“Κλειδί” για τις βιώσιμες επιχειρήσεις η παραγωγική αναγέννηση
Διαβάζεται σε 7'Την ανάγκη για μια ολοκληρωμένη στρατηγική για βιωσιμότητα των επιχειρήσεων σε μια οικονομία που αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις και δη την ανάγκη για παραγωγικό αναπροσανατολισμό ανέδειξε 8η Οικονομική Διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (Ε.ΕΝ.Ε), που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου.
- 13 Δεκεμβρίου 2024 09:35
Βασικό σημείο των λεχθέντων ήταν η συνομολόγηση ενός “νέου συμβολαίου” στη βάση συγκεκριμένων προτάσεων, ώστε και οι επιχειρήσεις να αναπτυχθούν αλλά και στη συνέχεια να αποδώσουν την δέουσα αξία στην κοινωνία.
Ειδικότερα, κατά την την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Πρόεδρος της Ε.ΕΝ.Ε, Κρίστιαν Χατζημηνάς, τόνισε την ανάγκη επένδυσης στο ανθρώπινο δυναμικό και αλλαγών στο μη μισθολογικό κόστος. «Αφήστε μας να εκπαιδεύσουμε το προσωπικό μας και μην μας φορολογείτε για την εκπαίδευση», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας τη σημασία της επανεκπαίδευσης των εργαζομένων και της απόκτησης νέων δεξιοτήτων, κυρίως ψηφιακών. Σημείωσε, δε, ότι με την επανεκπαίδευση αυξάνεται η παραγωγικότητα και πως μειώνοντας τους οριακούς φόρους, τότε θα δούμε τις επενδύσεις να μεγαλώνουν.
Η Πρόεδρος του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου, αναφέρθηκε στην ανάγκη για παραγωγική ενδυνάμωση της ελληνικής οικονομίας και τη βιομηχανική αναγέννηση, επισημαίνοντας τη σημασία της επαναβιομηχανοποίησης και της βιομηχανικής παραγωγής για την ενίσχυση του ΑΕΠ. Υπογράμμισε ότι οι προτάσεις της Ε.ΕΝ.Ε. μπορούν να γίνουν το σημείο αναφοράς για το διάλογο που απαιτείται για την ανάπτυξη.
«Η μεγάλη πρόκληση των επόμενων ετών είναι να αναβαθμίσουμε ποσοτικά και ποιοτικά τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, να επιτύχουμε την επαναβιομηχανοποίηση της οικονομίας μας με αιχμή την τεχνολογική και πράσινη μετάβαση, την καινοτομία και την εξωστρέφεια. Χρειάζεται να κινηθούμε με ταχύτητα. Ο επιχειρηματικός κόσμος είναι έτοιμος να κάνει τα άλματα που χρειάζονται με ουσιαστική επένδυση στον άνθρωπο, με συναντίληψη, συναίνεση και συνεργασία», τόνισε.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Παραγωγής, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ElvalHalcor, Μιχάλης Στασινόπουλος, εξέφρασε την ανάγκη για επιτάχυνση των τεχνολογικών και βιομηχανικών επενδύσεων, τονίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να ανακτήσει το χαμένο έδαφος και να βρει στρατηγικό όραμα για να καλύψει τις υστερήσεις της σε σχέση με άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία, που έχει σημειώσει διπλάσια εξαγωγές και έσοδα από τον τουρισμό.
«Η βιομηχανία και ειδικότερα η εξωστρεφής παραγωγή διεθνώς εμπορευσίμων αγαθών αποτελεί την καρδιά και την αποηχανή της ανάπτυξης και προτεραιότητα σε όλες τις σύγχρονες οικονομίες», υπογράμμισε και τόνισε ότι η βιομηχανία και ειδικότερα η εξωστρεφής παραγωγή διεθνώς εμπορευσίμων αγαθών αποτελεί την καρδιά και την ατμομηχανή της ανάπτυξης και την εμφανή προτεραιότητα σε όλες τις σύγχρονες οικονομίες. Παρόλ’ αυτά, σημείωσε, «η χώρα μας για ένα μεγάλο διάστημα είχε ξεχάσει τη βιομηχανία, η οποία δεν υπήρχε ούτε στους στόχους για την ανάπτυξη, ούτε στις λίστες με τους στρατηγικούς τομείς, και στις εξαγγελίες για την οικονομία. Ακόμα και το 2014 όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε τη Διακήρυξη για την αναγέννηση της βιομηχανίας, στην Ελλάδα δεν ασχολήθηκε κανείς με το θέμα».
Οι προθέσεις να γίνουν πράξεις
Όσον αφορά το παρόν, επεσήμανε ότι είναι θετικό γεγονός η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να στηρίξει την Βιομηχανία και ότι ο πρωθυπουργός και ο υπ. Ανάπτυξης περιέγραψαν με σαφήνεια την ανάγκη για ένα ουσιαστικό παραγωγικό μετασχηματισμό και την ενίσχυση των επενδύσεων και της Βιομηχανίας. Όμως υπογράμμισε ότι η ανάγκη είναι τόσο επείγουσα που οι προθέσεις πρέπει να γίνουν γρήγορα πράξεις.
Ο παραγωγικός κόσμος είπε είναι έτοιμος να επενδύσει, όμως η βιομηχανία ζητά συνθήκες ανταγωνισμού και λειτουργίας αντίστοιχες με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πχ δυνατότητα επιτυχημένων αποσβέσεων. Είμαστε οι μόνοι στον ΟΟΣΑ που δεν την έχουμε. Μία αγορά ενέργειας που να φέρει το κόστος ενέργειας στο επίπεδο των ανταγωνιστών μας και όχι παγίως υψηλότερο… Εχουμε 30-40 ευρώ τη μεγαβατώρα πιο ακριβή, δεν είναι ωραίο αυτό να το θεωρούμε φυσιολογικό,” τόνισε.
Oι προτάσεις για την φορολογία
“Η Βιομηχανία ζητά την άρση των εμποδίων και την χρήση κινήτρων που φέρνουν επενδύσεις. Επίσης να μη γίνεται φορολόγηση στο κόστος της. Άλλο είναι να φορολογείς το κέρδος, το οποίο είναι εν πάσει περιπτώσει μία εθνική πολιτική που συνδέεται και άλλο να φορολογείται το κόστος των εταιρειών εμποδίζοντάς τες να επιζούν και να αναπτύσσονται. Οι σοβαροί επιχειρηματίες αυτή την προτεραιότητα έχουν. Το μη μισθολογικό κόστος, οι εισφορές, τα χαρτόσημα που εμφανίζονται να είναι κάτι εκατομμυρίων τελευταία στα ενεργειακά…»
Σημείωσε, ότι είναι ανάγκη να δημιουργηθεί ένα υγιές παραγωγικό οικοσύστημα, και η χώρα κατά προτεραιότητα να διαμορφώσει ένα βιομηχανικό όραμα που θα της επιτρέψει να καλύψει το χαμένο έδαφος
Το κράτος πρέπει να καταλάβει τι κάνουμε και τι μπορούμε να προσφέρομε στην οικονομία. Να καταλάβει τι χρειαζόμαστε για να μπορούμε να επενδύουμε και να αναπτυσσόμαστε γιατί η βιομηχανία πρέπει συνεχώς να επενδύει.
Σύμφωνα με τον κ. Στασινόπουλο οι προτάσεις που κατέθεσε η ΕΕΝΕ θα μπορούσαν να είναι κεντρικά στοιχεία «μίας νέας βιομηχανικής πολιτικής», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται ότι οι προτάσεις της ΕΕΝΕ που ανακοινώθηκαν αφορούν τέσσερα συγκεκριμένα μέτρα:
- Μηδενικό οριακό μη μισθολογικό κόστος ως κίνητρο για την ψηφιακή αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού των επιχειρήσεων.
- Μειωμένη Οριακή Φορολόγηση Επιχειρήσεων για διευκόλυνση της μεγέθυνσης των επιχειρήσεων.
- Σταδιακή κατάργηση της προκαταβολής φόρου για την αποφυγή αυξημένου effective tax rate.
- Επιτάχυνση αποσβέσεων σε μηχανολογικό εξοπλισμό για την τόνωση των παραγωγικών επενδύσεων.
Αναγκαίες οι στρατηγικές
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ, Άγις Πιστιόλας, αναφέρθηκε στο πρόβλημα του ελλείμματος παραγωγής και την ανάγκη για ταχύτερες αποσβέσεις και κινητροδότηση για να ενισχυθεί η παραγωγικότητα, ενώ συμφώνησε με τις προτάσεις της Ε.ΕΝ.Ε. για τις αναγκαίες στρατηγικές που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη. «Είναι απαραίτητο να υπάρξουν ταχύτερες αποσβέσεις. Τα μέτρα της ΕΕΝΕ κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, χρειάζεται upskilling και reskilling», σημείωσε.
Η Πρόεδρος Εκτελεστικής Επιτροπής & Αντιπρόεδρος Δ.Σ. του ΣΕΒ, Ράνια Αικατερινάρη, τόνισε την ανάγκη για στρατηγικές επενδύσεις και τα κίνητρα για τις ελληνικές επιχειρήσεις, αναφέροντας την ανησυχία για τη στασιμότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας και την ανάγκη της Ελλάδας να βρει τους σωστούς στόχους και πολιτικές για να προσελκύσει επενδύσεις. Όπως είπε, «πρέπει η πολιτεία να εστιάσει σε στρατηγικές επενδύσεις».
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών, Αρμόδιος Γιαννίδης, αναφέρθηκε στην απανθρακοποίηση και την επιτάχυνση της ανάπτυξης μέσω τεχνολογικών επενδύσεων και συνεργασιών. Εξέφρασε τη στήριξή του στην έκθεση Ντράγκι και την ανάγκη για την ενίσχυση της βιομηχανίας και της παραγωγικότητας στην Ελλάδα.
«Η άνοδος της ΑΙ αποτελεί ιστορική ευκαιρία, ειδικά τώρα που επιταχύνει η Ελλάδα και θέλει να καλύψει χαμένο έδαφος και μπορούμε να κάνουμε το quantum leap. Η ΕΕΝΕ με αυτά που προτείνει συμβάλει σε αυτό», επεσήμανε ο κ. Γιαννίδης.
Η μεγάλη αγορά βρίσκεται έξω και το κόστος πρέπει να είναι ανταγωνιστικό, γι’ αυτό χρειάζονται επενδύσεις σε προσωπικό και εξοπλισμό, ανέφερε χαρακτηριστικά η Μαίρη Χατζάκου, Μέλος Διοικητικής Επιτροπής του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ). Όπως τόνισε, «πρέπει να προγραμματίσουμε σε βάθος τριετίας και πενταετίας. Χρειάζονται κίνητρα για να έρθει κόσμος απ’ έξω και είναι σημαντικό να υπάρχει ευρωστία, ησυχία και ηρεμία. Πρέπει να έχουμε προϊόντα που έχουν έχουν ζήτηση».
Τέλος, ο Γενικός Διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ, Ηλίας Κικίλιας, ανέφερε ότι ο τουρισμος πάει καλά. Σχετικά όμως με τα προβλήματα του κλάδου, είπε πως «το δίλημμα τουρισμός ή βιομηχανία είναι ψευτοδίλημμα. Έχουμε θέματα υποδομών». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι αρκετούς πόρους για την κατάρτιση εργαζομένων.