Euro 2024: Αντιδράσεις στη Γερμανία για το σήμα των Γκρίζων Λύκων του Τούρκου Ντεμιράλ

Διαβάζεται σε 2'
Ο πανηγυρισμός του Ντεμιρέλ
Ο πανηγυρισμός του Ντεμιρέλ Associated Press

Η κίνηση του Τούρκου ποδοσφαιριστή Μερίχ Ντεμιράλ να σχηματίσει το σύμβολο των Γκρίζων Λύκων, κατά τον πανηγυρισμό του δεύτερου γκολ της Τουρκίας απέναντι στην Αυστρία, απασχολεί τον Γερμανικό Τύπο στη Γερμανία. Οι δηλώσεις του ίδιου.

Αντιδράσεις στη Γερμανία έχει προκαλέσει ο πανηγυρισμός του 26χρονου Τούρκου ποδοσφαιριστή Μερίχ Ντεμιράλ στον χθεσινό αγώνα του Euro με την Αυστρία.

Αφού πέτυχε το δεύτερο γκολ της ομάδας του, ο Ντεμιράλ έκανε τον χαιρετισμό των ακροδεξιών Γκρίζων Λύκων, γεγονός το οποίο σχολιάστηκε αρνητικά στη Γερμανία.

Ενδεικτικά, το περιοδικό SPIEGEL και η εφημερίδα Die Zeit  αναφέρονται στο περιστατικό επικρίνοντας την κίνηση του Τούρκου ποδοσφαιριστή, ενώ παραθέτουν δηλώσεις του μετά τον αγώνα.

«Ο τρόπος που πανηγύρισα έχει να κάνει με την τουρκική μου ταυτότητα. Για αυτό έκανα αυτήν τη χειρονομία. Είδα ανθρώπους στο γήπεδο που έκαναν επίσης αυτήν τη χειρονομία. Είμαστε όλοι Τούρκοι, είμαι πολύ περήφανος που είμαι Τούρκος και αυτό είναι το νόημα αυτής της χειρονομίας» υποστήριξε ο ίδιος και πρόσθεσε:

«Ήθελα απλώς να δείξω πόσο χαρούμενος είμαι και πόσο περήφανος είμαι. Δεν υπάρχει κανένα άλλο κρυφό μήνυμα».

Το σύμβολο των Γκρίζων Λύκων

Σημειώνεται πως το σήμα των Γκρίζων Λύκων είναι ένα εθνικιστικό σύμβολο που σχετίζεται με την τουρκική ακροδεξιά οργάνωση Γκρίζοι Λύκοι (Bozkurtlar).

Ιδίως στη Γερμανία προκαλεί αντιδράσεις στη Γερμανία λόγω της συνδεδεμένης βίας και των εξτρεμιστικών δραστηριοτήτων της οργάνωσης, που απειλούν την κοινωνική ειρήνη και τη δημοκρατία στη χώρα.

Πιο συγκεκριμένα, η ιδεολογία των Γκρίζων Λύκων χαρακτηρίζεται από τις γερμανικές αρχές ως άκρως εθνικιστική, αντισημιτική και ρατσιστική, που εχθρεύονται Κούρδους, Εβραίους, Αρμένιους και Χριστιανούς, όντας πεπεισμένη για την ανωτερότητα του τουρκικού έθνους. Οι Γκρίζοι Λύκοι έχουν διαπράξει πολλές βιαιοπραγίες και δολοφονίες στο παρελθόν και ιδιαιτέρως κατά τη δεκαετία του 1970. Σύμφωνα με τη γερμανική Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος (BfV), στόχος τους είναι η δημιουργία ενός ομοιογενούς κράτους όλων των τουρκικών λαών υπό τουρκική ηγεσία – από τα Βαλκάνια μέχρι τη δυτική Κίνα.

Οι γερμανικές αρχές εκτιμούν ότι οι Γκρίζοι Λύκοι έχουν περίπου 11.000 μέλη. Από αυτούς, περίπου 9.500 είναι οργανωμένοι σε ενώσεις.

Σύμφωνα με τον ερευνητή του εξτρεμισμού Κεμάλ Μποζαΐ, υπάρχουν δύο κύρια ρεύματα εντός των Γκρίζων Λύκων: αφ’ ενός το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) και, αφετέρου, το Κόμμα Μεγάλης Ενότητας (BBP). Σύμφωνα με την BfV, οι Γκρίζοι Λύκοι «γεννήθηκαν» από το υπερεθνικιστικό MHP.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα