Ρίο 2016: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τους 31ους Ολυμπιακούς Αγώνες

Ρίο 2016: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τους 31ους Ολυμπιακούς Αγώνες
2007 Getty Images

Οι αριθμοί, τα μετάλλια, οι πρωτιές, η ελληνική αποστολή και το πλήρες πρόγραμμα τηλεοπτικής μετάδοσης όλων των αθλημάτων

Φωτογραφίες: www.rio2016.com

Σε ολυμπιακούς ρυθμούς το Ρίο ντε Τζανέιρο από την Παρασκευή 5 έως το Σάββατο 21 Αυγούστου οπότε και ολοκληρώνονται οι τριακοστοί πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι πρώτοι στην ιστορία του θεσμού που διοργανώνει χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Η τελετή έναρξης θα γίνει στο περίφημο στάδιο Μαρακανά στις 20.00 το βράδυ της Παρασκευής, ώρα Βραζιλίας. Καθώς η Ελλάδα είναι έξι ώρες μπροστά, στη χώρα μας η τελετή θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ βιντεοσκοπημένη στις 11:00 το πρωί του Σαββάτου, 6 Αυγούστου.

Το πλήρες πρόγραμμα της τηλεοπτικής μετάδοσης

 

Στους αγώνες συμμετέχουν 10.500 αθλητές από 206 χώρες, συμπεριλαμβανομένου για πρώτη φορά του Κοσόβου και του Νοτίου Σουδάν. Τα μέλη των εθνικών αποστολών θα διαγωνιστούν σε 42 αθλήματα, μεταξύ των οποίων το γκολφ και το ράγκμπι που επανέρχονται ως ολυμπιακά αγωνίσματα μετά από 112 και 92 χρόνια αντίστοιχα.

Οι περισσότεροι αγώνες θα διεξαχθούν σε 33 σημεία εντός του Ρίο, πλην ορισμένων που θα φιλοξενηθούν στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας, Μπραζίλια, στο Σάο Πάολο και στη Μανάους.  Περίπου 7,5 εκατ. εισιτήρια ήταν διαθέσιμα προς πώληση, με τις τιμές να κυμαίνονται από 10 ευρώ έως και 1.200.

 
2015 Getty Images

 

2016 Getty Images

 

2015 Getty Images
2015 Getty Images

2016 Getty Images

 

Για τη διεκπεραίωση των αγώνων εργάζονται 90.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους 50.000 εθελοντές. Για την ασφάλεια των Αγώνων έχουν επιστρατευτεί 85.000 μέλη των σωμάτων ασφαλείας, αριθμός διπλάσιος από αυτόν του Λονδίνου.  Στη σκιά του σκανδάλου ντόπινγκ και τον αποκλεισμό των αθλητών της Ρωσίας, κατά τη διάρκεια των αγώνων, 200 αξιωματούχοι θα διενεργήσουν περίπου 5.500 ελέγχους αντι-ντόπινγκ. Για την ειδησεογραφική κάλυψη των αγώνων έχουν μεταβεί στη Βραζιλία 20.000 δημοσιογράφοι.

Οι αθλητές διεκδικούν συνολικά 5.130 μετάλλια που κατασκευάστηκαν στο Νομισματοκοπείο της Βραζιλίας. Κάθε ένα ζυγίζει 500 γραμμάρια και είναι φτιαγμένο ως επί το πλείστον από ασήμι. Το χρυσό μετάλλιο περιέχει 494 γραμμάρια ασήμι και μόλις 6 γραμμάρια του πολύτιμου κίτρινου μετάλλου, ενώ η αξία του υπολογίζεται σε 600 αμερικανικά δολάρια.

Rio2016 / Alex Ferro

 

 

Ζήσε το πάθος σου

Το σλόγκαν των φετινών αγώνων είναι “Viva sua paixã” που σημαίνει “Ζήσε το πάθος σου”. Η μασκότ είναι ένα κίτρινο-μπλε πλάσμα που αντιπροσωπεύει την άγρια ζωή της Βραζιλίας και ονομάζεται «Vinicius», από τον Βραζιλιάνο ποιητή και μουσικό Vinicius de Moraes.

Με τον προϋπολογισμό άλλωστε να κυμαίνεται στο 1/10 του αντίστοιχου του Λονδίνου, οι ιθύνοντες της τελετής έναρξης πόνταραν πολλά στο πάθος. Όπως είχε δηλώσει ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης Φερνάντο Μεϊρέλες, που έγινε ιδιαίτερα γνωστός με την ταινία “Cidade de Deus” (“Η πόλη του Θεού”), το βασικό της χαρακτηριστικό θα είναι η αυθεντικότητα και σκοπό δεν θα έχει να υμνήσει τη Βραζιλία αλλά ολόκληρο τον πλανήτη και να περάσει το μήνυμα για ένα καλύτερο κόσμο. Αυτό βεβαίως δεν θα εμποδίσει τους 109 εκτοξευτές να κάνουν τη νύχτα μέρα πάνω από το στάδιο Μαρακανά με 3 τόνους πυροτεχνήματα.

2007 Getty Images

2013 LatinContent

Για πρώτη φορά

Είναι η πρώτη φορά που η τελετή έναρξης και λήξης θα γίνει σε ένα καθαρά ποδοσφαιρικό γήπεδο. Οι Ολυμπιακοί του Ρίο άλλωστε συγκεντρώνουν αρκετές πρωτιές. Είναι όπως είπαμε οι πρώτοι που λαμβάνουν χώρα στη Λατινική Αμερική, οι πρώτοι σε χώρα που μιλούν πορτογαλικά και η πρώτη με μια αποστολή που δεν εκπροσωπεί κάποιο έθνος αλλά συνολικά τους πρόσφυγες.

Η Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων συγκροτήθηκε με στόχο την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα και απαρτίζεται από 10 αθλητές. Οι πέντε εξ αυτών είναι από το Νότιο Σουδάν και θα διαγωνιστούν σε αγώνες δρόμου, ο ένας είναι από την Αιθιοπία και θα τρέξει στον Μαραθώνιο, δύο είναι από τη Συρία και θα διαγωνιστούν στην κολύμβηση ενώ ένας ακόμα από το Κονγκό θα λάβει μέρος στους αγώνες τζούντο.

2015 Getty Images
2015 Getty Images

2016 Getty Images

 

Γιατί στο Ρίο

Το γεγονός ότι οι αγώνες δεν είχαν διοργανωθεί ξανά σε χώρα της Λατινικής Αμερικής καθώς και η συνεισφορά που θα μπορούσαν να έχουν στην ανάπτυξη της Βραζιλίας ήταν δύο παράγοντες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην επιλογή του Ρίο το 2009. Πολλά όμως άλλαξαν από το 2009, όταν Βραζιλία παρουσίαζε διψήφια ανάπτυξη, και η οικονομία της βρισκόταν στην 9η θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Επτά χρόνια μετά, μελέτη της Goldman Sachs εκτιμά ότι τα 10 περίπου δισεκατομμύρια που διοχετεύθηκαν σε υποδομές και logistics για τις ανάγκες των αγώνων δεν θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας, η οποία μάλιστα έφτασε στο παρά πέντε της διοργάνωσης αντιμέτωπη με πολλά προβλήματα. Μελέτες για επικίνδυνα μολυσμένα νερά και ειδήσεις για καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των υποδομών και έκαναν το γύρο του κόσμου, ενώ δεν ήταν λίγες οι αποστολές που ανέφεραν προβλήματα που αντιμετώπισαν στο Ολυμπιακό χωρίο.

 

“Ειδικότερα το θέμα των μετακινήσεων αποτελεί καθημερινό αντικείμενο συζήτησης στη σύσκεψη των Αρχηγών αποστολής όλων των Ολυμπιακών ομάδων. Οι διαμαρτυρίες αφορούν ακόμα και τη ματαίωση εξ αιτίας των οδηγών προπονήσεων αθλητών και ομάδων. Ελπίζω ότι μέχρι την τελετή έναρξης να βελτιωθεί η κατάσταση” δήλωσε σχετικά ο Αρχηγός της ελληνικής αποστολής Ισίδωρος Κούβελος, ευχόμενος καλή επιτυχία σε όλους τους Έλληνες αθλητές. “Θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία σε όλους τους αθλητές μας. Διαπιστώνω ότι υπάρχει έκδηλη πίστη και αισιοδοξία από όλους που υπόσχονται να καταβάλουν όλες τους τις δυνάμεις για να προσφέρουν υπερηφάνεια και χαρά στους Έλληνες φιλάθλους”.

Η ελληνική αποστολή

Συνολικά είναι 97 οι Έλληνες αθλητές και οι Ελληνίδες αθλήτριες που εξασφάλισαν την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες:

ΣΤΙΒΟΣ 26

Κώστας Φιλιππίδης (επί κοντώ)

Κατερίνα Στεφανίδη (επί κοντώ)

Νικόλ Κυριακοπούλου (επί κοντώ)

Λυκούργος Τσάκωνας (200μ.)

Μαρία Μπελιμπασάκη (200μ.)

Αντώνης Μάστορας (ύψος) (είναι τραυματίας)

Κώστας Μπανιώτης (ύψος)

Κώστας Δουβαλίδης (110μ. εμπόδια)

Αλέξανδρος Παπαμιχάηλ (50χλμ. και 20χλμ. βάδην)

Αντιγόνη Ντρισμπιώτη (20χλμ. βάδην)

Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου (δίσκος)

Σοφία Ρήγα (μαραθώνιος)

Ράνια Ρεμπούλη (μαραθώνιος)

Χριστόφορος Μερούσης (μαραθώνιος)

Βούλα Παπαχρήστου (τριπλούν)

Nίκος Σκαρβέλης (σφαίρα)

Αλεξία Πάππας (10.000)

Παναγιώτα Τσινοπούλου (20χλμ. βάδην)

Παναγιώτα Βλαχάκη (Μαραθώνιος)

Μίλτος Τεντόγλου (μήκος)

Λίλη Αλεξούλη (μήκος)

Mιχάλης Αναστασάκης (σφυροβολία)

Mιχάλης Καλομοίρης (μαραθώνιος)

Ελισάβετ Πεσιρίδου (100 εμπόδια)

Ειρήνη Βασιλείου (400μ.)

Σοφία Υφαντίδου (έπταθλο)

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ 15

Κριστιάν Γκολομέεφ (50μ. και 100μ. ελεύθερο)

Στέφανος Δημητριάδης (200μ. πεταλούδα)

Οδυσσέας Μελαδίνης (50μ. ελεύθερο)

Ανδρέας Βαζαίος (200μ. μικτή ατομική)

Παναγιώτης Σαμιλίδης (200μ. πρόσθιο)

Νόρα Δράκου (50μ. ελεύθερο)

Σπύρος Γιανιώτης (10χλμ. μαραθώνια κολύμβηση)

Κέλυ Αραούζου (10χλμ. μαραθώνια κολύμβηση)

Αννα Ντουντουνάκη (100μ. πεταλούδα)

Απόστολος Χρήστου (100 ύπτιο)

Δημήτρης Κουλούρης (200μ. πρόσθιο)

Χρήστος Κατραντζής (4Χ100 ελεύθερο)

Θοδώρα Γιαρένη (50μ. ελεύθερο)

Κριστέλ Βουρνά (100μ. πεταλούδα)

Δημήτρης Δημητρίου (400μ. ελεύθερο)

ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ 2

Ντουέτο

Ευαγγελία Πλατανιώτη, Εβελίνα Παπάζογλου

ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ 13

Εθνική ομάδα των ανδρών

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ 7

Βύρωνας Κοκκαλάνης (RS:Χ)

Τζέλη Σκαρλάτου (RS:Χ)

Παύλος Καγιαλής,

Παναγιώτης Μάντης (470)

Γιάννης Μιτάκης (Φιν)

Σοφία Μπεκατώρου – Μιχάλης Πατενιώτης (Νacra 17)

ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ 2

Άννα Κορακάκη (αεροβόλο πιστόλι)

Ευθύμης Μίττας (σκητ)

 

ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ 10

Κατερίνα Νικολαΐδου,

Σοφία Ασουμανάκη (διπλό σκιφ γυναικών)

Γιάννης Χρήστου, Γιώργος Τζιάλας, Διονύσης Αγγελόπουλος, Γιάννης Τσίλης (τετράκωπος ανδρών)

Μαγδανής Παναγιώτης, Ντούσκος Στέφανος, Γιάνναρος Σπύρος, Πέτρου Γιάννης (τετράκωπος άνευ ελαφρών βαρών) και αναπληρωματικοί: Λευτέρης Κόνσολας και Θωμάς Καραμήτρος.

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ 9

Λευτέρης Πετρούνιας (ενόργανη)

Bλάσης Μάρας (ενόργανη)

Βαρβάρα Φίλιου (ρυθμική)

Βάσω Μιλλούση (ενόργανη)

Εθνική ομάδα ανσάμπλ (Σταυρούλα Σαμαρά, Ελένη Δόικα, Μιχαέλα Μεταλλίδου, Ιωάννα Αναγνωστοπούλου, Ζωή Κοντογιάννη)

ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ 3

Γιάννης Ταμουρίδης (ποδηλασία δρόμου)

Xρήστος Βολικάκης (ποδηλασία πίστας)

Δημήτρης Αντωνιάδης (ορεινή ποδηλασία)

ΞΙΦΑΣΚΙΑ 2

Βάσω Βουγιούκα

Κατερίνα Κοντοχριστοπούλου

ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ 1

Παναγιώτης Γκιώνης

ΠΑΛΗ 1

Μαρία Περβολαράκη

ΤΖΟΥΝΤΟ 2

Ηλίας Ηλιάδης

Ρομάν Μουστόπουλος

ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ 1

Θόδωρος Ιακωβίδης 85κ.

ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ 1

Ευαγγελία Ψάρρα

Οι σταρ της διοργάνωσης

Ο μεγαλύτερος σε ηλικία σπρίντερ που μπήκε ποτέ σε Ολυμπιακή ομάδα των ΗΠΑ, ο Τζάστιν Γκάτλιν, επιστρέφει μετά την τιμωρία του για χρήση αναβολικών με στόχο να μην ξαναδεί την πλάτη του Μπολτ  όπως συνέβη στο Λονδίνο το 2012.

Ο ταχύτερος άνθρωπος στον κόσμο, ο Τζαμαϊκανός Γιουσέιν Μπολτ θα είναι εκεί στα 100 και στα 200 για τους τελευταίους του αγώνες.

Η κυρίαρχος στα 100 μέτρα από την Τζαμάϊκα, Σέλι Ανν Φρέιζερ Πράις, θέλει να γίνει η πρώτη αθλήτρια με 3 χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια στο 100άρι.

Ο άσσος της Μπαρτσελόνα Νειμάρ ηγείται της προσπάθεια ενός έθνους που ζει και πεθαίνει για το ποδόσφαιρο να διασώσει το γόητρό του.

Το νούμερο 1 στο γυναικείο τένις, Σερένα Ουίλιαμς, θα είναι εκεί για 4η φορά και θα κυνηγήσει το 5ο και 6ο της χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο.

Ο 31χρονος Μάικλ Φελπς παίρνει μέρος στους 5ους Αγώνες του έχοντας κατακτήσει τα περισσότερα μετάλλια από οποιονδήποτε: 22 συνολικά, εκ των οποίων τα 18 χρυσά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα