Τι σημαίνει για τον ασθενή η έλλειψη του φαρμάκου του
Διαβάζεται σε 5'Σοβαρά προβλήματα στην υγεία των ασθενών μπορεί να προκαλέσουν οι ελλείψεις φαρμάκων, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ποια λύση προτείνουν οι ειδικοί.
- 27 Νοεμβρίου 2023 12:09
Ελλείψεις φαρμάκων υπήρχαν πάντα. Όχι όμως σε τόσο μεγάλη κλίμακα, όπως τις βίωσαν οι ασθενείς τα τελευταία χρόνια με την πανδημία του κορονοϊού.
Σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ευρώπη δεν έχει καμία ανεξαρτησία στον τομέα της παραγωγής φαρμάκων, καθώς το 40 % των τελικών φαρμακευτικών προϊόντων που διατίθενται στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) προέρχονται από τρίτες χώρες.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η έκθεση, από 60% έως 80 % των δραστικών ουσιών των φαρμάκων που διακινούνται στις χώρες της ΕΕ, παρασκευάζονται εκτός ΕΕ, κυρίως στην Κίνα και την Ινδία. Το ποσοστό αυτό πριν από 30 χρόνια ήταν μόλις 20%.
Ινδία και Κίνα φέρονται να παράγουν το 60% της παρακεταμόλης, το 90% της πενικιλίνης και το 50% της ιβουπροφαίνης παγκοσμίως.
Ο λόγος, λοιπόν, που υπήρξαν τόσο μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων, είναι ότι η πανδημία αύξησε κατακόρυφα τη ζήτηση σε φάρμακα σε όλο τον κόσμο και οι χώρες αυτές μείωσαν δραματικά τις εξαγωγές τους, ώστε οι πολίτες τους να μην αντιμετωπίσουν ελλείψεις και κινδυνεύσει η δημόσια υγεία.
Ποια προβλήματα προκαλούν στους ασθενείς οι ελλείψεις φαρμάκων
Σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η έλλειψη του φαρμάκου ενός ασθενή μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία του, ανάλογα με τη φύση της ασθένειας που αντιμετωπίζει και τη σοβαρότητά της.
Σε γενικές γραμμές, η έλλειψη φαρμάκου μπορεί να:
- Επιδεινώσει την ασθένεια: Τα φάρμακα χορηγούνται για να θεραπεύσουν ή να ελέγξουν μια ασθένεια. Η διακοπή της θεραπείας μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της νόσου, με αποτέλεσμα την εμφάνιση συμπτωμάτων, επιπλοκών ή ακόμα και θανάτου.
- Αυξήσει στο κόστος υγειονομικής περίθαλψης και την ταλαιπωρία: Η επιδείνωση της ασθένειας ή η εμφάνιση συμπτωμάτων, μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του κόστους υγειονομικής περίθαλψης, καθώς ο ασθενής μπορεί να χρειαστεί να νοσηλευτεί ή να υποβληθεί σε πρόσθετες θεραπείες.
- Μειώσει την ποιότητα ζωής: Η επιδείνωση της ασθένειας ή η εμφάνιση συμπτωμάτων μπορεί να μειώσουν την ποιότητα ζωής του ασθενούς, καθώς μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργικότητά του, την ικανότητά του να εργάζεται ή να συμμετέχει σε δραστηριότητες που του αρέσουν.
Συγκεκριμένα, σε ασθενείς με χρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, η καρδιακή νόσος ή η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), η έλλειψη του φαρμάκου τους μπορεί να έχει ιδιαίτερα σοβαρές συνέπειες.
Για παράδειγμα, η διακοπή της θεραπείας για τον διαβήτη μπορεί να οδηγήσει σε υπεργλυκαιμία, η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, όπως καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια και νεφρική ανεπάρκεια.
Η διακοπή της θεραπείας για την υπέρταση μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής ανεπάρκειας.
Η διακοπή της θεραπείας για την καρδιολογική νόσο μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση της ασθένειας και αύξηση του κινδύνου καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Η διακοπή της θεραπείας για τη ΧΑΠ μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της αναπνευστικής δυσκολίας, η οποία μπορεί να δυσκολέψει την καθημερινή ζωή του ασθενούς.
Στο ίδιο πλαίσιο, η αναζήτηση φαρμάκων μέσω του Διαδικτύου, είναι ακόμη ένα μεγάλο πρόβλημα, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις τα φάρμακα αυτά είναι επικίνδυνα ακόμα και για τη ζωή των ασθενών.
Πώς θα αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις φαρμάκων στην Ελλάδα και την Ευρώπη
Σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «οι σημερινές ελλείψεις φαρμάκων σε διεθνές επίπεδο καταδεικνύουν εμφατικά τη σημαντική ανάγκη για την ύπαρξη ισχυρής ενδοκοινοτικής παραγωγής φαρμακευτικών σκευασμάτων, και την απεξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την προμήθεια πρώτων υλών από την Ινδία και την Κίνα».
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία DEMO απαντά έμπρακτα στην ανάγκη, με την κατασκευή παραγωγικού hub στη Βιομηχανική Περιοχή της Τρίπολης για την παραγωγή πρώτων υλών και τελικών φαρμάκων, τοποθετώντας την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή για τη διασφάλιση της επάρκειας της Ευρώπης σε φάρμακα.
Το έργο της DEMO στην Τρίπολη υλοποιείται στο πλαίσιο του του πολυδιάστατου επενδυτικού πλάνου συνολικού ύψους €356 εκατ. της εταιρείας που ανακοινώθηκε το Νοέμβριο του 2021 και αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το 2027.
Πιο συγκεκριμένα, το παραγωγικό campus εκτείνεται σε συνολική έκταση 74.000τ.μ. κι επιπλέον των τεσσάρων παραγωγικών μονάδων πρώτων υλών φαρμάκων δυναμικότητας 270 τόνων, περιλαμβάνει και τέσσερεις παραγωγικές μονάδες τελικών φαρμάκων δυναμικότητας 324 εκατομμυρίων τεμαχίων.
Σε πλήρη λειτουργία, οι νέες μονάδες στην Τρίπολη αναμένεται να δημιουργήσουν περισσότερες από 600 άμεσες θέσεις εργασίας και να καλύψουν με τη δυναμική τους το 30% της Ε.Ε. σε πενικιλινούχα φάρμακα και το 37% της ΕΕ σε ογκολογικά φάρμακα, προάγοντας την Ελλάδα σε φαρμακευτικό hub της Ευρώπης.
Ως εκ τούτου, η φαρμακοβιομηχανία DEMO, όντας η πρώτη ελληνική εταιρεία που θα πραγματοποιήσει παραγωγή πρώτης ύλης στην Ελλάδα, συμβάλλει άμεσα στο στόχο της Φαρμακευτικής Στρατηγικής της Ευρώπης για αναβάθμιση και επαναπατρισμό της παραγωγής πρώτων υλών σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Παράλληλα, οι επενδύσεις της εταιρείας στο σύνολο τους αποδεικνύουν πως η DEMO προσφέρει προστιθέμενη αξία στη παραγωγική βάση της Ευρώπης συνεισφέροντας στην στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, υποστηρίζοντας την ανταγωνιστικότητα, την καινοτομία και την βιωσιμότητα και εξασφαλίζοντας την πρόσβαση των ασθενών σε φάρμακα υψηλής ποιότητας.