Σπάνια έγχρωμα καρέ: Η Θεσσαλονίκη, η Κέρκυρα και όλος ο πλανήτης, έναν αιώνα πριν

Σπάνια έγχρωμα καρέ: Η Θεσσαλονίκη, η Κέρκυρα και όλος ο πλανήτης, έναν αιώνα πριν

Στη δημοσιότητα σπάνιες έγχρωμες φωτογραφίες ενός ευεργέτη τραπεζίτη που είχε ένα όνειρο: Να ενώσει τον πλανήτη μέσα από τη φωτογραφία (Pics)

Το μακρινό 1909 ο εκατομμυριούχος Γάλλος τραπεζίτης και ευεργέτης Albert Kahn αποφάσισε να δημιουργήσει ένα φωτογραφικό αρχείο από όλους τους λαούς του κόσμου.

Χρησιμοποίησε λοιπόν την τεράστια περιουσία του για αποστολές φωτογράφων σε περισσότερες από 50 χώρες του κόσμου, συχνά σε κρίσιμες στιγμές της ιστορίας τους. Ο Kahn υιοθέτησε την τεχνική των πλακών αυτογραφίας που εφηύραν οι αδελφοί Lumiere (σύνθεση έγχρωμης φωτογραφίας με χρήση τριών βασικών χρωμάτων: βιολετί μπλε, κόκκινο και πράσινο) και προσέλαβε επαγγελματίες τους οποίους και χρηματοδότησε για να φωτογραφίσουν σε όλο τον κόσμο τα τεκταινόμενα της εποχής, εστιάζοντας σε πρόσωπα και πορτρέτα. 

Σκοπός του εβραϊκής καταγωγής τραπεζίτη, ήταν η αμοιβαία κατανόηση των λαών του πλανήτη μέσω της φωτογραφίας. Από το 1909 έως και το 1931 συλλέχτηκε ένα μοναδικό υλικό με 72.000 έγχρωμες φωτογραφίες και 183.000 μέτρα κινηματογραφικού φιλμ από τουλάχιστον 50 διαφορετικές χώρες του κόσμου.

Μεταξύ άλλων οι φωτογράφοι του πέρασαν από τις εξής χώρες: Βιετνάμ, Μογγολία, Ινδία, Νορβηγία, Μαυροβούνιο, Σερβία, Σουηδία, Αφρική, Ελβετία, Τουρκία, Ελλάδα. Το 1913 ομάδες του Albert Kahn με τους φωτογράφους Auguste Leon και Stephane Passet έφτασαν στα Βαλκάνια.

Πλάνα από το ντοκιμαντέρ του BBC που παρουσιάζει τις πρώτες έγχρωμες φωτογραφίες που τραβήχτηκαν ποτέ στη Νύμφη του Θερμαΐκού. Πρώιμες έγχρωμες φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης κατά την αυγή του 20ου αιώνα:

Στην Ελλάδα του 1913 φωτογράφησαν στρατιώτες στο Άγιο Όρος, το λιμάνι Θεσσαλονίκης αλλά και στιγμιότυπα από την Κέρκυρα και την καθημερινή της ζωή. Σε αυτούς οφείλουμε τις πρώτες έγχρωμες φωτογραφίες του ελλαδικού χώρου που έχουμε στην διάθεσή μας, αλλά και ορισμένες από τις πρώτες έγχρωμες φωτογραφίες στην ιστορία της φωτογραφίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Kahn έχασε όλη του την περιουσία το 1929 λόγω του τραπεζικού κραχ και πέθανε στις 14 Νοεμβρίου 1940 στην κατοικία του στην Boulogne. Στην Boulogne-sur-Seine βρίσκεται σήμερα και το μουσείο Albert-Kahn από το αρχείο του οποίου προέρχονται και τα ιστορικά καρέ που μπορείτε να δείτε παρακάτω.

Για την ιστορία, η πρώτη φωτογραφία χρώματος αποτέλεσε γεγονός το 1861, χάρη στο φυσικό James Clerk Maxwell.

Μια από τις πρώτες μεθόδους για έγχρωμες φωτογραφίες περιλάμβανε τη χρήση συνολικά τριών φωτογραφικών μηχανών κάθε μια από τις οποίες είχε ένα διαφορετικό φίλτρο χρώματος μπροστά από τον φακό. Το πρώτο έγχρωμο φιλμ (Autochrome) κυκλοφόρησε ως εμπορικό προϊόν το 1907 αλλά η σύσταση του ήταν διαφορετική από του μεταγενέστερου φιλμ Kodachrome, που κυκλοφόρησε το 1935 βασισμένο σε τρία επιχρωματισμένα στρώματα, το κάθε ένα ευαίσθητο σε ένα από τα τρία πρωτεύοντα χρώματα (μπλε, πράσινο και κόκκινο).

Τα έγχρωμα φιλμ διακρίνονται σε έγχρωμα αρνητικά ή έγχρωμα θετικά (ή διαφάνειες, slides).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα