F-35: Ποια είναι τα μαχητικά αεροσκάφη και πώς ενισχύουν την ελληνική άμυνα – Τα χαρακτηριστικά τους
Διαβάζεται σε 4'Ποιες οι δυνατότητες των F-35 που βρίσκονται κοντά στην ένταξή τους στην ελληνική άμυνα. Η τεχνολογία Stealth που τα διαφοροποιεί από τα F-16 και τα γενικά χαρακτηριστικά τους.
- 27 Ιανουαρίου 2024 12:03
Πολύ κοντά στην απόκτηση των F-35 βρίσκεται πλέον η Ελλάδα, μετά το καθοριστικό βήμα της Παρασκευής από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ που άναψε το πράσινο φως για την πώλησή τους στη χώρα μας.
Η αμερικανική κυβέρνηση προχώρησε στην επόμενη φάση, στέλνοντας επίσημη ειδοποίηση στο Κογκρέσο για την ταυτόχρονη έγκριση της πώλησης των μαχητικών αεροσκαφών F-35 και F-16 σε Ελλάδα και Τουρκία, αντίστοιχα.
Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη μετά από έναν μαραθώνιο διαπραγματεύσεων και διπλωματικών συζητήσεων, όπως προδίδουν και οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος στάθηκε τόσο στην ενίσχυση της εθνικής άμυνας, όσο και σε αυτή της ελληνικής διπλωματίας, αφού επισφράγισε “το στρατηγικό βάθος των ελληνοαμερικανικών σχέσεων”.
Πλέον, η Ελλάδα μπαίνει και επισήμως στην τροχιά απόκτησης έως και 40 μαχητικών αεροσκαφών τελευταίας γενιάς F-35, ύψους 8,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η επίσημη αποδοχή του ελληνικού αιτήματος για την προμήθεια των F-35 συνοδεύεται από την ταυτόχρονη παραχώρηση πακέτου δωρεάν στρατιωτικού υλικού από το αμερικανικό απόθεμα. Το πακέτο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:
- τέσσερις φρεγάτες LCS
- δύο μεταγωγικά C-130
- 60 θωρακισμένα οχήματα μάχης
- περιπολικά πλοία
Σύμφωνα με την επίσημη επιστολή στο Κογκρέσο, η Ελλάδα είχε ζητήσει, μεταξύ άλλων, “έως και σαράντα (40) αεροσκάφη F-35 Joint Strike Fighter Συμβατικής Απογείωσης και Προσγείωσης (CTOL) και σαράντα δύο (42) κινητήρες Pratt & Whitney F135-PW-100 (40 εγκατεστημένοι, 2 ανταλλακτικά)“.
F-35: Ποια είναι τα μαχητικά αεροσκάφη – Δυνατότητα Stealth και λοιπά χαρακτηριστικά
Το Lockheed Martin F-35 Lightning II είναι μια οικογένεια μαχητικών αεροσκαφών stealth πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς που έχουν σχεδιαστεί για να εκτελούν αποστολές επίγειας επίθεσης, αναγνώρισης και αεράμυνας.
Παράλληλα, διατίθενται σε τρεις κατηγορίες, καθεμία σχεδιασμένη για διαφορετικούς κλάδους του στρατού των ΗΠΑ και των συμμαχικών δυνάμεων: Τα F-35A (συμβατική απογείωση και προσγείωση), F-35B (μικρή απογείωση και κάθετη προσγείωση) και F- 35C (μοντέλο σχεδιασμένο και για αεροπλανοφόρα).
Το F-35 πέταξε για πρώτη φορά το 2006, ενώ αυτό που τέθηκε πρώτο σε υπηρεσία ήταν το F-35B του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ τον Ιούλιο του 2015, για να ακολουθήσει το F-35A της Πολεμικής Αεροπορίας τον Αύγουστο του 2016. Τρίτο απογειώθηκε για το Αμερικανικό Ναυτικό το F-35C τον Φεβρουάριο του 2019.
Το F-35 αποτελεί ένα πολυλειτουργικό μαχητικό αεροσκάφος, ικανό να εκτελεί διάφορες αποστολές όπως αερομαχίες, επιθέσεις επί γης, και επιχειρήσεις εναντίον πλοίων. Είναι σχεδιασμένο για να παρέχει υψηλή τεχνολογία και απόδοση σε ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών.
Το βασικό χαρακτηριστικό του, όμως, που το διαφοροποιεί από to F-16 είναι η τεχνολογία Stealth που διαθέτει και η οποία το καθιστά δύσκολο να εντοπιστεί από ραντάρ, χάρη σε έναν συνδυασμό προηγμένων τεχνικών απόκρυψης.
Παράλληλα, παρέχει δυνατότητες πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης, αλλά και υψηλής ανάλυσης ραντάρ για ανίχνευση, εντοπισμό και αναγνώριση στόχων.
Περιλαμβάνει σύστημα Οπτικής και Ηλεκτρονικής Εποπτείας, για υπέρυθρη ανίχνευση, πολυλειτουργικό Σύστημα Επικοινωνίας και αυτόνομη διάγνωση και παρακολούθηση της κατάστασης του αεροσκάφους.
Επίσης, παρέχει ευελιξία και απόδοση κατά την εκτέλεση επιθέσεων, είναι σχεδιασμένο για να απογειώνεται είτε από ξηρά είτε από αεροπλανοφόρα με σχετικούς μηχανισμούς ελέγχου προσγείωσης και απογείωσης, ενώ γενικά αποτελεί μία ελαφριά κατασκευή με εκτενή χρήση συνθετικών υλικών για βελτιωμένη απόδοση και ελάχιστο βάρος.
Μερικά γενικά χαρακτηριστικά
- Πλήρωμα: 1
- Μήκος: 15,7 μέτρα
- Άνοιγμα φτερών: 11 μέτρα
- Μέγιστο βάρος απογείωσης: 29.900 κιλά
- Χωρητικότητα καυσίμου: 8.278 kg
Δείτε τις διαφορές των γενικών χαρακτηριστικών ανά υποκατηγορία: