Σαν σήμερα: Όλα τα γεγονότα της 9ης Σεπτεμβρίου

Σαν σήμερα: Όλα τα γεγονότα της 9ης Σεπτεμβρίου
Σαν σήμερα, το 1971, ένα χρόνο μετά τη διάλυση των Beatles, ο Τζον Λένον ηχογραφεί το "Imagine". AP

Σαν σήμερα το 1993 στην Ινδία, 50.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στο Νέο Δελχί και δεκάδες έχασαν τη ζωή τους, εξαιτίας των χειρότερων πλημμύρων πού έπληξαν τη χώρα τα τελευταία 17 χρόνια. Δείτε τί άλλο συνέβη.

Δείτε αναλυτικά όλα τα γεγονότα που έχουν μείνει στην ιστορία και που συνέβησαν σαν σήμερα, 9 Σεπτεμβρίου.

1902: Μεταλλωρύχοι κάνουν εξόρυξη χρυσού στην Αλάσκα.

1917: Στην Ελλάδα, ο βασιλικός κήπος αποδίδεται στη χρήση του κοινού.

1920: Σεισμοί στην Ιταλία προκαλούν το θάνατο 500 ατόμων και αφήνουν άστεγα άλλα 20.000.

1921: Η Γουατεμάλα, η Ονδούρα και το Σαλβαντόρ υπογράφουν καταστατικό χάρτη, ιδρύοντας την Ομοσπονδία των Δημοκρατιών Κεντρικής Αμερικής.

1922: Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, οι Έλληνες παραδίδουν τη Σμύρνη στους Τούρκους.

1926: Εκδηλώνεται στην Αθήνα το κίνημα του Γεωργίου Κονδύλη. Αιματηρές συγκρούσεις με περίπου 300 νεκρούς και πολλούς τραυματίες.

Την ίδια μέρα, ιδρύεται το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

1933: Ο πρωθυπουργός Παναγής Τσαλδάρης αναχωρεί για την Άγκυρα με σκοπό να υπογράψει ελληνοτουρκικό σύμφωνο φιλίας.

1939: Στην Πολωνία, τα γερμανικά στρατεύματα φτάνουν στην Βαρσοβία.

Την ίδια μέρα στην Ελλάδα, γίνονται συστάσεις για κατανάλωση του ψωμιού με φειδώ, αποφυγή κάθε σπατάλης και εντατικότερη καλλιέργεια της γης.

1947: Κάνει την εμφάνισή του στην Αμερική ο πρώτος ιός των ηλεκτρονικών υπολογιστών, στον υπολογιστή Mark II του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

1965: Μετά την εισβολή του κινεζικού στρατού, το Θιβέτ γίνεται επαρχία της Λαϊκής Δημοκρατία της Κίνας.

1971: Ένα χρόνο μετά τη διάλυση των Beatles, ο Τζον Λένον ηχογραφεί το “Imagine”.

1983: Δημοσιεύεται στον Τύπο το πλήρες κείμενο της συμφωνίας για τις βάσεις, που υπογράφηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με αυτό, οι βάσεις θα παραμείνουν στην Ελλάδα έως το 1990, ενώ ως αντάλλαγμα θα δοθεί αμερικανική βοήθεια για τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων.

1993: Το Ισραήλ και η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης συμφωνούν στην αμοιβαία αναγνώρισή τους με τη συμφωνία του Όσλο.

Την ίδια μέρα, ο βουλευτής Κιλκίς της ΝΔ, Γιώργος Συμπιλίδης, καταθέτει στη Βουλή δήλωση ανεξαρτητοποίησης. Μετά τις αποχωρήσεις τεσσάρων βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη «πέφτει» και προκηρύσσονται εκλογές για τις 10 Οκτωβρίου.

1995: Θεμελιώνεται το Μέγαρο Μουσικής στη Θεσσαλονίκη.

Την ίδια μέρα, στην Ινδία, 50.000 άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους στο Νέο Δελχί και δεκάδες χάνουν τη ζωή τους, εξαιτίας των χειρότερων πλημμύρων πού έπληξαν τη χώρα τα τελευταία 17 χρόνια.

1996: Στην Κύπρο, η κυβέρνηση δίνει συγκλονιστικά στοιχεία στη δημοσιότητα, που αποδεικνύουν ότι, δολοφόνος του Σολωμού Σολωμού στη Δερύνεια είναι ο Κενάν Ακίν, “υπουργός” Γεωργίας του ψευδοκράτους.

1997: Στη Γερμανία, νέο ρεκόρ σημειώνει η ανεργία αγγίζοντας το ποσοστό του 11,4%.

Σαν σήμερα το 1585 γεννήθηκε ο γάλλος καρδινάλιος και πρωθυπουργός Ρισελιέ, το 1828 ο ρώσος συγγραφέας, Λέον Τολστόι και το 1922 ο πολιτικός και συγγραφέας, Μανώλης Γλέζος. Την ίδια μέρα το 1901 πέθανε ο γάλλος ζωγράφος και λιθογράφος Ανρί ντε Τουλούζ Λοτρέκ, ο “πατέρας” της αφίσας, το 1976 ο Μεγάλος Τιμονιέρης της Κίνας Μάο Τσε Τουνγκ και το 2003 ο αμερικανός επιστήμονας, Έντουαρντ Τέλερ, πατέρας της βόμβας υδρογόνου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα