Στρατός: Θητεία με εκπαίδευση αντί για αγγαρείες
Διαβάζεται σε 2'Στις επικείμενες αλλαγές στη στρατιωτική θητεία, με βάση το φινλανδικό μοντέλο, αναφέρθηκε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας.
- 19 Ιανουαρίου 2024 11:03
Την ανάγκη οι Ένοπλες Δυνάμεις να προσαρμόσουν αναλόγως τις τακτικές τους και τα μέσα τα οποία διαθέτουν επεσήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, αναφερθείς μεταξύ άλλων στις αλλαγές που θα γίνουν στη στρατιωτική θητεία, όπως άλλωστε ο ίδιος έχει προαναγγείλει.
Σε συνέντευξη του (ΣΚΑΙ), ο κ. Δένδιας έκανε μνεία στις απειλές που αντιμετωπίζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, τονίζοντας πως «πρέπει να εξελιχθούν, γιατί αντιμετωπίζουν μεγάλες και υπαρκτές απειλές. Έχουμε τρεις πολέμους γύρω μας και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο».
Οι αλλαγές θα έχουν ως πρότυπο το φινλανδικό μοντέλο, με τον Νίκο Δένδια να γνωστοποιεί πως τον επόμενο μήνα θα επισκεφτεί το Ελσίνκι για τον λόγο αυτό. «Επιλέξαμε ένα ξένο πρότυπο, τη Φινλανδία, μια χώρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που έχει ένα επιθετικό γείτονα, που έχει μεγάλη στρατιωτική παράδοση» είπε και πρόσθεσε πως το μοντέλο της Φινλανδίας θα προσαρμοστεί στα ελληνικά δεδομένα.
Σύμφωνα με τον Νίκο Δένδια, οι αλλαγές στον υφιστάμενο χρόνο θητείας του Eλληνα πολίτη περιλαμβάνουν:
- Μικρή στρατιωτική θητεία με πολύ σοβαρό κύκλο εκπαίδευσης. «Μιλάμε για θητείες που υπολείπονται και των 9 μηνών, σε μερικές περιπτώσεις όμως μπορεί και να υπερβαίνουν αυτό το διάστημα».
- Λίγοι μήνες σκληρής εκπαίδευσης, όχι αγγαρείας και σκοπιάς. «Ξέρεις πώς θα χρησιμοποιήσεις τα οπλικά συστήματα και επίσης γίνεσαι ένας ψηφιακός στρατιώτης, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις νέες τεχνολογίες».
- Σε τακτά χρονικά διαστήματα επανεκπαίδευση (εθελοντική σε πρώτη φάση), συμμετοχή σε συγκεκριμένη μονάδα. Σε περίπτωση επιστράτευσης, θα ξέρει ο στρατιώτης σε ποια μονάδα θα καταταχθεί.
Σημειώνεται πως σε ερώτηση αν αυτές οι αλλαγές συνεπάγονται και αύξηση της θητείας, ο κ. Δένδιας είχε απαντήσει αρνητικά σε προηγούμενη συνέντευξή του (Καθημερινή). «Ξέρετε, αν αυξάνεις τον μη παραγωγικό χρόνο, απλώς δεν κερδίζεις τίποτα. Αυτό το οποίο χρειάζεται είναι μια διαφορετική προσέγγιση. Πώς εκμεταλλεύεσαι το ανθρώπινο κεφάλαιο του Έλληνα πολίτη, ο οποίος με περηφάνια φοράει τη στολή του οπλίτη της χώρας. Και επειδή δεν χρειάζεται να επανεφεύρουμε τον τροχό, επιλέγουμε επιτυχημένα παραδείγματα από το εξωτερικό, προσαρμόζοντάς τα στα δικά μας δεδομένα» είχε δηλώσει.