Τσικνοπέμπτη 2016: Πες μου τι κρέας θα πάρεις να σου πω τα μυστικά για να το τσικνίσεις
Χοιρνό, αρνίσιο ή πρόβειο κρέας; Κάνουμε βόλτα στη Βαρβάκειο αγορά και ανακαλύπτουμε τα μυστικά των μπαχαρικών που θα κάνουν το ψήσιμο στα κάρβουνα ακαταμάχητο (pics)
- 03 Μαρτίου 2016 06:11
Την Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας από την έναρξη του τριωδίου, γιορτάζουμε την Τσικνοπέμπτη. Αν και δεν θέλει και πολύ σκέψη να καταλάβει κανείς την προέλευση της λέξης, η μέρα αυτή είναι από τις τελευταίες που οι πιστοί της ορθόδοξης θρησκείας μπορούν να καταναλώσουν κρέας, καθώς πλησιάζει η νηστεία της Σαρακοστής. Σεβόμενοι μάλιστα τις νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής, η Τσικνοπέμπτη τοποθετήθηκε ανάμεσα, ως μια ημέρα εκτόνωσης με «τσίκνισμα» και κραιπάλη.
Αντίστοιχα, λέγεται πως ο όρος προήλθε από την παράδοση της προετοιμασίας του χοιρινού σε πολλά μέρη της χώρας. Την ημέρα αυτή λοιπόν, οι Έλληνες έλιωναν το λίπος του χοιρινού και μαζεύονταν στα σπίτια για να ψήσουν και να γιορτάσουν. Εξάλλου, φαίνεται πως και αυτό το έθιμο της Αποκριάς έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα τις βακχικές γιορτές. Δεν είναι τυχαίο που η παράδοση θέλει οι άνθρωποι σε πολλά μέρη της Ελλάδος να μεταμφιέζονται την ημέρα της Τσικνοπέμπτης και να βγαίνουν στο δρόμο για να πειράξουν τους συγχωριανούς τους. Ένα παρεμφερές έθιμο αναβιώνει ως και σήμερα στα στενά της Πλάκας, στο κέντρο της Αθήνας.
Όπως και να έχει, Τσικνοπέμπτη είναι και θα το γιορτάσετε δεόντος. Μια βόλτα στην Αγορά της Αθήνας, την γνωστή σε όλους μας Βαρβάκειο Αγορά, μας βοήθησε να μάθουμε όλα όσα χρειάζεται κανείς για να επιλέξει σωστά το κρέας που θα ψήσει απόψε το βράδυ.
Να σημειώσουμε εδώ πως οι τιμές φέτος είναι ιδιαίτερα χαμηλές, με την τιμή του χοιρινού και του κοτόπουλου να ξεκινά από 2.99€, ενώ μπορεί να βρει κανείς αρνίσια παϊδάκια ή πρόβειο κρέας από 3,50€ έως 4,99€/το κιλό. Παρόλα αυτά, οι κρεοπώλες στη Βαρβάκειο δεν κρύβουν πως η κίνηση παρέμενε ως και την Τετάρτη, μια μέρα πριν την Τσικνοπέμπτη ιδιαίτερα χλιαρή.
Εσύ με τι θα τσικνίσεις φέτος;
Κατεβήκαμε λοιπόν στην αγορά προκειμένου να μιλήσουμε με τους καθ’ ύλην αρμόδιους του κρέατος και να τους ζητήσουμε πολύτιμες συμβουλές για το κρέας που ταιριάζει καλύτερα στα κάρβουνα. Φαίνεται πως τα μυστικά είναι απλά και δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδήμων για να επιλέξει σωστά το κρέας της Τσικνοπέμπτης.
Χοιρινό κρέας
Οι ειδικοί της κρεοφαγίας συστήνουν την κλασική σπαλομπριζόλα. Όπως μάθαμε μάλιστα στη Βαρβάκειο, συχνά οι χοιρινές μπριζόλες λαιμού δεν είναι ελληνικές, αλλά Ολλανδίας, σε αντίθεση με τις σπαλομπριζόλες που είναι κατά κανόνα ελληνικής προέλευσης.
Φροντίστε να ελέγξετε ώστε να έχουν ζωντανό ροζ-κόκκινο χρώμα, ενώ μια ιδέα λίπους στο εσωτερικό της μπριζόλας θα εξασφαλίσει πιο τρυφερό και νόστιμο αποτέλεσμα στη φωτιά.
Αρνίσια παϊδάκια
Η παράδοση καλεί για αρνίσια παϊδάκια. Κι επειδή μια φορά γιορτάζει κανείς την Τσικνοπέμπτη, καλό είναι να μην κάνετε εκπτώσεις. Τα παϊδάκια πρέπει να είναι από κάπως πιο παχύ αρνί, συγκεκριμένα από αμνοερίφιο 9 με 11 κιλά που θα δώσουν τρυφερό και νόστιμο αποτέλεσμα. Επιπλέον, καλό θα ήταν να αποφύγετε το κατσίκι, μιας και γίνεται αρκετά στεγνό στα κάρβουνα.
“Η ορίτζιναλ τσίκνα είναι στο πρόβατο”
Όπως μάθαμε μιλώντας με τους επαγγελματίες που πωλούν κρέας στη μεγαλύτερη αγορά της Αθήνας, το παραδοσιακό, πραγματικό έδεσμα της Τσικνοπέμπτης είναι το πρόβατο. Παϊδάκια από μεγάλο ζώο έως και 25 κιλών, το οποίο φυσικά για να είναι μαλακό και νόστιμο πρέπει να έχει σιτέψει κάποιες μέρες στο ψυγείο. Μην φοβηθείτε το χρώμα του κρέατος αυτού, το οποίο είναι σκούρο κόκκινο.
Τα μπαχαρικά της σχάρας
Η ελληνική παράδοση είναι λιτή και όμως θαυματουργή. Αλάτι, ρίγανη και μαύρο πιπέρι είναι όλα όσα θα χρειαστεί κανείς για να ετοιμάσει τα καλούδια που θα ρίξει στη σχάρα. Βγαίνοντας από τη Βαρβάκειο αγορά όμως, κάναμε μια βόλτα στα εντυπωσιακά μπαχαράδικα των παρακείμενων οδών και χαθήκαμε σε μυρωδιές, μείγματα και σκόνες που κρύβουν μέσα τους αιώνες γαστρονομικού πολιτισμού.
Ζητήσαμε τη βοήθεια του Λευτέρη, που εργάζεται σε ένα από τα καταστήματα αυτά, προκειμένου να μας αποκαλύψει κάποια μυστικά παραπάνω για μυρωδικά και μπαχαρικά που θα δώσουν έξτρα γεύση στο ψητό κρέας. Υπάρχουν λοιπόν σε όλα αυτά τα καταστήματα μείγματα ειδικά για κρέατα, τα οποία αναμιγνύουν το άρωμα της πάπρικας, της ρίγανης και άλλων μυρωδικών τα οποία θα αποτελέσουν το κάτι παραπάνω στα κρεατικά σου. Αγοράστε εκείνο που σας ταιριάζει, φτιάξτε με αυτό έναν πολτό με ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού και αλείψτε τα κρεατικά σας πριν τα βάλετε στα κάρβουνα.
Ανακαλύψαμε τέλος, χοντρό θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου, εμπλουτισμένο με αρωματικό πιπέρι, διάφορα μπαχαρικά και βότανα, το οποίο μπορεί επίσης να αποδειχτεί το μυστικό συστατικό για τα ψητά σου κρέατα αυτή την Τσικνοπέμπτη.
Επιλέξτε το δικό σας αγαπημένο στη σχάρα, καλέστε φίλους για το πατροπαράδοτο τσίκνισμα και καλή σας όρεξη.