Χρόνια πολλά Ντόναλντ Τραμπ!

Χρόνια πολλά Ντόναλντ Τραμπ!
President Donald Trump speaks during a rally at the Kentucky Exposition Center, Monday, March 20, 2017, in Louisville, Ky. (AP Photo/John Minchillo) AP

Παθολογικός ψεύτης, ελλιπώς ενημερωμένος, σκληρός λαϊκιστής ή και τα τρία μαζί, ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει φροντίσει στους μόλις δύο μήνες που βρίσκεται στην εξουσία, να γίνει ένας επικίνδυνος Πινόκιο

Πρωταπριλιά σήμερα, ημέρα απενοχοποίησης των ψεμάτων και λαμπρού πεδίου δόξας των απανταχού ψευτών. Και αν υπάρχει κάποιο πολιτικό πρόσωπο (της διεθνούς σκηνής, για να μην παρεξηγιόμαστε) που αξίζει να μνημονευτεί ιδιαιτέρως την συγκεκριμένη μέρα, αυτό δεν είναι άλλο από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Παθολογικός ψεύτης, ελλιπώς ενημερωμένος ή ταγμένος πλήρως στην πολιτική του σκληρού λαϊκισμού, την οποία κατηγορείται ότι υπηρετεί, ο πρόεδρος των ΗΠΑ στους μόλις δύο μήνες που έχει αναλάβει και επισήμως τα καθήκοντά του, έχει φροντίσει να μετατραπεί σε σύγχρονο Πινόκιο.

Τα ψέματα και οι ανακρίβειες του χειμαρρώδους 70χρονου μεγιστάνα, μεγαλοεπιχειρηματία, εργολάβου, τηλεπαρουσιαστή και συγγραφέα, αποτελούν το “κερασάκι” σχεδόν σε κάθε δημόσια τοποθέτησή του, δίνοντας τροφή στους επικριτές του και άφθονη δουλειά στα εγχώρια ΜΜΕ, που λατρεύει να μισεί.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα (τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές), αποτελεί η συνέντευξη που έδωσε στο περιοδικό Time με θέμα τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται το ψέμα και την αλήθεια. Η συνέντευξη βρίθει ψεμάτων, μισών αληθειών και διαστρεβλωμένων αναφορών, με τον Τραμπ να εμμένει στις αμφιλεγόμενες απόψεις του και να υπεραμύνεται αυτών.

Επιστέγασμα της όλης “νοσηρής” κατάστασης, είναι η ατάκα με την οποία ολοκληρώνει την συνέντευξη: “Δεν μπορεί να τα κάνω όλα τόσο χάλια. Γιατί εγώ είμαι πρόεδρος, ενώ εσύ όχι”, με τα ΜΜΕ της χώρας να παίρνουν “φωτιά”, να κάνουν “φύλλο και φτερό” την επίμαχη συνέντευξη και να αποκαλύπτουν τα “ατοπήματα” του Τραμπ.

Όταν πέφτουν οι μάσκες

Ακολουθούν μερικά μόνο από τα αρκετά, σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, ψέματα του 45ου προέδρου των ΗΠΑ, στην συνέντευξή του στο Time.

ΓΙΑ ΣΟΥΗΔΙΑ

Τραμπ: Σουηδία. Έκανα την δήλωση και όλοι τρελάθηκαν. Την επόμενη μέρα έγιναν μεγάλα επεισόδια και θάνατος και προβλήματα…Μια μέρα μετά είχαν φρικτές, φρικτές ταραχές στη Σουηδία και είδατε τι συνέβη.

Η πραγματικότητα: Στις 11 Φεβρουαρίου ο Τραμπ έκανε μια αναφορά για το “τι συνέβη χθες βράδυ στη Σουηδία”, προκαλώντας αντιδράσεις στην ευρωπαϊκή χώρα, δεδομένου ότι δεν τίποτα δεν είχε συμβεί. Ο Τραμπ διευκρίνισε στη συνέχεια με tweet ότι η δήλωσή του αυτή “ήταν σχετικά με μια είδηση που μεταδόθηκε από το Fox News και αφορούσε μετανάστες”. Δύο μέρες αργότερα, επεισόδια προκλήθηκαν σε γειτονιά, στα βόρεια προάστια της πρωτεύουσας, Στοκχόλμης, στην οποία μένουν μετανάστες. Κανείς δεν σκοτώθηκε.

ΓΙΑ ΝΑΤΟ

Τραμπ: Το ΝΑΤΟ είναι ξεπερασμένο, γιατί δεν καταπολεμά την τρομοκρατία. Αυτοί το καθόρισαν και εγώ είπα ότι οι σύμμαχοι πρέπει να πληρώσουν. Κανείς δεν ήξερε ότι δεν πλήρωναν. Εγώ το έκανα, το υπολόγισα. Ό,τι είπα για το ΝΑΤΟ ήταν αλήθεια, οι άνθρωποι δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς τους

Η πραγματικότητα: Το ΝΑΤΟ συμμετέχει στις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις από το 1980 και πιο ενεργά μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001. Όσον αφορά στη χρηματοδότηση, η οδηγία του ΝΑΤΟ, που ισχύει από το 2006, αναφέρει ότι οι αμυντικές δαπάνες πρέπει να ανέλθουν στο 2% του ΑΕΠ κάθε χώρας ως το 2024. Το 2016 μόνο τέσσερις χώρες, εκτός από τις ΗΠΑ, ανταποκρίθηκαν σε αυτό τον στόχο, ωστόσο τα στοιχεία του ΝΑΤΟ δείχνουν ότι οι αμυντικές δαπάνες έχουν αυξηθεί περίπου 3% από το 2015 έως το 2016. Σε κάθε περίπτωση πάντως τα χρήματα δεν πρόκειται να πάνε στις ΗΠΑ ή απαραιτήτως στο ΝΑΤΟ. Πρόκειται για χρήματα, τα οποία οι χώρες ξοδεύουν για να ενισχύσουν την εθνική τους άμυνα.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΠΑΜΑ

Τραμπ: Θυμήσου αυτό. Όταν είπα για υποκλοπή τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, ήταν μέσα σε εισαγωγικά. Γιατί η υποκλοπή είναι ξέρεις διαφορετική σήμερα, από το να κρυφακούς. Αλλά η τηλεφωνική υποκλοπή ήταν μέσα σε εισαγωγικά. Αυτό για το οποίο μιλάω είναι η επιτήρηση

Η πραγματικότητα: Σε κάποια tweets που είχε κάνει είχε όντως χρησιμοποιήσει εισαγωγικά, ωστόσο το επίμαχο είχε ως εξής: “Πόσο χαμηλά έπεσε ο πρόεδρος Ομπάμα υποκλέπτοντας τις τηλεφωνικές μου συνομιλίες κατά της διάρκειας της ιερής εκλογικής διαδικασίας. Αυτό είναι Νίξον/Γουότεργκεϊτ. Κακός (ή άρρωστος) τύπος!”.

ΓΙΑ ΒΡΕΧΙΤ

Τραμπ: Brexit, ήμουν σωστός σε όλα γι’ αυτό. Ήσουν εκεί, νομίζω όταν το πρόβλεψα σωστά, μία μέρα νωρίτερα

Η πραγματικότητα: Τον Μάρτιο του 2016, τρεις μήνες πριν το δημοψήφισμα στη Βρετανία, ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι “νομίζω ότι πρέπει να φύγει από την ΕΕ. Νομίζω ότι είναι ώρα, λαμβάνοντας υπόψη την τρέλα που επικρατεί με τα συνεχιζόμενα μεταναστευτικά κύματα, ότι πρέπει να βγει από την ΕΕ”.

Μία μέρα πριν το δημοψήφισμα, είχε εμφανιστεί λιγότερο σίγουρος: “Δεν νομίζω ότι πρέπει κάποιος να με ακούσει γιατί δεν έχω εστιάσει σε αυτό το θέμα ιδιαίτερα. Κλίνω προς την έξοδο, γιατί υπάρχει ανεξαρτησία. Θα έλεγα, ακόμη, στους ανθρώπους “Μην βασίζεστε στις συστάσεις, γιατί είναι μια σύσταση που εγώ θα έκανα”.

ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΨΗΦΟΙ

Ο Τραμπ έχει ισχυριστεί ότι 3 εκατ. άτομα ψήφισαν παράνομα στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές: Καλά, αν ρίξεις τώρα μια ματιά στην ψηφοφορία…Όταν το λέω αυτό εννοώ ότι κυρίως υπάρχουν λανθασμένες εγγραφές, με άλλα λόγια, για τις ψήφους, εγγράφονται και/ή παράνομα. Και μετά ψηφίζουν. Υπάρχουν παρά πολλές τέτοιες εγγραφές. Για την ακρίβεια, κάνω μια επιτροπή για το θέμα αυτό.

Η πραγματικότητα: Υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που ψηφίζουν παράνομα αλλά αυτοί είναι ελάχιστοι. Η αρμόδια επιτροπή έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν έχει γνώσει “οποιουδήποτε στοιχείου”, διαψεύδοντας τις δηλώσεις του Τραμπ.

ΓΙΑ ΣΧΕΣΗ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΔΟΛΟΦΟΝΟ ΤΟΥ ΚΕΝΕΝΤΙ

Τραμπ: Αυτό ήταν στην εφημερίδα. Όχι, όχι, μου αρέσει ο Τεντ Κρουζ (σ.σ. ήταν αντίπαλος του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές), είναι φίλος μου. Αλλά αυτό ήταν στην εφημερίδα. Δεν το είπα αυτό. Αναφερόμουν στην εφημερίδα. Ήταν άρθρο για τον Τεντ Κρουζ, στο οποίο υπήρχε φωτογραφία του ίδιου, του πατέρα του και του Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, να παίρνουν πρωινό.

Η πραγματικότητα: Λέγοντας “εφημερίδα”, ο Τραμπ αναφέρεται στην National Enquirer, μια ταμπλόιντ εφημερίδα, που πωλείται σε σούπερ μάρκετ και η οποία ανήκει σε φανατικό υποστηρικτή του Αμερικανού προέδρου. Το αμφιβόλου αξιοπιστίας άρθρο ισχυρίζεται ότι ο πατέρας του Τεντ Κρουζ εργαζόταν με τον Όσβαλντ, τον δολοφόνο του προέδρου Τζον Φ. Κένεντι. Ο Τραμπ έχει “αγνοήσει” επανειλημμένως ότι το εν λόγω άρθρο έχει κριθεί ψευδές, πριν ακόμα αρχίσει να αναφέρεται σ’ αυτό κατά την προεκλογική του εκστρατεία.

Μια πολύ, πολύ μικρή γεύση από το (ψεύτικο) παρελθόν

ΤΟ ΠΛΗΘΟΣ ΣΤΗΝ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΤΟΥ

Λίγες μέρες μετά την ορκωμοσία του, τον Ιανουάριο, ο Τραμπ έδωσε την πρώτη του επίσημη συνέντευξη ως οικοδεσπότης στον Λευκό Οίκο, μιλώντας στο ABC. Σε αυτήν υποστήριξε, δείχνοντας και φωτογραφίες που ήταν κρεμασμένες στον τοίχο: “Εδώ είναι μια εικόνα του πλήθους. Το κοινό ήταν περισσότερο από ποτέ. Αυτό το κοινό ήταν τεράστιο, δες πού έφτανε” και “Το πλήθος (σ. το οποίο περιέγραψε ως θάλασσα αγάπης), φτάνει μέχρι πίσω).

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και κατά την παρουσία του στα κεντρικά γραφεία της CIA. “Ειλικρινά, σαν να είναι 1,5 εκατ. άνθρωποι” είπε και πρόσθεσε “έφτασαν μέχρι πίσω, το μνημείο του Ουάσινγκτον”.

Η πραγματικότητα: Το πλήθος, βάσει και των φωτογραφιών που κυκλοφόρησαν στη συνέχεια, δεν ήταν “το περισσότερο που έχει συγκεντρωθεί ποτέ” σε ορκωμοσία προέδρου.

Στην κάτωθι του AP, φαίνεται στο πάνω μέρος η ορκωμοσία του Ομπάμα, στις 20 Ιανουαρίου του 2009 και στο κάτω αυτή του Τραμπ, ακριβώς οκτώ χρόνια μετά. Και οι δύο εικόνες τραβήχτηκαν λίγο πριν το μεσημέρι από την κορυφή του μνημείου του Ουάσινγκτον.

FILE- This pair of photos shows a view of the crowd on the National Mall at the inaugurations of President Barack Obama, above, on Jan. 20, 2009, and President Donald Trump, below, on Jan. 20, 2017. The photo above and the screengrab from video below were both shot shortly before noon from the top of the Washington Monument. On his first full day in office, President Donald Trump called the acting director of the National Park Service to dispute widely circulated photos of Trump's inauguration. (AP Photo, File) AP

 

ΓΙΑ ΝΕΚΡΟΥΣ ΣΕ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΟΜΠΑΜΑ

Τραμπ: “Κοιτάχτε όταν ο πρόεδρος Ομπάμα ήταν εκεί πριν από δύο εβδομάδες για ομιλία, μια πολύ ωραία ομιλία. Δύο άτομα πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της ομιλίας”, είπε στο ABC. “Δεν πυροβολήθηκαν στον χώρο της ομιλίας. Αλλά στην πόλη του Σικάγο κατά τη διάρκεια της ομιλίας”.

Ο Τραμπ συζητούσε για την εγκληματικότητα στο Σικάγο και την πρότασή του να “στείλει εκεί ομοσπονδιακούς αστυνομικούς”, όταν ισχυρίστηκε ότι δύο άτομα σκοτώθηκαν στις 10 Ιανουαρίου, κατά την αποχαιρετιστήρια ομιλία του Ομπάμα.

Η πραγματικότητα: Η αστυνομία του Σικάγο επεσήμανε ότι την συγκεκριμένη μέρα δεν καταγράφηκαν νεκροί από ένοπλη βία. Σημειώθηκαν πέντε περιστατικά πυροβολισμών χωρίς θύματα στην πόλη εκείνη την ημέρα αλλά κανένα δεν έγινε κατά την διάρκεια της ομιλίας του Ομπάμα.

BONUS

Τραμπ: Η χώρα με πιστεύει. Πήγα στο Κεντάκι πριν από δύο βραδιές, είχαμε 25.000 κόσμο σε ένα τεράστιο γήπεδο μπάσκετ

Η πραγματικότητα: Το γήπεδο όπου πραγματοποιήθηκε η ομιλία του Τραμπ στο Κεντάκι είναι χωρητικότητας 18.000 ατόμων

(Πηγές: Time, Washington Post, BuzzFeed, Φωτό: AP Photo/John Minchillo)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα