Δένδιας για ένστολους: Αυξήσεις 13% έως 20% ανάλογα τον βαθμό – Παραδείγματα
Διαβάζεται σε 3'
Τι περιλαμβάνουν οι αυξήσεις στο μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων που ανακοίνωσε ο Νίκος Δένδιας. Ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα για τις αποδοχές αξιωματικών ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας
- 28 Μαρτίου 2025 12:19
Στην εξειδίκευση των αυξήσεων για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, προχώρησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, την Παρασκευή (28/03), μετά τη σχετική εξαγγελία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, χθες.
Ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε ειδικότερα ότι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα λάβουν αυξήσεις από 13% έως 20% ανάλογα με το βαθμό τους.
Ανέφερε μάλιστα συγκεκριμένα παραδείγματα:
- Ανθυπολοχαγός της Ευελπίδων θα δει αύξηση 3.050 ευρώ τον πρώτο χρόνο από την αποφοίτησή του
- Πλωτάρχης με 18 χρόνια υπηρεσίας θα δει αύξηση 5.532 ευρώ
- Σμηνίας από σχολη υπαξιωματικών θα δει ενίσχυση 2.760 ευρώ
- Δεκανέας ΕΠΟΠ με τρία χρόνια υπηρεσίας θα δει ενίσχυση 2.232 ευρώ
Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι η συνολική ενίσχυση για τους ενστόλους ανέρχεται στα 268 εκ. ευρώ, εκ των οποίων το 60% προέρχεται από την εξοικονόμηση στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Για τους σπουδαστές των σχολών αξιωματικών και υπαξιωματικών, η συνολική ενίσχυση αυξάνεται κατά 14,3 εκ ευρώ. Ενώ υπενθύμισε ότι έχει δοθεί το επίδομα στόλου, συνολικού ύψους 24 εκ ευρώ.
“Πρέπει αυτά τα στελέχη να αισθάνονται ότι η πολιτεία τους παρέχει όσα απαιτούνται. Θέλουμε με τα στελέχη μας να ζουν υπερήφανα. Δεν επιτρέπεται να διάγουν σε έντιμη πενία“, δήλωσε ο κ. Δένδιας. Έκανε λόγο για την “ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων” καθώς και για ένα δικαιότερο μισθολόγιο.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας διευκρίνισε ότι η μισθολογική μεταρρύθμιση θα αρχίσει να εφαρμόζεται σε τρεις φάσεις από την 1η Απριλίου, δεδομένου ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει και τους δημόσιους υπαλλήλους, άρα και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Ανέφερε επίσης ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας επεξεργάζεται και τρόπους ενίσχυσης των αποδοχών και του πολιτικού προσωπικού.
Μιλώντας για το νέο δόγμα των Ενόπλων Δυνάμεων ο κ. Δένδιας είπε ότι: . «Οι ένοπλες δυνάμεις καθίστανται αναπτυξιακός μοχλός της οικονομίας και όχι καταναλωτής». Ειδική αναφορά έκανε στη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην Πολιτική Προστασία και στον τομέα της Υγείας.
«Η ατζέντα 2030 περιλαμβάνει την στέγαση για κάθε στέλεχος και την οικογένειά του που μετατίθεται στις εσχατιές της Ελλάδος. Δρομολογείται επιπλέον η κατασκευή 4.000 κατοικιών με 1.000 κατοικίες κάθε χρόνο» σημείωσε ο υπουργός προσθέτοντας ότι θα δημιουργηθεί ένα σύγχρονο μοντέλο παροχής ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών για τα στελέχη και τους απόστρατους», είπε.