Πόλεμος νεύρων με την πορεία του “Oruc Reis” – Στήριξη στα ελληνικά από Μακρόν
"Αποφάσισα να ενισχύσω προσωρινά τη γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο τις επόμενες ημέρες, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους" έγραψε στα ελληνικά ο Γάλλος πρόεδρος.
- 13 Αυγούστου 2020 08:25
Μετά την αλλαγή πλεύσης το απόγευμα της Τετάρτης προς την κυπριακή ΑΟΖ, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis άλλαξε και πάλι “ρότα” προς την μεριά της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Συγκεκριμένα, γύρω στις 05:00 τα ξημερώματα της Πέμπτης άλλαξε κατεύθυνση και πάλι, ακολουθώντας παράλληλη πορεία σε σχέση με την προηγούμενη όπου είχε μπει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ενώ εν συνεχεία άλλαξε ξανά κατεύθυνση κινούμενο νοτιοδυτικά, εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Πρόκειται για ένα ξεκάθαρο “πόλεμο νεύρων” με τουρκικούς τακτικισμούς που θα συνεχιστούν μέχρι τις 23 Αυγούστου όταν και λήγει η τουρκική navtex.
Δείτε εδώ την πορεία του πλοίου σε ζωντανό χρόνο
Οι κινήσεις του τουρκικού σκάφους παρακολουθούνται διαρκώς από την ελληνική πλευρά και ελληνικά πολεμικά πλοία παραμένουν στην περιοχή για κάθε ενδεχόμενο.
Τα παραπάνω συμβαίνουν την ώρα που οι διπλωματικές επαφές της Ελλάδας εξελλίσονται με αμείωτο ρυθμό με τον Νίκο Δένδια να μεταβαίνει σήμερα στο Ισραήλ, ενώ διάγγελμα πραγματοποίησε χθες και ο πρωθυπουργός ζητώντας να επικρατήσει η λογική. Η χώρα μας βρίσκεται εν μέσω προσπάθειας πολλαπλασιασμού των διεθνών ερεισμάτων έναντι της Τουρκίας, όπως σημείωσε και ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Παντείου και βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ το πρωί της Πέμπτης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την Τετάρτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπτέλ Φατάχ Ελ Σίσι με τους δύο να χαρακτηρίζουν “ορόσημο” τη συμφωνία της χώρας μας με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση ΑΟΖ. Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Σίσι συμφώνησαν στην ταχύτερη δυνατή επικύρωση της συμφωνίας από τις δύο χώρες γεγονός που θα επισφραγιστεί από συνάντηση των δύο ηγετών.
Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα με αποδέκτη την Τουρκία, μετά τη συνομιλία που είχε και εκείνος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
“Η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει τις μονομερείς έρευνες για πετρέλαιο”, ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Γάλλος πρόεδρος, ενώ τις τελευταίες ημέρες αναζητείτο η γαλλική τοποθέτηση για τα ελληνοτουρκικά.
Μάλιστα, οι αναρτήσεις Μακρόν στο Twitter, έγιναν στα ελληνικά.
“Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ανησυχητική. Οι μονομερείς αποφάσεις της Τουρκίας σε θέματα πετρελαικής έρευνας προκαλούν εντάσεις. Αυτές πρέπει να σταματήσουν ώστε να ευοδωθεί ένας ήρεμος διάλογος μεταξύ χωρών γειτονικών και συμμάχων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Αποφάσισα να ενισχύσω προσωρινά τη γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο τις επόμενες ημέρες, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα” έγραψε αναλυτικά ο Γάλλος πρόεδρος.
To “ευχαριστώ” του Κ. Μητσοτάκη στα γαλλικά:
Πέραν των γαλλικών αεροσκαφών που έφτασαν πρόσφατα στην Κύπρο, ο Μακρόν δήλωσε ότι η Γαλλία θα ενισχύσει προσωρινά τη στρατιωτική παρουσία της στη Μεσόγειο για να καταστήσει σαφές ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό.
Η δημόσια τοποθέτηση Μακρόν ήρθε μετά την στήριξη που προσέφερε το Ισραήλ λίγες ώρες πριν.
Την Τετάρτη πάντως ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ζήτησε επίλυση των διαφορών με διάλογο, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να σημειώνει ωστόσο πως “διάλογος δεν μπορεί να γίνει με προκλήσεις”.
Σημειώνεται ότι ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα έχει έκτακτη συνάντηση, αύριο, Παρασκευή 14/8, με τον αμερικανό όμολογό του, Μάικ Πομπέο, ενώ την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ σχετικά με το Oruc Reis και όσα λαμβάνουν χώρα από την πλευρά της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.
Ανησυχεί η Γερμανία, αλλά κρατά “ισορροπίες”
Από τη δική της μεριά πάντως η Γερμανία ακολουθεί στάση διαφορετική σε σχέση με την κρίση του Ιουλίου, με την Καγκελάριο Μέρκελ να αναμένεται να έχει τις δικές της επαφές με Ελλάδα και Τουρκία.
Στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων την Τετάρτη απαντώντας σε ερώτηση της DW κατά πόσον η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί επικίνδυνή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ απάντησε: “Η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί γεμάτη ανησυχία την αύξηση της έντασης στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου”.
“Κεντρικό αίτημα» της Γερμανίας είναι «οι εμπλεκόμενοι να μπουν σε απευθείας διάλογο για τα επίμαχα ζητήματα που τους χωρίζουν αναφορικά με το Δίκαιο της Θάλασσας”. Παράλληλα ο κ Ζάιμπερτ έκανε έκκληση στην Αθήνα και την Αγκυρα «να αποφύγουν κάθε περαιτέρω κλιμάκωση”.
Σε παρόμοιες δηλώσεις προέβη και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ. “Παρακολουθούμε τις εξελίξεις με ανησυχία και θεωρούμε ότι το τουρκικό μέτρο δεν συμβάλλει στην αποκλιμάκωση”, τόνισε για να κάνει στη συνέχεια έκκληση στις δύο πλευρές να επιλύσουν μέσω του διαλόγου τις διαφορές τους, ειδικά εκείνες που είναι νομικής φύσεως.
Απαντώντας σε ερώτηση της DW αν οι δραστηριότητες του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Oruc Reis τις τελευταίες ημέρες είναι συμβατές με το Διεθνές Δίκαιο, ο κ. Μπούργκερ δήλωσε ότι δεν μπορεί να προβεί σε νομική αξιολόγηση επειδή του λείπουν οι αναγκαίες πληροφορίες.