Τι σχέση έχει ο Morgan Freeman με μία οικογένεια από το Κιλκίς

Τι σχέση έχει ο Morgan Freeman με μία οικογένεια από το Κιλκίς

Το Ben Hur κάνει πρεμιέρα στην Ελλάδα αυτή την Πέμπτη και περιέχει άρωμα "αρχαιοελληνικό". Διαβάστε γιατί (Vids)

Τι σχέση μπορεί να έχει ο Morgan Freeman με μία οικογένεια από το Κιλκίς; Μία από τις κλασσικές ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου με τον θεό Ερμή; Ένα ξεχασμένο αρχαιοελληνικό μουσικό όργανο, με έναν βραβευμένο μουσικό παραγωγό πίσω από ταινίες όπως το Scream, το i,Robot, το Terminator 3 και το Hurt Locker;

Όλες οι παραπάνω ερωτήσεις σχετίζονται με την ταινία Ben Hur που κάνει πρεμιέρα στην Ελλάδα αυτή την Πέμπτη (8 Σεπτεμβρίου 2016), ένα remake της κλασσικής παραγωγής του 1959. Για απαντήσεις όμως, συνεχίστε την ανάγνωση…

Ήταν αρχές του 2014 όταν η Οργανοποιΐα Αναστάσιος ( Luthieros Music Instruments) ασχολήθηκε με την ανακατασκευή αρχαίων μουσικών οργάνων. Μέσα σε μόλις δυόμιση χρόνια λειτουργίας, με συμμετοχές σε διεθνείς εκθέσεις, έξυπνες κινήσεις προώθησης και δομημένo διεθνές marketing, συνεργασίες με πανεπιστημιακά ιδρύματα και αναγνωρισμένους μουσικούς ανά την υφήλιο, οι αρχαίες λύρες της οικογένειας Κουμαρτζή άρχισαν να ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο (η ελληνική αγορά αποτελεί μόλις το 10% του κύκλου εργασιών της).

Χέλυς, βάρβιτος, φόρμιγξ, αρχαία Κιθαρίς κ.ά. (μία μεγάλη ποικιλία αρχαίων μουσικών οργάνων) βρίσκεται πλέον σε πάνω από 20 χώρες παγκοσμίως, κάτι που δεν άργησε να τραβήξει το ενδιαφέρον μεγάλων κινηματογραφικών στούντιο του Hollywood.

Η Αρχαία Ελληνική λύρα κατακτά το Hollywood

“Πριν ένα χρόνο περίπου, λάβαμε ένα email από κάποιον Marco Beltrami” εξηγεί ο Θοδωρής Κουμαρτζής, ο βενιαμίν της οικογένειας και υπεύθυνος επικοινωνίας της οργανοποιΐας. “Όπως κάνω πάντα, έτσι και σε αυτή την περίπτωση έκανα μία σύντομη αναζήτηση στο διαδίκτυο για το ποιος είναι αυτός που ενδιαφέρεται για μία αρχαία μας λύρα”.

Τα όσα βρήκε ήταν άκρως εντυπωσιακά: ένας αμερικανός μουσικοσυνθέτης ταινιών που ανάμεσα στα άλλα είχε συνθέσει τα soundtracks των Scream (1996-2011), Resident Evil (2012), HellBoy (2004), Wolverine (2013), ενώ υπήρξε υποψήφιος για Όσκαρ για τη μουσική των ταινιών 3:10 Yuma (2007) και Hurt Locker (2008).

“Απλή συνωνυμία σκέφτηκα, δεν χάνω τίποτα όμως να ρωτήσω” εξηγεί ο Θοδωρής. Και όχι απλά το επιβεβαίωσε, αλλά ο Marco Beltrami τον ενημέρωσε ότι θέλει τις αρχαίες λύρες για να ετοιμάσει τη μουσική βιβλιοθήκη και το soundtrack ενός remake του κλασσικού Ben Hur, στο οποίο δούλευε εκείνη την περίοδο. Η ίδια ταινία λοιπόν έκανε πρεμιέρα στις 19 Αυγούστου στις ΗΠΑ (στις 8 Σεπτεμβρίου προβάλλεται στην Ελλάδα).

Το trailer της επικής ταινίας Ben Hur που κάνει πρεμιέρα στις 8 Σεπτεμβρίου στην Ελλάδα:

Ένα δημοφιλές μουσικό όργανο της αρχαιότητας λοιπόν το οποίο σίγασε για χιλιάδες χρόνια (με μοναδική υπενθύμιση της ύπαρξης του αναπαραστάσεις σε μελανόμορφα αγγεία της αρχαιότητας και κάποιες λιγοστές γραπτές πηγές), επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο!

Πως ξεκίνησαν όμως όλα;

Όταν ξεκινάς κάτι, δεν ξέρεις ποτέ πού μπορεί να φτάσει

“Ποτέ δεν περίμενα μία τέτοια εξέλιξη” εξηγεί ο Αναστάσιος Κουμαρτζής, αρχιοργανοποιός στη Luthieros Music Instruments και πατέρας της οικογένειας. Έχοντας μεγάλη πείρα στην κατασκευή μπουζουκιών, τζουράδων και μπαγλαμάδων, δεν δυσκολεύτηκε να ανακαλύψει τα ηχητικά μυστικά των αρχαίων έγχορδων μουσικών οργάνων.

“Η διαδικασία της έρευνας και των πειραματισμών υπήρξε απολαυστική, έχοντας την ευκαιρία να συνεργαστώ με τον Νίκο. Δεν θα κρύψω όμως ότι στην αρχή αντιμετώπιζα το όλο project ως μία τρέλα του γιου μου. Δεν περίμενα με τίποτα όλα όσα ακολούθησαν!”.

Όπως απέδειξε η ιστορία ωστόσο, οι αρχαίες λύρες της οργανοποιΐας έγιναν αποδεκτές με ενθουσιασμό από μουσικούς ανά την υφήλιο, οι οποίοι μιλούν με τα καλύτερα λόγια για αυτές.

Και κάπου εδώ μπαίνει στη συζήτηση ο εμπνευστής του όλου project και υπεύθυνος R&D της οργανοποιΐας ( luthieros.com), Νικόλαος Κουμαρτζής. Όπως μας εξηγεί, την περίοδο εκείνη ολοκλήρωνε το δεύτερο μεταπτυχιακό του πάνω στο Product Design, στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. “Το timing δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερο. Εστίασα άμεσα σε κάτι πρωτότυπο, αλλά συνάμα εφικτό. Ήταν αδιαμφισβήτητα μέσα στις δυνατότητες μας, αρκεί να έπειθα τον πατέρα μου να ασχοληθεί! Το κατάφερα με ένα ολοκληρωμένο R&D stage (φάση έρευνας & ανάπτυξης), το οποίο και του παρουσίασα”.

To “The Lyre 2.0 Project” εκμεταλλεύτηκε rapid prototyping τεχνικές και σύγχρονες μεθόδους 3d scanning και 3d printing:

Εξ αρχής, το project συνεργάστηκε με το 3d Labs του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης όπου χρησιμοποιήθηκαν μέθοδοι rapid prototyping, όπως 3d scanning και 3d printing.

Στη συνέχεια, έγιναν ηχητικά πειράματα στα SoundLabs του τμήματος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Όλη αυτή η ακαδημαϊκή δουλειά αναγνωρίστηκε μέσα από συμμετοχές σε συνέδρια (Συνέδρια Ακουστικής 2014 & 2016) και δημοσιεύσεις σε επιστημονικά journals (Journal of New Music Research). Το μουσικόφιλο κοινό (ο τελικός αποδέκτης των προσπαθειών αυτών) αντέδρασε με ενθουσιασμό όταν ήρθε σε επαφή με τα όργανα, είτε μέσα από διεθνείς εκθέσεις είτε μέσω πρωτότυπων κινήσεων marketing.

“Ο δρόμος αυτός δεν ήταν ποτέ εύκολος” παραδέχεται ο Θοδωρής, “Σίγουρα βοήθησε η υψηλή κατάρτιση σε τομείς όπως το strategic product design και το e-marketing (όροι άγνωστοι ακόμη στην Ελλάδα), αλλά και το γεγονός ότι είμαστε μία παραδοσιακά μουσική οικογένεια. Αυτά όμως δεν θα είχαν κανένα αποτέλεσμα αν δεν κάναμε κάτι πολύ απλό: δουλειά, δουλειά και δουλειά. Η διαρκής προσπάθεια είναι το μυστικό…”.

Η μουσική του Games of Thrones, όπως θα παιζόταν στην αρχαία Ελλάδα, με χρήση αποκλειστικά αρχαίων μουσικών οργάνων της Οργανοποιΐας Αναστάσιος!Δείτε εδώ:

Από το Game of Thrones στο Ben Hur

 

“Πριν δυο χρόνια ενορχηστρώσαμε την μουσική του Games of Thrones με λύρες εμπνευστήκαμε δηλαδή από μία μεγάλη τηλεοπτική παραγωγή. Σήμερα βλέπουμε να συμβαίνει το αντίθετο!” εξηγεί ο Ιορδάνης Κουμαρτζής, επαγγελματίας μουσικός.

Αποτελεί τον άνθρωπο που (μαζί με τη Λίνα Παλερά) στήριξαν (μουσικά) εξαρχής την προσπάθεια και μέχρι σήμερα έχουν δώσει συναυλίες σε σημαντικά events εντός και εκτός Ελλάδας.

Ο Δάνης Κουμαρτζής και η Λίνα Παλερά, σε μία μοναδική εμφάνιση με αρχαία λύρα στο MusikMesse της Φρανκφούρτης (Γερμανία, 2014):

 

Επίσης, εδώ και ένα χρόνο διδάσκουν σε νέους μουσικούς τα μυστικά της αρχαίας λύρας σε συνεργασία με τον πολυχώρο πολιτισμού SEIKILO, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα ( seikilo.com).

“Μία νέα γενιά σύγχρονων λυριστών δημιουργείται σιγά-σιγά μπροστά στα μάτια μας και αυτό, αν μη τι άλλο, είναι μοναδικό” εξηγεί όλο ενθουσιασμό η Λίνα. “Δεν είναι τυχαίο που η αρχαία λύρα χρησιμοποιούνταν κατά κόρον για να μάθουν οι αρχαίοι Έλληνες να παίζουν και να κατανοούν τη μουσική. Είναι εντυπωσιακό πως άτομα δίχως καμία μουσική παιδεία, μπορούν μέσα στο πρώτο μάθημα να εκφραστούν μέσω της λύρας. Μοιάζει σχεδόν μαγικό αυτό που συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας”.

Αυτή η μαγεία φαίνεται ότι επηρέασε τους Marco Beltrami και Buch Sanders (άμεσο συνεργάτη του) όταν πρωτοάκουσαν τις αρχαίες μας λύρες και αποφάσισαν να επικοινωνήσουν ενθουσιασμένοι. Αρκετούς μήνες αργότερα, ήρθε η τελική επιβεβαίωση της τελικής ηχογράφησης της λύρας για την ταινία (διαδικασία ιδιαίτερα χρονοβόρα), μαζί με μία φωτογραφία του Marco και ένα μεγάλο ευχαριστώ.

“Μπορεί η χρήση της λύρας στο Ben Hur να αποτελέσει έναυσμα για μία ραγδαία αύξηση του ενδιαφέροντος παγκοσμίως;” ρωτάμε τον Νικόλαο Κουμαρτζή. “Δεν περιμένω τίποτα συγκεκριμένο γιατί τα τελευταία δύο χρόνια όλες οι προβλέψεις μου αποδείχθηκαν λίγες. Περίμενα ότι σε δύο χρόνια θα ενδιαφερθεί ένας χολιγουντιανός μουσικοσυνθέτης παγκοσμίου φήμης για τις αρχαίες μας λύρες; Ούτε που το φανταζόμουν! Ας αφήσουμε οπότε τον χρόνο να δείξει. Εμείς συνεχίζουμε να κάνουμε αυτό που ξέρουμε καλύτερα, με σεβασμό και αγάπη για την αρχαία ελληνική μουσική”.

Ελάτε σε επαφή με τα αρχαία μουσικά όργανα της Οργανοποιΐας Αναστάσιος στην ιστοσελίδα luthieros.com, είτε μέσω μόνιμων εκθέσεων σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη, είτε μέσω βιωματικών εργαστηρίων εκμάθησης των αρχαίων αυτών μουσικών οργάνων (περισσότερα στο seikilo.com ή στο τηλέφωνο 2311 24 32 63).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα