Euro 2024: Ο Ντεμιράλ θα τιμωρηθεί με 2 αγώνες αποκλεισμό για τον χαιρετισμό των Γκρίζων Λύκων

Διαβάζεται σε 3'
Euro 2024: Ο Ντεμιράλ θα τιμωρηθεί με 2 αγώνες αποκλεισμό για τον χαιρετισμό των Γκρίζων Λύκων
AP PHOTO EBRAHIM NOROOZI

Η κίνηση του Μερίχ Ντεμιράλ να σχηματίσει τον χαιρετισμό των Γκρίζων Λύκων, κατά τον πανηγυρισμό του δεύτερου γκολ της Τουρκίας κόντρα στην Αυστρία, φέρνει τον αποκλεισμό του από την UEFA για δύο ματς.

Η Τουρκία πήρε μεγάλη πρόκριση στα προημιτελικά του Euro 2024 επικρατώντας 2-1 της Αυστρίας όμως όλα δείχνουν πως στο επόμενο σπουδαίο ραντεβού της, αυτό με την Ολλανδία στους 8, θα στερηθεί των υπηρεσιών του Μερίχ Ντεμιράλ.

Ο λόγος για τον άνθρωπο που υπέγραψε τη νίκη της ομάδας του Μοντέλα επί των Αυστριακών με τα δύο γκολ του, με την κίνησή του να σχηματίσει τον χαιρετισμό των Γκρίζων Λύκων, κατά τον πανηγυρισμό του δεύτερου γκολ να τον βάζει στη δίνη του κυκλώνα.

Και αυτό γιατί, όπως γράφει το SPORT24, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της Γερμανίας, σε τέτοιο βαθμό ώστε να παρατηρηθεί διπλωματική ένταση με την Τουρκία, με την γερμανική εφημερίδα “Bild” να αποκαλύπτει την Πέμπτη (4/7) πως ο στόπερ της Αλ Αχλί θα τιμωρηθεί.

“Η UEFA παίρνει σκληρά μέτρα! Σύμφωνα με πληροφορίες της BILD, ο 26χρονος Μεριχ Ντεμιράλ θα τιμωρηθεί για δύο αγώνες Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Ο αμυντικός έκανε τον χαιρετισμό των γκρίζων λύκων μετά το γκολ του στη φάση των 16 κόντρα στην Αυστρία (2-1), προκαλώντας πραγματικό σκάνδαλο.

Και αυτό γιατί ο χαιρετισμός είναι ένα σημάδι και σύμβολο των “γκρίζων λύκων”, ενός δεξιού εξτρεμιστικού κινήματος, με την συγκεκριμένη οργάνωση να είναι υπό παρακολούθηση εδώ και χρόνια από το γραφείο προστασίας του Συντάγματος στην Γερμανία.

Τα πολιτικά μηνύματα κατά τη διάρκεια του Euro απαγορεύονται τόσο στις εξέδρες όσο και στο γήπεδο. Ο Ντεμιράλ τιμωρείται πλέον για δύο παιχνίδια, πράγμα που σημαίνει ότι χάνει τον προημιτελικό με την Ολλανδία και έναν πιθανό ημιτελικό”, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα.

Το σύμβολο των Γκρίζων Λύκων

Σημειώνεται πως το σήμα των Γκρίζων Λύκων είναι ένα εθνικιστικό σύμβολο που σχετίζεται με την τουρκική ακροδεξιά οργάνωση Γκρίζοι Λύκοι (Bozkurtlar).

Ιδίως στη Γερμανία προκαλεί αντιδράσεις στη Γερμανία λόγω της συνδεδεμένης βίας και των εξτρεμιστικών δραστηριοτήτων της οργάνωσης, που απειλούν την κοινωνική ειρήνη και τη δημοκρατία στη χώρα.

Πιο συγκεκριμένα, η ιδεολογία των Γκρίζων Λύκων χαρακτηρίζεται από τις γερμανικές αρχές ως άκρως εθνικιστική, αντισημιτική και ρατσιστική, που εχθρεύονται Κούρδους, Εβραίους, Αρμένιους και Χριστιανούς, όντας πεπεισμένη για την ανωτερότητα του τουρκικού έθνους.

Οι Γκρίζοι Λύκοι έχουν διαπράξει πολλές βιαιοπραγίες και δολοφονίες στο παρελθόν και ιδιαιτέρως κατά τη δεκαετία του 1970. Σύμφωνα με τη γερμανική Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος (BfV), στόχος τους είναι η δημιουργία ενός ομοιογενούς κράτους όλων των τουρκικών λαών υπό τουρκική ηγεσία – από τα Βαλκάνια μέχρι τη δυτική Κίνα.

Οι γερμανικές αρχές εκτιμούν ότι οι Γκρίζοι Λύκοι έχουν περίπου 11.000 μέλη. Από αυτούς, περίπου 9.500 είναι οργανωμένοι σε ενώσεις.

Σύμφωνα με τον ερευνητή του εξτρεμισμού Κεμάλ Μποζαΐ, υπάρχουν δύο κύρια ρεύματα εντός των Γκρίζων Λύκων: αφ’ ενός το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) και, αφετέρου, το Κόμμα Μεγάλης Ενότητας (BBP). Σύμφωνα με την BfV, οι Γκρίζοι Λύκοι «γεννήθηκαν» από το υπερεθνικιστικό MHP.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα