Τουρκία: Νέα ΝΟΤΑΜ για 13 ελληνικά νησιά

Τουρκία: Νέα ΝΟΤΑΜ για 13 ελληνικά νησιά
Choppers land on an aircraft carrier during the second phase of Malabar naval exercise, a joint exercise comprising of India, US, Japan and Australia, in the Northern Arabian Sea on Tuesday, Nov. 17, 2020. The navies of India, the United States, Australia and Japan held exercises Tuesday in the Northern Arabian Sea in the second phase of a naval drill seen as part of a regional initiative to counter Chinas growing assertiveness in the Indo-Pacific. (Indian Navy via AP) AP

Ενώ παραμένει άδηλο τι ακριβώς θα γίνει με το ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις, η Τουρκία εξέδωσε νέα ΝΟΤΑΜ, θέτοντας ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης για τα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Με ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Τουρκία, ουσιαστικά μόλις μια ημέρα πριν από τη λήξη της ΝΑVΤΕΧ για  το ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις στην Ανατολική Μεσόγειο, απαιτεί την αναστολή οποιασδήποτε στρατιωτικής δραστηριότητας σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Πρόκειται για την Ρόδο, το Καστελόριζο, την Σαμοθράκη, τον Άγιο Ευστράτιο, την Χίο, τα Ψαρά, την Ικαρία, την Λήμνο, την Μυτιλήνη, την Σάμο, την Τήλο, την Χάλκη, και την Πάτμο. Φαίνεται πως η Άγκυρα, μερικές μέρες πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στην οποία θα συζητηθούν πιθανές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, παίρνει θέση διατηρώντας ψηλά τους τόνους.

Πάντως σήμερα, τελευταία μέρα ισχύος της ΝΑVΤΕΧ που μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής δεν είχε ανανεωθεί, το Ορούτς Ρέις έφτασε σε απόσταση 10 ναυτικών μιλίων από τη νήσο Στρογγύλη. Τούρκοι αξιωματούχοι πάντως είχαν ανακοινώσει πρόσφατα ότι με αυτή την τελευταία ΝΑVΤΕΧ θα έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου στην εν λόγω περιοχή. Αναμενόμενη λοιπόν θα είναι η επιστροφή του ερευνητικούμ πλοίου για ανεφοδιασμό και αξιολόγηση των στοιχείων.

Διλήμματα στρατηγικής για την Άγκυρα

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι, εάν πράγματι Ορούτς Ρέις αποχωρήσει από τη περιοχή, μήπως αυτό θα συνιστά απλώς μια στρατηγική κίνηση ενόψει της συνόδου κορυφής και μετά θα ακολουθήσει η επόμενη φάση. Δηλαδή είτε η αποστολή γεωτρύπανου από την Τουρκία, είτε, ακόμα χειρότερα, μια πιθανή αδειοδότηση για διεξαγωγή γεωτρήσεων στις περιοχές του πρόσφατου τουρκολιβυκού συμφώνου.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα