Ελληνικά τσοπανόσκυλα: Οι πιστοί σύντροφοι των κτηνοτρόφων
Μπορεί στις μέρες μας – και στα μεγάλα αστικά κέντρα – να μην κατατάσσεται στους δημοφιλέστερους σκύλους συντροφιάς όμως ο Ελληνικός Ποιμενικός εδώ και αιώνες αποτελεί τον απαραίτητο σύντροφο των κοπαδιών και έχει καταφέρει να αναπτύξει ένα χαρακτήρα σε πλήρη αρμονία με τον ρόλο του σαν φύλακα και με το περιβάλλον της υπαίθρου.
- 30 Ιουνίου 2018 09:41
Τα ελληνικά τσοπανόσκυλα όπως έχουμε συνηθίσει να τα αποκαλούμε, δεν… εξαντλούνται σε μια φυλή αφού εκτός τους Ελληνικού Ποιμενικού δίπλα στον παραδοσιακό Έλληνα κτηνοτρόφο μπορούμε να συναντήσουμε το Λευκό Ελληνικό Τσοπανόσκυλο, τον Μολοσσό της Ηπείρου, τον Ποιμενικό της Σπάρτης κ.α.
Ελληνικός Ποιμενικός
Είναι σκύλος ρωμαλέος, με καλή σωματική διάπλαση που την χαρακτηρίζει ο ισχυρός σκελετός και η καλή μυϊκή κάλυψη, ικανός να κινείται όλη μέρα κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες, σε δύσβατες περιοχές και με τις ελάχιστες απαιτήσεις σε τροφή και ν’ αντιμετωπίζει τα αγρίμια που απειλούν τα κοπάδια, είτε με καταδίωξή τους, είτε με συμπλοκή σώμα προς σώμα.
Ο τυπικός βηματισμός είναι ο βραχύς τροχασμός. Η κίνησή του πρέπει να είναι άνετη και σταθερή στον τροχασμό, ικανή να επιταχυνθεί σε καλπασμό, με δυνατότητα ελιγμών. Στο βάδισμα ο σκύλος κρατά χαμηλά το κεφάλι.
Η παρουσία του στο κοπάδι δεν ενοχλεί τα ζώα με τα οποία αναπτύσσει σχέσεις αρμονικής συμβίωσης και ένστικτο προστασίας, το οποίο εκδηλώνει έντονα με απωθητικές ενέργειες στην παρουσία οποιουδήποτε εισβολές στον ζωτικό του χώρο. Τα άτομα της φυλής εμφανίζουν καλή υγεία, μακροβιότητα, αργή ωρίμανση και έντονο σεξουαλικό διμορφισμό, με εμφανή έκφραση στα ανατομικά χαρακτηριστικά. Τα θηλυκά είναι πολύπλοκα και εμφανίζουν καλό μητρικό ένστικτο. Η προέλευσή του είναι οι αρχαιοελληνικοί Ποιμενικοί Μολοσσικοί σκύλοι έτσι όπως αυτοί εξελίχθηκαν δια μέσου των αιώνων σε ένα γενετικό κράμα με άλλους ποιμενικούς ορεινούς σκύλους της χώρας μας. Σήμερα εμφανίζεται σαν πρωτόγονος ποιμενικός ορεινός σκύλος φύλακας κοπαδιών.
Λευκό Ελληνικό Τσοπανόσκυλο
Μεγάλος σκύλος, αριστοκρατικός και ευγενικός. Με στεγνή μυϊκή διάπλαση, δυνατό σώμα και σκελετό, χωρίς όμως να είναι βαρύς. Με μακριά σχετικά άκρα που προσδίδουν αέρα κάτω από το σώμα. Με μακρύ μανδύα. Ευλύγιστος και γρήγορος.
Ικανός φύλακας κοπαδιών και χώρου. Δυναμικός, έξυπνος, τολμηρός. Φιλικός με τους ανθρώπους του περιβάλλοντός του.
Μολοσσός της Ηπείρου
Σκύλος μεγάλου μεγέθους, μέσων αναλογιών, συμπαγής, δυνατός κορμός με δυνατά κόκαλα, με μεγάλο κεφάλι και μέσου μήκους μανδύα. Σταθερού χαρακτήρα αλλά και δυναμικός. Φύλαξη και προστασία κοπαδιών από μεγάλα αγρίμια όπως τσακάλι, λύκος και αρκούδα. Έναν ρόλο που τον έχει για χιλιάδες χρόνια.
Έξυπνος, πιστός, αφοσιωμένος και δεμένος με το κοπάδι και τον κύριό του, φιλικός στους ανθρώπους του περιβάλλοντός του και ικανός όταν χρειαστεί να προστατέψει το κοπάδι ή την ιδιοκτησία που φυλάει.
Ελληνικός Ποιμενικός Βοοειδών
O μικρότερος και σπανιότερος ελληνικός μολοσσοειδής, ο Ελληνικός Ποιμενικός Βοοειδών ήταν αρκετά συνήθης σκύλος αγροκτήματος και συντροφος σε περιοχές της υπαίθρου και σε μερικά νησιά. Μερικές φορές αποκαλείται Ελληνικός άνουρος ποιμενικός αλλά η ονομασία αυτή είναι παραπλανητική, αφού προκαλεί σύγχυση με άλλες ποιμενικές φυλές της Ελλάδας που έχουν κομμένες ή εκ φύσεως κοντές / ανύπαρκτες ουρές, όπως και με τον πληθυσμό σκύλων εργασίας διαφορετικού τύπου, που είναι πολύ περισσότερο λυκοειδή / τύπου κόλλι σε χαρακτηριστικά. Αυτή η συγκεκριμένη ποικιλία που περιγράφουμε εδώ είναι πολύ διαφορετική και συναντάται σε μικρούς αριθμούς, φανερώνοντας μεγάλο βαθμό αξιοπιστίας (ομοιομορφίας) όσον αφορά την εμφάνιση, με αναμενόμενη ποικιλότητα όσον αφορά το είδος του τριχώματος. Αν και δεν είναι αναγνωρισμένος ούτε καν στην Ελλάδα αυτός ο ζωηρός, υψηλής ενέργειας σκύλος επαγρύπνησης και προειδοποίησης εκτρέφεται με ομοιόμορφο τύπο και πιστεύεται ότι διαμορφώθηκε κατά το 19 αιώνα από διασταυρώσεις μικρότερων σε διαστάσεις τσοπανόσκυλων. Η φυλή μπορεί καλύτερα να περιγραφεί είτε ως τύπος πίνσερ με ισχυρά χαρακτηριστικά ποιμενικού ή ως ένα λίγο ως πολύ τυπικό βαλκανικό τσοπανόσκυλο εργασίας με εμφάνιση & εργασιακά χαρακτηριστικά (χαρακτήρα) τύπου πίνσερ.
Ποιμενικός της Σπάρτης
Ο Ποιμενικός της Σπάρτης θεωρείται το αποτέλεσμα διασταύρωσης Ελληνικών Ηπειρώτικων ποιμενικών με Λακωνικά και Περσικά σκυλιά, αλλά υπάρχουν και άλλες θεωρίες. Οι πληροφορίες για αυτή την φυλή είναι περιορισμένες και δεν είναι καν ξεκάθαρο αν υπάρχουν ακόμα καθαρόαιμα Ποιμενικά της Σπάρτης. Μερικές φορές καταγράφεται σαν οδηγός και προστάτης κοπαδιών, άλλες φορές σαν κυνηγόσκυλο και λαγωνικό ενώ δεν είναι εντελώς σίγουρο αν υπήρχε μία Σπαρτιάτικη φυλή ή περισσότερες. Περιγραφές της φυλής που ήταν γνωστή σαν Σπαρτιατικό Κυνηγόσκυλο δεν ταιριάζουν καθόλου με ποιμενικά σκυλιά.
Ο Ποιμενικός της Σπάρτης (ΣτΜ Spartan Sheepdog = τσοπανόσκυλο στο πρωτότυπο) έλαβε μέρος μία φορά και σε έκθεση μορφολογίας στο Islington Dog Show στο Λονδίνο, αλλά για κάποιο λόγο με το όνομα Αλβανικός Λυκοθήρας (ΣτΜ: Albanian Wolfhound στο προτότυπο) δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερες αμφισβητήσεις.
Περιγράφετε σαν άγριο και εδαφικό σκυλί που ταιριάζει περισσότερο με την αγροτική ζωή. Αν και κάποιοι λένε ότι θα έπρεπε να είναι εντελώς άσπρο τα περισσότερα έχουν το χρώμα του λύκου. Το μέσο ύψος είναι περίπου 70 εκατοστά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ AGROPOST