Τα πρόσωπα της Επανάστασης: Παλαιών Πατρών Γερμανός
Ο Γερμανός-Γεώργιος (Γεώργιος Γκόζιας) γεννήθηκε στη Δημητσάνα της Αρκαδίας στις 25 Μαρτίου 1771 και πέθανε στο Ναύπλιο στις 30 Μαΐου 1826. Μητροπολίτης Παλαιών Πατρών, μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και έλαβε ενεργό μέρος στην Επανάσταση.
- 18 Μαΐου 2021 12:08
Γιος του χρυσοχόου Γιάννη Γκόζια. Σπούδασε στη σχολή της ιδιαίτερης πατρίδας του και παρακολούθησε τα μαθήματα του Αγαπίου Παπαντωνοπούλου και στη συνέχεια του Αγαπίου Λεονάρδου στο Άργος όπου και εισήλθε στον ιερατικό κλάδο λαμβάνοντας το όνομα Γερμανός. Στα τέλη του 18ου αιώνα συνέχισε τις σπουδές του στη σχολή της Σμύρνης και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Κωνσταντινούπολη. Κατέλαβε τη θέση του επισκόπου Παλαιών Πατρών το 1806, ενώ από το 1815 έγινε συνοδικός, παρέμεινε στην Κωνσταντινούπολη και το 1818 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία.
Στη Συνέλευση της Βοστίτσας (26-29 Ιανουαρίου 1821) κατά την οποία ο Παπαφλέσσας μετέφερε την πρόταση του Υψηλάντη για την έναρξη της επανάστασης στην Πελοπόννησο, ο Γερμανός συντάχθηκε με την απόφαση των προκρίτων να αναβληθεί η επανάσταση, ενώ φέρεται να ήρθε και σε ρήξη με τον Παπαφλέσσα. Το ίδιο διστακτικός παρουσιάστηκε και στη σύσκεψη στη μονή Αγίας Λαύρας στις 10 (ή 13) Μαρτίου.
Όταν οι κάτοικοι της Πάτρας, υπό τον Παναγιώτη Καρατζά κατέλαβαν την πόλη στις 24 Μαρτίου, ο Γερμανός την επόμενη ημέρα στις 25 Μαρτίου στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου έστησε τον Σταυρό, πάνω στον οποίο ορκίστηκαν οι αγωνιστές. Σε σύσκεψη που ακολούθησε ο Γερμανός τέθηκε τιμητικά επικεφαλής του Αχαϊκού Διευθυντηρίου, μιας επαναστατικής επιτροπής που ανέλαβε το συντονισμό των επιχειρήσεων.
Τον Μάιο συμμετείχε στις εργασίες στη μονή των Καλτεζών που οδήγησαν στη συγκρότηση της Πελοποννησιακής Γερουσίας και λίγους μήνες αργότερα έλαβε μέρος στις εργασίες της Εθνοσυνέλευσης της Επιδαύρου (Δεκέμβριος 1821- Ιανουάριος 1822). Κατά τη διάρκεια των εμφυλίων πολέμων κράτησε μια διαλλακτική στάση, χωρίς ωστόσο να αποφύγει την αιχμαλωσία και την κακοποίησή του από άνδρες του Γιάννη Γκούρα. Έλαβε μέρος στις εργασίες της Γ’ Εθνοσυνέλευσης της Επιδαύρου το 1826 και ορίστηκε «Πρόεδρος της Επιτροπής της Συνελεύσεως».
- Η Κυριακή Παπαθανασοπούλου είναι διδάκτορας Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
- Η Έφη Παυλογεωργάτου είναι υπ. διδάκτορας Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
ΠΗΓΕΣ
«Έναρξη της επαναστάσεως στην Ελλάδα. Εξάπλωση και τοπική επικράτησή της», Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, Συλλογικό έργο, τ. ΙΒ’, Η Ελληνική Επανάσταση, Εκδοτική Αθηνών, 1975, σ. 77-79, 81-82, 85-87, 129-130, 357, 373.
«Γερμανός, Παλαιών Πατρών», https://keni.panteion.gr/index.php/el/1821, πρόγραμμα “1821- Lexicon”.