René Laennec: Η επέτειος γενεθλίων του Γάλλου που εφηύρε το στηθοσκόπιο στο doodle της Google
Η κεντρική σελίδα της μηχανής αναζήτησης είναι αφιερωμένη στο Γάλλο γιατρό χάρη στον οποίο κατασκευάστηκε το στηθοσκόπιο
- 17 Φεβρουαρίου 2016 06:54
Σαν σήμερα, στις 17 Φεβρουαρίου 1781, γεννήθηκε ο Ρενέ Θεόφιλος Υάκινθος Λαενέκ. Ο γιατρός θεωρείται σήμερα ο εφευρέτης του στηθοσκόπιου το 1816, ενώ προσπαθούσε να βοηθήσει μια ευτραφής γυναίκα να γεννήσει. Ο Λαενέκ γεννήθηκε στη Βρετάνη και ορφανός από μητέρα, ξεκίνησε τις σπουδές ιατρικής όταν ο πατέρας του, δικηγόρος αυτός στο επάγγελμα, τον αποθάρρυνε από το να γίνει γιατρός. Έτσι, ο Λαενέκ έκανε ένα διάλειμμα κατά το οποίο ταξίδεψε στη χώρα, χόρεψε, μελέτησε Ελληνικά και έγραψε ποίηση. Τελικά, επέστρεψε στις σπουδές του για το καλό της ιατρικής.
Ο ίδιος γράφει για το περιστατικό που τον οδήγησε στην προσπάθεια να ακροαστεί το στήθος της ασθενούς. “Τύλιξε σε ρολό μια δεσμίδα χαρτιών και εφάρμοσα τη μία άκρη στο σημείο της καρδιάς, ενώ στην άλλη έβαλα το αυτί μου. Με έκπληξη διαπίστωσα πως μπορούσα να ακούσω πολύ πιο καθαρά την καρδιά, από ότι ακουμπώντας απευθείας το αυτί μου στο στήθος της ασθενούς”.
Το πρώτο στηθοσκόπιο που κατασκεύασε ήταν ένας ξύλινος κύλινδρος μήκους, με διάμετρο 2.5 εκατοστών και κενό στο εσωτερικό του. Με το νέο του εργαλείο ο Γάλλος γιατρός ήταν ο πρώτος που κατάφερε να εξετάσει τους πνεύμονες ασθενών με τόση ακρίβεια, ακούγοντας πολύ πιο καθαρά το πρόβλημα των ασθενών και γι’ αυτό άλλωστε ήταν και ο πρώτος που μίλησε για ρόγχους και άσθμα.
Όπως συμβαίνει με κάθε καινοτομία, δεν ενθουσίασε όλους τους συναδέλφους του Λαενέκ και πολλοί επέμειναν στην απευθείας επαφή και αφουγκρασμό του στήθους των ασθενών. Ο ίδιος, όταν έφτασε κοντά στο θάνατο, έδωσε την εφεύρεσή του στον ανιψιό του τονίζοντας πως αυτή αποτελεί “τη μεγαλύτερη κληρονομιά της ζωής μου”.
Ο Γάλλος που έντυσε με ελληνικά ονόματα ιατρικούς όρους
Ο Λαενέκ όμως ασχολήθηκε και με άλλες πτυχές της ιατρικής, εξελίσσοντας τις γνώσεις του χώρου σε ασθένειες όπως η περιτονίτιδα και η κίρρωση. Μάλιστα, σε αυτόν οφείλεται η απόδοση του ελληνικού ονόματος κίρρωση στην ασθένεια του ήπατος, από την αρχαία ελληνική λέξη κίρρος, που σημαίνει κιτρινωπός και αναφέρεται στο χαρακτηριστικό υπόχρωμα των ασθενών με ίκτερο.
Επιπλέον, από την αγάπη του για τα ελληνικά, έδωσε την ονομασία μελάνωμα και περιέγραψε τη μετάσταση του μελανώματος στους πνεύμονες. Πέθανε από αρτηριοσκλήρωση, όπως και η μητέρα του σε ηλικία μόλις 46 ετών.
Με πληροφορίες από Wikipedia