Ελληνοτουρκικά: Σκληρή απάντηση του Υπουργείου Άμυνας σε Τουρκία

Διαβάζεται σε 2'
Ελληνοτουρκικά: Σκληρή απάντηση του Υπουργείου Άμυνας σε Τουρκία
SOOC

Το ελληνικό Υπουργείο Άμυνας απαντά στους ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι “η Ελλάδα αναγνώρισε την υφαλοκρηπίδα μας”.

Ουδείς ‘σεβασμός’ επεδείχθη ή θα επιδειχθεί στο μέλλον από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στη νομίμως οριοθετημένη ζώνη Ελλάδας – Αιγύπτου, όπως το Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας προβλέπει και επιβάλλει”, αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας της Ελλάδας, απαντώντας σε ισχυρισμούς πηγών του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας της Τουρκίας.

Νωρίτερα σήμερα δημοσιεύματα σε τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι “η Ελλάδα αναγνώρισε την υφαλοκρηπίδα μας”, μετά την ανάπτυξη τουρκικών πολεμικών πλοίων στη θαλάσσια περιοχή πέριξ της Κάσου, όπου πραγματοποιούσε έρευνες ιταλικό πλοίο, καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία πόντισης ηλεκτρικού καλωδίου που θα συνδέει Ελλάδα-Κύπρο.

Οι έρευνες του ιταλικού σκάφους πραγματοποιήθηκαν με βάση ελληνικές NAVTEX τις οποίες εξέδωσε ο σταθμός του Ηρακλείου και αφορούν περιοχή των ελληνικών χωρικών υδάτων εκτός από ένα σημείο, το οποίο βρίσκεται μόλις μισό μίλι έξω από τα έξι μίλια από την Κάρπαθο.

Ωστόσο, η Τουρκία με δική της NAVTEX είχε δηλώσει πως το σημείο αυτό αποτελεί μέρος τουρκικής υφαλοκρηπίδας και άρα ο συντονισμός πρέπει να γίνει με τις τουρκικές αρχές. Έτσι, έστειλε στην περιοχή τα πολεμικά πλοία προκειμένου να εμποδίσουν τις έρευνες.

Ακολούθησε “πυρετός” διαβουλεύσεων, οι οποίες φαίνεται πως είχαν το επιθυμητό για την Αθήνα αποτέλεσμα.

Σημειώνεται πως το ανακοινωθέν που δημοσιεύτηκε μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλεάις της Τουρκίας, την Πέμπτη (25/7), υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε σχετικά με τις εξελίξεις στο Αιγαίο τη Μεσόγειο,

“Τονίστηκε ότι η εποικοδομητική μας προσέγγιση, η οποία έχει ως προτεραιότητα το διάλογο στα θέματα του Αιγαίου και της Μεσογείου, δεν θα επιτραπεί να αποτελέσει αντικείμενο εκμετάλλευσης και επισημάνθηκε ότι θα συνεχιστεί η ασυμβίβαστη πρακτική της προάσπισης των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μας“.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα