Το μακρύ ζεϊμπέκικο του Άκη Τσοχατζόπουλου

Το μακρύ ζεϊμπέκικο του Άκη Τσοχατζόπουλου

Ο "Ωραίος Μπρούμελ", ο άνθρωπος του προέδρου και παραλίγο πρωθυπουργός, ο υπουργός της μίζας και της χλιδής. Το NEWS 247 θυμάται και σας θυμίζει την πορεία του Άκη Τσοχατζόπουλου

“Τι ώρα είναι Άκη”

“Ό,τι ώρα θέλετε κύριε πρόεδρε”

Ο υποτιθέμενος διάλογος μεταξύ του Ανδρέα Παπανδρέου και του Άκη Τσοχατζόπουλου, ήταν επί χρόνια το σύντομο ανέκδοτο εντός του ΠΑΣΟΚ.

Φυσικά δεν υπήρξε ποτέ, ωστόσο απεικόνιζε την αφοσίωση του Άκη στον αρχηγό, που αποτέλεσε και την πηγή της δύναμης του πρώην υπουργού και νυν κρατούμενου.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος συνελήφθη την Μεγάλη Τετάρτη , είναι ίσως το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα πολιτικού, ενός συστήματος που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία και τους Έλληνες στη φτώχεια, ενός πολιτικού που χορεύει ζεϊμπέκικο δεχόμενος τα λουλούδια των πολιτών-πελατών του, αγορασμένα με δανεικό χρήμα.

Το NEWS 247 θυμάται την πορεία του Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος από την αντίσταση και τον σοσιαλισμό, έφτασε να κατηγορείται για σύσταση συμμορίας με σκοπό το ξέπλυμα “μαύρου χρήματος” με οργάνωση που θα ζήλευε και ο Λάκι Λουτσιάνο.

Νιότη που έδειχνες πως θα γινόσουν άλλος…

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος γεννήθηκε το 1939 στην Αθήνα, ωστόσο μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, όπου μετακόμισε η οικογένειά του το 1940.

Στην εφηβεία του υπήρξε για δύο χρόνια μπασκετμπολίστας του ΠΑΟΚ και το 1964 σπούδασε στο πολυτεχνείο του Μονάχου πολιτικός μηχανικός και τρία χρόνια αργότερα οικονομολόγος μηχανικός. Το 1964 παντρεύτηκε τη Γερμανίδα Γκούντρουν Μολντενχάουερ, με την οποία απέκτησε μία κόρη κι έναν γιο.

Στη Γερμανία, έζησε συνολικά 16 χρόνια -από το 1959 μέχρι το 1975- και εργάστηκε σε κατασκευές δημοσίων έργων.

Το 1968 ήταν έτος ορόσημο για τον Άκη Τσοχατζόπουλο. Η χούντα του απαγόρευσε την είσοδο στην Ελλάδα, λόγω της αντιστασιακής του δράσης. Την ίδια χρονιά γνωρίζει στη Φρανκφούρτη τον άνθρωπο που θα του άλλαζε τη ζωή και θα τον έκανε έναν από τους πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής της χώρας για περίπου 30 χρόνια. Τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Το 1970, ο Άκης Τσοχατζόπουλος γίνεται μέλος του αντιδικτατορικού Πανελλήνιου Απελευθερωτικού Κινήματος (ΠΑΚ) και με την πτώση της δικτατορίας ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ.  Από τότε συμμετείχε για πολλά χρόνια στα εκτελεστικά γραφεία του κόμματος.

Στις εκλογές του 1981 συμπεριελήφθηκε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ εκλεγόμενος βουλευτής. Από το 1985 έως και τις εκλογές του 2004 εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής στην Α’ Θεσσαλονίκης.

Το 1995 ο Άκης Τσοχατζόπουλος διετέλεσε αναπληρωτής πρωθυπουργός, κατά το διάστημα της ασθένειας του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου και της αδυναμίας του να ανταπεξέλθει στα καθήκοντά του. Με την ιδιότητα αυτή εκπροσώπησε την Ελλάδα στη σύνοδο κορυφής των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μαδρίτη.

Συμμετείχε σχεδόν σε όλα τα υπουργικά συμβούλια των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, από τον πρώτο σχηματισμό της κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου το 1981 μέχρι το τέλος της κυβέρνησης Σημίτη το 2004, ενώ διετέλεσε υπουργός και στην οικουμενική κυβέρνηση του Ξενοφώντα Ζολώτα.

Διετέλεσε Βουλευτής από το 1974 έως το 2007. Στις εκλογές όμως του 2007 απέτυχε να εκλεγεί καθώς κατατάχθηκε στην 7η θέση ανάμεσα στους συνυποψηφίους του ενώ στις εκλογές του 2009 δεν κατέβηκε, καθώς η χλιδάτη ζωή του είχε προκαλέσει την οργή των ψηφοφόρων και ήταν βέβαιο ότι δεν επρόκειτο να εκλεγεί.

Παραλίγο πρωθυπουργός…

Την 17η Ιανουαρίου 1996, μετά από 57 ημέρες νοσηλείας στο “Ωνάσειο” και ενώ η χώρα παρέμενε ακυβέρνητη, ο ιδρυτής  και  πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ,  Ανδρέας  Παπανδρέου, υπογράφει την παραίτησή του, ανοίγοντας τον δρόμο για τη διαδοχή του τόσο στην πρωθυπουργία όσο και στην ηγεσία του κόμματος.

Μετά την παραίτηση του ασθενή Ανδρέα Παπανδρέου, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ κλήθηκε να εκλέξει πρωθυπουργό, με το αποτέλεσμα να θεωρείται έκπληξη.

Στην πρώτη ψηφοφορία των βουλευτών του κόμματος, ο Κώστας Σημίτης πήρε 57 ψήφους, ο Άκης Τσοχατζόπουλος 53, ο Γεράσιμος Αρσένης 50 και ο Ιωάννης Χαραλαμπόπουλος 11.

Στον δεύτερο γύρο και ενώ όλοι περίμεναν νίκη Τσοχατζόπουλου, οι “εκσυγχρονιστές”, που είχαν αμφισβητήσει τους προηγούμενους μήνες τον Ανδρέα Παπανδρέου, δεν επέλεξαν τελικά τον άνθρωπο του προέδρου.

Ο Κώστας Σημίτης επικράτησε με 86 έναντι 75 ψήφων του Άκη Τσοχατζόπουλου και στις 22 Ιανουαρίου 1996 ορκίστηκε πρωθυπουργός, αποκτώντας φυσικά προβάδισμα και για την ηγεσία του κόμματος, ενόψει του 4ου συνεδρίου.

Στις 23 Ιουνίου 1996, ο Ανδρέας Παπανδρέου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών. Το συνέδριο που θα ακολουθούσε θα ήταν το πρώτο χωρίς την παρουσία του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.

Κατά τη διάρκεια του 4ου συνεδρίου Σημίτης και Τσοχατζόπουλος θα μονομαχούσαν και πάλι αυτή τη φορά για την ηγεσία του κόμματος.

Ο Κώστας Σημίτης είχε το ατού ότι ήταν ήδη πρωθυπουργός. Επομένως έθεσε το δίλημμα “ή πρόεδρος ή παραιτούμαι από την πρωθυπουργία”, ζητώντας καθαρές λύσεις.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος από την πλευρά του υποστήριξε το μοντέλο της διαρχίας, ζητώντας ασυμβίβαστο μεταξύ των αξιωμάτων του πρωθυπουργού και του προέδρου του κόμματος.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος θεωρούσε ότι δεν ήταν δυνατόν να αναπληρωθεί ο Ανδρέας Παπανδρέου από ένα και μόνο πρόσωπο.

Αν και πολλά στελέχη συμφωνούσαν με τις θέσεις Τσοχατζόπουλου, οι σύνεδροι υποστήριξαν τελικά τον Κώστα Σημίτη, ο οποίος έγινε ο διάδοχος του Ανδρέα Παπαπανδρέου.

Ποια θα ήταν η πορεία της χώρας αν είχε τότε επικρατήσει ο Άκης Τσοχατζόπουλος κανείς δεν το ξέρει. Ξέρουμε όμως την πορεία του Άκη, ο οποίος από υποψήφιος πρωθυπουργός έγινε κρατούμενος τις ημέρες του Πάσχα.

Η μεγάλη ζωή και οι πρώτες αποκαλύψεις

Το 2004 και ενώ οι Έλληνες πολίτες ήταν εξοργισμένοι με το ΠΑΣΟΚ για τα συνεχή μέτρα λιτότητας και τα συνεχή σκάνδαλα, ο Άκης Τσοχατζόπουλος επί χρόνια υπουργός, παντρεύεται στο Παρίσι προκαλώντας ποικίλα σχόλια για το κόστος του γάμου του και την πολυτελή δεξίωση που ακολούθησε στο ξενοδοχείο “Four Seasons”.

Ο “Ωραίος Μπρούμελ” του ΠΑΣΟΚ, μπαίνει δικαιολογημένα στο στόχαστρο του πολιτκού κόσμου, των πολιτών και των ΜΜΕ, για την αδικαιολόγητα μεγάλη περιουσία του, τα ακριβά του γούστα και τις επαφές του με επιχειρηματίες. Η πορεία προς το κελί έχει μόλις ξεκινήσει…

Στις 30 Μαΐου 2010 οι εφημερίδες Καθημερινή και Πρώτο Θέμα σε δημοσιεύματά τους ανέφεραν ότι η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου τρεις ημέρες πριν την ψήφιση νόμου, που περιείχε διάταξη που πενταπλασίαζε τη φορολογία ακινήτων που ανήκουν σε υπεράκτιες εταιρείες, αγόρασε έναντι ενός περίπου εκατομμυρίου ευρώ οικία στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου συμφερόντων της υπεράκτιας εταιρείας Τορκάσο.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος υπεραμύνθηκε της αθωότητάς του, προειδοποίησε ότι θα προσφύγει στη ελληνική δικαιοσύνη ενώ η υπόθεση παραπέμθηκε στην Επιτροπή Διαφάνειας του ΠΑΣΟΚ.

Την 1η Ιουνίου η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ελένη Ράικου, διέταξε προκαταρκτική εξέταση με αφορμή τα δημοσιεύματα, ενώ έρευνα άσκησε και το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ). Στις 7 Ιουνίου η επιτροπή του κινήματος ζήτησε την αναστολή της κομματικής του ιδιότητας λόγω των στοιχείων που προέκυψαν εις βάρος του.

Οι “αμαρτωλοί” εξοπλισμοί και η διαγραφή από το ΠΑΣΟΚ

Το 2011 το όνομα του Άκη Τσοχατζόπουλου, μετά από έρευνα Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, εμπλέκεται στην υπόθεση Siemens. Κανείς δεν εκπλήσσεται.

Ο επί 5 χρόνια υπουργός Άμυνας (1996-2001), ελέγχεται για τις ενέργειές του όσον αφορά τα εξοπλιστικά προγράμματα. 

Η επιτροπή συνδυάζει τις παραγγελίες εξοπλιστικών συστημάτων που έγιναν επί υπουργίας του με τις καταθέσεις μαρτύρων που είχαν συνεργαστεί με την εταιρία Siemens ότι είχαν δωροδοκήσει Έλληνες πολιτικούς και αξιωματούχους για τα τεθωρακιμένα τύπου Patriot.

Στις 18 Μαρτίου 2011 ο Άκης Τσοχατζόπουλος κατέθεσε μήνυση κατά του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel με αφορμή δημοσιεύμα του περιοδικού τον Φεβρουάριο του 2011, που τον συνέδεσε με την υπόθεση χρηματισμών της εταιρίας κατασκευής υποβρυχίων Ferrostaal.

Στις 31 Μαρτίου 2011 η επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής αποφάσισε τον έλεγχο του πόθεν έσχες του πρώην υπουργού καθώς θεωρήθηκε ερευνηταίο το ποσό των καταθέσεών του ύψους 178 εκατομυρίων ευρώ.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος αρνείται τις κατηγορίες και κάνει λόγο για “σκευωρία”, χωρίς ωστόσο να πείσει με τις αποκαλύψεις να συνεχίζονται και να παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας.

Τον Απρίλιο του 2011 δημοσιεύματα ανέφεραν ότι κατά την διάρκεια της υπουργίας του, σε συνάντηση του πρώην υπουργού με εκπροσώπους της Ferrolstaal για τη πώληση των υποβρυχίων, έλαβε ευχαριστίες από την εταιρία για την διεκπαιραίωση της αγοράς, χωρίς να προηγηθεί η υπογραφή της συμφωνίας.

Στις 11 Απριλίου του 2011, ο πρώην υπουργός διαγράφεται οριστικά από το ΠΑΣΟΚ, ενώ με τις ψήφους και των πρώην συντρόφων του συστήνεται προκαταρκτική επιτροπή από τη Βουλή για να διερευνηθεί η υπόθεσή του.

Στις 26 Μαίου 2011 δημοσιεύτηκαν τα πρώτα στοιχεία που αφορούσαν την έρευνα του ΣΔΟΕ για το πόθεν έσχες του Άκη Τσοχατζόπουλου. Σύμφωνα με το ΣΔΟΕ η τιμή που είχε δηλώσει ο Άκης Τσοχατζόπουλος ότι αγόρασε το σπίτι του στην οδό Διονυσίου Αεροπαγίτου, ήταν μικρότερη από την αντικειμενική του αξία.

Στις 6 Ιουνίου 2011 κατατέθηκε το πόρισμα της επιτροπής στον Πρόεδρο της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αγοράς των γερμανικών υποβρυχίων.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος, συνεχίζει να αρνείται τις κατηγορίες για παθητική δωροδοκία και “ξέπλυμα μαύρου χρήματος” και ανακοινώνει προσφυγή στο Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας του.

Η πτώση και η σύλληψη

Στις 8 Ιουλίου 2011, ανακοινώθηκε από την ελληνική κυβέρνηση η άσκηση ποινικής δίωξης κατά του Άκη Τσοχατζόπουλου, καθώς βρέθηκαν σημαντικά ποσά σε καταθέσεις υφισταμένων του κατά την υπουργία στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Τον Οκτώβριο του 2011 δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο πρώην υπουργός δέχθηκε καταθέσεις μεγάλων ποσών σε προσωπικό του λογαριασμό του από εκπρόσωπο εταιρίας εξοπλιστικών συστημάτων. Τρεις μήνες μετά ο πρώην υπουργός καλείται στον εισαγγελέα ως ύποπτος για ανειλικρινή φορολογική δήλωση.

Την Μεγάλη Τετάρτη 11 Απριλίου, ο “Ωραίος Μπρούμελ”, ο άνθρωπος του προέδρου και παραλίγο πρωθυπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος, συνελήφθη με την κατηγορία για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ.

Ο ίδιος έκανε λόγο για “προεκλογικό δώρο” της δικαιοσύνης στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και ως προς τη χρονική συγκυρία της σύλληψης, είχε δίκιο.

Παρά το γεγονός ότι όπως δείχνει και το πόρισμα-“φωτιά” της εισαγγελίας για τον Άκη και τους “εντιμότατους φίλους” του, ο πρώην υπουργός έβαλε το δάχτυλο στο μέλι, η σύλληψή του δεν μπορεί να θεωρηθεί προϊόν κάθαρσης του πολιτικού συστήματος.

Συνελήφθη ένας πολιτικός ηλικιωμένος και ανίσχυρος, έχοντας ζήσει τη μεγάλη ζωή και εξαπατήσει τον ελληνικό λαό επί χρόνια.

Το αν ο αποδιοπομπαίος τράγος Άκης θα κάνει ένα ακόμα δώρο στο πολιτικό σύστημα που τον εξέθρεψε και τον γιγάντωσε ή αν πλέον είναι αργά για πολιτικά τρικ στο παρά πέντε των εκλογών , θα φανεί στις 6 Μαΐου.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος ολοκλήρωσε το ζεϊμπέκικό του, χωρίς να χειροκροτήσει κανείς…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα