Τα γεγονότα που σημάδεψαν το 2016 και δύσκολα θα ξεχάσουμε
Θα χρειαστεί να περάσουν πολλά χρόνια για να ξεχάσουμε όλα όσα συνέβησαν φέτος (Pics)
- 30 Δεκεμβρίου 2016 09:32
Του Βασίλη Σαμούρκα
Το 2016 ήταν μια πολύ περίεργη χρονιά. Μια κακή, για πολλούς, χρονιά. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις, ο πόλεμος στη Συρία, η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ και η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, ήταν μερικές εξελίξεις οι οποίες συμπυκνώθηκαν σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, που άλλες εποχές θα χρειάζονταν δεκαετίες για να ξεδιπλωθούν.
Το ίδιο και με τις προοπτικές που γέννησε αυτό το έτος σχετικά με το τι αναμένουμε για το 2017. Μια χρονιά η οποία είναι εξίσου «σημαντική» και «καθοριστική» όσο η προηγούμενη, αλλά χωρίς πολύ θετικούς οιωνούς.
Ας θυμηθούμε, λοιπόν, τα δέκα γεγονότα που απασχόλησαν περισσότερο τον πλανήτη από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα, με ένα μικρό σχόλιο για το καθένα.
BREXIT
Το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου κατέληξε σε ένα τεράστιο φιάσκο για τον πρώην πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, σε μια διαδικασία που αποτέλεσε την αφορμή για την εκτέλεση της Βρετανίδας βουλευτού, Τζο Κοξ, και σε ένα γεγονός το οποίο οδηγεί μια χώρα στην έξοδο από την ΕΕ για πρώτη φορά στην ιστορία της Ένωσης. Και πόσο μάλλον όταν αυτή η χώρα είναι η πανίσχυρη, οικονομικά και στρατιωτικά, Βρετανία. Στις Συνόδους Κορυφής που ακολούθησαν κανείς από τους ισχυρούς Ευρωπαίους ηγέτες δεν έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να συζητήσουν τις διαδικασίες εξόδου, όσο η Βρετανία δεν ενεργοποιεί το επίμαχο άρθρο 50 για την έξοδο. Κι όσο κρατά αυτή η ανασφάλεια, το μόνο που έχουμε μάθει από (ημι)επίσημα χείλη είναι ότι αυτή η τεράστια γεωπολιτική αλλαγή θα συζητηθεί στα… γαλλικά, κι όχι στα αγγλικά. Άλλωστε, με τη Βρετανία εκτός, ποιος χρειάζεται να μιλά αγγλικά στην ΕΕ;
Ο ΤΡΑΜΠ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Είχε απέναντί του σύσσωμα τα μεγάλα ΜΜΕ της χώρας. Τους ισχυρότερους οικονομικούς παράγοντες –δηλαδή τις τράπεζες. Τους λαοφιλέστερους καλλιτέχνες. Τους περισσότερους ξένους ηγέτες, και το μεγαλύτερο μέρος των μειονοτήτων των ΗΠΑ. Κι όμως κέρδισε. Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ, και λίγες μέρες πριν αναλάβει την εξουσία γνωστοποίησε μέσω Twitter ότι «μέχρι να βρει ο κόσμος τα λογικά του» οι ΗΠΑ πρέπει να ενισχύσουν το πυρηνικό τους οπλοστάσιο. Για το διάσημο τείχος στα σύνορα με το Μεξικό, μπορείς να τον πάρεις στην πλάκα. Το ίδιο και για την περίφημη πολιτική του που θα ξεπληρώσει όλο το αμερικανικό χρέος μέσα σε λίγα χρόνια, αλλάζοντάς την τουλάχιστον δυο-τρεις φορές μέχρι να καταλάβει ότι αυτό που λέει δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Όμως τα πυρηνικά; Με αυτά δεν παίζουν. Ούτε στο Twitter, ούτε πουθενά.
ΤΟ ΠΑΡOΛΙΓΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΣΕ ΕΝΑΝ ΣΟΥΛΤΑΝΟ
Το βράδυ μεταξύ 15ης και 16ης Ιουλίου τανκς και στρατιώτες απέκλεισαν τις γέφυρες του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη και βγήκαν στους δρόμους της Άγκυρας. Μέρος του στρατού της γειτονικής χώρας ξεκίνησε ένα πραξικόπημα κατά του προέδρου Ερντογάν, το οποίο μετά από μερικές ώρες κατέληξε σε έναν δημόσιο εξευτελισμό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και των στρατιωτών που συμμετείχαν σε αυτό. Ο Ερντογάν που έκανε τότε διακοπές, διέφυγε από το ξενοδοχείο και μέσω κινητού απευθύνθηκε στους οπαδούς του. Τους ζήτησε να βγουν στους δρόμους και να καταπνίξουν το στρατιωτικό κίνημα. Και τα κατάφεραν. Αρκετοί άνθρωποι δολοφονήθηκαν εκείνη τη νύχτα και από τις δύο πλευρές. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η εφαρμογή μιας γενικευμένες εκκαθάρισης εκατοντάδων χιλιάδων δημόσιων λειτουργών και «αντιπαθητικών» φωνών. Περισσότεροι από 110.000 άνθρωποι έχουν διωχθεί από τις δημόσιες δομές. Εκατοντάδες εκπαιδευτικά ιδρύματα και μέσα ενημέρωσης, έκλεισαν. Δημοσιογράφοι βρέθηκαν στη φυλακή επειδή ασκούν κριτική στην κυβέρνηση. Το πραξικόπημα των στρατιωτικών απέτυχε. Ήταν όμως το μόνο που έγινε στην Τουρκία τον περασμένο Ιούλιο;