Σήμερα δεν είναι απλά Καθαρά Δευτέρα. Είναι και η μέρα του ‘Πι’

Σήμερα δεν είναι απλά Καθαρά Δευτέρα. Είναι και η μέρα του ‘Πι’

Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, όλο και περισσότεροι Αμερικάνοι γιορτάζουν το ελληνικό γράμμα σύμβολο της μαθηματικής σταθεράς που αναπαριστά το λόγο της περιφέρειας προς τη διάμετρο ενός κύκλου. Ναι, στο πάρτι το π=3,14 μοιάζει πιο διασκεδαστικό

Μπορεί η σημερινή μέρα να είναι με βάση το κινητό εορτολόγιο της Ορθόδοξης εκκλησίας, Καθαρά Δευτέρα, όμως ημερολογιακά, η μέρα αυτή αντιπροσωπεύει μια ακόμη γιορτή που κατά κάποιο τρόπο έχει ελληνικές ρίζες. Εδώ και κάποια χρόνια, γιορτάζεται στην Αμερική κάθε χρόνο, τέτοια μέρα, η ημέρα του πι. Όπου “π” το γνωστό σε όλους από τα μαθηματικά 3,14 (και άλλα ατελείωτα δεκαδικά) που περιγράφει το λόγο περιφέρειας προς τη διάμετρο ενός κύκλου. Γιορτάζουμε την ημέρα του ‘π’, καθώς σήμερα ο τρίτος (3) μήνας του χρόνου και η δέκατη τέταρτη (14) μέρα του μήνα Μαρτίου, αναπαριστούν τέλεια το 3,14.

Ήταν ο Αρχιμήδης που προσπάθησε να ορίσει τον λόγο αυτό, υπολογίζοντας πως ο αριθμός “π” ορίζεται κατά προσέγγιση από το αποτέλεσμα της διαίρεσης 22/7. Το γράμμα της ελληνικής αλφαβήτου παρόλα αυτά χρησιμοποιήθηκε πολύ αργότερα, το 16ο αιώνα από τον Γουίλιαμ Τζονς, που τον επέλεξε ως αρχικό γράμμα της λέξης περίμετρος.

Η γιορτή του ‘πι’

Καθώς οι Αμερικάνοι έχουν εμμονή με το ελληνικό αλφάβητο, απόδειξη πως όλες οι αδερφότητες των πανεπιστημίων τους είναι ένας συνδυασμών ελληνικών γραμμάτων, αλλά και με δεδομένο πως στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού το έχουν συνήθεια να δημιουργούν νέες αφορμές για γιορτή, δεν άργησε να καθιερωθεί η μέρα.

Οι φανατικοί φτιάχνουν πίτες όπου σχεδιάζουν το γράμμα της ελληνικής αλφαβήτου, συγκεντρώνονται σε σπίτια και δοξάζουν την παραδοξότητα της μαθηματικής σταθεράς που αν και αναφέρεται σε ένα πολύ βασικό σχήμα, τον κύκλο, είναι ένας αριθμός με ατελείωτα δεκαδικά ψηφία (υπολογίζονται σε μερικά τρισεκατομμύρια).

Όπως διαβάζουμε στη Wikipedia, η πρώτη μεγάλης κλίμακας γιορτή στις 14 του Μάρτη εντοπίζεται το 1988 στο Σαν Φραντσίσκο, ενώ το 2009 η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο αναγνωριζόταν η ημέρα ως Εθνική Ημέρα ‘π’.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα