάχθηκε για κάθε νόμιμο δικαίωμά της. Οι ανακρίτριες και ο εισαγγελέας διαφώνησαν αναφορικά με το αν θα προφυλακιστεί ή όχι. Οι ανακρίτριες πρότειναν να της επιβληθεί ο κατ΄οίκον περιορισμός, να της απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα και να της επιτραπεί να ασκεί τα βουλευτικά της καθήκοντα. Αντίθετα ο εισαγγελέας κ. Ντογιάκος τάχθηκε υπέρ της προφυλάκισης της. Για να αρθεί το αδιέξοδο ο εισαγγελέας αποδέχθηκε προσωρινά την πρόταση των δύο ανακριτριών και σε 5 ημέρες που θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Εφετών, θα αποφασιστεί αν θα προφυλακιστεί ή θα παραμείνει σε ισχύσουν οι περιοριστικοί όροι που της επιβλήθηκαν προσωρινά.
15 Σεπτεμβρίου 2014… Στο “φως” τηλεφωνικές συνομιλίες χρυσαυγιτών: “Τραγούδα πού… εκεί που είσαι”
Ο σωματοφύλακας του Ν. Μιχαλολιάκου και μέλος της ΚΕ της Χρυσής Αυγής χλευάζουν τον Παύλο Φύσσα, μόλις δύο μέρες μετά τη δολοφονία του. Πρόκειται για δύο νέες τηλεφωνικές συνομιλίες του Σ. Δεβελέκο με άλλα μέλη της Χρυσής Αυγής και πιο συγκεκριμένα μία γυναίκα και έναν άνδρα, συνομιλίες γεμάτες χλευασμό, οι οποίες και συμπεριλαμβάνονται στην ογκώδη δικογραφία για την υπόθεση της οργάνωσης.
Ο Σωτήρης Δεβελέκος είναι ο οδηγός – σωματοφύλακας του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Πειραιά και μέλος της Κεντρικής
Επιτροπής της Χρυσής Αυγής. Ο εν λόγω κύριος λοιπόν αφού πρώτα προχωρά σε ύβρεις προς τον νεκρό, στη συνέχεια σχολιάζει τα τραγούδια του Π. Φύσσα και φωνάζει, “τραγούδα π….η τώρα απο εκεί που είσαι”.
Στη δεύτερη συνομιλία του, ακούγονται πάλι ο Σ. Δεβελέκος και ένας ακόμη χρυσαυγίτης να γελάνε με το δολοφονημένο Π. Φύσσα. Μάλιστα, χλευάζουν τη συμμετοχή του νεκρού σε σατιρική εκπομπή λέγοντας: “Τώρα θα κάνει εκπομπή από το παράδεισο”.
Την ίδια στιγμή, όπως καταγγέλλουν δικηγόροι της πολιτικής αγωγής στη δίκη για την εγκληματική οργάνωση της ΧΑ, μόνο μετά τη δολοφονία Φύσσα μετατράπηκαν σε κακουργήματα οι κατηγορίες για τις επιθέσεις χρυσαυγιτών σε Πέραμα και Ιχθυόσκαλα.
16 Σεπτεμβρίου 2014… Παράταση στην κράτηση του Γιώργου Ρουπακιά
Την παράταση της προσωρινής κράτησης του Γιώργου Ρουπακιά, δράστη της δολοφονίας του Παύλου Φύσα πριν ένα χρόνο στο Κερατσίνι, για ακόμη ένα εξάμηνο διατάσσει με βούλευμά του το Συμβούλιο Εφετών.
Οι εφέτες, με το βούλευμά τους, με αριθμό 1589/2014, θεωρούν ότι ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία του μουσικού και για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή πρέπει να παραμείνει στη φυλακή και για τρίτο εξάμηνο.
Το βούλευμα εκδόθηκε ενόψει της συμπλήρωσης στις 21 Σεπτεμβρίου, 12 μηνών προσωρινής κράτησης για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, έγκλημα που οδήγησε στη δικαστική έρευνα για την παράνομη δράση της Χρυσής Αυγής. Σε βάρος του Ρουπακιά έχει εκδοθεί και δεύτερο ένταλμα προσωρινής κράτησης, τον περασμένο Οκτώβριο, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.
Ο κατηγορούμενος, που κρατείται στις φυλακές Μαλανδρίνου, απέστειλε αίτημα στους εφέτες προκειμένου να αρθεί η προσωρινή του κράτηση επικαλούμενος οικονομικούς λόγους καθώς και τον πρότερο έντιμο βίο του. Δηλώνοντας δε, μετανιωμένος για το έγκλημα που διέπραξε ζητά την “επιείκεια” των δικαστών.