Ακραία επίθεση δημοσιογράφων σε ασημένια Ολυμπιονίκη: “Γιατί να πιστέψουμε ότι είσαι καθαρή;”

Διαβάζεται σε 3'
Σάλβα Εΐντ Νασέρ
Σάλβα Εΐντ Νασέρ AP Photo Bernat Armangue

Με το παρελθόν της Σάλβα Εΐντ Νασέρ ασχολήθηκαν δύο Ιρλανδοί δημοσιογράφοι στο Παρίσι, λίγα λεπτά μετά από το ασημένιο μετάλλιο που κατέκτησε η 26χρονη αθλήτρια στα 400 μέτρα.

Η Εμπελετσούκου Αγκμπαπουόνβου είναι μία 26χρονη αθλήτρια που γεννήθηκε στην Νιγηρία, αλλά το 2014 ασπάστηκε τον Ισλαμισμό και από τότε τρέχει με τα χρώματα του Μπαχρέιν.

Άλλαξε το όνομά της σε Σάλβα Εΐντ Νασέρ και έχει διαγράψει μία εκπληκτική πορεία στα 400 μέτρα, το βράδυ της Παρασκευής (9/8) κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες και αμέσως μετά δέχθημε μία μάλλον ακραία επίθεση από δύο Ιρλανδούς δημοσιογράφους που θυμήθηκαν το παρελθόν της.

Ποιο παρελθόν της; Η Σάλβα Εΐντ Νασέρ τιμωρήθηκε με διετή αποκλεισμό τον Ιούνιο του 2020 από την Μονάδα Ακεραιότητας Στίβου, επειδή απέτυχε να την εντοπίσει αρκετές φορές σε διάστημα 12 μηνών, αλλά και γιατί η 22χρονη τότε αθλήτρια έχασε τέσσερα drug tests.

Όπως γράφει το SPORT24, η ίδια είχε ισχυριστεί πως είχε χάσει δύο και όχι τέσσερα drug tests και πως είχε περάσει επιτυχώς 19 τέτοια από τις 12 Απριλίου έως τις 24 Νοεμβρίου του 2019. Δεν γλίτωσε την τιμωρία, στις 30 Ιουνίου του 2021 αυτή επεκτάθηκε έως τον Φεβρουάριο του 2023 και έτσι η Σάλβα Εΐντ Νασέρ έχασε και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2021 και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2022.

Το βράδυ της Παρασκευής, λοιπόν, η 26χρονη πλέον αθλήτρια τερμάτισε δεύτερη στην κούρσα των 400 μέτρων με χρόνο 48.53 (season best), πίσω από την ανίκητη Μαριλέιντι Παουλίνο και μπροστά από την Νατάλια Κάτζμαρεκ. Αμέσως μετά, στην αίθουσα των συνεντεύξεων Τύπου στην οποία βρίσκονταν μόλις 4-5 δημοσιογράφοι, δύο Ιρλανδοί την έφεραν σε πολύ άβολη θέση με τις ομολογουμένως ακραία επιθετικές ερωτήσεις τους.

“Τιμωρήθηκες με διετή αποκλεισμό και αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν να πιστέψουμε ότι έτρεξες καθαρή απόψε” ήταν η πρώτη ερώτηση, με την Σάλβα Εΐντ Νασέρ να απαντάει πως: “Έχω περάσει όλα τα τεστ, δεν έχω τίποτα να αποδείξω, γιατί ούτως ή άλλως θα περάσω κι άλλο τεστ μετά από αυτή τη συνέντευξη. Ευχαριστώ τον Θεό, δεν έχω κάτι να αποδείξω”.

Αμέσως μετά, δεύτερος Ιρλανδός δημοσιογράφος την ρώτησε: “Με δεδομένο ότι δεν σεβάστηκες την αξία των καθαρών αγώνων, χάνοντας τέσσερα drug tests σε διάστημα 12 μηνών, θεωρείς ότι είναι δίκαιο απέναντι στις υπόλοιπες αθλήτριες το γεγονός ότι σου επιτράπηκε να αγωνιστείς απόψε;“. Η Σάλβα Εΐντ Νασέρ απάντησε πως: “Ποτέ δεν προσπάθησα να χάσω drug test, γιατί δεν είχα κάτι να κρύψω. Ήταν λάθη που ένας άνθρωπος μπορεί να κάνει. Αυτό που εγώ ξέρω είναι πως τιμωρήθηκα άδικα. Ευχαριστώ τον Θεό που είμαι σήμερα εδώ”.

Ο δεύτερος δημοσιογράφος επέμεινε να πιέζει την Σάλβα Εΐντ Νασέρ και εκείνη επέμεινε να δηλώνει πως η τιμωρία της ήταν άδικη, πριν εξηγήσει ότι θα έπρεπε να δέχεται συγχαρητήρια αντί για επιθέσεις. Για την ιστορία, τέταρτη στην κούρσα της Παρασκευής ήταν η Ρασιντάτ Αντελέκε, μία 21χρονη Νιγηριανή που γεννήθηκε στο Δουβλίνο και εκπροσωπεί την Ιρλανδία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα