Euro 2024, Ισπανία – Γαλλία 2-1: Ο Γιαμάλ ξεσήκωσε την Ευρώπη και η “ρόχα” έφυγε για τελικό

Διαβάζεται σε 3'
Ο 16χρονος Γιαμάλ της Εθνικής Ισπανίας στο Euro 2024
Spain's Lamine Yamal celebrates his side's equalising goal during a semifinal match between Spain and France at the Euro 2024 soccer tournament in Munich, Germany, Tuesday, July 9, 2024. () 2024 Hassan Ammar/AP Photo

Η Ισπανία είναι στον τελικό του Euro 2024. Επικράτησε 2-1 της Γαλλίας με ανατροπή, με τον Γιαμάλ να τρελαίνει την Ευρώπη και τον πλανήτη, με το αδιανόητο γκολ του για το 1-1. Ο Όλμο (25′) πέτυχε το τέρμα της ανατροπής, ενώ οι μπλε είχαν προηγηθεί με τον Κολό Μουανί στο 9′.

Η Ισπανία είναι η πρώτη φιναλίστ του Euro 2024H ρόχα επικράτησε 2-1 της Γαλλίας με ανατροπή σ’ ένα τρελό πρώτο ημίχρονο και προκρίθηκε στον τελικό για πρώτη φορά μετά το 2012, όταν και είχε κατακτήσει την κούπα στα γήπεδα της Ελβετίας και της Αυστρίας.

Η Γαλλία, όπως μεταδίδει το SPORT 24, κατάφερε να πάρει “κεφάλι” από νωρίς με κεφαλιά του Κολό Μουανί, έπειτα από ασίστ του Εμπαπέ. Η Ισπανία απάντησε στο 21ο λεπτό με τρελό τρόπο. Ο 16χρονος Γιαμάλ σούταρε αριστουργηματικά εκτός περιοχής, “σόκαρε” τον πλανήτη με το γκολ του και έγραψε ιστορία, ως ο νεαρότερος που πετυχαίνει γκολ σε Euro.

Η ρόχα έφερε άμεσα το ματς “τούμπα”, με τον Όλμο να ντριμπλάρει “μαγικά” τον Τσουαμενί, να εκτελεί και να σκοράρει, με την παρέμβαση και του Κουντέ.

Το ματς

Το παιχνίδι ξεκίνησε με φανταστικό ρυθμό και μόλις στο 9ο λεπτό η Γαλλία κατάφερε να πάρει το προβάδισμα. Ο Ντεμπελέ είδε την κίνηση του Εμπαπέ από τα αριστερά, ο Νάβας τού έδωσε χώρο, ο Γάλλος σταρ πάτησε περιοχή, έκανε το γέμισμα προς το δεύτερο δοκάρι, ο Κολό Μουανί πήρε την κεφαλιά και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Λίγο νωρίτερα, η ρόχα είχε παρόμοια ευκαιρία με τον Ρουίθ.

Η συνθήκη αυτή έφερε οπισθοχώρηση από τους Γάλλους, οι οποίοι χτυπούσαν στην αντεπίθεση και κυκλοφορία από την πλευρά των Ισπανών. Η ομάδα δεν άργησε να βρει τον δρόμο προς την ισοφάριση και μάλιστα με έναν αριστουργηματικό τρόπο. Ο Γιαμάλ εκτός περιοχής ντρίμπλαρε τον Ραμπιό, εκτέλεσε πλασαριστά με το αριστερό πόδι, η μπάλα χτύπησε στο δοκάρι και κατέληξε στα δίχτυα στο 21′.

Στα 16 του χρόνια “σόκαρε” με το γκολ του τον πλανήτη και κατάφερε να γράψει ιστορία. Η Ισπανία δεν έμεινε εκεί και τέσσερα λεπτά αργότερα κατάφερε να κάνει και το 2-1. Ο Νάβας έκανε την σέντρα, η άμυνας της Γαλλίας δεν έδιωξε μακριά, ο Όλμο με μαγική ντρίμπλα προσπέρασε τον Τσουμενί στην περιοχή, έκανε το σουτ, η μπάλα χτύπησε στον Κουντέ και κατέληξε στα δίχτυα. Το γκολ κατοχυρώθηκε στον Ισπανό παίκτη, καθώς η μπάλα είχε κατεύθυνση προς την εστία.

Η μπάλα πήγαινε πάνω – κάτω, μέχρι το φινάλε του πρώτου μέρους. Οι τελικές ήταν ωστόσο λίγες – οκτώ αθροιστικά – και έτσι το 2-1 υπέρ της ομάδας του Ντε Λα Φουέντε παρέμεινε.

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με πιο χαμηλό ρυθμό, με την Γαλλία να φτιάχνει ευκαιρίες, κυρίως από στατικές φάσεις. Στο 53′ ο Τσουαμενί πήρε την κεφαλιά, μετά από εκτέλεση κόρνερ, με τον Σιμόν να μπλοκάρει, ενώ στο 56′ ο Εμπαπέ σούταρε προς την κλειστή γωνία του Ισπανού γκολκίπερ. Στο 63′ μία σκαστή κεφαλιά του Ουπαμεκανό έφυγε άουτ. Ο Ντεσάμπ σε αυτό το σημείο έκανε πιο επιθετική την ομάδα του με Μπαρκολά, Γκριεζμάν και Καμαβινγκά.

ΙΣΠΑΝΙΑ: Σιμόν, Νάβας, Νάτσο, Λαπόρτ, Κουκουρέγια, Ροντρίγκο, Φαμπιάν, Γιαμάλ, Όλμο, Ουίλιαμς, Μοράτα.
ΓΑΛΛΙΑ: Μενιάν, Κουντέ, Ουπαμεκανό, Σαλιμπά, Ερναντές, Ραμπιό, Καντέ, Τσουαμενί, Ντεμπελέ, Εμπαπέ, Κολό Μουανί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα