Επιχείρηση “απόψυξης” των ελληνορωσικών σχέσεων

Επιχείρηση “απόψυξης” των ελληνορωσικών σχέσεων
Φωτογραφία αρχείου AP

Τι συζήτησε στη Μόσχα ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, τι πρότεινε ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Σοϊγκού, κάνοντας αναφορά στις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα.

Επιχείρηση “απόψυξης” των ελληνορωσικών σχέσεων βρίσκεται σε εξέλιξη. Η πρώτη φάση αυτής της επιχείρησης ξεκίνησε με την πρόσφατη επίσκεψη του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου στη Μόσχα και τα αποτελέσματα θα φανούν στις 7 Δεκεμβρίου, όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντήσει στο Κρεμλίνο τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τι συζήτησαν πίσω από τις κλειστές πόρτες οι υπουργοί Άμυνας Ελλάδας και Ρωσίας;

Σύμφωνα με το Militaire.gr Καμμένος και Σοϊγκού συζήτησαν για τα Σκόπια, τη συμφωνία των Πρεσπών, την αυξημένη παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα , αλλά και για εξοπλισμούς.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού αναφέρθηκε φυσικά στις απελάσεις των διπλωματών που αποφάσισε η Αθήνα το καλοκαίρι. Υποστήριξε ότι “η απομάκρυνση “ανεπιθύμητου” ρωσικού διπλωματικού προσωπικού από την Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει με αθόρυβο τρόπο”.

Ο Σοϊγκού απέφυγε να πάρει θέση σε όσα του είπε ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος για την τουρκική προκλητικότητα η οποία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας προτίμησε να αναφερθεί στις ανησυχίες της Μόσχας για την “ενισχυμένη παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα”, αλλά και στην “συνεχή διεύρυνση της Συμμαχίας που έχει φθάσει πλέον στα σύνορα της Ρωσίας”.

Ο Σ.Σοϊγκού δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για την συμφωνία των Πρεσπών, επισημαίνοντας ότι “είναι ενοχλητικό να γίνονται προσπάθειες για ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με κάθε κόστος”.

Ο Π.Καμμένος επανέλαβε τόσο τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ,επισημαίνοντας τη “διακριτή θέση” που έχει εκφράσει. Πρόσθεσε ότι παρόλα αυτά η Ελλάδα είναι πρόθυμη να συμβάλλει στην κατεύθυνσης αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ. Επανέλαβε την ελληνική θέση που είναι αντίθετη με τη λογική των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Ο Έλληνας ΥΕΘΑ είπε στον Σοϊγκού ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις 7 Δεκεμβρίου στη Μόσχα θα αποκαταστήσει πλήρως το θετικό κλίμα στις ελληνορωσικές σχέσεις.

Κουβέντα για Καλάσνικοφ και  αντιαεροπορικά

Ο Καμμένος σε προηγούμενη επίσκεψή του στη Ρωσία, είχε συζητήσει το ενδεχόμενο παραγωγής τυφεκίων ΚΑΛΑΣΝΙΚΟΦ στο εργοστάσιο των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων στο Αίγιο. Είπε στον Σοϊγκού ότι αυτό το σχέδιο θα είχε ήδη υλοποιηθεί να δεν υπήρχε το πρόβλημα των δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας. Επιπλέον αναφέρθηκε εκτενώς στην ανάγκη να συνεχιστεί κανονικά η τεχνική υποστήριξη των ρωσικών συστημάτων S-300 και Tor M1 που διαθέτει η Ελλάδα. Σ΄ αυτό το σημείο ο Καμμένος έθεσε και το θέμα ελλιμενισμού και ανεφοδιασμού ρωσικών πλοίων, λέγοντας πως η Ελλάδα “ως ναυτική δύναμη, θεωρεί ότι πρέπει να υπάρχει ανοιχτή πολιτική που θα διευκολύνει τη ναυσιπλοία”.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας δεν έχασε την ευκαιρία για να παρουσιάσει στον Καμμένο μια σειρά ρωσικών οπλικών συστημάτων που όπως είπε “έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών χωρών κι έχουν οδηγήσει σε υπεραπασχόληση των ρωσικών γραμμών αμυντικής παραγωγής”.

Ο Σοίγκού πρόετεινε στον Καμμένο:

Το πυραυλικό σύστημα Pantsir

Το νέο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου Repelient με το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί ο νέος κίνδυνο επιθέσεων από drones. Η Ελλάδα έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει παραβιάσεις από τουρκικά μη επανδρωμένα αεροχήματα,

Ο Σοϊγκού δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι όλα τα ρωσικά συστήματα που χρησιμοποιήθηκαν σε πραγματικές συνθήκες μάχης στη Συρία, έδειξαν ότι υπερτερούν σε σχέση με τα δυτικά και ανέφερε πολύ εντυπωσιακά ποσοστά αναχαίτισης πυραύλων από παλαιότερη γενιά ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων που είναι εγκατεστημένα στην Συρία. Ανέφερε το εντυπωσιακό ποσοστό του 85% επιτυχών καταρρίψεων πυραύλων “δυτικού τύπου”.

Όλα αυτά προφανώς ενδιαφέρουν την Ελλάδα, αλλά είναι δεδομένο ότι υπάρχουν δύο μάλλον αξεπέραστα προβλήματα: το πρώτο έχει να κάνει με την όλο και πιο στενή συνεργασία που υπάρχει με τις ΗΠΑ , την οποία η Αθήνα δεν είναι διατεθειμένη να ρισκάρει. Το δεύτερο είναι το οικονομικό , στο οποίο η Ρωσία δεν μπορεί να είναι ευέλικτη και λόγω των κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί από τη Δύση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ MILITAIRE.GR:

Τι σημαίνει η απειλή πολέμου κατά της Ελλάδας από τον Τσαβούσογλου
“Σταματήστε τις φωτογραφίες με PKK και YPG”! Παράπονα Ακάρ στον Αμερικανό Αρχηγό Ντάντφορντ!
Τουρκία: Το στρατηγικό όραμα για την μετα-οθωμανική επέτειο και οι μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα