Βαλυράκης: Γιατί δεν μας σταμάτησε τίποτα το ’87

Βαλυράκης: Γιατί δεν μας σταμάτησε τίποτα το ’87

Τριάντα χρόνια μετά, ο Σήφης Βαλυράκης - υφυπουργός Αθλητισμού την εποχή του θριάμβου στο Eurobasket του '87, θυμάται τα όσα προηγήθηκαν αλλά και τα όσα έφερε στο ελληνικό μπάσκετ η πρώτη ευρωπαϊκή πρωτιά

“Τίποτα δεν μας σταμάτησε”, το βράδυ της 14ης Ιουνίου του 1987: Τρεις μήνες μετά από την κρίση του Μαρτίου εκείνης της χρονιάς – όταν η Ελλάδα και η Τουρκία βρέθηκαν στα πρόθυρα της πολεμικής σύρραξης – και λίγες ημέρες πριν ξεσπάσει ο φονικός καύσωνας του Ιουλίου, η Εθνική ομάδα του μπάσκετ κατακτούσε το ευρωπαϊκό κύπελλο, νικώντας στον τελικό το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Σοβιετικής Ένωσης στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Τριάντα χρόνια μετά, «Τίποτα δεν μας σταμάτησε» είναι ο τίτλος του βιβλίου του Γιάννη Φιλέρη, αρθρογράφου του Sport24 και διευθυντή της εφημερίδας «Φως των σπόρ», από τις εκδόσεις Physical Goods της 24Μedia. To βιβλίο γράφτηκε για να ρίξει και πάλι τον προβολέα σε εκείνες τις ημέρες – και νύχτες – του ΄87.

 

Ο Σήφης Βαλυράκης , από τα ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ήταν εκείνη την περίοδο υφυπουργός Αθλητισμού, με προϊσταμένη υπουργό την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη. Σήμερα, θυμάται εκείνες τις στιγμές μιλώντας στο News247.gr

 

-Τι θυμάστε από τη βραδιά του τελικού του 1987;

“Μετά από τριάντα χρόνια, η μοναδική αίσθηση εκείνης της βραδιάς στις 14 Ιουνίου του 1987, είναι έντονα αποτυπωμένη στη μνήμη. Υπήρξε μια βραδιά αθλητικού θριάμβου και αναπάντεχης αλλά δίκαιης νίκης. Ένα πανηγύρι χαράς που συμμετείχαν όλοι οι Έλληνες ενωμένοι χωρίς εξαίρεση.

 

Μια γιορτή βεβαιότητας και αυτοπεποίθησης, πως για μας όλα μπορεί να είναι εφικτά. Ήταν η βραδιά που άλλαξε τη πορεία του ελληνικού μπάσκετ αλλά και ολόκληρου του ελληνικού αθλητισμού”.


-Ήταν η επιτυχία αυτή, έξω από την εποχή της; Πάνω από το επίπεδο του ελληνικού αθλητισμού;

Η μεγάλη αυτή επιτυχία του ελληνικού μπάσκετ το1987, δεν ήταν καθόλου τυχαία και έξω από τα δεδομένα. Η Ελλάδα είχε ήδη διακριθεί στο παγκόσμιο πρωτάθλημα μπάσκετ ανδρών του 1986 ένα χρόνο πριν, όπου κατέκτησε τη 10η θέση, σε σύνολο 24 ομάδων. Δεν αφορούσε μια πρόσκαιρη επιτυχία, η Ελλάδα έφτασε και πάλι στον τελικό κατακτώντας την δεύτερη θέση, στο Ευρωμπάσκετ του 1989 στη Γιουγκοσλαβία νικώντας και την φοβερή ομάδα μπάσκετ της τότε Σοβιετικής Ένωσης. Έκτοτε το ελληνικό μπάσκετ γνώρισε μια σειρά διεθνών επιτυχιών και διακρίσεων δυσανάλογων με τα μεγέθη και τους αριθμούς στη χώρα μας.




– Ποια ήταν η προετοιμασία από την πλευρά της Πολιτείας;

Η επιτυχία αφορούσε σκληρή προετοιμασία τόσο σε επίπεδο αθλητικών υποδομών, διεθνών αθλητικών διοργανώσεων και αθλητικών ανταλλαγών όσο και σε ειδικά επιστημονικά προγράμματα προετοιμασίας των αθλητών, προγράμματα επιλογής ταλέντων, αθλητικών σχολείων, εργομετρικής και προπονητικής υποστήριξης κλπ. Αυτή η προσπάθεια αφορούσε τόσο στο χώρο του αγωνιστικού, αλλά του σχολικού και του μαζικού αθλητισμού στο πλαίσιο ενός συγκεκριμένου προγράμματος δεκαετούς προετοιμασίας της Ελλάδας και του ελληνικού αθλητισμού. Η Ελλάδα προετοιμαζόταν πυρετωδώς για μια επιτυχημένη διοργάνωση αλλά και σωστή ελληνική αθλητική παρουσία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996 που φιλοδοξούσαμε ως υποψήφια χώρα να διοργανώσουμε και πάλι στην Αθήνα στην επέτειο των 100 χρόνων από την αναβίωση τους.

 

Πληροφορίες για τις φωτογραφίες: Στις 25 Ιουνίου του 1987 η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού οργάνωσε ένα μεγάλο επινίκιο δείπνο στο ξενοδοχείο “Αστέρας” στη Βουλιαγμένη προς τιμή της εθνικής ομάδας μπάσκετ με προσκεκλημένους τον τότε προπονητή της Κώστα Πολίτη και όλα τα μέλη της.

Περισσότερες ιστορίες, αναμνήσεις και αφηγήσεις για το έπος του 1987 μπορείτε να βρείτε  στο βιβλίο του Γιάννη Φιλέρη “Τίποτα δεν μας σταμάτησε”, που κυκλοφορεί από την “Physical Goods” της 24Media σε αποκλειστική συνεργασία με τα Public

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα