“Σήμα” για γενναίες χρηματοδοτήσεις για την επίτευξη των κλιματικών στόχων

Διαβάζεται σε 4'
“Σήμα” για γενναίες χρηματοδοτήσεις για την επίτευξη των κλιματικών στόχων
UNSPLASH

Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η συμφωνία των ανεπτυγμένων χωρών για τη θέσπιση ενός νέου στόχου κλιματικής χρηματοδότησης, που φτάνει τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2035 — ποσό σημαντικά αυξημένο σε σχέση με τη δέσμευση του 2015 για 100 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2020.

Την ανάγκη για συντονισμό δράσεων στον απόηχο της COP29 αναδεικνύει μιλώντας στο news247.gr ο Ανδρέας Κυριλής Senior Partner στην Bain & Company Ελλάδας, ώστε να καταστεί εφικτή μια στρατηγική για ένα βιώσιμο και μέλλον. Μάλιστα, στέκεται στη συμφωνία των αναπτυγμένων χωρών για επενδύσεις 300 δισεκ. δολαρίων για την διασφάλιση της επίτευξης των φιλόδοξων κλιματικών στόχων.

“Στη φετινή COP αναδείχθηκε με ιδιαίτερη σαφήνεια και επιτακτικότητα η επείγουσα ανάγκη για συντονισμένη παγκόσμια δράση κατά της κλιματικής κρίσης, επισημαίνοντας τη ζωτική σημασία της υιοθέτησης καινοτόμων και διαρθρωτικών στρατηγικών που θα επιταχύνουν τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο και ανθεκτικό μέλλον. Ενδεικτικά, ξεχώρισε η συμφωνία των ανεπτυγμένων χωρών για τη θέσπιση ενός νέου στόχου κλιματικής χρηματοδότησης, που φτάνει τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2035 — ποσό σημαντικά αυξημένο σε σχέση με τη δέσμευση του 2015 για 100 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2020” αναφέρει ο κ. Κυριλής τονίζοντας ότι θα πρέπει ο πήχης των χρηματοδοτήσεων να μπει πιο ψηλά.

“Έγινε έκκληση για την ενίσχυση αυτής της χρηματοδότησης, με στόχο να φτάσει τα 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Επιπλέον, σημειώθηκε πρόοδος στην τυποποίηση των αγορών άνθρακα, στην ενίσχυση των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην προώθηση πολιτικών για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου” αναφέρει και τονίζει ότι
“Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικές προκλήσεις, όπως η ενίσχυση των Εθνικά Καθορισμένων Συνεισφορών (NDCs), ο σαφής καθορισμός του νέου στόχου για την κλιματική χρηματοδότηση — περιλαμβανομένων των συμμετεχόντων και των τρόπων συνεισφοράς τους — και η διασφάλιση σταθερών δεσμεύσεων για τη σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Οι εταιρίες αναλαμβάνουν δράση προς την κατεύθυνση αυτή, διαμορφώνοντας κλαδικές δεσμεύσεις (όπως η «no new coal commitment»), αναπτύσσοντας συνεργασίες σε επίπεδο οικοσυστημάτων (π.χ. στον κατασκευαστικό κλάδο) και ενισχύοντας την καινοτομία (όπως η διεύρυνση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας). Ωστόσο, η επιτάχυνση και η ενίσχυση αυτών των λύσεων απαιτούν επιπλέον πολιτική και οικονομική στήριξη από τις κυβερνήσεις.”

Παράλληλα ο κ. Κυριλής προσθέτει ότι “παρότι η σύνοδος δεν έφερε ριζικές αλλαγές, υπήρξαν ωστόσο θετικές εξελίξεις, όπως οι φιλόδοξες δεσμεύσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, της Βραζιλίας και των ΗΑΕ για το 2035, με το Ηνωμένο Βασίλειο να ξεχωρίζει με στόχο μείωσης των εκπομπών κατά 81%. Επιπλέον, τηρήθηκε η πρώτη προθεσμία για τις Διετείς Εκθέσεις Διαφάνειας (BTR), παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες για την πρόοδο των χωρών στην υλοποίηση των κλιματικών δεσμεύσεών τους.

Παρά ταύτα, πολλές χώρες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην επίτευξη των κλιματικών τους στόχων” τονίζει.

Σε σχέση με τις στοχεύσεις των διοικήσεων των επιχειρήσεων ο κ. Κυριλής αναφέρει ότι, “στο σύγχρονο, πολύπλοκο και ταχέως μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον, οι CEOs υιοθετούν μια πολυδιάστατη προσέγγιση στη βιωσιμότητα. Με την κλιματική αλλαγή να εντείνεται και τις κοινωνικές προσδοκίες για την εταιρική ευθύνη να αυξάνονται, οι επιχειρήσεις καλούνται να προσαρμοστούν προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικές και ανθεκτικές. Οι κύριες προτεραιότητες για τους Διευθύνοντες Συμβούλους περιλαμβάνουν:

  1. Στρατηγική Προσαρμογή: Η αξιολόγηση των κινδύνων και ευκαιριών που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, ο καθορισμός φιλόδοξων στόχων βιωσιμότητας και η ανάπτυξη ευέλικτων στρατηγικών προσαρμογής στην αγορά είναι κρίσιμα για την ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων.
  2. Απανθρακοποίηση με γνώμονα τον πελάτη: Προσαρμόζοντας προϊόντα και υπηρεσίες στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των πελατών, οι επιχειρήσεις μπορούν να επιτύχουν αειφόρο ανάπτυξη και ταυτόχρονα να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.
  3. Εταιρική «Πράσινη Οργάνωση»: Η καλλιέργεια μιας ισχυρής κουλτούρας βιωσιμότητας, η επένδυση στην εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού και η ενσωμάτωση της βιωσιμότητας στις οικονομικές αποφάσεις είναι θεμελιώδη στοιχεία για την εξασφάλιση της επιτυχίας μακροπρόθεσμα.
  4. Ισχυρές Σχέσεις με Ενδιαφερόμενους Φορείς: Η ενίσχυση της συνεργασίας με επενδυτές, δανειστές και άλλους φορείς είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων και της υποστήριξης για βιώσιμες πρωτοβουλίες.
  5. Υποστήριξη Βιώσιμων Πολιτικών: Οι επιχειρήσεις, συνεργαζόμενες με τους πολιτικούς φορείς, μπορούν να διαμορφώσουν ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που προάγει βιώσιμες πρακτικές και συμβάλλει στη μείωση της κλιματικής αλλαγής.

Εστιάζοντας σε αυτές τις προτεραιότητες, οι CEOs μπορούν να καθοδηγήσουν τις οργανώσεις τους ως ηγέτες στη μετάβαση προς ένα βιώσιμο μέλλον, εξασφαλίζοντας μακροπρόθεσμο κέρδος και θετικό κοινωνικό αντίκτυπο.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα